![]() |
|
|||||||
| Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#226 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bence insanlara cahil sıfatını yakıştırmadan önce biraz düşünmek gerekli! Ödül içinde tebrikler. En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 19-07-2008 10:52. |
|
|
|
|
|
|
#227 |
|
Arkitera Üyesi
|
aldığınız ödül için tebrik ediyorum......ancak, sayın !!! gibi, cahil gibi, ya da buna benzer seviyesiz ve mimari anlamları barındırmayan ve saldırgan tavrınızı anlamak mümkün değil..........
yaptığım şey somut örnekler ve argümanlarla projeleri eleştirmekti.....yanıt somut olarak gelmedi...saldırdınız....ne kadar üzücü...... ayrıca sayın ramazan beyin ima etttiği kolokyumda konuşmadınız burada neden konuşuyorsunuz demekle özgür arkitera ortamına zarar verildiğini düşünüyorum......insanlar istedikleri şeyi istedikleri yerlerde dile getirmekte özgürdürler........ ve gene tekrar ediyorum, mimari somut argümanlar olmadan....ben beğenmedim, 1. ödül çok iyiydi, kazananlar arkadaşlarımdı vsvsvsvvs gibi sözler mimari olarak hiçbir şeyi tarif etmezler...aksine 20 küsur metre derinliğinde ve oldukça dar alışveriş birimleri, hantal kitle, ve havada kalan yaya köprüsü somut mimari eleştirilerdir.... hayatı yarışmalarda geçen biri olarak bu genç arkadaşlara başarılar diliyorum..ancak unutmasınlar ki herkes sizlerin projelerine alkış tutmak durumunda değildir. eleştiriye açık olmalı ve empati yapma şansını kaçırmamalısınız. yoksa bir adım bile ilerleyemez katılaşmış bir şekilde çakılır kalırsınız...... düzeyli bir tartışma ortamı umudum henüz bitmedi.....bu ortamda arkitera forum yöneticilerine kolaylıklar diliyorum sevgiler |
|
|
|
|
|
#228 |
|
Yönetici
|
Kişisel tartışmalar yerine konuya yani yarışmaya dönmenizi rica ediyoruz.
|
|
|
|
|
|
#229 |
|
Arkitera Üyesi
|
Danıştay Yarışma Proje'lerine bakarken satın alınan projeler de bir isim, bu isim Fethiye AVM Yarışmasında da mansiyon almış dikkatimi çekti. Her yarışmaya giren bu ekip, her yarışmadan da hemen hemen derece almış. Bu ekibin Fethiye Projesi'ne tekrar baktım. Böyle yarışmacı bir büronun veya ekibin artık tecrübe sahibi olup yapmamaları gereken hataları vardı. Projeyi Forum'a aktarmışlar yorumlarınız dedikleri için Kısaca;
1-Market ile işyerleri bağlantısı kopuk; İşyerlerinin arasından markete girilebilinsin ki çarşı canlılık kazansın. 2-Su parkı yapılmış ancak çarşı ile arasında duvar var; Fethiye Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü sıcak bir bölge, AVM'nin hemen yanından da bulunmaz nimet bir kanal geçiyor. Kanalı çevir çarşıya akıt bir serinlik olgusu versin (I. ödüllü proje de bu var) akan su olduğu için durağan veya yapay havuzdan sudan daha kullanışlı. 3-Çarşı içerisinde iç bahçe var saksı gibi duruyor; peysaj projeleriniz çok zayıf sadece bu proje de değil diğerlerin de aynı, proje ve yerine göre mesela Danıştay Proje'sini görmedim ama bu ve bunun gibi projeler de, statik ve disiplinli peysaj. AVM ve gibilerin de, organik, kıvrak, gezilesi, aranılası, oturulası, bir peysaj (Başak Şehir'de de peysaj zayıftı) olmalı. Böyle projeler de peysaj satar projeyi. 4-Arkadlı yol mu, gölgelikli kolonlu yol mu? diyelim. Olmamış; 1/200 de ince detayları gösteremeyiz ancak görsel detaylar aksesuarlar şöyle bakınca gözü okşayan köşeler birleşimler önemli. Mesela bu yolda ki gölgelik ekibin simgesi olmuş, her proje de aynısı, jüriye mesaj verir gibi! Kolon ile saçak veya kirişler aynı yüzde hoş gözükmez. Ya saçak taşmalı veya kolon üste dolanıp kiriş gibi olmalı dönüp kalabilir de,ters U gibi dolanabilir de. Üst örtü daha bir başka malzemeden yapılabilir, bu da yerine göre hafif veya baskılı bir malzeme olur. Burada bu yolda proje aksesuarı gibi düşünülüp ağırlığı hissettirilmeli idi. 5-Bu proje de projenin işlevi gereği, bol aksesuarlı, şık şıkıdım bir proje olmalı idi; Sular, ağaçlar, bol çeşitli zemin kaplamaları, balonlar, uçan köprüler, seyir terasları, görseller de kuşlar yerine yamaç paraşütçüleri falan. Yarışma değerlendirmelerin de mansiyon olarak ağırlıkta olmanıza rağmen her proje de dereceye girebilmek büyük başarı. Bundan da şu sonuçu çıkarabiliriz. Şema ve fonksiyon çözümü tamam görüntü ve albeni zayıf. Görseller ve bakış açıları da zayıf. Şimdi kapanış ne diyorlar."Sürç-ü lisan ettiysek affola". Bu benim yaptığım en kolayı. Başarılı projeler de sizleri görmek istiyoruz. Genç ve dinamik olmak bunu gerektirir. Ben kimemi konuştum. lude, takma isimli Nimet Aydın ve ekibine, "kaleminize kuvvet,ellerine sağlık". Diyorum. |
|
|
|
|
|
#230 |
|
Yönetici
|
Süleyman Akkaş ve Brokoli'nin tartışması ile ilgili bir kaç şey:
Ramazan Avcı'nın kolokyumda söz alınması gerektiği ile ilgili düşüncelerine sonuna kadar ben de katılıyorum. Ancak bu Brokoli'nin forum ortamına yazması ile ilgili yöntemi eleştirdiğim anlamına da gelmez. Genel olarak konuşmaktan çekinilebilir, o an konuşma için iyi bir ruh hali içinde olunmayabilir vesaire... İnternet de bunun için yok mu zaten. Brokoli'nin yazdıklarında doğru bulmadığım bir sürü şey var: Örneğin dükkanların derin olmaması gibi bir kural mı var? Bunu tartışmak için değil sadece bir örnek olması için yazdım. Brokoli tartışmayı açsa da devam etmeyeceğim bu nedenle. Ama benim asıl anlayamadığım neden birinci olanların hala agresif cevaplar vermeye devam ettikleri. Kolokyumlardan daha ağır kolokyumlar neredeyse 3-4 yıldır burada yapılıyor. Aynen Akkaş'ın belirttiği gibi çoğu zaman rumuz arkasına sığınarak rahatça belki kolokyum ortamında söylenemeyecekler dillendirilebiliyor. Ne güzel. Eleştiri yapmayı da böyle böyle öğreneceğiz. Ağır eleştiriler genellikle yarışmacılardan geliyor bu da emek harcandığı için son derece normal karşılanmalı. Bir önceki yarışmada -sanıyorum Yozgat- benzer tartışmalar olmuştu ve -yine sanıyorum- crazy_art arkadaşları olan kazananlara kazanmanın keyfini çıkarmalarını önermişti. Ne güzel bir öneriydi... ![]() Forum yöneticilerine kolaylık dileyen pek çok mesaj geliyor bugünlerde. Bizleri düşündüğünüz için teşekkürler. Ama biliyorsunuz bizler de sizlerdeniz. Hatta o kadar ki en az 4 forum yöneticisi yarışmalara düzenli olarak giriyor da diyebiliriz. Hem de birbirlerinden tamamen bağımsız. Ortamı hep birlikte değiştiriyoruz. Açıkçası kendi adıma zorlandığımı söyleyemeyeceğim. Ya da şöyle demek daha doğru olacak: böyle zorlanmaya can kurban. Siz bir de bizlerin Yarışmalar bölümünün dışında yaşadıklarımızı bilseniz. ![]()
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 19-07-2008 13:41. |
|
|
|
|
|
#231 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yarışmalarda ödül alanlar ve özellikle 1.ler çok sert eleştirilebiliyor. Kaybedenin olmadığını düşündüğüm yarışma ortramlarında sürekli birşeyler öğrenmeye çalışıyor olmak yarışmaları bizim için faydalı kılacaktır. Yoksa ödül alamayınca projeleri ve insanları eleştirmek bir anlık tepkiden başka birşey olmamalı. Forumda bunun örnekleri çok sayıda vardır. Ama bu zamana kadar kimseye fayda getirmemiştir. Cevap hakkı doğduğunda ise cevap vermek istemeleri çok doğal. Ama bunlar karşılıklı atışma durumuna dönüşünce ve hakaret boyutuna gelince zarar vermeye başlar. Yarışmalardan her türlü faydalanmak gerekir...
Yakından tanıdığım yarışma ekipleri olan Süleymen Akkaş ekibini ve Ömer Selçuk Baz ve arkadaşlarımı buradan da tebrik ederim. Keyfini çıkarmayı bilen ekipler olduklarını düşünüyorum. ![]()
|
|
|
#232 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yarışmaya katılan arkadaşlar, bir çok proje yorumlansın diye gönderilmiş, sizler şöyle bir bakıp geçtiniz. Bu projelere en isabetli yorumları sizlerin yapması gerekir. Çalıştınız biliyorsunuz, sizin göremeyip yapamadığınızı bir başka projeci yapmış olabilir. Kendi projelerinizi dahi burada yorumlamanız özeleştiri yapmanız gerekirdi.
Benim gibi vaktiniz bol değil anlaşılan, ama bu zaman kaybı değil. Bugün buraya ayırdığınız zamanı yarın bir başka yarışmadan kazanabildiğiniz gibi daha iyi projeler çıkarabilirsiniz. Dereceler dağıtılsa da, dereceye giremeyen projeler kötü olduğu anlamına gelmemeli. Gönderilen projelere tekrar baktım. Jürinin kararlarına saygı duydum. O kadar katılımdan demiyeceğim çünkü çok kolay bakılan projelerin arasından ilk 30 sonra 15 proje bulmak kolay olmuştur sanırım. Sadece I. ile II. ödüllü projeler plan şeması olarak birbirlerine çok yakın, muhtemelen her yarışma da bu olur. Hatta bazen işveren ikinci projeyi uygular. II. olan ekibi tebrik ederim. Sizleri bilmem, ben yorumlamaya devam edeceğim. En son lumina tarafından düzenlendi : 23-07-2008 18:53. |
|
|
|
|
|
#233 |
|
Arkitera Üyesi
|
Jüri için 30 dan 15 projeyi bulmak kolay demiştik ama 30 dan 15'e, 15'den değerlendirmeye, dediğimiz gibi kolay olmamış. Hakikaten hepsini görmedik ama gördüklerimiz de ayırım yapmak zor olmuştur sanırım.
etıc,Projesi zayıf, sokak havası verilmek istenmiş olabilir ancal Z şeklinde ki formların neye göre yapılmış onları o düzene sokacak herhangi birşey yok öbür türlü de olabilirmiş gibi. Z formlar askı da boşta kalmış. Bu formlar kullanılmaz değil ancak tartışmasız çözümü zor bulunur. Bu çok tartışılacak veya hiç tarşılmayacak proje. Yani tartışılırsa şema değişir. gölge,arsa kulanımın da alanlar, istenen metrekareleri tutmamış gibi. Fikir güzel, çizim ve peysajı daha işlemek gerekirmiş. Takdim zayıf. Girişlere konulan eğlence birimlerinin bu proje de olmaması gerekir,daha çok rekreasyon düzenlemelerin de kullanılacak plan tipi. market kopuk yine m2, yaşam merkezi üstü havalanabilir yarı gölgeli olmalıydı. Daha çalışılsaymış son turu geçebilirmiş. erkanural,fonksiyonların katlara dağılımın da bir yanlışlık mı var ? Bodrum da market gibi, zemin kat planlaması zayıf, insanları çekici yönü yok, orta alan çok boş, başıboş gezen insanları görür gibiyiz. keskinler, ana fikri yakalamış (ana fikir derece alan projelerde ki). Baskın kitlesi haklı olarak jüriye ters gelmiş olup satınalma da kalmış. I.katın zemine amfi ile bağlantısı ana fikirde de var, yeri ve fonksiyonu yerine getirilmiş. Ancak amfinin işlevi yerine getirilmemiş, amfide ki insanların seyredecekleri birşey yok meydan da meydanın üzerin de çalışılması gerekirmiş. Havuz, su, bu proje de en geçerli öğeler, hem de akan bir suyu değerlendireceksiniz yani bakım maliyeti nispeten düşük. Kısaca. Kitle baskısı, Fethiye İklimi'nin dikkate alınmaması, suyun peysaj da değerlendirilmemesi. Bu proje de yapılamayacak şeyler değil. Üzüldüm. |
|
|
|
|
|
#234 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Azmi Açıkdil,
Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor ki projemin üzerinde daha çalışılması gerektiği konusunda bende sizinle hem fikirim. Nitekim yarışma projesi hazırlamanın özellikle tek başına ve akşamları vakit ayırarak bunu yapabilmenin zorluğunu hazırlayan arkadaşlar çok iyi bilirler. Bunu bahane olarak gösterdiğimi düşünmeyin. Sadece söylemek istediğim her ne kadar ham dahi kalsa üzerine harcamış olduğum emeğin hakkını vermek adına bile bu projeyi yarışmaya yollardım, yolladım da. Diğer yandan projenin açıklama raporunu eklemediğim için görsellerden edinmiş olduğunuz izlenimlerin size göre doğru olabileceğini kabul etmem söz konusu olabilir ancak şunuda belirtmem gerekiyor ki projedeki yönlendirmelerin sebepleri var. Ha bu yönlendirmeleri yapma sebeplerim size cazip gelmeyebilir orasıda ayrı mesele. Birde şöyle genel bir açıklama yapacak olursam, benim projede çok önem verdiğim birşey vardı. O da mağaza büyüklüklerine göre eş orantıda vitrin alanı sunabilme. Tabi jürinin seçimi 2 hatta 3 yöne vitrin imkanı sağlayan projeler üzerinde olmuş. Buna saygı duyuyorum. Yorumlarınız için teşekkürler.
Sen seni üzme ! En son etic tarafından düzenlendi : 24-07-2008 12:49. |
|
|
|
|
|
#235 |
|
Arkitera Üyesi
|
cvr-architect, Ana fikir on numara, renderler güzel, renderlar kadar orta alana emek harcansaymış, projeyi bitirecekmişsiniz. Kuru Ağaçın yerimi orası. Projeyi kime takdim ediyorsunuz. Bana kalırsa umursamazlık kaybettirmiş. Ceketinizin önünü ilikleyip çıkacaksınız jürinin önüne. Tebrikler.
E.D.MİMARLIK, siz de hatalarınızı farketmişsinizdir. Çok farklı bir plan ve kabuk sistemi, emeğinize sağlık. Bu formlar belki ileri ki projeler de daha gelişir, farklı tasarımlar elde edersiniz. Şartnameyi dikkatli okumak, yöreyi tanımak çok önemli. infentisied, şimdi de bakalım nereden buldun bu şekilleri. Alınma ama beş taş oyunu gibi dağılmış. Yamuk ve üçgenler bu formları hiçbir yerde kullanmayın, gerekli olsa bile. Bunları bir bütün yapmak çok zor. Projeleri görünce farketmişsinizdir, projenizin ne kadar farklı olduğunu. Çok farklı da yapmış olsanız, devam birgün mutlaka kazanmayı bileceksiniz. Çok literatür kurcalayın. omemo,formun yapılışı için bir başlangıç, bitimi için son yok. Sizin de hem (renk) takdim, hem de şema olarak çok çalışılması gerek. Yukarıda ki temenniler sizin içinde geçerli. |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|
|
|
|
#237 |
|
Arkitera Üyesi
|
Projeler üzerine yapacağım yorumlar henüz bitmedi. Hemen cevaplamam gereken bir üstte ki;
Projesi üzerinde konuşulması memnuniyeti, Güzin Abla'nın kulaklarını cınlattık, dert köşesi muhabbeti, Tartışılmaz kesinlikte ki yargıların yadırganmasını, Konu dışı olmamak için özen gösterdiğiniz Abla dışındakiler konumuzla ilgili. Projelerden konuşulmasından keyif alınmasını anlayamadım. Bilmem kaç konu başlığında; çalışmalarım,görsellerim,cephelerim,tasarımlarım,fotoğraflarım. Demeyeceğiz o zaman. Tartışılmaz hiçbir konu olmadığı gibi kesin yargı da yoktur. Ancak, tartıştığınız konunun, yeri ve zamanı önemlidir. Orta Okul çağında ki bir çocuğa "ne olacak bu memleketin hali" diyemezsiniz. Şoförlüğü bilmeyen birine "bas gaza "diyemezsiniz,gibi uzatılabilir. Kesin yargı dediğiniz form ve şekilleri bu arkadaşlarımız kaba tabiriyle bir kaç fırın ekmek yedikten sonra kullanıp projelendirip ödülse ödül alabilirler. Bu formları, atraksiyonları, kullanmak tecrübe, bilgi, zaman ister. Zamanı geldiğin de dahi kullanıp projeyi zora sokmayabilirsin. Ama şimdi kesin kullanılmamalı boşa zaman harcama olur,emeklere yazık olur. ( Koltuğunun altında tavukla pazardan gelen adama, arkadaşı sormuş, "yumurtluyor mu ? " "Tavuk bu demiş elbet birgün yumurtlar" Bu yorumları yaparken, kimseyi kırmamağa, emeğini görmemezliğe, hevesinden yıldırmamağa, inatlaşacak ortam yaratmamağa, ukalalık, bilgiçlik, abilik taslamamağa azami dikkat ve özen gösteriyorum, göstermeğe gayret ediyorum. Bütün aklıma gelenler için özen gösterdim sanıyordum ama Güzin Abla'lık şimdi olmadı; Dostça yorumun, yakın olabilmek adına kullanılmış kelimelerin böyle algılanacağı ve ilm-i hilaf-ü cedel yaratacağını hiç düşünememişim. Yöneticilik kaprisi, durumdan vazife çıkarmak, yukarıda saydığım dikkat ve özen gösterdiklerimin bir tezahürü diyebilirim. Yönetici olmak ileri geri konuşma hakkı vermez Sayın Merete. Bu yaptığım üstüme vazifemi ? Yorum alabilirsem devam da ederim, bırakır da giderim. |
|
|
|
|
|
#238 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Azmi Açıkdil,
Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederiz. Ben ve ortağım da etic gibi yarışmaya kısıtlı bir zaman ayırmak zorunda kaldığımızdan kafamızdakileri tam olarak projeye yansıtamadık. Girdiğiz ilk yarışma projesi olan bu yarışmadan önemli dersler aldığımızı düşünüyoruz. Eleştirilerinize gelince projedeki alanların metrekareleri şartnamedeki alanlara uymaktadır. Özellikle görsellere fazla zaman ayıramadığımız için istediğimiz kalitede görseller elde edemedik. Bu nedenle görselleri burada paylaşmadım. Yapı girişine eğlence ünitelerini yerleştirmemizin nedeni gece geç saatlere kadar yapı girişinin aktif olarak kullanılma endişesindendir. Peyzajın zayıf olması konusundaki fikirlerinize tamamen katılıyoruz. Zaten ödül grubuna girmeden son turda elenmemizin nedeni de yapının batı cephesinde yer alan açık mekanların öneri tasarım ile entegrasyonunun zayıf olmasıydı. Maketin fotoğrafında belli olmuyor olabilir diğer fotoğraflarda ve plana işlendiği gibi yaşam merkezinin üzeri yüksek şemsiyeler ile örtülmüştür. Fikirleriniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederiz. Girdiğimiz bu ilk yarışma projesinde bütün arsaya yayılan masif bir kütleden oluşan bir merkez yerine daha 'hafif' merkez tasarlama endişemiz vardı.. Projemizin eksikleri oladuğu ve biraz daha çalışılsa daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Projelerini ve fikirlerini paylaşan herkse teşekkür ediyoruz. Bence bu yarışma paylaşımın ve tartışmanın en süt seviyede olduğu ender yarışmalardan biri oldu. Bu nedenle bu yarışmaya katılmaktan dolayı çok mutluyuz. Saygılarımızla
|
|
|
#240 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayın azmi açıkdil,
soyadınız gibi açık dilli ve açık yürekli yorumlarınız için çok teşekkür ederim öncelikle. birilerinin projeleri gerçekten inceleyerek yorum yapması fikri bile inanılmaz güzel bence. bizim proje ile ilgili yaptığınız yorumlara ise katılmamak mümkün değil tabi ki. zaten teslimden birkaç gün önce bitmeyeceği, yetişmeyeceği için bırakılmış, sonrasında, "ilk defa bir yarışmayı teslim etmeye bu kadar yaklaşmışken bırakmayalım" düşüncesiyle teslim edilmiş bir projeden ne beklenirdi ki. aslında projedeki ana fikirlerin hepsinin arkasındayım hala ama bunları işleyemedikten sonra ödül falan beklemiyorduk. projeye gelecek olursak, marketin bodrum katta olması fikrinin yanlış olmadığını düşünüyorum. otopark ile aynı katta olması, zaten hantal ve monoton olan kütlenin bodrum katta çözülebileceğini düşündürtmüştü bize. buradaki sorun, zemin katta emsale dahil olmayan alanların izdüşümlerine yine emsal içinde değerlendirilecek fonksiyonların kullanılamayacak olmalarıydı. yani marketi alış veriş kolunun izdüşümünde bitirmeliydik ortayı bu şekilde kullanmak istiyorsak. arsanın ortasının bu kadar boş bırakılması konusuna gelince, aslında elbette bu kadar boş bırakılmayacaktı. öyle olması da düşünülemez. yapmak istediğimiz, şartnamede bu kadar bahsi geçen ve önemsendiğini düşündüğümüz park ile otogar ve dere arasında bir bağlantı idi. bu bağlantıyı sağlayan bir promenad ve buna takılan bazı kollar olacaklardı. bu kollarda ise kafeterya, eğlence birimleri ve bodrum kat avlusuna bakan oturma birimleri olacaklardı. ancak bunları işlemek ve anlatabilmek mümkün olmadı tabi. hele zemin kat- 1. kat bağlantısını sağlayacak olan, dükkan birimlerinin önlerindeki koridor-teraslarda bulunan merdivenleri de işlemeyi unuttuğumuzu düşünürseniz, sanırım daha iyi anlayacaksınız. bir yanlışımız da sanırım hakim rüzgar yönünü yanlış alıp, bir de bunda çok ısrarcı olmamız. yani burada hakim rüzgar yönü hem lodos alınıp, öyle ise bile, çok gerekliymiş gibi açık bırakılabilir mi? bu sebeple arsanın, bir çok projenin büyük ağırlığını kaldıran bölgesi yani güney-batı yönünü boş bırakmaktaki ısrarımız, bizi istemediğimiz yerlere götürdü. peki biz pişman mıyız teslim ettiğimiz için? kesinlile hayır. yıllardır hemen her yarışmaya niyet edip hiç birine proje teslim edememiş bizler için bu büyük bir olaydı. zaten muhtemelen bunun etkisiyle hemen projeyi bu ortamda yayınladık. her şeyiyle doğru bulduğumuz için değil. umarım bundan sonraki yarışmalarda daha başarılı olabiliriz. tekrar, ödül alan veya alamayan herkesi tebrik ediyor, iyi çalışmalar diliyorum. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| alışveriş, fethiye, yarışma |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|