Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-06-2007, 11:09   #1
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Zorlu Center Mimarlık ve Kentsel Tasarım Yarışması

http://zorlucenter.worldarchitecturecom.com/

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2007, 12:28   #2
Yönetici

Alıntı:
Zorlu’ya heykel otel önerisi

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Karayolları arazisiyle ilgili proje çalışmalarını başlattıklarını, projeyi 2010 yılına yetiştireceklerini söyledi. Yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu ifade eden Zorlu, “İnşallah 2010 yılına orayı yetiştireceğiz. Proje çalışmalarını başlattık. Bir konsept çalışması yaptık’’ dedi. Bir gazetecinin “İlk kazmayı ne zaman vuracaksınız?’’ şeklindeki sorusuna Zorlu, “Önümüzdeki yılbaşında inşallah...’’ yanıtını verdi. Zorlu, “Türkiye çok kritik bir seçim sürecinden geçiyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz’’ sorusuna ise “Seçim yapılıyor herkes sevinsin’’ yanıtını verdi. Bu arada, Fatih Belediyesi Meclisi 2. Başkan Vekili Barış Boyacı da “heykel otel’’ adıyla hazırladığı Fatih Sultan Mehmet’in at üzerindeki heykelinden oluşan projesini Zorlu’ya anlattı. Boyacı, “Sizin çok kıymetli araziniz var. Heykel otel projesi de bu kıymetli arazide Türkiye’ye yakışan bir proje’’ dedi. Boyacı, heykel otel projesinin 176 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek heykeli olarak da tarihe geçeceğini iddia etti.

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: Akşam
Alıntı:
Ankara'da bir çok kentsel tasarım projesine imza atan Mimar Ragıp Çiçen ile birlikte heykel-otel projesini hazırlayan Barış Boyacı projenin maketinin yanında poz verdi. Mimar Ragıp Çiçen, "Ankara'ya çok güzel eserler kazandırdık. Artık sıra İstanbul'da. İstanbul'un dünyaya açılmasını sağlayacak ve vizyon kazandıracak bir turizm yatırımı bugüne dek yapılmadı. Şimdi biz Sn. Barış Boyacı ile birlikte bu işe talibiz. Yapmayı planladığımız bu heykel-otel projesinde Fatih Sultan Mehmet'in at üzerindeki silüetinden yapılacak çelik konstüriksiyon binanın içinde Otel, Alışveriş merkezi, Sinema ve Tiyatro salonları, Cafeteryalar,lokantalar, seyir balkonları, Disneyland tarzı bir eğlence merkezi olacak. Heykel tarzı ve yüksekliği bakımından bir ilk olacak. Guiness Rekorlar Kitabı'na 3 dalda girmesine kesin gözüyle bakıyoruz." dedi. Barış Boyacı ise yaşadığı şehrin tüm sorumluluğunu omuzlarında her zaman hissettiğini belirterek "Bu ve bunun gibi bir çok proje hazırladım. Bunları her ortamda dile getiriyorum. İnanıyorum ki, kentimizin ismi bu projelerin hayata geçmesi durumunda lider şehirler sıralamasında bir numara olacaktır. Heykel-otel'in tamamlanması ile 15-18 milyon turisti çekeceğine inanıyorum. Tam bir atılım projesi olacaktır." dedi.
Kaynak: Projeler

Nasıl böyle komik bir ülke burası ya... Çok güzel... İlham verici... Hiç sıkılmıyor insan...
Ömer Kanıpak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2007, 12:36   #3
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Yakışır...

Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor.
Eski 15-06-2007, 12:41   #4
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Sayın Boyacı bu yarışmadan memnun olmayacak gibi. "Fatih Sultan Mehmet şeklinde otel olmalı orası kanımca." diyordur belki de. Baktım jüri üyeliğinde bulunmayacak.

Ancak Sayın Boyacı da yarışmaya katılıyorsa diye sordum.

Teşekkürler.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2007, 13:15   #5
Arkitera Üyesi

mim-arc-ık'in Avatar'ı

olmaz olamaz...

Arkadaşlar bence oraya yapılsın o at oteli.Hatta Sama Dubaiyle de görüşelim onlar da yeni aldıkları İETT arazisine dönen mevlana kültür merkezi ve okul projesi yapsınlar.Böyle saçma birşey olabilir mi?Ne eğitimi almış bu mimar arkadaş.Görünce şok oldum.Maddi kaygılarla bu kadar saçmalanamaz.Yuh diyorum!!3 dal ne bilmiyorum ama "kentsel saçmalama" dalında aday olacakları kesin!

Saygılarımla...
Eski 15-06-2007, 14:00   #6
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Karayolları Genel Müdürlüğü arazisinin alışılageldik garip yöntemler ile projelendirilmesi, hatta projelendirilmeden inşa edilmesi yerine böyle bir yarışmaya açılması çok önemli. Yarışma sürecinin ise artık bu işleri yapacağı aşağı yukarı belli olan Süha Özkan yönetimindeki "World Architecture Community" tarafından yürütülmesi, işverenle bu yönde doğru kurulduğu belli olan ilişkiler bence gelecek için ümit verici.

"Sermaye işbirlikçisi" diyenler nasılsa yine yazacaklar bu mesajın altına. Onlara şimdiden soruyorum: Bugüne kadar sermaye ile işbirliği yapmadan başarılan işleri sıralasınlar...

Yarışma süreci ile ilgili iki şey yazmak isterim: Jürinin baştan ilan edilmemiş olması sanıyorum Süha Özkan ismine olan güvene dayanıyor. Böyle bir güven olduğunu da kimse yadsımamalı. Ama ne olursa olsun jüri bu aşamada ilan edilmiş olsa daha iyi bir başlangıç olabilirdi. Mimarlardan oluşması şart değil bu seçici kurulun, elbette arsa sahibi aynı zamanda kendisine en karlı yatırımı ortaya çıkartmaya çalışacak ve yatırım danışmanları da jüri de yer alacak. (Jüri açıklanmadığı için ancak tahminler üzerinden yorumlar yapabiliyoruz.) Jüride hangi disiplinlerden kişilerin yer aldığından daha çok, jürinin belli edilmiş olması ve ilan edilmiş olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.

Bir diğer önemli konu sürenin kısalığı. İstanbul'un en değerli arazilerinden birisinin yarışmasında, yarışmacılara tanınan süre 2,5 aydan fazla olabilmeliydi. Evet işverenler her zaman daha hızlı isterler, yapıyı bir ay önce açarlarsa belki yüzbinlerce dolar kar edebilirler. Ama tasarımda yapılacak hataların milyonlarca dolara patlayabildiğini de biliyoruz. Bana göre süre 4 aydan az olmamalıydı. Ama yine de istekli mimarlık ofislerinin bu konuda gereken enerjiyi gösterebileceklerinden hiç kuşkum yok.

Her iki eleştirim de aslında bu güzel çalışmanın yanında nazar boncukları olabilir olsa olsa.

Tebrikler Süha Özkan ve başarılar...

Eski 15-06-2007, 14:06   #7
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Arkadaşlar tamam ti'ye aldık. Ancak çok da ciddiye almamak gerekir.

Yarışma açılmış ulusal bir yarışma. Web sitelerinden işi oldukça sıkı tuttukları bir gerçek.

Ayrıca yarışma takvimi siteden alıntıdır.
---

15 Haziran - 30 Haziran 2007

17 Haziran - 2 Temmuz 2007

3 - 5 Temmuz 2007

8 Temmuz 2007

9 Temmuz 2007

10 Temmuz 2007

14 Temmuz 2007

1 Ekim 2007

4 - 6 Ekim 2007

8 Ekim 2007

15 Kasım 2007

15 - 19 Kasım 2007
Yarışmanın kamuoyuna duyurulması

Yeterlilik Başvurularının kabulu

Danışma Kurulunun değerlendirmesi, yarışmacıların seçimi ve çağrıların yapılması ve web sitesinde duyurulması

- Yarışmacıların İstanbul’a gelişi
- “Hoşgeldiniz” buluşması

- Yarışma yöneticileri ve İşveren eşliğinde
yarışmacıların arsayı ziyareti
- Zorlu Plaza Oditoryumunda Yarışma Yönetimi ve İşveren
tarafından yarışmacılara proje bilgilerinin sunumu ve
Danışma Kurulu ile birlikte Soru Cevap Kollokyumu
- Kontratın imzalanması
- Boğazda tekne gezisi ve akşam yemeği

Yarışmacıların İstanbul’dan ayrılışı

Soru-Cevap Tutanağının yarışmacılara yollanması

Projelerin teslimi

Uluslararası jüri tarafından değerlendirme ve sonuçların belirlenmesi

Seçilmiş 4 projenin Anıtlar Yüksek Kuruluna Sunumu

Anıtlar Yüksek Kurulu çalışmaları, elemesi ve önerileri

Danışma Kurulu ve İşveren tarafından uygulanacak Projenin seçimi

---

Anıtlar Yüksek Kurulu'na sunulacak projeler. Yani genel olarak BENCE yeterli titizlik gösteriliyor.

Yarışma yöneticisi Süha Özkan. Bence çok değerli birisidir.

Bu garip fikir "GARİP FİKİR1 olarak kalacağı belli şekilde ortaya atılmış söz konusu yerin sahibi olan Zorlu Holding'e sunulmuş bizden de kamuoyundan da hakettiği tepkiyi alacaktır.

Ama artık işin yarışma tarafına baksak iyi olacak. Girmeyi düşünenler ve ilk fikirlerini beyan etmek isteyen varsa okumak isteriz.

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
Eski 15-06-2007, 14:08   #8
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Benim fikirleri kaçırdın galiba Ahmet

Eski 15-06-2007, 14:11   #9
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Herhalde üzerinde en fazla tartışılacak şu olacak:
Alıntı:
Mimarlar, mimari bürolar, kentsel tasarımcılar ve kentsel tasarım büroları, aşağıdaki web sitesinde yer alan kurallar uyarınca yeterlilik belgelerini sunmaya davet edilmektedir. En az 100.000 m²’lik kentsel kullanım alanının, kavramsal düzeyden ihale dosyasına kadar bitirilmiş olması, uluslararası ve ulusal ödüller alınmış olması, uluslararası yayınlar ve uluslararası jüri üyelikleri görevlerinde bulunulmuş olması, ön seçim için uygulanacak temel ölçütler arasındadır. Zorlu Yapı Yatırım A.Ş., yarışmaya davet edilen her katılımcının sunacağı proje teklifi için uluslararası standartlarda bir ödeme yapacaktır. Ulusal başvuru sahipleri uluslararası ortaklarla konsorsiyum halinde başvurabilirler.
Kendi içinde başka bazı soruları da barındırdığını sanıyorum bu durumun:

Örneğin genç mimarlar önce kendi içlerinde konsorsiyum oluşturabilecekler mi? Uluslararası ofis ile yerel ofisin toplamı mı 100.000m2 olmalıdır? 100.000m2'nin nasıl kanıtlanması beklenmektedir.

Eski 15-06-2007, 14:37   #10
Forum Üyesi

magenta'in Avatar'ı

Genç mimarların ve genç büroların önü kesilip katılımcı sayısı zekice bir hareketle azaltılmış. Konsorsiyum oluşturmak isteyenler olsa bile birbirlerini bulmaları zaten zor. İstenenleri birlikte sağlayıp sağlayamayacaklarını nerden bilecekler ki zaten. Yarışmaya katılabilecek olanlar zaten belli başlı firmalar. Bu şekilde yarışma açmak yerine davetli yarışma yapsalardı bari.
magenta offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2007, 14:41   #11
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Birbirlerini bulmaları zor demek ne derece doğru. Bunu bir bahane olarak söylememek lazım.

Bence genç ofisler pesetmemeli. Konsorsiyum ile şartları zorlamalı. Sonunda işverenin tecrübe arıyor olmasını anlayışla karşılamak gerek.

Eski 15-06-2007, 15:27   #12
Arkitera Üyesi

İmar Planı Açıklama Raporu'nu okumaya çalışıyorum. Jpeg olarak eklendiği için okumak oldukça zor zaten. Neyse bahsetmek istediğim şey tam olarak bu değil. Boğazdan bir silüet önerisi yapmışlar fakat kesinlikle okunmuyor. Emsal bilgileri ise tam bir karmaşa önce 1,5 sonra 3 olarak veriliyor. Yükseklik en fazla Karayolları binasının 2 katı olabileceği belirtilmişken silik sülüette 3 katına yaklaştığı görülüyor. Bilemiyorum belki de benim algılarım kapalı.
karper_hist offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-06-2007, 17:14   #13
Forum Üyesi

magenta'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Omer Yilmaz tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Birbirlerini bulmaları zor demek ne derece doğru. Bunu bir bahane olarak söylememek lazım.

Bence genç ofisler pesetmemeli. Konsorsiyum ile şartları zorlamalı. Sonunda işverenin tecrübe arıyor olmasını anlayışla karşılamak gerek.
Bahane üretmek gibi bir durum sözkonusu değil. Yarışmaya katılmak istesem -ki açıkcası bu koşullar altında hiçte mümkün görünmüyor- konsorsiyum sağlayabileceğim, yarışmaya katılmak isteyecek üstelik de birlikte yeterlilik sağlayabileceğimiz mimarlara yönelik bir ilan vermem gerekir. Sadece ulusal değil uluslararası platformda sesimi duyurmam gerekir. Sürelere bakılınca bu pek mümkün görünmüyor. En az 2-3 ofisin biraraya gelmesi üstelik üstüne bir de tanışıp sandıklarını açıp bende bu var sende ne var diye göstermeleri lazım. Ulusal anlamda bu türden bir ilanı Arkitera forum yoluyla verebilmek mümkün elbette. Yoruma açık olmamakla birlikte konsorsiuyum koşulları net değil. Ancak yine de yorum yapıp aranan yeterliliği sağlayan en az 1 mimar yada ofis ile konsorsiyum yapılabileceği anlamını çıkarıyorum ben. Bu durumda yeterlilik sağlayan niçin konsorsiyum düşünsün ki?

Diğer durum bana pek mantıklı gelmiyor. Yani konsorsiyum için yeter metraj olan 100.000m2 rakamına konsorsiyum üyelerince totalde ulaşmak durumu. Çünkü eğer öyle olsaydı baştan 100.000m2 kısıtlamasını koymazlardı diye düşünüyorum. ! kişinin 100.000 tecrübesi ile 10 kişinin biner onbiner tecrübeleri aynı kefede değil benim görüşüm.

Hadi daha farklı bir gözle de bakayım. Bu yarışmaya katılmak isteyen yeterlilik de sağlayabilecek büyük bürolar yarışmaya katılmayı çok isteyen hevesli gençleri ekiplerine dahil edebilirler. Konsorsiyumu akıllarından bile geçireceklerini sanmıyorum.
magenta offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-06-2007, 01:38   #14
Arkitera Üyesi

Zulkarneyn'in Avatar'ı

bu bahsedilen metrakare ler ve ödüller ve jüri olma durumları minumum koşul mu yoksa tercih sebebi mi ben tam çözemedim, minumum koşulsa ilginç , böyle bir kriter daha önce duymamıştım.
Yarışmanın jürisi belirlenince belki buna bir çeki düzen verirler, netleştirirler en azından..
Zulkarneyn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-06-2007, 20:07   #15
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Yine de Berlin Büyükelçilik Binası yarışmasında yapılanlardan iyidir.

Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
davetli yarışma, karayolları binası, suha özkan, yarışma, zincirlikuyu, zorlu center

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları