![]() |
|
|||||||
| Yazılımlar AutoCAD, 3DStudio MAX, Revit, Archicad, Sketchup, Cinema 4D, diğer yazılımlar ve render motorları hakkında sorularınız, önerileriniz, tüm paylaşımlarınız... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
3 Boyutlu çizim!
"3 Boyutlu çizim(!)"...
Evet, senelerdir duyduğum ve kabullenmek istemediğim bir konu bu. CAD dünyasındaki kavram kargaşalarından biri de bu bence. Gerçekte "3 boyutlu çizim" diye birşey var mıdır? Yoksa bu bilinçsizce kullanılan yanlış bir ifade midir? Bu konudaki yorumlarım: Çizim, çizgiyi çağrıştırıyor bende. Ama CAD yazılımlarıyla hazırlanan 3 boyutlu "şey"lerin çizgiyle uzaktan yakından alakası yok ki... Belki başlarken yardımcı çizgiler kullanılıyor, o kadar... Düşünüyorum, neden bu kullanılıyor diye... Acaba CAD yazılımları mı insanları bu ifadeleri kullanmaya zorluyor? Belki de "render-3 boyut" gibi kavramların geçtiği ortamlarda çoğunluğun AutoCAD'den gelen ve 3dsMax kullanan kişiler olmasından kaynaklanıyor olabilir. AutoCAD "çizilen", 3dsMax de "modellenen" bir ortam sağlıyor. Bu da nihai ürünün "3d çizim"le ifadelenmesine itiyor olabilir mi? İşi yazılım mantığı açısından algılamaya devam edecek olursak mesela ArchiCAD üzerinden gideyim: ArchiCAD'de "duvar çizmek" diye bişey yok. Hadi duvarı "çizgi çeker rahatlıkta" yapabildiğiniz için "drawing a wall" gibi bi kullanım firma tarafından da kabul edilmiş olabilir ama ne bileyim bi pencere çizmek, kapı çizmek gibi bi ifade yok. İşin ilginç yanı, bu ArchiCAD ile tanışan insanların hayatında 20 senedir böyle!!! Ben "modellemek" tabirini kullanmayı tercih ediyorum. Sanal ortamda binanın inşa edilmesi aslında bizim yaptığımız... En azından sanal maketinin yapılması. Sonrasında da kamera, malzeme, ışık ve diğer efektler geliyor ki nihai ürünün adı bir zamanlar burada epeyce tartışılan "render"a gidiyor. Ortada yine bir "çizim" işi yok. Ben, mimarlık fakültelerinde ve diğer ilgili okullarda öğrencilerin bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini de düşünüyorum. Ne dersiniz?
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|