![]() |
|
|||||||
| Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi Yüksek lisans ve doktora eğitimi konusunda endişeleriniz, soracak sorularınız olabilir ya da tecrübelerinizi aktarabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Yüksek lisans için gereken referans mektubu
referans mektubu örneği,veya taslağı var mı arkadaşlar?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Benim bildiğim kadarıyla referans istediğiniz kişi bu mektupta sizi anlatır ve bir nevi çalışmanıza kefil olur. Zaten neyi nasıl yazacağına kendisi karar verir (kötü referans da verebilir yani
) ve size zarfı kapalı verir. Böyle bir şeyin örneği ya da taslağı olur mu?
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Sayın 'architürk'; sizin tarifini ettiğiniz; üniversitelerde hocalarımız tarafından, öğrencilerine ithafen yazılan referans mektupları,
Bir de işyerleri tarafından, çalışanlarına ithafen yazılan referans mektupları var ki, buralarda neler olup bitiyor şaşar kalırsınız, çalışan kendi kafasına göre dolduruyor bu mektubu, atıyor tutuyor, altına da imza kısmını boş bırakıyor sadece, buna sebebiyet veren de bizzat işveren oluyor kimi seferinde, kafa kafaya verip işverenle çalışanın da beraber atıp tuttuğu da oluyor hani ![]() Yok ama 'Bütün işyerleri, bütün çalışanlar böyledir' diye bir kanaat getiriyor değilim... En son nesriny tarafından düzenlendi : 08-04-2008 18:34 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Konu başlığında "yüksek lisans için gereken" ibaresi var yalnız, dikkatinizi çekerim. :-)
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Yüksek lisans için işverenden de referans isteniyor mu demek istiyorsunuz yani?
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Ekstra olarak, zorunluluk hali yok tabii ki
Hem belki Bu size 'artı' değer kazandırır, işverenin tanınabilirliği oranınca...
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Peki kuzum madem bir zorunluluk hali yoktur siz burada referans verecek kişinin üniversite hocası değil de işveren olduğunu nasıl anladınız? :-)
Bilimsel olma iddiasındaki bir kurumdan diğerine (yani üniversitedeki bir hocadan bir diğerine) verilen referansı anlarım, ama manipule edilmeye müsait oluşu bu kadar bariz bir konuda, bilimsellik iddiası olmayan bir makamdan yani işverenden gelen bir referans bir üniversitede alacağınız eğitim öncesinde ne derece geçerlidir, mantığını kavrayamıyorum.
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Bu arada da "don't care" taşını attı çekildi biz burada kendi kendimize eğleniyoruz gibi geliyor bana!
|
|
|
#10 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Efendim kişisel görüşümü bildireyim:
Okullardan alınan referansların yansıttığı 'gerçek' kadar doğruluğu olmasa da 'çarpıtılmamış' haliyle işyerlerinden alınan referanslar da değerlidir benim gözümde, hatta belli durumlarda diğerinin üstüne bile çıkabilir, nitekim kişinin mesleğini icra ederken gösterdiği performansı, sergilediği yeteneği ve daha bir çok şeyi değerlendirme amacı niteliği taşır. Kaldı ki saygın kişilerin (bu 'saygın' kelimesine alternatifler üretebilirsiniz, benim aklımda var da yazmayayım) açtığı bürolarda çalışma şansını yakalamış insanların buradan bir şekilde elde ettiği referansların da etkili olabilirliğini atlamamak lazımdır. Olay bu 'saygın' kişilerin ünvanına ve de geçerli kurumlarda tanınabilirliği oranına bağlıdır diyerek yineleyeyim tekrar. Not: 'don't care' zaten bizden bir taslak istemişti, olmayınca n'aapsın ![]() Alıntı:
artık varın gerisini siz düşünün, anlayın
En son nesriny tarafından düzenlendi : 08-04-2008 22:45 |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
İstanbul Teknik Üniversitesi - LİSANSÜSTÜ BAŞVURU REFERANS FORMU
Alttaki forma herhangi bir enstitünün sayfasından ulaşabilirsiniz. Bunun dışında istenirse ayrıca referans mektubu da yazılabilir. Google'da "Akademik Referans Mektubu" olarak aratmayı deneyin... Kolay gelsin, |
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Örneğin, İTÜ lisansüstü yönetmeliğine göre başvuru için iki adet referans mektubu isteniyor. Mimarlık programlarında genellikle "Bunlardan en az biri öğrencinin beraber çalıştığı öğretim üyelerinden birisi tarafından yazılmış olmalıdır" denilmektedir. Ben kendi referans mektuplarımdan bir tanesini lisans dönemimde proje yürütücülüğümü yapan Prof. ünvanlı bir hocamdan, diğerini ise o dönemde yanında çalıştığım mimar patronumdan almıştım-gerçi eski bir akademisyendir kendisi, ama olmasaydı da farketmezdi diye düşünüyorum. İşveren, kişinin çalışma disiplini ve karakter özellikleri hakkında belki de daha detaylı bilgi verebilir sonuçta. Bunun yanında yüksek lisans süresince genellikle herhangi bir işte çalışılmaması tercih edildiğinden işverenden alınan referans iş hayatına devamlılık sinyali vereceğinden olumsuz etki de yapabilir. Alıntı:
- Referans alınan kişiler genellikle çok yoğun olurlar ve her bir öğrencisi için ayrı ayrı mektup yazmak da zor bir iştir. Bu kişilerin genellikle bu durumlar için hazırladıkları bir format vardır, gerekirse o öğrenci ile ilgili spesifik bir düşüncesi var ise bu formata ekleme yapar, bu mektubu imzalayıp öğrenciye verirler. Kişisel görüşüm; - Öğrenci durumunu riske atmak istemeyeceğinden, tabii ki referans alacağı kişinin görüşünü alaraktan mektubu kendisi düzgün bir metin haline getirip(bu da ayrı bir iştir çünkü) imzalatabilir. Kendisini gerçekte olmayan bir şekilde anlatıp bunu imzalatamayacağına ve de referans veren kişi olmayan bir durumun altına imzasını atamayacağına göre bence bu sakıncalı bir yöntem değildir. Zaten öğrenci, hakkında kötü referans verecek birine de gitmez herhalde ![]() Aynı mantıkla bir öğretim görevlisi de hakkında iyi kanaatleri olmayan öğrencisine kötü referans vererek geleceğini etkilemek istemez sanıyorum öğrencisinin, bu durumda en iyisi hiç referans vermez. Kendi içinde otokontrolü olan bir sistem bence. Bunların yanında hazır formatlı bir referans yerine, özenle yazılmış, öğrencinin spesifik özelliklerini, kişisel başarılarını anlatan bir mektup olması kesinlikle daha etkili olacaktır. |
||
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Detaylı bilgilendirme için kendi adıma teşekkürlerimi sunarım
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
Ankara
Mimar
![]() |
Alıntı:
![]() "İşini bilen" bir işverenden referans mektubu isteseniz mesela şöyle bir şey yazarmış: "Çalışkandır: mesaiye kalmayı sorun etmez, haftasonları bile şikayet etmeden çalışır; tutumludur: bir iki ay paraya sıkışsanız maaşı idare eder; müsrif değildir: çekme mesafelerinden, gabari sınırlarından cm kaybınız olmaz; uyumludur: çiz dediğinizi çizer. Madem bu kadar iyi niye mi gönderiyoruz? Çünkü maaşını sigortasını arttırmak lazım, işimize gelmiyor." (Mesela dedik...)Şaka bir yana bilgilendirme için teşekkürler. Bence de en ideali kişiye özgü referans mektubu.
"(...)Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı Yangelmişim diz boyu sulara Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum (...)" T. Uyar En son architurk tarafından düzenlendi : 09-04-2008 09:19 |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
teşekkür dilekleri
Hepinize teşekkürler arkadaşlar,bir süre bakamadım foruma,kusura bakmayın
Evet,istediğim taslaktı,ama daha değişik şeyler de öğrendim,iyi oldu.Hocaya gittiğimde yanındaki başka bir hoca 'referans mektubu taslağı var,bana getirmişti bir öğrenci' dedi.Bunun üzerine benim hocam da 'o zaman o taslağı sen de edin,onun üzerinden yazalım' dedi.Olay bu şekilde gelişti.Emeği geçen herkese sonsuz sevgiler,teşekkürler
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|