![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#62 |
|
Yönetici
|
Ben tatile çıkayım artık.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Arkitera Üyesi
|
"Mimarlık tüccarlık, müteahhitlik gibi kar amaçlı mıdır?
"Mimarlık tüccarlık, müteahhitlik gibi kar amaçlı mıdır?
Zorlu Holding'in aldığı Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisi için mimarlardan teklif istenmiş. Hiç olmazsa doğru dürüst bir bina yapılacak, diğerleri gibi müteahhitin proje bürosunda şekillenmeyecek diye sevinebilirsiniz. Peki bu mimarlar ne yapacaklar? Arazinin sahibine para kazandırmaya çalışacaklar. Demek ki ilk önce bir kamu arazisinin dönüşümünde mimarlara tanınan rol sermayeye bağımlı olmak. Ama sonuçta yapılan Şişli'de İETT Otobüs Garajı'nın yerine yapılan Cevahir'den ne farkı var? Adam hiç olmazsa Gökkafes'i yapan Süzer gibi araziyi bedavaya alıp, sonradan bir kule dikmedi de diyebilirsiniz. Burada en azından adam kayırma, yolsuzluk, rüşvet yok. Peki mimarlar bir kent parçası için kendilerinden bir hizmet istenince, o sınırlar içinde düşünmeye başlayan saf yaratıklar mıdır? Düşünce geliştirmeleri ufukta para gözükünce mi başlar? Mimarlar da tıpkı mütkeahhitler, bankacılar, parakende mağazacılar, fabrikatörler, tüccarlar gibi işadamları mıdırlar? Yoksa simgesel uğraşlar edinmiş olmaları onların uğraşının bir kamusal boyutu mu olduğunu gündeme getirir? Bu soruya bu gidişle galiba kolay kolay cevap veremeyeceğiz. Yatırımcıyı anlıyorum. Müteahhitleri de anlıyorum. Ama mimarları ve mimarlığı anlamakta zorlanıyorum. Mimarlar da tüccarlar, müteahhitler gibi, kar amaçlı kişiler midir? Örneğin burası İstanbul'da çok ihtiyaç duyulan bir doğa parkı olabilir. Hatta yanındaki başka kamu arazileri ile birleştirilip içinde Paris'teki La Villette gibi bir yer olabilir. Bu yarışmaya katılan mimarlar böyle bir öneri getirebilecekler mi? Şüphesiz hayır. O zaman nerede mimarlık? Nerede mimarlığın kamusal boyutu? Ben bir İstanbullu olarak Zorlu'ya parasının iade edilmesini ve bu arazinin öyle mimari yarışmaya açılmasını istiyorum. Neden İstanbul için düşünen mimarlar olarak ufkumuzu sermayenin perspektifi ile sınırlandıralım? Bilginin sermaye ve iktidar dışında kullanılabileceği bir alana ihtiyaç yok mu? Korhan Gümüş Alıntı:
|
|
|
|
#64 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
- Arquitectonica (Bernardo Fort Brescia) - Mario Botta - Gregotti Associati International spa (Vittorio Gregotti) + ARUP Consortium - Steven Holl Architects - Cafer Bozkurt Architecture Ltd. + Asp Architekten Stuttgart Partnership (Mete Arat, Cem Arat) - Coop Himmelblau (Wolf Prix) + Uras & Dilekçi Architects Consortium (Emir Uras, Durmuş Dilekçi) - GAD Architecture Gökhan Avcıoğlu + Odile Decq / Benoit Cornette Architectes Urbanistes Consortium - Has Architecture Ltd. (Ayse Hasol Erktin, Doğan ve Hayzuran Hasol) + Llewelyn Davies Yeang Consortium (Ken Yeang) - Mimarlar Tasarım (Han Tümertekin) + Hashim Sarkis + George Hargreaves Consortium - EAA Emre Arolat Architects - ERA Urban Planning & Architecture Ltd. (Ali Hızıroğlu) - Selim Velioğlu / seARCHITECTURE Consortium (Erce Funda, Sunaj Jusuf) - SUTE Ltd. (Umut İnan) - Tabanlıoğlu Architects Ltd. (Murat and Melkan Tabanlıoğlu) |
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Arkitera Üyesi
|
Güzel soru:...
Güzel soru:...
"Bilginin sermaye ve iktidar dışında kullanılabileceği bir alana ihtiyaç yok mu?" K.G.
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-07-2007 18:11. Nedeni: ek |
|
|
|
|
|
#66 |
|
Yönetici
|
Evet mimarlık her yönüyüle düşünülmesi gerekilen BİR KAVRAM.
Söz konusu araziye inşaat alanı muamelesi yapılması mimarların seçimi değildi. Ancak söz konusu yarışmanın (ki biz mimarlar herşeyin yarışma ile şekillenmesini isteriz) olmamasını sağlamak için bütün mimarların yarışmayı protesto etmesi mi gerekir. Bir avukat, suçlu olduğunu bildiği bir ırz düşmanını da savunmak veya bir doktor en yakınını öldüren bir düşman askerini tedavi etmek zorundadır. Söz konusu hoş olmayan durum (yani bu arazinin kamunun elinden alınması) varsa sizin de örnek gösterdiğini inanılmaz yanlışların yanında daha hafif kalıyorsa, mimarlar ZORLU'YA PARA KAZANDIRMAK için değil MİMAR olmalarının gereği için bu yarışmaya katılacaklardır. Açıkçası bir projeyi mimar MÜŞTERİSİNE PARA KAZANDIRMAK için yapmaz. (Bu biraz genelleme hem de karamsar bir genelleme olamdı mı? Siz projelerinizi müşteri para kazansın diye mi yapıyorsunuz.) Müşteri PARA KAZANMAK için evet bina yaptırır ve mimar tutar ya da mimarlar arasından birini seçilmesi için yarışma düzenler. Mimar ise para kazandırma amacını iyi bina yapmaya dönüştürür gücü yettiğince sermayeyi iyiye yönlendirir. O yüzden bu yarışma katılan mimarların salt "Zorlu'ya para kazandırmak" amacı güttürülen piyonlar olarak gösterilmesi yanlış olacaktır. Olmuştur da. Her bir şeye karşı olmak devamlı muhalif olmak ve devamlı hiç bir şey yapmamak (ki ne yazık çatır çatır arazi satan bunları ticari binalar için satan zihniyet suçsuz sayılmaktadır) devamlı itiraz etmek çok az zaman iyi sonuçlar doğrurur (Örnek: AKM'nin yıkılmaması) ancak bir politika olarak benimsenmesi gerçek mimarların, sermayeyi iyi mimariden uzaklaştırmaya da sebep olabilir. Bazen çok yerinde davranışları olan Mimarlar Odası'nın son zamanlarda hep yaptığı ama hep hep hep yaptığı karşı olmak. İyi güzel de çözüm de üretmek yok. Bunun yanında mimarların "para kazandıran piyon" şeklinde sunulması tuz biber oluyor. Bu mimarlığın TÜRKİYE özelinde değil GENELİNDE sorunudur. Asıl sorumlular mimarlar mıdır? Hemen kalemi kırmamak gerekir. Okduğunuz için teşekkür ederim.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir karışıklık var galiba...
Bir karışıklık var galiba...
"Mimarlık tüccarlık, müteahhitlik gibi kar amaçlı mıdır?" yazısını yazan arkadaşımız Korhan Gümüş. Yani yazı "Mimarlar Odası" imzalı değil. Ama siz yine de boş kaleye çekmişsiniz penaltıyı... "Okduğunuz için teşekkür ederim." demişsiniz. Biraz zor oldu ama yine de "okdum..." Teşekkürler... ![]()
|
|
|
#68 |
|
Yönetici
|
Yooo önceki bir mesajda Mimarlar Odası'nın da bu yarışmaya olan RESMİ yaklaşımını da biliyoruz. Bu yazı Mimarlar Odası imzalı değil. Olanını da okuduk zaten. Çok da farklı değil.
Korhan Gümüş'ün yazdıkları ise Mimarlar Odası'nın başından beri karşı olduğum "içinde ben yoksam karşı olayım da" fikrine çok yakın diye belirttim. (Laf lafı açtı. Korhan Bey'in "içinde ben yoksam" demediğini ve ona göre hareket etmediğini tahmin ediyorum. Ama uzaktan bakınca "içinde ben yoksam" drumunda çok benzediğini yani yanlış anlaşılabileceğini belirteyim) Boş kaleye gelince. Ne de güzel söylediniz Metin Karadağ. (Ben başından beri tutarım sizi.) Mimarlar Odası'nın kalesi hele hele bu web, bilgisayar, bilişim ve Internet üzerinde üyesi mimarlarla, onunla yanı ya da farklı düşünen kişilerle, hizmet vermek zorun olduğu tüm zümreye karşı O KADAR BOŞ ki. Siz hariç o kadar ilgisizler ki bırakın kaleci olmayı izleyici bile değiller bu konularda. Mimarlar Odası sadece kendi işine gelen konularda güncelleme yapan ÇOK ÇOK ÇOK KÖTÜ WEB TASARIMINA SAHİP bir siteyle artık SPAM konusunda aşmış bir mail zinciri olarak görüyor bilişim işini. Bu kadar basiretsiz kalıyor ve dediğiniz gibi kalesini boş bırakıyor. Bu konularda çok zaman geçersim çok emek verdim bilirim Mimarlar Odası inadına bu kulvarı bu kaleyi boş bırakıyor. Sadece bir bildiğim siz varsınız. Korhan Bey'in yaklaşımını da Mimarlar Odası KLASİK İSTEMEZÜK'çülüğüne yakın buldum. Tesadüf belli bence çok benziyor. Bunu da ufak tefek harf hataları yüzünden okmakta zorlanırsanız belirtiniz. Sadece benim yorumum budur.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 15-07-2007 13:13. |
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Yönetici
|
Son durum:
Alıntı:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Öğrenilmiş/Öğretilmiş Çaresizlik ve Sansür"
Öğrenilmiş/Öğretilmiş Çaresizlik ve Sansür ilişkisi üzerinde çalışıyorum.
Yani kısaca meşgulüm. Ömer Bey, bu yarışmanın jürisinde kimler var, açıklandı mı?...
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 16-07-2007 10:45. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
#72 | ||
|
Yönetici
|
Alıntı:
Alıntı:
||
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Arkitera Üyesi
|
"Wow, congratulations Sir!..."
"Wow, congratulations Sir!..."
Türkçesi: "Vaay, kutlarım sizi (*)Senyör!..." (*) İlber Ortaylı'nın yalancısıyım. Topkapı Sarayı'ndaki Bab-ı Hümayün Kapısı'nın önündeki törende Doğan Kuban'a İlber Ortaylı "Senyör" diye hitap etti... Herhalde atmosferden etkilendi... Ben de bu tablodan etkilenmiş olamam mı? Olurum tabii ki... (Hiç anlamadığım halde İngilizcesini salladım. Nasıl, olmuş mu? Öğrenci iken Fransızca okuduğumu hatırlayabiliyorum, ama o da ancak...) Haydi, vatana millete hayırlı uğurlu olsun... (**) Şartname konusundaki açıklamalarım gelen yanıtlarla biraz değil iyice saptı gibi galiba ne derseniz?... Neyse bir düzeltme yazarım oraya da... Alıntı:
|
|
|
|
#74 |
|
Yönetici
|
Fortune Dergisi Türkiye'deki ilk sayısında Zorlu Center Yarışması'na yer verdi.
|
|
|
|
|
#75 |
|
Forum Üyesi
|
Sonuçlar
Herkesin bildiğini forum üyelerinden saklamaya gerek yok. Resmi değil ama farklı kaynaklardan aldığım duyumlar var. İsimler hatalı olmasın diye yukarıdan alıp kopyaladım. Açıklanan ilk 4,
- Cafer Bozkurt Architecture Ltd. + Asp Architekten Stuttgart Partnership (Mete Arat, Cem Arat) - Mimarlar Tasarım (Han Tümertekin) + Hashim Sarkis + George Hargreaves Consortium - Tabanlıoğlu Architects Ltd. (Murat and Melkan Tabanlıoğlu) - EAA Emre Arolat Architects Yedek - ERA Urban Planning & Architecture Ltd. (Ali Hızıroğlu) Hayırlı olsun ne diyelim ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| davetli yarışma, karayolları binası, suha özkan, yarışma, zincirlikuyu, zorlu center |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|