![]() |
|
|||||||
| Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
juri vs katılımcılar(!)
maraş yarışması sureci de aynı tartışmalarla başlamıştı.
juri üyeleri eleştirildi. yarışmayı açan kurum eleştirildi. ama bakın sonra neler oldu. 50 üzeri katılım oldu. (konuşulanlar boşa mı gitti acaba!) forum ortamı örnek bir katılıma sahne oldu. üretken mimarlar yarışmaya sahip çıktı. merakla beklenen juri seçimi kişisel fikrimce -özellikle birinci ödül için- cesur oldu. katılımın beşte biri ödüllendirildi. önce üretelim sabırla üretelim (yıllarca çok çalıştık, neler neler yaptık, anlattık ahkam kestik bitmedi diyorsanız bilemem ahkama devam o zaman) masanın üstünde duran boş eskize zahmet edip iki cizgi atalım sonrası... sonrası geliyor efendim meraklısına not: kışla yemekhanesinde eskiz yapmak zor olucak efendim. bir sonrakine.... |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yarışmalar hukuken kabulü olan bir yönetmeliğe göre çıkmak zorundadır.
Diğer türlü yarışmanın hukuku olmaz. Ülkemizde hukuku geçerli olan iki yönetmelik vardır; 1. T.C. Bayındırlık ve İskan Bk. Yarışmalar Yönetmeliği. 2. TMMOB Mimarlar Odası Yarışmalar Yönetmeliği. Her çıkarılan yarışma daha ilk cümlesinde hangi yarışma yönetmeliğine bağlı olduğunu ifade etmek zorundadır. Böylece yarışmacılar ve jüri görev tanımlarını, süreci ve ücretlerini, yarışmayı kazanana işin nasıl verileceğini, bilir ve tanım kazandırır. Bu işleri jürinin yapması suçtur. Jüri ihtiyaç programı ve şartnameyi hazırlamakla görevlidir. Yarışma şartnamesinin ilk maddesi yarışmanın amacı olmalı ve amaç için geçen açıklamalarda " Güzel sanatları teşvik" ibaresi kullanılmalıdır. Diğer türlü telif hakkı yasallaşmadığından, idarenin ödeyeceği ödüller brüt olur ve yarışmacılardan fatura istenir. KDV dahil olacaktır. Jüri üyeleri jüri üyesi olmanın sorumluluğunu taşıyarak, Oktay Ekinci öncesi MO.'sının çıkarttığı bir yarışma şartnamesini örnek alsa iyi yapar. Kimse kendi aralarında toplanıp yarışma çıkarmak hakkına sahip değildir. Mimarlığa ve yarışmacıların haklarına saygı duymak zorundalığınız vardır. Tabii eskiden şu da vardı ; Yarışma konusunda eser yapmış olmak, Jüri seçiminin esas kriteri idi. Bir başka deyişle bu yarışmada Jüri üyelerinin nitelikli ve en az bir tiyatro binası yapmış olması aranırdı. Bu hukuksuz yarışmaya girmekte ısrarlı olacak arkadaşlardan ricam Soru-cevaplarda jüriye bu soruyu sormalarıdır ; Hangi Jüri üyeleri tiyatro binası yapmış ? Bence; Hiçbir İyi mimar bu yarışmaya girmez, Bu Jüri hiçbir projeyi beğenip birinci seçmez. Olur da seçerse, Oktay Ekinci ne yapar ? Herşey ????????' dir
Murat ARTU En son Murat Artu tarafından düzenlendi : 10-03-2008 19:20. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
K.Maraş yarışmasında da benzer bir tartışma yaşanmıştı. Bende bir takım kaygılar nedeniyle o yarışmaya girmemiştim. Ancak yarışma sonunda ortaya çıkan sonuç boşuna kaygılandığımı gösterdi. Bu sefer K.Maraş yarışmasında yaptığımı yapmayıp bu yarışmaya katılmayı düşünüyorum.
Saygılarımla |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sn gölge;
Müsadeniz olmadan büyük bir heyecanla profilinize bakarak ankaralı olmanızı umdum; Birliğime teslim olmama 30 kusur gün kala sonu belli bir ortaklık teklif etmek için yarışma adına. Fakat mümkün olmadı. Maraş da fark ettim ki bir kişi ile yani tek başına yarışmayı toparlamak zor oluyor. Yarışmaya katılım kararınızı koşulsuz desteklemek için ve de yaşadığım tecrübeye istinaden olumlu olacağı düşüncesiyle yazımlanmış bir tekliftir sadece. Ciddiyeti haddinden fazla. Tüm Ankaralı mimarlara açık çağrı; Sonlandırılabilecek bir katılımın koşulsuz üyesi olmak isterim. (kısa bir süre de olsa) Dilerseniz.... |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hukuk diyorum, hukuk, hukuk
Hukuk !
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir örnek
Arkiv den alıntıdır
Dalaman Hava Limanı Mimari Proje Yarışmasının juri üyeleri Ersen Gürsel Erkut Şahinbaş Cihat Fındıkoğlu Orhan Şahinler Celal Abdi Güzer Mehmet Eğilmez Halis Ertunç Örnek olarak Orhan Şahinler'in gene arkivle sınırlı kalan araştırmama göre havalimanı tasarlamadığını söyleyebilirim. Diğer jüri üyeleri hakkında da araştırma yapılabilir O zamanlar forum yokmuş. Olmasa da neler sölenirdi inanın tahmin etmek zor değil. fakat; Bu yarışma ve ortaya çıkan eser hakkında yayınlanan kitaptan birkaç alıntı yazmak istiyorum. "...Birkaç hafta sonra elinde orjinalinden fotokopi çeklierek çoğaltılmış bir kitapla çıkageldi. "Airport Terminals. second edition Christopher J. Blow." Geçen yılki yarışmalardan çok şey öğrendiğini, benimde bu kitabı incelersem terminallerin mimari kalıplarını hemen kavrayabileceğimi söyledi. Doğrusu benim de kafama takılmıştı bu konu. Hayatım karmakarışıktı. Tutunacak tek dalın mimarlık olduğunu düşünüyor, gece gündüz aralıksız çalışıyordum..." "... Bildik bir havalimanı terminaline eli gitmez insanın burada. O alışıldık pırıltılı yapılardan bir tane daha... Olacak şey değil. Kolu bacağı uzamamalı, yeterince uzak durabilmeli terminal binası kalıplarından. Şöyle bir göz gezdirmiştim daha önceki yarışmalarda yapılanlara. Ne kazananlar ne de kazanmayanlar pek ilgimi çekmişti doğrusu. Böyle bir terminal yapısını bir mimarlık problemi haline getirmenin pek kolay olmadığını düşünmüştüm. Dünyadaki bu tür örneklerin de pek az olduğunu fark ettim sonra. TWA binası ve Hac Terminali'nin dışında kayda değer bir yapıya rastlamamıştım. İşlevlerin akışkanlığı önemliydi ama pek de matah bir durum yoktu ortada. O yarışmanın jüri üyelerinden biri olan Ersen Gürsel'le konuşacaktık bunu yıllar sonra. "Havalimanı dediğin nedir ki! Bir girişi bir de çıkışı var yahu" diyerek gülmüştü. Haklıydı." Eser ile ilgili jüri raporunun da, yapı fotograflarının da mimarın daha araziye ilk ayak basışındaki hissettiklerinin bir yansıması olduğunu kolayca anlayabiliriz. Sonuç içinde mimarın yaşadıkları gene aynı kitapta mevcut. Hukuk mu? Tartışmalı jüri üyeleri mi? Bilmem ama Genç bir mimar olarak ben bu kitabın aynısını yazmak istiyorum ama önce yapmam gereken bir şey var. Sizin yok mu? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
Murat Artu'ya olduğu gibi katılmakla birlikte, benim çekincem usül yada esas üzerinde değil. Bu koşullar altında tasarımcılar yarışmayı tercih edebilir. Yarışmanlar sorumluluğu üstlenmiş olur en fazla.
Konuya yasa, yönetmelik ve teamül yönünden de olur verelim. Olur ya, aşıldı yada aşılabilir diyelim. Diyelim ki ''tiyatro yapısı yapmış'' mimar da bulunamadığından... İyi tasarlanmış tiyatro yapılarının sayısına baktığımızda çok şaşırmayacağımızı düşünüyorum. Temel endişem ise Gökova Körfezi'ndeki Nail Çakırhan uygulamaları için ''Devrimci''(!) diyebilmiş, demiş ve gerçekten öyle olduğuna inandığına inandığım bir zihniyetin jüri içinde bulunması. İkinci bir kitabın nasıl yazılabileceği konusunda yardım isteyebilir miyim? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Diğer forum katılımcılarını ilgilendirmeyebilir özür dileyerek başlama istiyorum
Sn cureyen; Nasıl bir yardım istiyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yukarıda sözünü ettiğim zihniyete, ister ürün ister süreç üzerinden kendinizi (tasarımcı iradeyi) nasıl anlatabileceğiniz konusundaki fikrinizi aktarabilirseniz yeterli olur diyebilirim.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ürünle sn. cureyen sadece ürünle.
Ne eleştirmek ne protesto etmek Sadece çizgi. Bir matbaa bulunur elbet sıra kitaba gelince. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
Peki Mimank2003 peki! Niye kızıyorsunuzki?
![]() |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
İmza Hiç üretmeyen bir protest
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
“kırmızı ve siyah” sanatsal müdahaleler platformu adına Kenan Güvenç çağrısı
…Evet… Şişhane Tiyatro Binası Yarışması bir kırılma noktası olabilir. Salt “Ekinci vakası” sorunu değildir. Yarışmalar üzerine mimari bir tartışma ve üzerine basarak söylenmeli ki mimari bir eylem sorunudur. Bu durumla bağlantılı olarak toplumsal bazda Mimarlar Odası ve Yarışmalar Komitesi üzerine bir sorundur. Murat Artu’nun hukukilik değinisi haklıysa da Oktay Ekinci’nin (hatta Alton’un hatta Eruzun’un…) bir yarışmaya jüri üyesi seçilmeleri konusu yazılı olmayan toplumsal konsensüse-ki bu yarışmaların içeriğidir-yani meşruiyet meselesine aykırı olup olmadığı da bir o denli üzerinde düşünülmesi ve tavır alınması gereken bir konudur. Önce kısa bir tarihsel hatırlatma; UIA Kongre Vadisi Yarışmasında jürinin yüksek bir sorumluluk alarak Fatih Erduman’ın vinçlerini birinci seçmesi bir çok insanı yarışmalar özelinde; mimarlığın ve toplumsal hayatımızın geleceği hakkında ümitlendirir (Jürinin olması gerektiği gibi yarışmaları, mimarlığı,UIA kongresini ve İstanbul’un kentsel hayatı gözeten saygıdeğer tavrıdır bu).ümitlenme nedeni bazı insanlar için şu olabilirdi:yarışmalar süreçler itibariyle toplumsal normallikten manyetik bir sapma,sonuçlar itibariyle ise mimarlığın bünyesinde ta arkaik yapısındaki bir tartışma alanı olması gerektiği düşüncesine işaret ediyordu..işte bu harika bir uyarıydı..ve başlangıç noktası..sonra ne oldu..?..bu ülkede her sıradışı olayda olan olur..hayatı_sadece mimarlığı değil_ her tasarlama girişimi daha belirdiği ilk anda pıhtılaştırılmalıdır..toplumsal statü formunda fakat hiçbir içeriğe sahip olunmadan edinilmiş rütbeler için bir tehdit öğesiydi bunlar..Aralık 2004 de Ekinci oda birimlerine oda_içi yazışma adı altında bu işe oda başkanı’nın müdahale tutanağı olarak görülebilecek ikaznamesi yayınlanır. O dönemde yayınlanan mimarlar odası resmi yayın organı olan mimarlık dergisinde vuku bulan olaylara dair hiçbir şey bulunamayacaktır. Hatta Süha Özkan söyleşisinde bile. Fakat Ankara Şubesi içerisinde bireysel çaba göstererek çalışan bazı insanlar şube bülteninde baskılara karşı Ekinci’nin ikaznamelerini bültende yayınlarlar. Onlara teşekkür borçluyuz. Erduran’ı ve UIA Kongre Vadisi Yarışma jürisinin tavrını kamuoyunda destekleyen birkaç cılız değini olur. Örneğin Yeni Mimar da Erduran’la söyleşi gibi..Erduran konuyu hukuki süreçlere taşıyacağını söyler, taşır ve sonuçlanır. Erduran haklıdır. Bu gelişmeleri Yarışmalar Komitesi sadece seyreder.. Ekinci hipnozu altında komite de bir tavşan uykusundadır… Ve “şeşane”… Şimdi önerilen; Kırmızı ve siyah platformu mimari bir protesto faaliyeti örgütlüyor. Politika mecralarına çekmeden işe başka bir şey karıştırıp bulandırmadan… Protesto içeriği şu; “ 1 TASARIM 100 MÜELLİF” başlığı altında Şişhane Tiyatro Binası Yarışması için bir kontra proje yapılsın (nasıl ve kim? Oturup tartışalım) ve kim isterse altına müellif olarak imzasını atsın. Kontra proje şartnameye şeklen uysun ki sergi dışı ,yarışma dışı kalmasın. Ama Ekinci’ye, Mimarlar Odası bu dönem genel merkez yönetimine Yarışmalar Komitesine ve Mimarlık Dergisi’ne şişhane jürisine karşı tarihsel bir muhalefet*_red şerhi düşülsün. Kayda geçsin (mimari açıklama raporu etkin ve iyi bir araç olabilir.) sonra hep beraber kolokyuma gidilsin (..yaparlarsa). Türkiye mimarlık politikaları saçmalığı, etik, yarışmalar, mimarlık sakin uslu ve derinden gelen haklılığa yaslı eleştirilerle ele alınsın. Tabi Ekinci misyonu da. “ 1 TASARIM 100 MÜELLİF” kontra projesi hakkında düşüncesi olanlar önce bu ortamda sonra kırmızı ve siyah’ın web sayfasında birbirleri ile konuşsunlar. bizler bu konuda hep mimarlık söylemi içerisinde kalacak ve buradan etkili bir eleştiri eylemi gerçekleştireceğiz.. kenan güvenç-recep üstün-nuray togay-ayşen çelen öztürk-coşkun üreyen-ercan akkaş-ömer faruk altunal-cem şahin-serap alkan-uğur şah |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Efendim öncelikle girişiminizi BEĞENDİĞİMİ ve söyleminize genel olarak KATILDIĞIMI belirteyim. Ancak gelin görün ki size olacaklardan bahsedeyim. Sayın Ekinci Cumhuriyet Gazetesi gücünü kullanıp söz konusu girişimi ya örtbas eder (örneğin bütün basın mensuplarının çağırıldığı basın toplantısı düzenlediniz her ne hikmetse oraya Cumhuriyet'ten kimse gitmez. Tabii yayınlanmaz) ya da edemezse söz konusu girişimin "Ordu'dan sonra en güvenilir kuruluş olan" Oda'ya (bu lafı ben etmedim o etti) karşı bir AKP ve rant çevresi müdahalesi olarak görür, gösterir. En kolay yol budur. Diğer yandan Fatih Erduman'ın birinci olduğu için cezalandırıldığını gördük. Hem de Oda, mimarına hak ettiği ödülü vermemek için elinden geleni yaptı. Mahkemede kaybedene kadar (temyize de gittiler) ödemedi ve sonra paşa paşa benim gibi aidat veren mimarın aidatından FAİZ verdi. Umarız burada böyle bir şey olmaz. Umarız. |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhabalar...
Öncelikle yarışmanın konusu çok ilgi çekici. Yeri , konumu , işlevi birçok açıdan mimarlar için cezbedici. Jüri nasıl oluştu , nasıl seçildi seçilenler doğrumu tartışmalarından bağımsız olarak bu yarışmadaki başka bir tehlikeyi dile getirmek istiyorum: Şartnamenin 1.24. maddesinde şöyle deniyor: 'Proje yarışması hizmet alımı işi olduğundan ödüllerle ilgili yapılacak ödemelerde Gelir Vergisi Kanunun 94/2-a maddesine göre % 17 oranında gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacaktır.' Yani bu şartname Yarışmayı hizmet alım işi olarak tanımlamış ve ayrıca son zamanlarda sıklıkla tartışması yapılan ve sonraki yarışmalaradada emsal olacak vergilendirme hükmünü nihayetinde şartname ana metnine kadarda taşımış. Benzer bir durum 'başakşehir Kent Merkezi Yarışmasında' günedeme gelmişti. Belediye yarışma ödülü üzerinden %17 lik gelir vergisini kesmeye çalıştı. Ancak o yarışmada TMMOB Mimarlar Odası Yarışmalar Yönetmeliğine bağlı olarak ilan edildiğinden uzun tartışmalar sonucunda bu işlemi yapamadı ve bize ödemeleri sadece %5 lik oda kesintisiyle yapmak durumunda kaldı. Bu durum , Bu yarışmaya katılan katılmayan bazı meslektaşlarımıza önemsiz gelebilir. Ancak Mimari yarışmalarda bugüne kadar süregelen bir uygulama var buda ödülün vergiden muaf olması. Ancak bu uygulamalar ilerde açılacak yarışmalara emsal teşkil edebilir. Mimarlar odasının Mimarlarının haklarını savunmasını ve bu uygulamyla ilgili bir tavır almasını bekliyorum. Kısacası şartnamede belirtilen ödüller aslında net halleriyle şu şekilde şekilleniyor: 1. ödül 46.800 ytl 2. ödül 39.000 ytl 3. ödül 35.100 ytl Mansiyonlar: 11.700 ytl İyi çalışmalar |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| cengiz eruzun, mimari proje yarışması, oktay ekinci, tiyatro binası, turgut alton, yarışma |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|