![]() |
|
|||||||
| Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#211 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir Toyo İto,bir Zaha Hadid,bir Peter Eisenman projesi bekliyorum.Kütlesel yenilikler,bu yeniliklerin fonksiyona yansımış hali.Yanlış anlaşılmasın,ödül alanları ve projelerini kötülemiyorum.Genelde derece alan projeler birbirine yakın projeler,açıkcası ben böyle projelerin ödül alacağını tahmin ediyordum.Benim uçuk dediğim kütledeki yenilikler.Alışveriş merkezleri elli yıldır yapılıyor,zaten kullanıcı ihtiyaçlarının değişimine paralel fonksiyon değişimi oluyor.
Murat hocam o projeleri inceleyemedim,varsa fotoları zevkle incelerim. |
|
|
|
|
|
#212 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aklma bir reklam sloganı geldi.
"Kontrolsüz güç,güç değildir" diye. Alpart'ın verdiği dünyaca ünlenmiş mimarlar tasarımlarında kontrol edebilecekleri,hakim oldukları bir tasarım gücüne sahipler. Elbetteki kullandıkları bilgisayar yazılımları bu tasarımları kontrol edebilmeyi kolaylaştırsa da örneğin herkesin elinde Zaha'nın ofisinde kullandıkları Maya programının mevcut olması herkesin bu işi onlar kadar iyi yapabildiklerini anlamına gelmiyor. Diğer yandan tasarım programlarını hangi amaçla kullandığımız da büyük önem taşıyor.Sanıyorum ki 3D bilgisayar yazılımları çoğu zaman tasarım aracı değilde sunum aracaı olarak kullanılıyor. Diğer yandan altı çizilmesi gereken konu tasarım "kalitesi" bilgisayar yazılımlarını ne kadar iyi kullanabilindiğiyle direkt alakalı değil, tasarım kültürü ve cesaretiyle ilişkili bir husus olmasıdır. Tasarım kültürü mimar tasarladıkça mekanı hissettikçe,gördükçe,dokundukça...kıssacası deneyimledikçe gelişen bir kavramdır. Kişisel olarak rahatsız olduğum bir husus Alpart'ın "Bir Toyo İto,bir Zaha Hadid,bir Peter Eisenman projesi bekliyorum" demesidir. Okullarda mimarlık öğrencileri bir birlerinin projelerini; -Projen çok Toyo Ito olmuş. -Yapma ya...O kadarda uğraştım bu eğrisel yüzeylerle sırf Zaha olsun diye.Olmamış mı şimdi. ![]() -Yok abi biraz daha uğraş. gibi komik dilogların geçtiğine inanmak istemiyorum. Görülüyor ki projeleri betimleme konusunda da bazı konuları hiç düşünmeden yorumlayabiliyormuşuz. |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın Nefakis yanlış anladı sanırım.İsim Zaha olmaz da değişir önemli değil.Toyo İto nun TODS binasının etkisiyle bu binaların etkisinin arasında fark vardır sanırım.Toyo İto Türkiye'de olsa birçok projesi eskizde kalır,anlatmak istediğim bu..
|
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Ben sapla, samanla, sap2000 ile bu işler olmaz diyorum. O çok metrekare inşaatla olmaz diyor. Sadece bana değil benim gibi düşünenler deyip, Benden gayrı, günahı olmayanları da bu işe karıştırıyor. Bir de altta tekerleme var. Yol aç, üret, övün, güven, çalış gibi. Şu anda önümde giden kamyonun arkasında yazıyor. "Kıskanma, çalış senin de olsun." |
|
|
|
|
|
|
#215 |
|
Yönetici
|
"Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması" konusu içinde kalsak ne güzel olur.
Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#216 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#217 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu yarışmada 1. olan mimarların benim arkadaşlarım olması beni çok mutlu etti =)))
Tebrik ediyorum onları ![]() En son nes tarafından düzenlendi : 09-07-2008 11:37. |
|
|
|
|
|
#218 |
|
Arkitera Üyesi
|
kolokyuma katılım beklentinin altındaydı..
paftalar asılırken çok saglama alınmış boydan boya çapraz çift taraflı bantların yanısıra herbiri duvara orta biyerden vidalanmış.. maket ambalajları muhafaza edilmemiş.. özenle hazırlanan eserlere daha dikkatli davranılabilseydi keşke.. herşeye rağmen güzel bir iklimdi.. tüm katılımcıları tebrik ederiz.. |
|
|
|
|
|
#219 |
|
Arkitera Üyesi
|
sergiyi dikkatle gezdim...inceledim..ve gördüm ki :
1. olan grup yaklaşık 17-18 metre derinliğinde ve oldukça dar yüzeyli alışveriş alanları tasarlayarak hantal ve kalın bir kol oluşturmuş.Batıya karşı önlem mantığı taşıyan bu yaklaşım temelde başarılı olsa da sıradan alışveriş mekanları kurgusunu geçememiş (istanbul ya da benzeri illerdeki gibi...) Ayrıca o kadar dar ve uzun ki bu birimler jüri bunu nasıl atlamış şaşırdım doğrusu......Böylece üstüste binen alışveriş kolu altında karanlık ve izbe bir alan oluşturmuş ..hayretle karşıladım fakat jüri bunu gene atlamış...Gene bu hantal kolun ucundan üst kotlardan bağlanan köprü ise karşıda "karşılığını bulamamış" zira o alan oldukça düşük kotta bulunmakta...sanırım arkadaşlar arsayı görmediler ya da yeterli inceleme fırsatı bulamadılar......renderlar kazanmış demek doğru olabilir....ancak emek müthiş tabii ki....ama unutulmaması gereken şey şudur ki mimarlık bir grafik cambazlık alanı değildir.... diğer ödüllerde ise inanılmaz tutarsızlıklara rağmen jürinin bu noktaları kaçırması bana "herhalde jüri 3.eleme turu dahil sıkıldı ya da sıcaklar fena bastırdı" dememe sebep oldu....özellikle yönleri d dikkate almayan garip biri gridal düzen kuran proje ne iklimi ne de fethiyeyi tanımasa gerek dedim. daha sonra gördüğüm şey ise gözlerimi yuvalarından çıkardı sanki masif bir kitle ve üzerinde keyfi açılmış yırtıklar.....tam bir "shopping center" ....ve sanırım mansiyolardan birisiydi oluşturulan farklı yükseklikteki kitlelerden oluşan bir sokak ve arkasında gene hantal bir kitle...inanılmazdı......değerli arkadaşlar tüm bunlar şu demek oluyor: katılanlar çok emek harcamışlar tebrik ediyorum ancak jüri üyeleri, 3. turda değerlendirme yaparken çok hızlı davranmış diye düşnüyorum....ayrıca sergilenen eserlerin ödül alanlar bir salonda diğerleri ise garip bir iş hanının 3. katında diye ayrılması yanayana değerlendirme yapabilme fırsatını elimizden aldığı için büyük bir şanssızlık olmuş..... bu uzun yazının sonunda özgün bir mimarlık yaklaşımını uzun süre aradım fakat elenen bir kaç proje dışında inanın bulamadım (sydney operasına öykünen ya da han kapısı gibi tarihi faşizm yaratanlar dışında tabii ki).......artık jüri üyeleri rendering ya da benzeri cambazlıklar yerine mekan kurgusu ile ilgilense idaha yi olacak kanısındayım... sevgiler |
|
|
|
|
|
#220 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu rendering ile yapılan görsel efektlere! sadece ben karşı değilmişim. brokoli'ye proje tenkidleri yönünden katıldığım gibi render ürünü projeler olduğuna da katılıyorum. Tasarım, yine tasarım dön, yine tasarım. Tasarım ile desteklenmeyen render'ın, dopingli sporcudan hiç farkı yok.
Bir farkı tahlil ile değil de tetkik ile anlaşılınca, derecesi geri alınamıyor. Bir de evde ki proje çarşıya uymuyor. Yani görselle nesnel platonik aşk yaşıyor. |
|
|
|
|
|
#221 |
|
Yönetici
|
Yarısı ayrı yarısı ayrı sunumun gezenler üzerindeki etkisi iyi değildir. Sergiyi cidden gezen kişi karşılaştırma yapmak için projelere bir faha bakması gerekir. O zaman bir oraya bir buraya mı gidecek.
Sayın brokoli'nin yorumları için teşekkürler. Belli ki ince eleyip sık dokumuş. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#222 |
|
Yönetici
|
Kıvanç Başak'ın kolokyum izlenimleri: Fethiye Belediyesi Alışveriş ve Yaşam Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Kolokyumu'ndan İzlenimler
|
|
|
|
|
|
#223 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sevgili brokoli proje sergisinde değerli incelemelerinizi ve tespitlerinizi yaptığınıza göre kolokyuma da katıldığınızı varsayıyorum. Tüm bu yerinde görüşlerinizi neden konunun muhatabı jüriyle ve salonla da paylaşıp kolokyumu olması gerektiği zemine taşımadınız merak ettim doğrusu. Kolokyumda neredeyse ödül alan ekipler dışında kimselerin sesi çıkmadı, ödül alan ekiplerin de birinci olan proje ile ilgili bana göre büyük eleştirileri olmadı.
Tabiî ki arkitera forumun kolokyumu geride bırakacak sayıda değerlendirmeye olanak sunduğunda hemfikiriz, ama başta söylediğim gibi konunun muhataplarını da ancak kolokyumlarda görebilmekteyiz ve en azından orada olanların fikirlerini açık yüreklilikle sunmalarını beklerdim. İkinci bir konuda şu görsellere kanma meselesidir ki, yarışma da elenmiş projelerin birçoğu da jüriyi kandırabilecek düzeyde görsellere sahiptir. Bu nedenle bana göre artık gereksiz bir klişe haline gelmiştir sevgili Azmi Açıkdil’ in eleştirisi… Son olarak biraz da, burada da sıkça söylenile gelen elenmiş ama çok özgün değerler taşıyan projeleri görme amacıyla gittiğim sergide umduğumu bulamadığımı birinci projenin bütün yönleriyle diğer projelerin çok üstünde olduğunu düşündüğümü söylemek isterim. Yarışmaya giren herkesi emeklerinden ötürü tebrik ederim. Sevgiler… En son ramazan_avcı tarafından düzenlendi : 16-07-2008 18:22. Nedeni: Yazım Yanlışı |
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Sevgili Ramazan Avcı'nın görüşlerine katılıyorum. Bizim düşüncelerimize tercüman olmuş neredeyse. ayrıca mansiyon ödüllerinden dolayı kendisini ve ekibini de tebrik ediyorum. Forumu yarışma süreci başından beri takip ediyorum. Arkitera Forum bir çok kişinin yakından izlediği, bilgi ve yorumların paylaşıldığı önemli platformlardan biri. İsteyen herkes (!) herhangibir rumuz ile foruma kayıt olup belli bir konu ile bilgisi olsun yada olmasın özgürce yorum yapabiliyor. Bu serbestlik ortamı bazen saygı sınırlarını aşan dereceye ulaşabiliyor. Bunun denetimini yapmak da yöneticilere düşüyor ama onlar da bir noktadan sonra kontrolü elden bırakabiliyor. Böyle durumların yaşanmaması için yorum ve eleştrilerimizi saygı ve nezaket çerçevesi dışına çıkmadan yapmak en doğru çözüm olacaktır düşüncesindeyim. Genel olarak yorumlara baktığımızda yaklaşık 225 yorum içinde birkaç tane muhalif yorum olması da fena olmuyor aslında. herkesin hemfikir olduğu bir durum zaten düşünülemez. Bir yarışmaya katılsın yada katılmasın, o yarışmayı gerçekten takip eden 'ince eleyip sık dokuyan' birisi yarışma sürecinin sonunda o yarışmanın kolokyumuna da katılıp ödül alan projeler ve o projeleri ödüle layık gören değerli jüri üyeleri ile ilgili yorum ve görüşlerini de o yarışmanın kolokyumunda dile getirmiş olmalıdır zaten. Sayın(!) 'brokoli' nin de belirttiği gibi, evet mimarlık bir grafik cambazlık alanı değildir, olamaz da! Görsel efektlerle, göz boyamalarla kandırılabilecek bir jüri olabileceğini de düşünmüyorum. Bu ülkenin değerli mimarlarının değerli projelerini analiz etme yetisine sahip jürilerimizin böyle oyunlara kanacak kadar saf olabileceğini düşünmek bile cehaletten başka bir şey değildir! Görseller ancak fikrinizi daha iyi anlatabilmenize yardımcı olur. Bunu becerebiliyor olmak da suç değildir. Tekrardan bu yarışma için emek harcayan, katılan, ödül alan (alamayan) herkesi tebrik ederim. Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bizim projemizi benim size gösterme gibi bir durumum yok. Ben Yardımcılardanım ![]() Görsellerle ilgili konusmaya gerek duymuyorum çünkü herkesin olaya yaklaşımı farklı. Açıkçası bende projeyi iyi gösteren görsellerden yanayım. Ancak projeyi gösterenlerden yanayım yani herhangi bir yerin içide olabilecek iç mekandan alınmış görseller yerine projenin yaklaşımını daha net biçimde ortaya koyacak görsellerden bahsediyorum. Her proje gibi 1. projeninde sorunları var mesela inanılmaz derinlikteki dükkanlar gibi. Yinede yarışmalarda zaten 1. lik birazda şans meselesidir bence. Jüri üyelirine daha sıcak gelebilme meselesi belkide. Ancak ödül alan bazı projeler varki hakikaten verdiğimiz emek için üzülmemizi sağladılar ![]() Özellikle girişte kapının solunda yer alan ve 2 günlük bir çalışma ürünü gibi duran projeyi görünce biz neden uraşıyoruz ki dedim. Hatta onu görünce jüri madem buna ödül vermiş arabistan çöllerinden çıkıp gelmiş gibi olan proje 1. olmalıymış dedim (Eminimki bu proje gezen herkezin aklında kalmış ve karşısında 5 dakikika gülmesine sebep olmuştur.) Sonuçta Katılan Ödül alan veya almayan herkesi kutluyorum. |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| alışveriş, fethiye, yarışma |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|