|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
merdiven tasarımı ...
merhabalar,
evindeki merdivenden memnun olmayan bir arkadaşa yaptığım öneridir. şu anda var olan merdivenin başlangıç noktası ilk resimde çıkıntısı belli olan kolonun hizası idi ve kapladığı alan oldukça fazla idi. kısacası mekanı öldürüyordu. yaptığım bu öneriyle merdivenin arka tarafında geniş ve kullanışlı bir mekan elde ettiğimi düşünüyorum. (rıht 16,5 cm. - basamak genişliği 28 cm. - basamak uzunluğu 80 cm.) bu arada modelleme Autocad 2005 , render Artlantis 4.5 ... eleştirilerinizi bekliyorum. teşekkürler !
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
basamakların taşıyıcısını merak ettim, özellikle dönen yerde, nasıl?
basamakların malzemesini de merak ettim. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:56 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
merhaba gun ,
basamakların taşıyıcısını 10 cm. yüksekliğinde çelik profiller olarak düşündüm. yani özel imalat. sanmıyorum 10 cm.lik çelik profiller olsun. basamakların malzemesine gelince basınca dayanıklı ahşap esaslı kaygan olmayan tüm malzemeler olabilir diye düşündüm. özellikle bir malzeme atamadım yani. render alırken sadece renk atadım basamaklara ![]() aşağıda eklediğim resimde taşıyıcı daha net gözükmekte. teşekkürler ...
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Mesele yerden tasarruf ise eski merdiveni görürsek bu yeni tasarımın artılarını daha iyi değerlendirebiliriz. Bunun dışında çok basit bir yorum getirmek istiyorum, sistemin şu andaki görünüşü kaygı verici, hem görünüş hem de uygulanış esasları açısından. Aşağı inerken bu haliyle her adımımda oflayan, puflayan, halinden şikayet eden stres içinde, gergin elemanlar görüyorum
Uzun uzun nedenleri konuşmadan önce belki bir basamağın hem yandaki korkuluk ve askı vazifeli cubuklara, hem de altındaki zigzag profille ilişkilerini daha ayrıntılı biçimde anlatabilirsin diye düşünüyorum. Ama bizim bu gibi durumlarda harflerden çok çizgilerden anladığımızı bilirsin.
|
|
|
#5 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
Alıntı:
öncelikle teşekkürler. elimde fotoğraf bulunmadığı için mekanın çok basit bir krokisini çizdim. ekteki resimde merdivenin önceki halini ve benim uygun gördüğüm halini görmen mümkündür. yaptığın yorum çok hoşuma gitti yalnız hani diyorsun ya her adımında oflayan puflayan ... buraları dahada açmanı isterim.şimdi gelelim neden böyle bir merdiven düşündüğüme. öncelikle merdivenin çıktığı nokta bana en başında yanlış geliyordu. fakat mekanı iyice inceledikten sonra üst kattaki küçük boyutta olan galerinin ve ne amaçla oraya yönlendiğinin farkına vardım. tam çıktığı o noktada evin genişçe terasına açılan bir kapısı bulunmakta ve bu yönü değiştirmek anlamsız gibi geldi. çünkü evin önemli bir bölümüne yönlenme söz konusu idi. ekteki resimde de görüldüğü üzere önceki halinde merdiven arka plana atılmış ve bir nevi mahremiyet sağlanmıştı. yani bende üst katı sadece ev sakinleri kullanabilir gibi bir izlenim bırakmıştı ki bence üst katı özellikle terası gelen misafirlerinde kullanabilmesi gerekmekteydi. ve bu yüzden biraz gösterişli bir merdiven olmasını istedim. bunun yanında merdivenin arkasında kalan kısmın daha kullanışlı bir mekan olmasını amaçladım. burasının bir antre olduğunu ve merdivenide sınır olarak kabul edersek sonuçta orada da çok amaçlı bir mekan oluşturduğumu düşünüyorum. merdivenin yapısına gelince , zigzag profillerin detaylarını çok fazla düşünmeme rağmen, özel imalat olabileceği için yapılamayacağı izlenimini uyandırmadı bende. en azından birbirine geçmeli modüler bir sistem oluşturulabilir diye düşündüm bir an. ayrıca dediğin gibi korkuluklarım kendi içlerinde askı görevide görmekteler. üzerine indikleri basamakların kenarlarda oluşan basınca karşı gerilme kuvvetini oluşturuyor olmaları diye düşündüm. tabiki bu sistemin çok fazla esnek olmadığınıda düşünmek gerekir ... zigzaglı olmasının nedeni ise çoğunlukta estetik kaygımdan kaynaklanmakta ve bu oranı ile bana hoş görünmekte ![]() umarım açıklayıcı olmuşumdur. tekrar teşekkürler.
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Öncelikle gerçekten açıklayıcı bir anlatım olmuş, yeni merdivenin ne amaçla yapıldığını şimdi daha iyi anlayabilmiş oldum. Şimdi gelelim o oflayan puflayan sisteme
![]() Sen böyle çizim koymaya üşenmemişsin, bende açayım max'i de anlatmak istediğimi basitçe modelleyeyim. ![]() Yukardaki diyagramda insan ağırlığının etkisiyle adımlarımızın korkuluk niteliğindeki çubuklar üzerinde yaratacağı etkiyi, anlaşılması için biraz abartılmış bir şekilde ifade ettim. Bu formdaki çubukları bence taşıyıcı siteme dahil etmen iyi olmayacaktır, o şekilde ancak dekoratif elemanlar olabilirler. Yani o zigzag kiriş o kadar narin olamayacak, yatay desteklere ihtiyaç duyacaktır. ![]() Bu sadece aklıma ilk gelen, merdivenin taşıyıcı sistemi başka şekilde de kurgulanabilir. İyi çalışmalar.
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
cassioandro bu kadar zahmet edip de açıklayıcı çizimler göndermene hayran kaldım tebrikler...
etic açıkçası mekanın solundan kazanırken sağından kaybeder gibi olmuşsun. ilk merdiven açıkçası daha bi oturaklı gibi geldi. en azından duvarlar taşıyor. kendi adıma sahanlıksız merdivene karşıyım her ne kadar yer kaplasa da, çünkü özellikle yaşlılar için eziyet oluyor bu dönel merdivenler. taşıyıcı özel imalat dediğin çelik kiriş konusunda, sanırım daha detaylı bi araştırma yapmak lazım. bana biraz rahatsızlık verdi, özellikle dönen kısımda...benim görüşüm tabi, sen daha iyi biliyosun olayı. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Render dışı bir soru olacak ama merdivenin kafa kurarmasında da sorun var gibi
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
merhabalar cassioandro , gün ve ice ,
öncelikle hepinize teşekkür ederim. detaylı anlatımların için özellikle cassioandro sana ayrı teşekkür ederim gelelim sırayla yorumlarınızın karşılığına. sevgili cassioandro , aslına bakarsanız sizin üşenmeyip çizimini yaptığınız sistemi bende düşündüm. bunun dışında ahşap malzemede olan basamağın etrafındanda bir çerçeve oluşturup yükü onada dağıtabileceğimi de düşündüm ama. basamak uzunluğunun 80 cm. , taşıyıcı olan çelik profilinde 10 cm. olduğunu düşünürsek geriye 70 cm. kalıyor. bu 70 cm. in kenarlardaki 5 er cm. ide korkuluk payı vs. diye düşülürse 60. cm. bunuda ikiye bölersek 30 ar cm. + basamak kalınlığının 5 cm. olduğunu ve bunun kendi içerisinde çelikle kuvvetlendirilmiş ahşap kaplama bir basamak olduğunu söylemeyi unutmuşum. birde ek olarak merdivenin orta kısmından çıkılıp inileceğini düşünürsek, bana o kadar da zayıf bir sistem gibi görünmedi. ![]() sevgili gün , haklısınız ilk haline nazaran diğer tarafta yer kaybı olmuş olabilir ama inanın şu an ki haliyle 120 cm. lik bir alan mevcut orada ve çok rahat hareket edilebilecek bir yer ki önceden kullanılmayan bir alan olduğunu söylemem de gerekir. sevgili ice , sizin yorumunuza gelince de ufak bir matematiksel işlemle cevap vereceğim üst kattaki döşemenin alt kısmının yüksekliği 2.80 cm. ve çizimdede ilk basamaktan itibaren saydığımızda 6. basamakta bu sorun ortaya çıkabilecek gibi görünmekte.6 x 16,5 = 99 cm. 2.80 - 99 = 1.81 cm. sanırım merdiveni dik bir vaziyette çıktığımızı düşünmezsek 1.90 cm. lik birininde buradan kafasını çarpmadan rahatça çıkabileceğini düşünebiliriz. tekrardan yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
birşey soracağım
bu çelik kirişi dairesel olarak eğmeyi mi düşünüyorsun, profilleri yani, döndükçe eğer düzseler çıkıntı olması lazım, çıkıntı olacak yerleri kestireceğim dersen, profillerin uçları açılır, kapatacağım dersen, başına çok işi alacaksın . kafama takıldı da... . kolay gelsin bu arada, eline kafana sağlık...
En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:58 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
tekrar merhaba gün ,
eğer bir basamak için bu taşıyıcının özel olarak elden geçtiğini düşünürsek ve en alttan itibaren başlayarak birbirine geçmeli bir sistem olduğunu düşünürsek, aynı kalınlıklarda olan bahsettiğin o çıkıntıların oluşmayacağını düşünüyorum. bu arada bana bıkkınlık geldi " düşünmek " kelimesini kullanmaktan yani rahatsız oldum sizleri de ettim mi? kalın sağlıcakla ...
Sen seni üzme ! En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:59 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Düşünmek iyidir, sakın hız kesme
![]() Alıntı:
. Her ne kadar içinde donatı bulunan bir basamaktan bahsetsen de gene de o altta önerdiğim destekler gerekli, ya da böyle olmayan ama sistemin fazla esnememesini sağlayacak bir çözüm gerekir. Tabii basamağı 10 cm yapacağım içindeki donatı da ona göre olacak dersen o kalınlıktaki basamağın altında rıht arası boşluk 7 - 8 cm kalacak, merdiveni tırmanırken ayağımızın sıkışıp kalmasını istemeyiz, değil mi? ![]() Bu arada arkitera editörlerine bir çağrı yapıyorum, mimari problemler üzerine atölye yapsak, çözümler geliştirsek çok hoş olur. Ayasofya'dan bunun uygulanabilirliği konusunda görüş bekliyorum. Herkese iyi çalışmalar.
be yourself is all that you can do En son lumina tarafından düzenlendi : 30-04-2007 00:00 |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
5 cm. bence yeterli bir kalınlık. düşündükçe aklıma çok değişik fikirler de gelmekte ve daha da oturmakta. yani bu merdivenin yapılabilirlik oranı oldukça artmakta neyse ... ama şu da var. maliyet konusunda nasıl olur bilemiyorum esas beni düşündüren bu ![]() yorumlar için teşekkür ederim. sağlıcakla kalın
Sen seni üzme ! En son lumina tarafından düzenlendi : 30-04-2007 00:00 |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Döküm hazır ayak satılıyor
aradım netten bualamdım şahane önce onları omurga gibi diziyorsunuz. Sonra üzerine ahşap geliyor iş bitiyor. Hem de fırın boyalı tertemiz. Geçmeli biribirine yere ve üst döşemeye sabitleniyor. Demirciyle uğraşmıyorsunuz. Çünkü çoğu zaman şakülünde yapamıyorlar. Bulursam linkini koyarım
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
...
çok teşekkürler ayasofya ...
![]() umarım linki bir an önce bulabilirsiniz. kolay gelsin !
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|