Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Yazılımlar

Yazılımlar AutoCAD, 3DStudio MAX, Revit, Archicad, Sketchup, Cinema 4D, diğer yazılımlar ve render motorları hakkında sorularınız, önerileriniz, tüm paylaşımlarınız...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 25-03-2002, 22:44   #1
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
CAD standartları oluşturulması

CAD çizimleri konusunda yaşanan sistemsizliğin önüne geçmek için herhangi bir önerisi olan var mı? Layer sistemleri, pafta düzenleri, blok adlandırılması vesarie...

Bu konuda büyük bir açık olduğu, her ofisin kendi sistemini oturtmak için çabaladığı, disiplinler ararası bir standardizasyon olmadığı gibi disiplinler içinde de herhangi bir standart bulunmadığını biliyoruz.

Mimari, statik, mekanik ve elektrik projeleri tek bir sistem içinde standardizasyon sağlanarak yapılabilirse proje ofisleri çok daha verimli bir şekilde üretim yapabilirler. Buna malzeme üreticilerinin CAD blokları da dahil edilebilir. Ayrıca yie üreticilerin bir bölümünde gördüğümüz detay CAD çizimleri de bu sistem içinde yer alabilirler.

Bu konu içinde bu sistemin oturması için gerekli olanları tartışarak oluşturabilirsek belki sektöre somut bir katkı da sağlarız.

Belki ilk iş olarak layer isimlerinin standart hale getirilmesi için neler yapabilirizi konuşabiliriz.

Eğer konuya yeterince ilgi olursa konuyu bir alt forum başlığı haline de dönüştürebiliriz.

Arkitera olarak İnternet kullanan oldukça geniş bir kitleye ulaşabiliyoruz. Mimarlığını devam ettiren hemen hemen tüm büyük ofislerle dirsek temasımız da var... Böyle bir standart layer sistemi konusunda forumdan bir öneri çıkarabilirsek, belki mimarlar odası, CAD yazılımı satıcıları ve bu mimarlık ofislerinin de desteğini alarak böyle bir sistemin, tüm ofislerde kullanılmasını sağlayabiliriz.

Evet, önerilerinizi bekliyorum. Sadece usule ilişkin de olabilir ilk mesajlar...
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-03-2002, 17:57   #2
Forum Üyesi

Lightbulb CAD standartları icin "IFC" dosya uzantısı ve IAI organizasyonu!

Uzun zamandır CAD yazılımları kullanan, dosya ya da en azından layer standartlarının bulunmayışından birçok kez zaman ve veri kaybına uğramış bir mimar olarak forumda bu konunun açılması gözlerimi yaşarttı doğrusu...

Bildiğim kadarıyla birçok büro kendi standartlarını oluşturarak çalışıyor. Ancak bunlar sadece "layer"ların düzenlenmesi, çizgi kalınlıklarının standardizasyonu vs.. den ibaret. Üreticilerin sağladığı blokların da kullanılması ise proje dosyasını şişirebiliyor (özellikle birkaç farklı firmanın kütüphanesinden birlikte yararlanıldığında birimler bile birbirine girebiliyor)

Bu durum CAD yazılımcılarını harekete geçirmiş ve IAI (International Alliance of Interoperability) organizasyonunu kurmuşlar. Kısaca; Üye olan CAD firmalarının programları arasında data alışverişi sağlanabilmesi için "IFC" uzantısına sahip standart bir dosya tipi oluşturulmuş. Örneğin ArchiCAD de çizilmiş bir projeyi Allplan programında açtığımızda :

duvarlar duvar, kolonlar kolon, kirişler kiriş....vs..... olarak karşımıza çıkacak, Allplan programında tekrar çizilmiş gibi, ArchiCAD deki tüm proje özelliklerini korumuş, tamamen 3 boyutlu "IFC" dosyasını istediğimiz gibi kullanabileceğiz. İstediğimiz değişikliği yapıp kaydettikten sonra bu standartı destekleyen başka bir yazılımda, örneğin: ideMİMAR ya da ideSTATİK programında AYNI DOSYAYI açıp, bu programlarla çizilmiş bir proje gibi sorunsuz okuyup yazabileceğiz...

Kelimenin tam anlamıyla CAD STANDARTI bence budur!.. Proje henüz tamamlanmamış, tamamlandığında yüzbinlerce büro, sahip olmadıkları diğer programlarla çizilmiş IFC dosyalarını alıp vererek projelerini paylaşabilecek, bunun getireceği kolaylıkları herkes düşünmeli ve "IFC" hakkında ayrı bir forum konusu açılmalı bence!..

İlk safhada Mimari, Statik, Elektrik, Sıhhi tesisat, havalandırma programları arasında entegrasyonu sağlaması düşünülüyor. Mimari-Statik entegrasyonu sağlamış ideYAPI firması da organizasyona üye ve standartların geliştirilmesinde önemli rol oynuyor. Bu sayede ideSTATİK programı da diğer CAD yazılımlarıyla alışverişi olan tek STATİK yazılımı oldu... Daha önce “Mimari Statik Entegrasyon” başlığıyla gönderdiğim konuda ideMİMAR ve ideSTATİK arasındaki entegrasyon meselesi nedenini anlamadığım bir şekilde saptırılarak bitirilmişti. Umarım bu mesajda anlatmak istediğim doğru anlaşılır ve IFC standartları ve alternatifleri hakkında bildiklerimizi paylaşabiliriz.

Ayrıntılı bilgi için göz atmanızı tavsiye ediyorum:

IAI organizasyonunun resmi web sitesi (ideYAPI’nın da üye olduğu organizasyon)
http://www.iai-ev.de

ayrıca uluslararası organizasyon adresi:
http://cig.bre.co.uk/iai_international

Son olarak:
YAPI 2002 Istanbul fuarında ideYAPI, “IFC” hakkında tanıtım yapacağını açıkladı... bilgilerinize..
İdeYAPI resmi web sitesi de :
http://www.ideyapi.com.tr

En son bostanci tarafından düzenlendi : 26-03-2002 18:08.
bostanci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-03-2002, 20:17   #3
yönetici

rennie'in Avatar'ı

IAI 'yı bir süre takip ettim şahsen. AECXML dilini geliştirmeye çalışan bu grup AEC endüstrileri için yavaş da olsa standart bir dilbirliğini oluşturmaya çalışıyorlar.

Ancak sizin bahsettiğiniz "Çizim programları" arasındaki veri alışverişini kolaylıştırmak üzere getirilen bir standart. Oysa bunun yanısıra çizim yapan kişilerin belli başlı bir takım standartlarla çalışmasını sağlayacak bir disiplinin kurulması gerektiği Blur'un bahsettiği.

IFC standardı tıkır tıkır işlese bile, bugün mimarın bürosundan plotter için Necdet'e giden dosyanın yanında fontları, ve plot stil dosyasını da eklemeniz gerekiyor. O dosya makina mühendisine gidip geldikten sonra sizin duvarları çizdiğini renklerle klima kanalları işlenmiş oluyor. Buna benzer sürü ile örnek var. (Artık mimarlık yapmadığım için bu konuda halen sorun yaşayan mimarlar da burda yaşadıklarını anlatırlarsa iyi olur. ) bu sorunların üstesinden gelmek için sadece programlar arası alışverişi kolaylaştırmak değil, kişileri de bir disipline sokmak gerekir diye düşünüyorum.
rennie offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-03-2002, 18:18   #4
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Son olarak:
YAPI 2002 Istanbul fuarında ideYAPI, “IFC” hakkında tanıtım yapacağını açıkladı... bilgilerinize..
İdeYAPI resmi web sitesi de :
http://www.ideyapi.com.tr
Bu açıklamanın bulunduğu URL adresini ya da tarihini yazarsanız ben de izlemek isterim.

Alıntı:
Daha önce “Mimari Statik Entegrasyon” başlığıyla gönderdiğim konuda ideMİMAR ve ideSTATİK arasındaki entegrasyon meselesi nedenini anlamadığım bir şekilde saptırılarak bitirilmişti. Umarım bu mesajda anlatmak istediğim doğru anlaşılır ve IFC standartları ve alternatifleri hakkında bildiklerimizi paylaşabiliriz.
O tartışmaların için de Arkitera yöneticileri yoktu. Öncelikle bunu belirtmek isterim.
Bir kaç küçük eleştiri yapıcam, yanlış anlaşılmasın ve bizim tümüyle tarafsız olduğumuz, herşeye ve herkese eşit uzaklıkta kalarak, ön yargısız, mümkün olduğunca akılcı yaklaşmaya çalıştığımız bilinsin istiyoruz.

Arkitera'yı bir iş olarak yapmaya başladığımız Temmuz 2000 tarihinden bugüne IAI'nin orada olduğunu biliyoruz. IAI sitesini ilk gördüğümüzde çok heyecanlanmıştık. Geçen zamanda konu hakkında çok önemli gelişmeler olmadı. IAI web sitesi under construction ve eski tarihli linklerle dolu. Ben kişisel olarak IAI organizasyonuna eskisi kadar heyecanla bakamıyorum artık.

Şantiyede kullandığımı saymazsak en son en son 4 ya da 5 sene önce çizim yaptım ben de; konu benim için de sıcak değil yani. Çizim yapmaya devam eden tüm mimarlar dan sorunları sıralamalarını rica ediyoruz...

Belki aktörleri sıralamak lazım (çizimlerle ilgili olanlar)

1. Mimar ve Mühendisler
Mimarlar
İnşaat Mühendisleri
Makina Mühendisleri
Elektrik Mühendisleri
Diğer Mühendisler
Şehir & Bölge Plancıları
Peyzaj Mimarları
Endüstri Ürünleri Tasarımcıları

2. Üniversiteler

3. Yazılım Firmaları
Allplan
Archicad
Autodesk
Ideyapı
Intellicad
Microstation

4. Odalar & Kurumlar
Mimarlar Odası
İnşaat Mühendisleri Odası
Makina Mühendisleri Odası
Elektrik Mühendisleri Odası
Diğer Odalar (Peyzaj M.O., SPO, ETMK, ...)
Belediyeler
TSE
TÜBİTAK
...

5. Diğerleri
Ozalitçiler
Malzeme üreticileri
Malzeme ithalatçıları
...
...
eksik gördüklerinizi yazarsanız listeye eklerim

Üniversite desteği olmadan bu işin kotarılması zor.

Ofislerin böyle bir sistemin verimlerini artıracağına inanmaları gerekiyor. İnansalar bile, mevcut sistemlerini terk etmek istemeyeceklerdir. Terk etmeyi de göze alanlar alışkanlıklarını kırmak zorunda...

Yazılım firmaları konuya destek olmalı. "Ben malımı satarım, gerisine de karışmam" mantığı yerine, böyle bir yapılanmaya destek vermeliler.

Odaların desteği böyle bir standartın tüm Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlamada önemli etkenlerden bir tanesi olabilir.

Malzeme üreticilerinin de CAD çizimlerini belli bir standartta hazırlamaları gerekir.

Bu aktörlerin biraraya gelerek konuyu belli bir standarta oturtması gerekli. Bunun için ne yapılabilir onu kestiremiyorum şimdiden.

IFC uzantısı ile ilgili bilgim olmadığı için yanıt veremiyorum. Ama böyle ortak bir uzantının gerekli olduğu konusunda herkes hemfikirdir herhalde.

Bazı gerçekleri konuşmaktan çekinmezsek daha hızlı yol alabiliriz. Şu an da Türkiye'de yoğun olarak kullanılan program nedir? Autocad. Dolayısıyla Diğer yazılım firmaları ile birlikte Autodesk(Sayısal Grafik)'in de desteklediği bir platform oluşturulmalı. DXF bir alternatif olarak sunuluyorsa, (hiç bilmiyorum, belki de IFC ve DXF tamamen farklı) gözden geçirilmeli.

Bu platformun oluşumundaki amaç A ya da B firmasının markasını güçlendirmek ya da satışlarını artırmak olmamalı. Hedef apaçık ortada: Tüm aktörlerin desteğini alarak Türkiye için standart bir CAD sistemi geliştirilmesi. Bu yurtdışında varolanl sistemlerin Türkiye'ye adaptasyonu şeklinde de olabilir, tümüyle yeniden de oluşabilir.

Alıntı:
"IFC" hakkında ayrı bir forum konusu açılmalı bence!..
Konuya ilgi olduğu takdirde CAD forumu başlığı altında ana bir kategori ya da bir alt forum olarak açabilirz.
Konuyu gündemde tutmak, sektöre duyurmak bizden; yeterki ilgi olsun.
Eski 03-04-2002, 23:58   #5
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

alge ve ayasofya dan neden bu konuya da cevap yok ... ?
Eski 04-04-2002, 12:57   #6
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Aslında var

Hatttaaaa yılar önce daha acaip vardı.
Biraz heyecanımı yitrdim dersem yalan olmaz.

IFC konusunda ise Mimarlar Odası olarak buna katılmayı düşündük. Ben hala delegeyim odada ama MBÇK'yı buna sürüklemem lazım. Burada anlatmak istemediim bazı kötü tecrübeler yüzünden bu heyecanımı ertelemek durumunda kaldım.

Ama bir boş zamanımda yorum yapmak isterim tabii.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-05-2002, 11:55   #7
Forum Üyesi

Red face IFC

Herkese selamlar,
Bu IFC meselesini fuara gittiğimde laf arasında firmalara sorma şansım oldu. Gördüğüm kadarıyla ciddiler. Kulaktan dolma bilgilerimle şunu söyleyebilirim, Nemetschek Allplan, Autodesk, Graphisoft Archicad ve İdeCAD arasında, bu 4 firmanın verilerinin duvarsa duvar bla bla bla tarzında takas edilebileceği bir platform.
Bu 4 firma haricinde de bu platforma katılımcı henüz yok diye duydum. Detaylı bilgisi olan varsa ve verirse de sevinirim...

Herkese iyi çalışmalar...
bora offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-06-2002, 15:00   #8
Forum Üyesi

Bu konu gerçekten çok önemli özellikle bazı kullanıcıların mesela 1 metrelik birimi 1000 veya 100 girmeleri ardından dimensionu ona göre yapmaları ve sizin bu gelen dosyayı explode yaptığınızda birde durup dimension style ayarları yaparak kaybedilen zaman tabii kalem kalınlıklarıda ayrı bu konuda çeşitli seminerler bile versek yinede kullanıcılar alışkanlıklarını değiştirmiyor.Sanırım bu konuda bir fikir birliğinin oluşabilmesi biraz zor. Ama bizim gibiler bir fikir birliğine varırsa en azından yeni kullanıcıların işi kolaylaşmış olacak.
Hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim.
trgarch offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-07-2002, 13:04   #9
Forum Üyesi

Standartlardan hangisi?

Selam,
uzun zaman sonra tekrar not bırakmak çok ilginç geliyor...neyse.

Benim anladığım bu standartlardan konuşulurken; 2 farklı fikir görülmekte.

1)programlar arası veri dönüşümü sırasında olması gereken standartlar.

2)çizim yaparken olması gereken standartlar.

ilk seçenekten bahsetmek istemiyorum belki daha sonra...

çizim yaparken benimde gördüğüm her ofisten farklı standartların olması hatta ofisin değil orada çalışanların kendi tarzlarının olması. ofiste çalışanlar değiştikçe devamlı olarak çizimlerin en basit olarak layerların renk ve isimleri arasındaki değişiklikler. herkesin farklı çalışmasının oluşturacağı problemlerden söz etmeye bile gerek yoktur heralde projeye başlayan projeyi bitirmeyip yarısında başka biri devam etmek isterse nasıl bir eziyetle karşı karşıya olduğunu tahmin edersiniz.

türkiyenin en büyük proje ofislerinde bile tam bir standartlaşma göremedim. yurt dışıyla büyük işlere giren firmalar genelde oradan gelen kabarık bir dosya içindeki çizim standartlarına uymaktalar, burada çizim prog. olarak autocadden bahsediyorum ve tabiki sadece çikerken uyulması gereken kurallardan bahsediyorum. tam sayısını hatırlamıyorum ama 25 sayfa kadar layer açıklaması gördüm. bu şekilde çalışmak layerları öğrenmek hangi çizgiyi hangi layerda çizecektim diye düşünmek yada 25 sayfa arasında bulmak .....

ayrıca bunları hazırladıktan sonra piyasada bulunan herkesin bir şekilde bunları öğrenmesi ve kabullenmesi gerekmekte.her programda (allplan,autocad vs. ) yapılan çizimlerin aynı dili konuşması gerekir. belkide belirlenen ve çalışma yöntemlerine göre 2-3 dil olmalı ama ne kadar proje çizen insan varsa o kadar çok çeşitli dil olmamalı. bence şu anda önümüze havadan düşme bir kitap gelse ve dediğim gibi (sadece mimarlardan söz ettiğimi varsayalım) çizerken bize 2-3 yöntem önerse, bu kitabın yaygın olarak kullanılması sizce ne kadar zaman alır? 5 senede %85 başarı olurmu?

yazdıklarımı okudumda biraz karışık olmuş ama anlaşılıyor sanırım. daha sakin kafayla ve nemsiz bir ortamda daha iyisini yazmak üzere.
architect offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 11-09-2002, 10:15   #10
Forum Üyesi

ŞU SIRALAR BİZ VECTORWORKS KULLANICILARI BU KONUYU KONUŞUYORDUK

http://www.nationalcadstandard.org/

BU SİTEDEN BİLGİNİZ OLSUN

SAYGILAR

CAN ÖZSAVAŞCI
oscm offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-12-2003, 21:17   #11
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Bu konuyu tazeleyen bir mesaj vardı geçenlerde yazılan.
Ancak şimdi aradığım halde bulamıyorum...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları