Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 03-07-2008, 21:45   #196
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
Öylesine değil, isimlere müelliflere bakmadan (zaten tanımam etmem)

1. Ödül için inceleyince "Vayy be" dedim.
Oldukça beğendim. Oldukça...

Ben de jüri olsam bunu seçerdim.

Kendim hakkımda notlar:
1- Jürilerin genelde çok farklı kişilerden oluştuklarından doğru karar vermekte zorlandıklarını genel olarak kabul ederim. Çok çok kötü ve tutarsız jüriler de gördüm. Öyle kolayca jüriye hakkını vermem. Ama bu jüri oldukça iyi seçmiş. Ödül alamayanlar kötü demedim. Ama tutarlı bir seçki var. Jüriye şüpheyle bakan böyle biriyim ben.
2- Serde süperego zayıflığı var, çok methiye düzmeyi de sevmem. Yani öyleyken böyle düşünün.

Her zaman dediğim gibi, bu yarışmaya katılan, ödül alan almayan ve üzerine bu forumda çalışmalarını sergileyen herkese sonsuz teşekkürler.

Bu forumun bu konusu okuduğum için içimde bir haz var.

Teşekkürler.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-07-2008, 21:58   #197
MrT
Yönetici

Birincinin tasarım kriterleri çok tutarlı, araziye yaklaşımlar, arazinin (dolayısıyla yapının) algılanışı rasyonel, ve bu yaklaşımın ve algının yapının boşluklarına (dolayısıyla biçimlenişine) yansıması yine rasyonel,
açık alan yaratma çabası ve bunu yaparken güneşin olumsuz etkilerinden kurtulma çabasının mekansal etkisi
oluşturulan mekanların birbirlerine akışkanlığı, yapının terminal ile direkt ilişkisi başarılı.
Ben de beğendim, keyif aldım, tebrikler.
Eski 04-07-2008, 00:49   #198
Arkitera Üyesi

özkangülağaç'in Avatar'ı

tebrik

Süleyman Akkaş ve ekibini canı gönülden kutlarım, oldukça başarılı bir proje olmuş. jüriyi de tebrik etmek istiyorum, iyi projelerin arasından daha iyilerini bulup çıkardıkları için.
özkangülağaç offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-07-2008, 23:08   #199
Arkitera Üyesi

_ Süleyman Akkaş ve arkdaşlarını tebrik ediyorum.
Çok enteresan noktalar yakalayabilmiş ve mekana çevirebilmiş.Raporlarda gayet açıklayıcı.
Grafik sunularıda diğer projelerin çok önünde.
(Sadece giriş paftasının al kısmındaki grafikler daha açıklayıcı olabilir.)
_ Hakan Bağcı ve Nazlı Tinastepe'yi de kutlarım.
Süleyman Akkaş'ın projesindeki yaşam alanıyla benzer mekanları var. Birincide olabilme ihtialleri de vardı.
(Sadece raporları o kadar uzun ve gereksiz yazılan o kadar çok yer var ki okuyunca uykum geldi.)
_3. olan projenin görselleri en kısa zamanda gelir umarım....
Ödül alan herkesin başarılarının devamını dilerim.
nefakis offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2008, 11:18   #200
Arkitera Üyesi

Kuşak çatışmasının başladığı yer burası,galiba. Ben de dededen kalma yalın kılıç,genç kuşakta saylonluların lazerli kılıçı. Bir türlü alışamadım şu görsellere. Makyajlı yüz gibi diyorum kendi kendime. Uygulama da tutturulamazsa görselde ki görüntü, biraz da öyle olacak gibi.
Uzun, ince, narin, manken, görünüşlü kolonlar, ahşap görünüşlü güneş kırıcılar. statikçinin eline geçince aynı narinlik,kirişlerdeki incelik algılanabilecek mi?.Şüpheli. Amfitiyatro görünümlü merdivenler. Amfisi yok ki tiyatrosu olsun. Merdivenin üst başından yani inerken düşmesin diye elinden tuttuğun çocuğun. Ya sen düşersen, düşmeyecek çocuğu da arkandan sürüklersen. Yandı gülüm keten helva. Aşağıya kadar yuvarlanır sağlam kalkarsan söyle bir silkelenip,bir şey olmamış gibi yürür gidersin. Ya ambulans bekler durumda alt basamağın dibine yığılır kalırsan. AVM efsanesi olursun.
Nereden mi çıkarıyorum bunları çarşıya kanal suyunu akıtmak güzel fikir,ama kanal suyu aynı renk değil de, oradan çıkarıyorum.

Başta söylemem gerekirdi.(Yukarıda yazdıklarım ile farklı yaklaşayım dedim.) En kalbi hislerimle katılanları takdir, dereceye girenleri tebrik, ediyorum.

En kolay yapılan şey tenkid etmektir.
AZMİ AÇIKDİL offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2008, 11:44   #201
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin AZMİ AÇIKDİL tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Kuşak çatışmasının başladığı yer burası,galiba. Ben de dededen kalma yalın kılıç,genç kuşakta saylonluların lazerli kılıçı. Bir türlü alışamadım şu görsellere. Makyajlı yüz gibi diyorum kendi kendime. Uygulama da tutturulamazsa görselde ki görüntü, biraz da öyle olacak gibi.
Uzun, ince, narin, manken, görünüşlü kolonlar, ahşap görünüşlü güneş kırıcılar. statikçinin eline geçince aynı narinlik,kirişlerdeki incelik algılanabilecek mi?.Şüpheli. Amfitiyatro görünümlü merdivenler. Amfisi yok ki tiyatrosu olsun. Merdivenin üst başından yani inerken düşmesin diye elinden tuttuğun çocuğun. Ya sen düşersen, düşmeyecek çocuğu da arkandan sürüklersen. Yandı gülüm keten helva. Aşağıya kadar yuvarlanır sağlam kalkarsan söyle bir silkelenip,bir şey olmamış gibi yürür gidersin. Ya ambulans bekler durumda alt basamağın dibine yığılır kalırsan. AVM efsanesi olursun.
Nereden mi çıkarıyorum bunları çarşıya kanal suyunu akıtmak güzel fikir,ama kanal suyu aynı renk değil de, oradan çıkarıyorum.

Başta söylemem gerekirdi.(Yukarıda yazdıklarım ile farklı yaklaşayım dedim.) En kalbi hislerimle katılanları takdir, dereceye girenleri tebrik, ediyorum.

En kolay yapılan şey tenkid etmektir.
Sadece tebessümle okuyorum.Sizin gibi düşünen insanların varolduğunu bilmek gerçekten huzursuz edici bir okadar da sıkıcı...Hep "Tenkit edececek bir yer" bulurusunuz zaten.Yapı bir inşaa edilsinde o zaman inşaattaki kolonların çapını büyüten statik firmasını,küpeşteleri çizmeyen mimarlık ofisi, inşaatı kötü yapan müteahiti yerden yere vurabilirsiniz. Ama önce bir inşaa edilmeli.Bilemiyorum yapı sektörünü dünya ölçeğinde inceleyebiliyor musunuz? SAP 2000 diye bir program duydunuz mu? Artık o anfiye sırf sizin çocuklar düşecek korkunuz olmasın diye daha güvenli bir küpeşte tasarımı yapacaklarına inanıyorum birinci olan ekip uygulama projesini çizerken.Takıldığınız noktalara bayılıyorum ya...
Böyle devam....
Eski 05-07-2008, 13:34   #202
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin nefakis tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Sadece tebessümle okuyorum.Sizin gibi düşünen insanların varolduğunu bilmek gerçekten huzursuz edici bir okadar da sıkıcı...Hep "Tenkit edececek bir yer" bulurusunuz zaten.Yapı bir inşaa edilsinde o zaman inşaattaki kolonların çapını büyüten statik firmasını,küpeşteleri çizmeyen mimarlık ofisi, inşaatı kötü yapan müteahiti yerden yere vurabilirsiniz. Ama önce bir inşaa edilmeli.Bilemiyorum yapı sektörünü dünya ölçeğinde inceleyebiliyor musunuz? SAP 2000 diye bir program duydunuz mu? Artık o anfiye sırf sizin çocuklar düşecek korkunuz olmasın diye daha güvenli bir küpeşte tasarımı yapacaklarına inanıyorum birinci olan ekip uygulama projesini çizerken.Takıldığınız noktalara bayılıyorum ya...
Böyle devam....
Çok prefabrik bina yaptık, 20 m yüksekliğinde 220.000 m3'lük çelik depo da yaptık. Spa merkezlerinin incelttiğini gördüm de SAP 2000'nin incelttiğini görmedim.
Bir mimar, bina inşa edilince görürsün demez,binanın bitmişini görür,gösterir. Yaşımın geçmesine rağmen ben de bayılıyorum, Forum'da ki itişip kakışmalara.
Bizim gibileri bazı konularda yutkunarak buralara gelmiştir. Sağlıcakla kalın.
AZMİ AÇIKDİL offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2008, 16:40   #203
Arkitera Üyesi

anlaşılıyor ki, genelde yarışmacılaın aldıkları temel kararlar birbirine çok yakın...(arsa yerleşim kararları...gibi) Herkese ödül veremedikleri için de sanırım jüri için işler en iyi render ı seçmek olmuş...ah şu görselleştirme programları ah...jüriyi güsel kandırmışlar....

katılımcıları tebrik ediyorum
zoltar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-07-2008, 17:15   #204
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Görselleştirme programlarının buna etkisi olduğunu zannetmiyorum.

Çünkü iç mekanı çok çok daha iyi render etmiş ve gerçekten üzerinde çalışmış projeler ödül alamamış.

Örneğin 316istanbul'un ve plug-in'in projelerinin göz kamaştıracak güzellikte sunumları var. Onlar neden ödül almamış.

Töhmet etmeden önce tüm projeleri görmelisiniz. Jüriyi tanımam etmem. Genelde jürilerin doğru karar veremediklerini düşünürüm. Diğer taraftan bu yarışmada ise böyle bir durum yok.

Azmi Açıkdil'e ise katılmamak elde değil.
Haklı bulduğum binlerce yönü var.
Ancak oradaki ince kolon yüzünden orası narin değil. O ince kolon azıcık görseli sunabilmek için. Ben şimdi çizdiğim bir projede -yarışma- kesite girmediği için kesit perspektifte döşeme kalınlığını sadece 2cm verdim. Güzel de gözüktü.

Söz konusu proje uygulanırsa tabii ki binlerce revize görecektir ama temel yaklaşımını kaybedeceğini zannetmiyorum.

Örneğin başka bir yarışmada 1.nin ve bittabii jüri üyeleri verdiği karar ile fazladan 5 milyon dolar (saçma sapan bir şekilde yolu yerin altına almak ve inanılmaz yalıtım işçilik masrfaları) harcamaya niyetliyse bu eleştirilebilir. Ama kolonun çapı orta yol bulunarak ortaya konulur gibi geliyor bana, yeter ki Fethiye Belediyesi bu alışveriş merkezini inşaa etsin. Yeter ki..

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
Eski 05-07-2008, 17:20   #205
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin zoltar tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
sanırım jüri için işler en iyi render ı seçmek olmuş...ah şu görselleştirme programları ah...jüriyi güsel kandırmışlar....

Sayın Zoltar,

Jüriyi güZel kandıranları gördük, sizin projenizi de görmek isteriz. Görsel tarafının mükemmel olmasına gerek yok. Bakalım jüri gerçekten kandırılmış mı?

Teşekkürler.

Eski 05-07-2008, 23:07   #206
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin AZMİ AÇIKDİL tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Bir mimar, bina inşa edilince görürsün demez,binanın bitmişini görür,gösterir.
.
Başka söze gerek yok.
Siz kendiniz söylüyorsunuz ya....
Daha inşaa edilmeden bu kadar katı olabildiğinize şaşırdığım için alıntı yaptım.
Bu konu kesinlikle kaç metre kare inşaat yaptığınızla alakalı bir şey değil.
Sadece size değil,sizin gibi düşünenlere söylüyorum:
YOL AÇ
İNSANLARA GÜÇ VER
MORAL VER
YARATICI OL
BİRŞEYLER ÜRET
DAHA İYİSİ İÇİN ÇALIŞ
GÜL,GÜLDÜR.....
Eski 06-07-2008, 00:10   #207
Arkitera Üyesi

Arkadaslar ben de her zaman dusunuyordum:
Turkiye'de yarismalar sonucunda her zaman klasik 80lerin modern mimarisi anlayisinda tasarimlarin neden hep derecelere girdigini...
Ilk yarismam 2000 senesinde Ankara Belediye Sarayi Yarismasiydi....1. olan projeyi gorunce donup kalmistim....
Bu tip projeler 1. olacaksa niye yarisma aciyorlar, projeyi bir mutahite versinler zaten asagi yukari 70-80 lerin mutlak rasyonel anlayisinda bir bina yaparlar demistim.
Daha sonraki yarismalarda da ayni anlayisin devam ettigini gordukce kendimi yiyordum....Hatta ayni isimlerin tren vagonlarini dizer gibi benzer projeleri teslim edip en azindan mansiyon ya da satin almaya kaldiklarini gordukce!....Yutrdisindaki yarisma projelerindeki cesaret niye Turkiye'deki yarismacilarda ve jurilerde yok ki?
Yarisma sonucunda elde edilecek eser literature girebilecek kalite olmayacaksa, niye yarisma aciliyor!
Elbette ki yarismanin esas amaci mimar acisindan bir is alma yontemi....Kazandiktan sonra kime ne!
Ancak burada sanirim juriye cok is dusuyor....Turkiye'deki juriler genelde eskilerden geldikleri icin heralde su anda ipi gogusleyenler orta yasa gelip de juri olduklarinda bazi seyler asilabilecek...
Bence bu yarisma bir degisimin baslangici olur...Umarim....!
Takdir ettim....
Juriye sectigi projeden dolayi tesekkurler...
Danistayin projelerini daha goremedim, ancak heralde yine eski anlayista bir secim olmamistir diye umit ediyorum.
Tiyatronun teslimi daha olmasa da zaten yarismanin baslangic surecinden beri olusan vaziyetten dolayi pek parlak bir goruntu yok ortada....kazanacak proje sahibinin, uygulama olursa eger, bayagi cekecegi var gibi!Yarisma sonrasi epey ilginc bir senaryo olusacak gibi....
Herkese kolay gelsin.....
bloom offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-07-2008, 15:14   #208
Arkitera Üyesi

Azmi Açıkdil'e kısmen katılmamak mümkün değil,özellikle çatı bitişleri bir çok projede gerçekçi değil,şahsen teras çatı bağımlısı biri olarak o çatıların nasıl yapılacağını merak ediyorum.Bu projeler bazı teknolojileri zorlayıp yeni şeyler çıkarır umudunu taşıyorum.
Bloom iyi bir yorum yapmış,cesaret çok az hala.Jüri zora girmeden seçim yapıyor bence,elenen projeleri görmeyi çok isterdim.Çok uçuk projeleri eminim ilk turda elemişlerdir.Aslında içinden birkaçını seçip mansiyon verseler yenilik olacak umudunu taşıyorum...
alpart offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-07-2008, 15:22   #209
MrT
Yönetici

Alıntı:
Orijinal metin alpart tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
...Çok uçuk projeleri eminim ilk turda elemişlerdir.Aslında içinden birkaçını seçip mansiyon verseler yenilik olacak umudunu taşıyorum...
Eskişehir Ticaret Odası Kongre ve Fuar Merkezi proje yarışmasında jüri bu şekilde düşünmüş ve 4. tura kalamasa bile "satınalma" verdikleri projeler vardı. Bence de yarışmaların sadece müellif seçici değil aynı zamanda yeni fikirleri destekleyici, motive edici bir tarafı olmalı, mimarlığımızın gelişmesi adına...
Eski 06-07-2008, 16:03   #210
Arkitera Üyesi

RedRapsody'in Avatar'ı

Yarışmalarda 'uçuk' diye adlandırılan projeleri nasıl değerlendirdiğinizi merak ediyorum. Çünkü burası yoruma açık, bazan bakıyorsunuz form olarak çok farklı 'uçuk' bir proje kuramsal anlamda son derece zayıf kalabiliyor. kalıbının projesi olamıyor yani. Bazan da son derece basit kütlesel çözümler sunmuş bir proje ' uçuk' fonksiyonel yaklaşımlar taşıyabiliyor.
Bir projenin 'uçuk' olabilmesi için fark yaratacak mekansal çözümlere ulaşması beklenmeli diye düşünüyorum. Formun strüktürel zorlamalara sahip olması o projenin bir adım ileride olacağını göstermezç

Fethiye projelerine baktığımızda kuramsal olarak birbirine yakın olan çözümleri görüyoruz, kütlesel olarak ta kimse maceraya girişmemiş. Fonksiyonel çözümleri fark yaratanlar da derece almış.
Sizce burada 'uçuk' olan fikir ne olurdu?

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
alışveriş, fethiye, yarışma

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları