Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 14-07-2008, 13:53   #31
Arkitera Üyesi

Tebrikler,

Dereceye giren tüm ekipleri kutluyorum ve projeleri merakla bekliyorum.Ayrıca ödül almanın heyecanını bizimle en kısa zamanda paylaştıkları için,bazılarının aksine sevinç duyuyorum.Sonuçları bekleyen biri olarak o sabah bunu ilk arkitera'dan öğrenmek gayet güzel oldu.

Yarışmaya devam.
ebruozturk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-07-2008, 22:57   #32
MrT
Yönetici

Bakanlık sitesinde bir açıklama henüz yok. 18.07.2008 tarihinde saat 16:30 da kolokyum var. Jüri raporu eline ulaşan var mı?
Eski 16-07-2008, 01:09   #33
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin baes tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
görmemişliğin böylesi...
saat 22:30 yarışma kazanmışsın, foruma girip "biz kazandık, geçmiş olsun!" diyorsun...

insanın başarıyı paylaşacağı kimsesi olmayınca dibe böyle vuruyor galiba...

Hocalarımı tebrik ediyorum.Bu yorumu okuyunca şok oldum. Yorumsuz.....
enestamtürk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2008, 10:19   #34
Arkitera Üyesi

Hocam tebrik ediyorum, daha çok birinciliklerinizi görmek dileğiyle....
NECMİ BİLEK
imcenramim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2008, 12:44   #35
Arkitera Üyesi

Jüri raporu

Jüri raporuna * T.C. BAYINDIRLIK ve İSKAN BAKANLIĞI adresinden ulaşabilirsiniz. Fakat ben mi göremedim bilmiyorum ama rumuz listesi yok. Rumuz listesine ulaşan varsa paylaşırsa sevinirim.
imareden offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2008, 12:55   #36
MrT
Yönetici

Alıntı:
Orijinal metin imareden tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Jüri raporuna * T.C. BAYINDIRLIK ve İSKAN BAKANLIĞI adresinden ulaşabilirsiniz. Fakat ben mi göremedim bilmiyorum ama rumuz listesi yok. Rumuz listesine ulaşan varsa paylaşırsa sevinirim.
Tutanak-8 altında kayıtlı.
Eski 17-07-2008, 14:28   #37
Arkitera Üyesi

Tutanak 8'de yalnızca "açılabilir" ibareli zarfların listesi var. Toplu listeyi merak etmiştim. Teşekkürler..
imareden offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-07-2008, 14:06   #38
MrT
Yönetici

Dün (18.07.08) kolokyum gerçekleştirildi. Katılımcı sayısı çok fazla değildi. Mimarlık ve yarışmalar adına yararlı olacağını düşündüğüm bir toplantı oldu. Ancak tartışma çoğunlukla 1. proje üzerinden yapıldı. Ödül töreni düşünülmemişti. Sergi salonu çok konforlu olmasa da projeler ve maketler güvenlikteydi. Sergi haftasonuna kadar, Gazi Üniversitesi Mühendisik ve Mimarlık Fakültesi 3.kat 302 nolu salonda devam edecek. Kolokyumda notlar aldım onları düzenlemeye çalışacağım.
Eski 19-07-2008, 17:09   #39
MrT
Yönetici

Oturum başkanının açılış konuşması ile kolokyum başladı. Jüri başkanına söz verdikten sonra toplantının soru – cevap şeklinde ilerlemesinin daha verimli olacağını belirten oturum başkanı, konuşmak isteyen katılımcıların isimlerini not ederek (Cem Açıkkol ve Hasan Özbay) jüri başkanına söz verdi.

Jüri başkanı Doğan Hasol, jürinin uyumlu çalıştığını, çoğu kararların oy birliği ile alındığını ve toplantılara iki Bakanlığın danışmanlarının da katıldığını belirtdi. Jürinin asli ve yedek üyeleri daha önceden ilan edilen tarihlerde tam sayı olarak toplanmıştır ve yine ilan edilen tarihte kolokyum yapılmaktadır dedi.

Jürinin değerlendirme kriterlerinden bahsedildi; mimari kimlik, yerleşim ilkeleri, iç-dış ulaşım, kitle kompozisyonu, strüktür gibi yönlerden projelerin incelendiği belirtildi. Ödül grubu için uygulanabilir olmak esasken, uygulanma sorunu olsa da değişik fikirli projelere de mansiyon verildiği belirtildi. Doğan Bey, jüri üyelerine, raportörlere ve danışmanlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Jüri üyesi Özgür Ecevit, senelerdir kolokyumlara katılmadığından bahsetti. Kolokyumların gelişmeye dönük olması gerektiğini belirtdi. Bakanlıkla çalışmaların olumlu sonuç verdiğini söyledi.

Oturum başkanı, daha önce konuşmak için ismini yazdıran Cem Açıkkol’a söz verdi. Kürsüye alışık olduğu espirisi ile kürsüden, jüriye ve Bakanlıklara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Jüri olmanın zorluğunu belirterek ilk 8 projenin gayet olumlu olduğunu söyledi. Dördüncü elemede elenen iyi projelerin de olduğunu belirterek keşke satın almalar da olsaydı dedi.

Cem Açıkkol, birinci projeyi eleştirmekten çekiniriz ancak bence kolokyumlar birinciyi konuşmak içindir dedi. İlk 8 olumlu, ancak birincinin yerinin doğru olmadığı, 8 projenin en zayıfının olduğu ve şartnameye uymayan yerlerinin olduğunu söyledi. Şartnamede konukevinin etaplı yapılmasının istendiğini ancak birinci projenin en büyük zafiyetinin etaplı yapılmasının mümkün olmayan konukevi olduğunu belirtdi. Bu programın yemek salonunun kongre salonu kadar önemli olduğunu ve birinci projenin konukevinin yemek salonunun üzerinde yeralmasını eleştirdi. Cem Açıkkol, konukevine çok takıldığını, etaplı çözüm için yarışmacıların kafa yorduklarını vurgularken, şartnamede ne yazdıysa jürinin bunu takip etmesi gerektiğini söyledi. Yarışma şartnamesini ciddiye alan benim gibi insanlar kendini kirlenmiş gibi hissediyor dedi. Bunlarla birlikte birinci proje için; mutfağın doğal hava-ışık almamasını, yemek salonunun otoparka bakıyor olmasını ve garaja arazide en tepe noktadan inilerek girilmesini eleştirdi.

İkinci olarak Hasan Özbay, Bakanlıklara teşekkür ederek, yarışmaların artmasının çok önemli olduğunu, mimarlık ortamının zenginleşeceğini belirterek kürsüden konuşmasına başladı. Danıştay yarışmasında kargo ile teslim varken bu yarışmada neden istenmediğini sordu. Beyoğlu yarışması şartnamesinin yer görme belgesi ile ilgili eleştirilerini de söyleyerek, iyi proje seçmek bir yana en azından mesleki haklarımızı ve kurallarımızı düzenleyelim derken, kolokyumların bunlar için iyi birer ortam olduğunu belirtdi. Birinci projenin 8x8m lik aks arasına 4 araç sığdırmasını, oda boyutlarını, 200 kişilik salonun kat yüksekliğini, 400 kişilik salonun wc lerini, sığınağı, bakan bölümünü eleştirirken, Bakanlığın bunları düzelttireceğini ama yarışmacıların bu söylediklerini söyletmemesi gerektiğini belirtdi. Birinci projenin anıt duvarının “mezar duvarı gibi” olduğunu söylerken, duvarın bir tarafının hol diğer tarafının da koridor olmasını eleştirdi. Restoranın programda önemli olduğunu ancak birinci projede Mesa bloklarına bakmasının doğru olmadığını söyledi. Konuk evi konusunda Cem Açıkkol’un eleştirilerine katıldığını, bu konuda yarışmacının risk aldığının söylenebileceğini ancak diğer yarışmacıların bu konu da çok uğraşmış olduklarını belirtdi. Konuk evinin etaplı yapılması konusunda; bir bütün yapıyorsunuz ama o bütüne başka bir şey eklenecek, bu da tasarımın bir sorunudur dedi.

Bu konuşmalardan sonra jüri başkanı eleştirilerin birinci proje üzerine yoğunlaştığını ve kolokyumların kaderinin bu olduğunu belirterek, jürinin sadece birinci projeyi değil 55 projeyi irdelediğini, projelerden birinin bir konuyu iyi çözdüğünü diğer birinin de başka bir konuyu iyi çözdüğünü belirtdi ve jürinin çalışmalarını tamamladıktan sonra birinci projenin ortaya çıktığını söyledi. Sonuçta bunun bir fikir projesi olduğunu ve aksayan yönlerinin zamanla düzeltileceğini belirtdi. Konuk evi konusunda, öncelikle etaplı yapılmasının istendiğini ancak birinci projenin bu şekilde ele almadığını ama yine de istenirse sonradan inşa edilmesinin mümkün olduğunu belirterek, birinci olan projenin ekonomik bir proje olmasından dolayı bütçenin ayarlanarak tek defada inşa edilebileceğinin danışmanlarca belirtildiğini vurguladı. Restoranın yerinin de danışmanlarla görüşüldüğünü, Mesa bloklarının olduğu tarafta bahçenin de olmasının teras ile iyi olacağına karar verildiğini ve bu projenin kusursuz olmadığını ancak hangi proje birinci olacak denirse jürinin bu proje olacağından emin olduğunu belirtdi. Programda anıtın önemli olduğunu ve bu projenin kendi mimari bütünlüğü içerisinde anıtı en iyi çözen proje olduğunu belirtdi. Lokanta ilişkilerindeki sorunların da çözülebilir olduğunu anıt duvarı ve giriş ilişkisinin başarılı olduğunu belirtdi. “Yarışmalarda bir birinci gelen proje, bir de jüri dayak yer” diyerek espirili bir dille bu tür konuların her yarışmada konuşulduğunu belirterek, başka bir jüri başka mı değerlendirirdi bilemem ama bizim gönlümüz rahattır dedi.

Özgür Ecevit söz alarak, anıtsal duvar konusunda jürinin özel bir tavsiyesinin raporda varolduğunu ve Hasan Özbay’ın yarışma standarları konusunda ki önerisine katıldığını, her yarışmacının yer görmesi gerektiğini söyledi. Cem Açıkkol’un eleştirileri içinse; 55 proje arasında bu kadar detayına çalışmak mümkün değildir derken, Almanya’daki yarışmalarda teknik ve artistik olmak üzere iki jürinin olduğunu, teknik konulara öncelikle teknik jürinin baktığını belirtirken bu sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Doğan Hasol, yer görme önemlidir, arsa mutlaka görülmelidir dedikten sonra Cem Açıkkol söz aldı ve birinci olan arkadaşların yeri görmedikleri o kadar belli ki birazdan çıkıp görmediklerini söyleyebilirler derken, yer görmenin bazı durumlarda dezavantaj olduğunu belirterek, birinci olan arkadaşlarda görmemiştir ama isteyen google dan açar tepeden bakar çok da önemli değildir dedi. Konuk evinin etaplı yapılması konusunda ki jürinin cevabı ile ilgili olarak; para bulduk yapacağız diye yayınlasaydınız, şartname neyse o olmalı, jüri şartnameyi takip etmeli, eşit yarışılmalıdır dedi. Konuk evinin yemek salonu üzerinde olmaması gerektiğini, bir resepsiyon sırasında sorun olabileceğini belirtdi. 5-6 projenin kalıp planının, statik raporunun olmamasını eleştiren Cem Açıkkol, bence hiç bir rapora gerek yok ama şartnameye yazmışsınız, yönetmelikte var, koydunuz o zaman hepsinde arayın dedi. İkinci olan projenin yeşil çatısı eleştirilmiş ama günümüzde bu artık çok kolay dedi.

Hasan Özbay, mimar olarak mutlaka gider yer görürüm derken birinci olan arkadaşların yer görmediklerine ben de katılıyorum dedi. Günümüzde yeşil çatı nasıl sorunsuz oluyorsa ıslak hacim altında da herşey hallediliyor ama sorunun teknolojide değil ilkede olduğunu söyledi.

Bir katılımcı, günümüzde mekanın uygulanabilirliğinin çok baskın hale geldiğini, jürinin tavrını anlayamadığını belirterek, jürinin mimarlık ortamına birşey söylemesi için risk alması gerektiğini vurguladı, bu tür tasarımlardan yarışmada çok olduğunu, jürinin nasıl bir risk aldığını sordu.

Doğan Hasol, risk olarak ne anlatılmak istediğini anlamadığını ve ayrıca rapor eksikliği ya da kalıp planı eksikliğinden dolayı elemenin amaçlarına sığmadığını belirtirken jürinin var olan projeler içinden bir projeyi seçtiğini, “Urfa’da Oxford vardı da biz mi gitmedik” sözü ile espirili bir şekilde ifade etti.

Jüri üyesi Adnan Aksu, yarışmaya katılan tüm katılımcıları kutlarım derken, jüri olmaktan çok hoşlanmam, jüri edilgendir, mimaride etken olmak, birşey yapıp söyleyecek sözünün olması çok kıymetli bence dedi. Hep birinci proje üzerinden konuşmanın talihsizlik olduğunu, diğer katılımcıların da çıkıp kendi projelerinin söylediği sözü söylemelerini istedi.

Katılımcılardan Aykut Dönmez, yarışmalardan özgün birşeyler beklediğini, jürinin yarışmacılardan önemli görevinin olduğunu söyledi.

Güneş Erden, birinci projenin mimariye ne katacağını jürinin bilmesi gerektiğini, zorlama da olsa özgün olana prim verilmesi gerektiğini söyledi.

Adnan Bey yarışmaların gençleri teşvik için yapılmaması gerektiğini söyledi.

Son söz olarak birinci projenin sahibi Orhan Ersan, yarışma ile proje elde etmenin mimarlığımızın kurumsallaşması için gerekli olduğunu söyledi. Şartnameye uyum konusunda ise, şartnameyi okuyorum bir kenara koyuyorum, şartname ölçülebileni verir ama jüri ölçülemeyeni arar dedi. Projesinde duvarın anı duvarı olarak başlayıp konferans salonuna dönüşmesinin arandığını söylerken, araziyi de görmediklerini belirtdi. Projede ölçülemeyeni sağladık, ölçülenleri de çözeceğimize söz veriyorum diyerek bitirdi.

En son MrT tarafından düzenlendi : 21-07-2008 22:21.
MrT offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-07-2008, 17:39   #40
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Yine bir mazeret nedeniyle (buy defa sağlık sorunu) kolokyumda olamadım.
Ama bu yazı sayesinde gitmiş kadar olduk. Teşekkürler
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-07-2008, 22:11   #41
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin baes tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
görmemişliğin böylesi...
saat 22:30 yarışma kazanmışsın, foruma girip "biz kazandık, geçmiş olsun!" diyorsun...

insanın başarıyı paylaşacağı kimsesi olmayınca dibe böyle vuruyor galiba...

kazanan projenin tasarımcılarını ben de kutluyorum. Tebrikler..

Alıntı aldığım baes'in yorumuna ise ben bir anlam veremiyorum.. İlginç... (aslında komik )
Eski 21-07-2008, 13:07   #42
Yönetici

18 Temmuz 2008'de gerçekleşen kolokyumla ilgili habere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Dışişleri Bakanlığı Kongre Merkezi Binası Mimari Proje Yarışması Kolokyumu’nda Mimarlık Adına Her Şey Özgürce Paylaşıldı
Eski 21-07-2008, 21:29   #43
MrT
Yönetici

Diğer projeleri de burada görebilmek dileği ile...
Eklenmiş İmajlar
disisleri-bakanligi-kongre-merkezi-binasi-mimari-proje-yarismasi-mrt_1-jpg  disisleri-bakanligi-kongre-merkezi-binasi-mimari-proje-yarismasi-mrt_2-jpg  disisleri-bakanligi-kongre-merkezi-binasi-mimari-proje-yarismasi-mrt_3-jpg  
Eski 22-07-2008, 01:35   #44
Arkitera Üyesi

arcem<007'in Avatar'ı

Emeğinize sağlık MrT.
Umarım diğer projeleri de görebiliriz.Diğer yarışmalarda paylaşım gayet iyi ama burda ilksiniz.Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum.
Zaten kolokyuma gitme şansımız olmadığı için;daha kazanan proje dahil,hiç bir projeyi göremedik malesef.

En son arcem<007 tarafından düzenlendi : 22-07-2008 01:46. Nedeni: anlatım bozukluğu:)
arcem<007 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-07-2008, 09:44   #45
Yönetici

Alıntı:
Orijinal metin arcem<007 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Emeğinize sağlık MrT.
Umarım diğer projeleri de görebiliriz.Diğer yarışmalarda paylaşım gayet iyi ama burda ilksiniz.Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum.
Zaten kolokyuma gitme şansımız olmadığı için;daha kazanan proje dahil,hiç bir projeyi göremedik malesef.
Merhaba,
Projeler çok yakında zamanda Yarışma Projeleri bölümünde yayınlanmış olacak buradan da herkes ile paylaşılacak.

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları