Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 16-07-2007, 19:43   #1
Arkitera Üyesi

tijey'in Avatar'ı

Question Mimarlık ve Eğitim Kurultayı 4 öğrenci fikir yarışması

Merhaba arkadaşlar.
Mimarlık ve Eğitim Kurultayı 4 Öğrenci fikir yarışması öğrencilerden bir afiş tasarlamasını istemiş.
“Mimarlık ve Eğitimi / Süreklilik ve Değişim” başlığı altında mimarlık ve eğitimindeki dönüşümü sorgulayan fikirlerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. diyor ilanda

Fakat afişin nasıl olacağı konusunda net bir bilgi göremedim. Yani afişte yer alması gereken amblem yazı vs gibi isteklerinin bulunup bulunmadığı, yazılı metin yazıp yazmayacağımız, kurultaya davet içerikli bir afişmi olacağı vs. gibi sorular var zihnimde.

Beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
Teşekkürler.
tijey offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-07-2007, 22:14   #2
Arkitera Üyesi

Mimarlik Ogrencileri Poster Yarismasi

Mimarlik ve Egitim Kurultayi IV,

Mimarlik Ogrencileri Poster Yarismasi

Teslim Tarihi : 01.10.2007

| Mimarlar Odası Genel Merkezi |

Mimarlik ve Egitimi / Sureklilik ve Degisim

Mimarlar Odasi tarafindan 2001 yilindan beri her iki yilda bir duzenlenen Mimarlik ve Egitim Kurultaylari’nin dorduncusu, 7–9 Kasim 2007 tarihleri arasinda Orta Dogu Teknik Universitesi Mimarlik Fakultesi’nin evsahipliginde gerceklestirilecektir. “Mimarlik ve Egitimi / Sureklilik ve Degisim” temasi ile gerceklestirilecek 4. Kurultay’da, onceki kurultaylarin birikim ve deneyiminden yola cikilarak, benzer bir anlayisla, mimarlik meslegi ve egitimiyle ilgili guncel konulara odaklanilacaktir.

“Mimarlik ve Egitim Kurultayi 4 - Ogrenci Fikir Yarismasi”nda ise, Kurultay’in temasi olan “Mimarlik ve Egitimi / Sureklilik ve Degisim” basligi altinda mimarlik ve egitimindeki donusumu sorgulayan fikirlerin ortaya cikarilmasi hedeflenmektedir.

Yarismanin Kapsami

Yarismada, mimarlik ogrencilerinin “SUREKLILIK” ve “DEGISIM” kavramlarindan birinin ya da ikisinin mimarlik ortaminda neleri cagristirdigi, gerek MIMARLIK EGITIMI gerek YAPILI CEVRE icin neleri ifade ettigi, SUREKLILIK ve DEGISIM icin mimarlik egitiminin kazandirmasi gereken bilgi, kavrayis ve tutumlarin neler olmasi gerektigi konusundaki dusuncelerini cizgiler, renkler ve sozcukler araciligiyla paylasmasi amaclanmaktadir.

Mimarlik ve Egitim Kurultayi-4 Baskani Prof. Dr. Haluk Pamir tarafindan kurultay temasini olusturmak uzere kaleme alinmis cagri yazisi, kurultay temasini aciklamaktadir:

“Ulkemizde ve genel olarak dunyamizda 21. yuzyilin oncelikli konulari arasinda kuresel biyo-atmosferik degisimler, cevresel kirlenme, kuresel nufus hareketliligi, kuresellesen kapitalin, emegin, hizmetlerin, mallarin ve degerlerin dolasimi, yeni yerelligin kendini tanimlamasi, yoksulluk ve bunlarin getirdigi sorunlar ve cozum arayislari sayilabilir. Insan haklarinin cok boyutlu ve karsilikli kabul esaslarina dayanilarak tanimlanmasi, yasam guvencesinin ve kalitesinin artirilmasi, yasam kalitesinin paylasimi, daha saglikli ve yasanabilir yerlesimlerin ve yapilarin uretilmesi, var olanlarin bu yonde donusturulmesi, yerlesim planlamasinin ve mimarlik sanatinin bu gereksinimlere gereken yanitlari verecek donanimi saglamasi ve butun bu konularla ilgili tartisma ve uretim sureclerine insanlarin orgutlu ve bilincli bir sekilde katilimi icin surdurulen calismalar bu cercevede guncelligini korumaktadir.

21. yuzyilin icinde yasadigimiz ilk on yili, dunyada ve ulkemizde yeni elektronik, sanal ve etkilesimli bilgi uretim ve paylasim sistemlerinin etkili olacagi bir donem olarak ortaya cikmaktadir. Bu donem ayni zamanda yerlesimlerin, yapilarin ve urunlerin dusunulmesi, uretimi ve kullaniminda adi gecen sistemlerin agirlikli olarak kullanildigi bir zaman dilimi olacaktir. Yeni teknolojiler daha cok sayida ve daha hizli deneysel uretime olanak vermektedir. Boylece dusunme hizimiz ile deneme hizimiz birbirine daha cok yaklasmistir. Ancak yeni teknolojilerin ve bu teknolojilere bagli olarak gelisen yeni dusuncelerin olasi sonuclari, mimarligin hizmet ettigi degisIk nufus gruplari tarafindan ayni sekilde algilanmamakta ve degerlendirilmemektedir. Burada onemli bir engelleyici neden, hizla cogalan enformasyonun insanin isleme kapasitesinin cok ustune cikmasi ve orgutlenemedigi surece gurultu olarak algilanabilmesidir. Uretilen enformasyonu, orgutlu veri tabanlarina ve derin bilgiye donusturemeyenler icin bu boyle surecektir.

Yapili ve dogal cevre ile degisIk nufus gruplarinin farkli sekillerde iliskilendirilmesinin nedeni, dunyamizin % 80’inin, ulke nufusumuzun ise neredeyse % 40’inin yoksulluk sinirinin altinda yasamakta olmasi ve bu grubun cevre, barinma ve uretimden yararlanma sorunlarinin hizla cozulemez bir noktaya gelmesidir. Uygun teknolojiler sayesinde bu gruplarin da kaliteli mimarlik hizmeti alma olanagina sahip olmasi beklenmelidir. Buna karsilik, bu sorunlarin disinda kalan ve halen mimarlik hizmetleri alma olanagi oldugu dusunulen Turkiye nufusunun % 60’i ise mimarlik ortami iyi duzenlenemedigi icin kaliteli hizmet alamamaktadir.

Kaliteli mimarlik hizmeti sunma ortami, tasarim, planlama, insaat, projelendirme, yapi malzemeleri sektorleri iyi duzenlendigi takdirde duzenlenmeye yatkin hale gelecek ve giderek olgunlasacaktir. Bu cercevede mimarlik politikalarinin ve mimarlik yasasinin olusturulmasi ve kamuoyuna mal edilmesi cok onemli bir adim olacaktir. Mimarlik politikalari yukarda sozu edilen ve icinde bulundugumuz donemde dis dinamikler olarak mimarlik alanini sinirlayacak olan parametreler dikkate alinarak gelistirilmelidir.

Bu politikalarla ve kuresel ortamin getirdikleriyle etkilesimli bir sekilde gelismesi beklenen mimarlik egitimi ise ulusal sorunlarimiz ile sinirlanmis durumdadir. Dengesiz olusmus akademik kurumlar ve ortamlar her noktada belli bir standardi yakalayan egitim hizmetinin verilmesini, bu hizmetlerde seffafligi ve hesap verebilirligi gerceklestirememistir. Onumuzdeki dort yil icinde akademik kurumlarin hem egitim hem de arastirma alanlarinda ve kendi aralarindaki etkilesimde bu standartlari olusturmasi ve degisime yatkin bir dengeyi yakalamasi gerekmektedir.

Boyle bir baglamda TMMOB Mimarlar Odasi’nin Orta Dogu Teknik Universitesi Mimarlik Fakultesi ile ortak olarak duzenleyecegi IV. Mimarlik ve Egitim Kurultayi, butun bu boyutlarin agirliginin ve oneminin farkinda olarak, secilen alt gundem maddelerini aydinlatmak ve bu konulardaki tartismalara islerlik kazandirmak icin toplanmaktadir. Amac bu gundem maddeleri tartisildiktan sonra konulari takip etmek isteyenler icin geride kalici bir iz birakmaktir.”

Yarisma Kurallari

Yarisma, TMMOB Mimarlar Odasi tarafindan Mimarlik ve Egitim Kurultayi -4 kapsaminda acilmistir.

Yarisma, acik ve tek asamali bir ogrenci poster yarismasi olarak duzenlenmistir.

Yarisma, Turkiye ve KKTC’deki mimarlik bolumlerindeki tum lisans ogrencilerine aciktir. Odul alan posterler, Kurultay sirasinda ODTU’de sergilenecek ve katilan tum posterler bir kitapta biraraya getirilecektir. Yarismaya katilmak isteyen mimarlik ogrencilerinin asagida belirtilen kosullara uygun bir bicimde hazirlayacaklari posterlerini son teslim tarihine kadar yarisma sekreteryasina iletmeleri gerekmektedir.

Her yarismaci, yarismaya sadece bir poster ile katilabilir.

Yarisma Takvimi

Yarismanin ilani : 25 Haziran 2007

Posterlerin elden teslimi veya

posta/kargo araciligiyla sekreteryaya

ulasmasi icin son gun : 1 Ekim 2007

Juri degerlendirmesi : 5 Ekim 2007

Sonuclarin ilani : 10 Ekim 2007

Posterlerin sergilenmesi : 7-9 Kasim 2007

Odul toreni : 7 Kasim 2007

Posterlerin, en gec 1 Ekim 2007 tarihinde saat 19:00’a kadar elden veya posta/kargo yoluyla yarisma sekreteryasina ulastirilmis olmasi gerekmektedir. Kargo ya da postadaki gecikmelerden katilimcilar sorumludur.

Teslim Kosullari

Poster

Yarismaya, dikey olarak kullanilacak A1 (59.4 x 84.1 cm) ebadinda 1 adet pafta teslim edilecektir. Hazirlanan poster, fotograf kâgidina baski alinacak ve laminasyon kaplama yaptirilacaktir. Laminasyon kaplama sonrasinda posterler rulo haline getirilerek teslim edilecektir.

Aciklama Raporu

Poster sunusunun icerigini anlatan yazili bir aciklama metni A4 formatinda basili belge olarak teslim edilecektir. Aciklama raporunun poster uzerinde yer alip almayacagi yarismacilarin tercihine birakilmistir.

CD veya DVD

Poster, JPEG/TIFF/EPS formatlarindan birinde, 150 dpi cozunurlukte, baski alinan poster ile ayni boyutta ve aciklama raporu (Word formatinda kaydedilmis) ile birlikte CD veya DVD icinde, ayrica teslim edilecektir.

Kimlik Zarfi

Posterler, kimlik bilgisi gizli tutularak teslim edilecektir. Yarismaya yollanan tum belgelerde katilan kisi veya kisilerin kimlikleri gizli olacaktir.

Her yarismaci posterini bir kimlik kodu (2 cm boyutunda) ile tanimlayacaktir.

Kimlik kodu 2 harf ve 2 sayidan olusacak ve yarismaya yollanan butun belgelerin (poster, aciklama raporu, kimlik zarfi ve CD/DVD) sag ust kosesinde yer alacaktir.

Poster ile birlikte, icinde poster sahibi ogrencinin acik adi ve ogrencisi oldugu universite, fakulte ve bolum adinin yazili oldugu ogrenci kimligi fotokopisi veya ogrenci belgesi icini gostermeyen bir zarfa konarak teslim edilecektir.

Poster, aciklama raporu, CD/DVD ve kimlik zarfi paketlenerek asagidaki adrese kargo veya posta ile gonderilecek veya elden teslim edilecektir.

TMMOB Mimarlar Odasi Genel Merkezi

Konur Sokak 4/2 Yenisehir

06650 Kizilay ANKARA

Paketin uzerine acik ve okunabilir sekilde “Mimarlik ve Egitim Kurultayi 4 - OGRENCI POSTER YARISMASI” yazilacaktir.

Posterlerin, en gec 1 Ekim 2007 tarihinde saat 19:00’a kadar elden veya posta/kargo yoluyla yarisma sekreteryasina ulastirilmis olmasi gerekmektedir. Kargo ya da postadaki gecikmelerden katilimcilar sorumludur.

Oduller

1. Odul : 1.500 YTL

2. Odul : 1.000 YTL

3. Odul : 750 YTL

Ozendirme Odulu : 500 YTL (5 adet)

* Yarismada, Ucunculuk Odulu ve iki adet Ozendirme Odulu Yapi-Endustri Merkezi tarafindan karsilanacaktir.

Juri Uyeleri

Almula KOKSAL Yrd. Doc. Dr.,YTU

Burcin KUZ Ogrenci, YTU

Emel AKOZER Doc. Dr., ODTU

Hikmet GOKMEN Doc. Dr., DEU

Meltem SAHESER Ogrenci, ODTU

Metin AYGUN Mimar

Nur ESIN Prof. Dr., ITU

Sonuclarin Aciklanmasi ve Sergi

Juri degerlendirmesine sunulan butun posterler Kurultay boyunca ODTU’de sergilenecektir. Odul alan posterlerin 2007–2008 egitim yili suresince cesitli universitelerde sergilenmesi planlanmaktadir.

Bilgi Icin:

Gozde KARAGOZ

Mimarlik ve Egitim Kurultayi - IV Raportoru

A:TMMOB Mimarlar Odasi Genel Merkezi

Konur Sokak 4/2

06650 Yenisehir ANKARA

T: +90 (312) 417 37 27

F: +90 (312) 418 03 61

E: info-mek@mo.org.tr

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı
Eski 16-07-2007, 22:41   #3
Arkitera Üyesi

tijey'in Avatar'ı

çok teşekkürler
tijey offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2007, 00:28   #4
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Umarız Arkitera'yı takip eden biri yarışmayı kazanır ve biz de gururlanırız.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-10-2007, 12:48   #5
Arkitera Üyesi

sonuçlar

ben özendirme aldım yarışmadan.
Ve birinci olan afişi inceleme şansına sahip oldum. Ve 7 kasımdaki kolokyuma cepheye gider gibi gitmek durumundayız. Tartışacağız. Siz de yakın zamanda ulaşabileceksiniz sanırım ödül alan afişlere ve durumu göreceksiniz.

Bence küçük bir sorun var sonuçlarda; yarışma metni biraz ucu açık bir metindi ama en can alıcı noktası 'mevcut mimarlık eğitimine ve bu eğitimin yapılı çevreye etkisine eleştirel bir bakış ve yeni öneriler.' idi.

Yani içinde bulunduğumuz eğitimi iyi ya da kötü eleştirmek ve nasıl bir eğitim modeli öngördüğümüzü afişimizle anlatmaktı.
Ama seçtikleri afişlerde hele birincilik alan afişte ne günümüz eğitim sisteminin bir eleştirisi ne de yeni bir öneri geliştirilmişti.
Ayrıca afişin üstünde;
MİMARLIK VE EĞİTİM KURULTAYI
ÖĞRENCİ POSTER YARIŞMASI-4
ODTÜ ODİTORYUMU 7-8-9 KASIM 2007
yazıyordu ki ben bunun ne anlama geldiğini anlamadım. Bizden eğitim kurultayının duyuru afişini hazırlamamız istendi de biz mi anlamadık bilemiyorum.

Dediğim gibi biz çalışırken (bir arkadaş grubumuz daha ödül aldı onlar da aynı şekilde);
nasıl bir eğitim sistemimiz var, neler bu sistemin aksamasına neden oluyor, ben öğrenci olarak ne bekliyorum eğitimden gibi bir sürü soru ve konu üzerinde kafa patlattık ve fikir yürüttük. Ama seçtikleri bu soruların hiçbirine cevap vermiyor gibi geldi. Ben daha özverili bir çalışma ve daha sağlam fikirlere ödüllerin verilmesini tercih ederdim
Tabi ki takdir sizin...

En son lumina tarafından düzenlendi : 28-10-2007 17:14.
busraal offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-10-2007, 17:17   #6
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

| Mimarlar Odası Genel Merkezi |

Fikir yürütebilme şansımızı elimizden baştan alan bir bildirme şekli. Konuyla ilgili daha ilişki kurulabilir bir bağlantı bilen var mıdır?
lumina offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları