![]() |
|
|||||||
| Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Buradan gayet güzel bir İTÜ manzarası var.Kocaeli üniversitesini tebrik ederim.
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
iki sene önceki http://forum.arkitera.com/yarismalar...-odulleri.html linkindeki mesajımdan alıntıdır:
"arkadaşlar bu sene de dereceler itü ağırlıklı gelmiş duyduğum bilgilere göre. böyle mimarık öğrencilerini yarışmalara adapte etmekte çok büyük önem arz eden böyle bir yarışmada jüri üyelerinin itü ağırlıklı oluşması okul projelerinin gönderildiği bir yarışma olarak düşünürsek bence diğer yarışmalara oranla daha caydırıcı. yani bir itülü için normal olan yarışma derecesi uludağlı için başarı olarak nitelendiriliyor.bunun sebebi türkiyenin mimarlık okullarında en iyi projelerin itüden çıktığı anlamına gelmez elbette. ben burda jüri üyelerinin taraf tuttuğunu ima etmek istemiyorum.çünkü onlarında yapacak başka birşeyleri yok.iki günde o kadar dönem projesine bakmak ve karar vermek zorunda kalıyorlar.ve bildikleri projeleri daha rahat seçebiliyorlar. bence yarışmanın formatında bazı hatalar var.bu gidişle bir kaç sene sonra mimed yarışması isim değiştirip imyd(itü mimarlık yarışmaları derneği) olabilir." Yani yine bir itü klasiği... (yorumsuz) Bu arada ödül alan uludağlı arkadaşlarımı tebrik ediyorum.
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bugün sergiyi gezdikten sonra genel olarak tasarıma hiç bir soruyla ve analizle başlamamış (nerden geldiği belli olmayan biçimler) bazı projelerin ödül aldığını ve hatta hiç bir analiz ve benzeri anlatımlara gerek duyulmadığını gördüm. Bu biçimler insana ve bedene ait kavramları kullanarak mimari tasarım projeleri üretilmiş, belirli yapıştırma kalıplar üzerinden gidilen bu projeler yurt dışının zaha hadid, frank gehry gibi mimarların yapılarının bir yan sanayi ürünü projeler olmaktan kurtulamamış durumda ve bunlardan bir kaçının ödül almasıda Türkiye' de verilen mimari tasarım eğitiminin ne kadar kötüye gittiğinin bir işareti olabilir mi acaba ??
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
Kazanan ve diğer katılan projeler hakkında görseller paylaşılırsa daha anlamlı bir tartışma ortamı doğabilir. Ben araştırdım fakat hiç bir veriye ulaşamdım. Bu konuda bilgisi olan var mı?
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
öyle zannediyorum ki birkaç yıl içerisinde mimed yarışma formatı bitmese bile , sürekli ödül alanlar haricindeki mimarlık fakültelerinden yarışmaya katılım olmayacak.. şu durum çok güzel bir şekilde tasarlanmış mimari üründür aslında sadece şekil değiştirmiştir. ne yazık ki ülkedeki görünümün bir parçası halini almıştır mimed
ne yapalım biz kandırıldık bari gelecek nesiller kandırılmasın dimi.![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Yönetici
|
2008 MİMED Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
Verilen ödüllerde İ.T.Ü. ağırlığı olması üzerine oldukça sert eleştiriler getirilmesini hepimiz izliyoruz. Jürinin İ.T.Ü. öğretim üyeleri ağırlıklı olması şeklinde bir eleştiri de hatırlıyorum. Bunun üzerine jüriye tekrar göz attım ve İ.T.Ü.'den iki öğretim üyesi gördüm. Bence bu çoğunluk oluşturabilecek bir sayı değil. Diğer okullardan çoğunlukla birer jüri üyesi var, sanırım bu tek kişilik fark da İ.T.Ü.'nün yarışmaya ev sahipliği yapması olarak görülebilir.
Fakat bu yarışma ve jüri ile ilgili şöyle bir endişem var. Sonuçta bu yarışma öğrenci projeleri üzerinden yapılan bir yarışma. Bu bağlamda bence jüri üyesi olarak kesinlikle hiçbir okuldan hiçbir öğretim üyesi bulunmamalı. Sebebi ise basit. Yarışmalara hepimizin bildiği gibi rumuzla girilir ve pafta üzerinde kimliği açık edecek herhangi bir işaret bulunmaması gereklidir. Dönem içerisinde kendi yürütücülüğünde üretilmiş bir proje bir öğretim üyesinin önüne geldiğinde o projeyi tanımaması ise imkansızdır. Kaldı ki bu yarışmada proje yürütücüsünün onayı gerekmekte gönderim yapabilmek için. Burada herhangi bir suçlama yapmak değil niyetim. Kimsenin iyi niyetinden şüphe etmiyorum ama genel yarışma mantığına aykırı bir durum oluşuyor. Peki kimler jüri olacak bu durumda? Yukarıda hiçbir öğretim üyesi olmamalı demiştim, sanırım bu da yetersiz olacaktır. Bu sefer de tamamen serbest çalışan ya da akademik ortamdan uzak mimarların bakış açıları ile sınırlı kalınacaktır. Bu durumda şöyle bir yöntem izlenebilir belki. Akademik ortamdan daha önceden proje yürütücülüğü yapmış, ama son bir yıldır aktif proje yürütücülüğü yapmayan kişiler tercih edilebilir. Sanırım bu durumda olan çok sayıda akademisyen vardır. Özellikle profesör ünvanlı, ya da idari yetkileri sebebiyle proje yürütücülüğü yapmaya vakti olmayan akademisyenlerden bahsediyorum. Bir de şu var, artık bu yarışmaya başka okullar da ev sahipliği yapmalı, yoksa başka türlü suçlamaların şaibesi altından pek kalkılamayacak gibi görünüyor. Gördüğüm kadarıyla birçok kişinin bakış açısı bu yönde. Ben jüri üyelerinin ve organizasyonun bazı arkadaşlarca yapıldığı gibi ağır suçlamaları hakettiğine inanmıyorum. Fakat yukarıda bahsettiğim etik eksiklik bakidir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
mimed
erciyes üniversitesi 'nden sadece 2.kategoride 5 kişi katılmışken nasıl olur da 1 kişi görünür anlayamadım.Umarım bir yanlışlık yoktur ve projelerin hepsi değerlendirmeye alınmıştır.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu yarışmaya her zaman olduğu gibi en yüksek katılım itü den olmuştur. Ödüllerin İTÜ ağırlıklı olması bu yüzden doğaldır. Ayrıca Türkiye'nin mimarlık eğitiminde bir numaralı üniversitesi de İTÜ dir. Bunu unutmamak gerekir.
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
İTÜ,Türkiyede prestij sahibi üniversiteler'den bir tanesidir.Yalnız mimarlık eğitimi için her üniversitenin artıları'da ve eksileri'de vardır.Bir numaralı üniversite yok'tur.
|
|
|
#27 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
|
Mimed yöneticilerinin bu durumu sorgulamaları gerekli. Eğer gerçek anlamda ulusal bir derneğe dönüşmek amaç ise bunun başka bir yolu yok. Yanlış anlaşılmasın kazananların herhangi bir okuldan belli bir süre çıkmasına hiç kimse ses çıkaramaz. Sonunda bu sene Şampiyonlar Ligi yarı finalinde 3 İngiliz takımı vardı. Bu sanıyorum sistemin sorunlu olduğunu anlatmaz. Aynı şekilde kazananların sürekli İTÜ'den (ya da başka herhangi bir okuldan) olması da normal karşılanabilir. Ama yoğun katılımın sürekli İTÜ'den olması... ?
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
|
selamlar ben İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü'nden volkan yazılan mesajları takip ediyorum ama kendim mesajlarım ile pek de aktif birisi değilimdir
Ama bu yarışma olayı üzerine forumu sık sık takip ettim bu aralar. Sonuçlar üzerine tartışmalar yapıldı ve bu tartışmalar yoldan çıkarak üniversite çekişmesine dönüştüğünü gördüm. Öncelikle şunu belirteyim herşey insanın (öğrencinin) kendine olan güveni, azmi ve öğrenme arzusu ile ilgili bu hayattada böyle, dolayısıyla mimarlık eğitiminde de. Mimarlığın uzandığı yerler o kadar fazla ki ne kadar donanımlı olursak o kadar ülkemiz ve çevremiz için faydalı oluruz. Sonuç olarak mimarlık bireysellik üzerine kurulu bir disiplin.En son volkan_dalagan tarafından düzenlendi : 13-05-2008 14:48. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
İyi günler,
Biz de Mimed 2008'e proje gönderenler arasındaydık. Ancak projelerimizin değerlendirilip değerlendirilmediğinden bile emin değiliz. Elimize hala jüri raporları ulaşmadı. Ayrıca Osmangazi Üniversitesi 3. sınıf kategorisinde en az 2 proje olmasına rağmen; 1 proje gözüküyor. Bu durumun en kısa zamanda netliğe kavuşmasını diliyoruz. Eğer projelerimiz değerlendirmeye alınmadıysa, bu işin sorumluluğunu alan herkesi kınıyoruz... Selin Oktan - Melodi Pak - Fatma Sarıtaş |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|