Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-09-2007, 00:37   #91
Arkitera Üyesi

Ebubekir Küçük'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin dapdark tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
sevgili architebu,
paftaları galeriye ekledim.
teşekkürler...
Eski 15-09-2007, 09:24   #92
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 55
Dereceye giren projelere ancak detaylı bakma şansım oldu Arkitera.com'dan...
Birinci proje çok etkileyici görünüyor; bakalım bugün yerinde göreceğiz ve dinleyeceğiz bir de...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-09-2007, 15:41   #93
Arkitera Üyesi

emreapak'in Avatar'ı

Herkese merhaba;

Projeleri henüz inceleme fırsatı bulabildim.
1. projedeki kurguyu çok mantıklı buldum.Çok iddiali ve özgüveni olan bir proje olmus.Ancak kabukla içinde oluşturduğu mekan arasındaki ilişki iyi yansıtılmamıs bence.Çok fazla yorum yapmaya gerek yok.İçlerinden en iyisi seçilmiştir diye ümit ediyorum. Umarım uygulanır.

Not:bu arada bizim Kahramanmaraş yarışması için hazırladığımız projeyi aklıma getirdi.Sanırım uzaktan akrabalık söz konusu
Eklenmiş İmajlar

Eski 16-09-2007, 11:47   #94
Arkitera Üyesi

tebrikler

kazananlara tebrikler.

seden cinasal avcı kazandığın başarı beni ne kadar mutlu etti bilemezsin,
birilerinin iyi mimarlık için mücadele ettiğini bilmek ne kadar güzel,
burada bulunduğum sürede beni en mutlu eden haberdi,
eminim daha güzel haberlerde gelecek.
tebrikler...
merihfeza offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-09-2007, 12:33   #95
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
Efendim önce resimler.
Ömer Yılmaz kızacak neden Galeri'ye koymadın diye. Ancak bunlar ufaltılmış resimler. Kaliteli hallerini koyacağım.

Önce ödül ve satınalma alanlar toplu halde sonra jüri.
Eklenmiş İmajlar
eskisehir-ticaret-odasi-hizmet-binasi-ulusal-mimari-proje-yarismasi-esto-yarisma-jpg  eskisehir-ticaret-odasi-hizmet-binasi-ulusal-mimari-proje-yarismasi-esto-yarisma-juri-jpg  

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-09-2007, 13:01   #96
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Efendim dışarıdan bir göz ile kolokyum hakkında yorumlarımı yazayım;
(Arkitera Eskişehir'den bildiriyor)

Katıldığım en düzgün kolokyumlardan biriydi. Bunu bildirmek isterim. Gerçekten heyecanlı ve biraz da dertli yarışmacılar dertlerini güzel aktardılar ve güzel cevaplar aldılar. Bence öğrencilerin de bu tür kolokyumlara katılması sağlanmalı.

Teknik konular:

Efendim mekan sorunu yüzünden projeler ayrı yerde kolokyum ayrı yerde idi. Çok da yakın sayılmazlardı.
Hem gidip projeleri görüp sonra kolokyumda yer bulmak için 20-25 dakikamız vardı. Projeleri daha fazla incelemek isterdik ama fotoğraf çektik ancak.

Tamam mekan uzak olabilir ama arkada projeleri gösteren bir sunum hali olabilirdi. Bir projeksiyon eleti bir laptop ve konuya göre anında imajı gösterecek bir kullanan kişi. Bu kadar basit. Böylece tartışma daha iyi olabilirdi.

Onun dışında problem yok gibiydi. Ödül töreni sonrası bürokratik kişiler salondan ayrılınca bize de oturacak yerler kaldı. Ayakta kalan olmadı.

Jüri:

Hasan Özbay tabii ki güven verici hali ve düzgün konuşmasıyla oldukça hoş bir kolokyum olacağını daha baştan oturumu yönetmesi için Sadun Hocayı jüri masasına çağırması ile belli etti. Jüriyi bu kararından dolayı takdir ettik.

Kolokyum:

Cem Açıkkol ilk sözü aldı. Samimi ve bildiğimiz kendine has yorumuyla gerçtekten ortamı bir anda tatlı sert mimari tartışmaya uygun hale getiriverdi. Kürsüye çıktı. Güzel de bir konuşma yaptı. (Kolokyum çıkışı elini sıktım onu tebrik ettim)

Öncelikle
160 küsur katılımcının Türkiye'de oldukça önemli bir sayı olduğunu ve bu yüksek katılımcı olmasının sebebinin iyi bir JÜRİ olmasından kaynaklandığını da belirtti. Ünye Yarışmasında ÖDÜL VEREMEME yeteneksizliğinin ve garipliğinin bu yarışmadan olmayacağının bilinmesini de güven duyulmasına sebep olduğunu söyledi (Katılıyorum)

Sonra Neden "satınalma" var da "Mansiyon" yok dedi.
Kurallar vardır yazılı olmayan dedi.

Jüri buna maddi yönden katılımcıları teşfik etmek ve genç deneysel yarışmacıları da ödüllendirmek gerekliliğinden bahsetti. Mürşit Bey ve Hasan Bey Ah keşke 3 ödül 3 mansyon ve 10 satınalma olsaydı ozaman şahane olurdu dedi.

Hasan Özbay ayrıca satınalmaları yayınlamayan bu yüzden mansiyondan değersizmiş gibi gözükmekte dedi böylece Arkitera'ya da topu atıverdi. Hemen yanımızda olan Ömer Yılmaz ise söz aldı ve "yayınlayacağız" dedi.

Cem Açıkkol birinci projeye yüklendi biraz.
Eleştirileri:
Etap etap yapmaya uygun değil
Arazide kot farkı var
480 metre kabuk çok uzun (Boru dedi)
araba parkını ve girişi zorluyor
Jüri çok romantik (Daha çok Semra Hanıma) rapor yazmış dedi.

Açıkçası 1. projeyi beğenen ve hakkı olduğunu düşünen bendeniz de cevapları merak ettim.
Jüri tek kişiden oluşmadığını ve aralarında çok tartışma yaptıklarını söyledi. Ve Hasan Özbay "Eğer bir tartışmada karşı tarafın düşüncelerini kabul etmeme ön yargısı varsa tartışma da olmaz dedi. Yani tartışan kendi düşüncesine göre ikna edecek ki anlamlı olsun dedi. Yoksa herkes düşüncesini değiştirmemeye odaklanırsa tartışma anlamsız olur" dedi.

Mürşit Bey, "Ben bunu Cem'e önceden de dedim ama kolokyum da bilsin diye burada söyledi" dedi.

Bütün jüri ve tabii Semra Hanım "boru" kelimesine takıldılar. Yakışı kalmadığını söylediler.

Biz de aramızda proje hakkında "Boru mu bu?" diye espri yaptık.

Bizim düşüncemize göre de "boru" pek doğru bir tabir değil. Ama herkes hür fikrini sunabilmeli.

Devamını okumak isteyen diğer mesaja geçsin lütfen.

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
Eski 16-09-2007, 13:15   #97
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Sonra bir arkadaş bizim proje bir gece ödül grubunda kalmış sonra yeninden düşünülmüş kaldırımış neden diye sordu.

Bu biraz da jürinin herşeyi tutanakta yazması sayesinde bilinmiş bir konuydu. Zarflar açılıncaya kadar jürinin her an fikir değiştireceğini bunun gerekli olduğunu beyan ettiler. Ayrıca hiç bu açıklama yapılmasa böyle bir sorunun da gelmeyeceğini beyan etti jüri.

Biz de söz konusu projenin bir gece ödül grubunda kalması sonra satınalmaya dönmesinin o proje için bir iltifat olduğunu düşündüğümüzü söyleyelim. Jüri karar verdik artık bitmiştir bu iş dememiş yine çalışmış yine çalışmış.
Açıkçası son dakikada satınalma almış proje müelliflerini kutluyoruz.

Sonra ismini duyamacadığım bir arkadaş çok kibar heycanlı ve biraz da uzun olarak birinci projenin ÇOK GERİLİMLİ olduğundan bahsetti. Gerçekten haklı olduğu konular da var. Semra Hanım cevapladı.

Arkasından yarışma ile alakasız bir soru geldi. Neden eski yarışmalar daha iyi sonuçlar çıakrtırdı da (hükümet konakları) şimdiler öyle değil dendi.

Jüri hoş bilgiler verdi. Şu anda en büyük işveren TOKİ'nin yarışmadan bihaber olduğunu. Ve Safranbolu'ya da İstanbul'a da ya da İzmir'e de aynı projeyi dayatıp gittinden bahsetti. (Çok doğru bulduk)

Toplamda yarışmaya katılabilecek 200 ekip olduğunu düşünsek Türkiye'de. Yılda 10 yarışma düzenlense (Mürşit Bey ülkede bina yapılmıyor mu yapılıyor. Ama ihale ile sadece. dedi) Yarışmalar daha efektif olur dedi.

Bence çok haklı. Tüm kamu yapılarının yarışma ile projelendirilmesi fikrine uygun olduğunu gördük sevindik ama umarız bunu TOKİ'de görür.

Birkaç soru daha cevaplandı. Ama not alamadığımdan içeriğini yazamıyorum.

Sonra Ticaret Odası kolokyuma katılanlara bir iftar yemeği verdi.
BAMYA ÇORABASI çok şahaneydi. Sivrihisar bamyasından yapılmış. Gelenekselmiş.

Akataracaklarımız bu kadar.

(Not: Yukarıdaki fikirler izlenimler Arkitera Mimar Merkezi'ni bağlamaz. Benim hür fikrimdir. Ben sadece Arkitera Forum'da dışarıdan yöneticilik yapmaktayım. Birini kırmış isem affola)

Eski 16-09-2007, 14:21   #98
Arkitera Üyesi

gamosh'in Avatar'ı

Hocam çok içten anlatmışsınız,kendi adıma paylaşımınız için çok teşekkür ederim.
Eski 16-09-2007, 14:34   #99
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Bu arada Eskişehir çok güzel şehir.
Ne kadar sorunu olsa da tertemiz sokakları ve şahane çiğböreği ile yani.

Siz de sağolunuz.

Eski 16-09-2007, 23:29   #100
MrT
Yönetici

Kişisel izlenim:
Güzel fotoğraf makinası boynunda Ayasofya ve sırt çantası hep yanında Ömer Yılmaz'dan oluşan Arkitera ekibi, kafa kafaya vererek kolokyumun her anını izledi
Ödül töreninden hemen sonra ilk sözü Cem Açıkkol'un alması ve "ben kürsülere alışığım, izninizle kürsüden konuşacağım" espirisi ile kürsüye fırlaması ve mimarlık adına güzel bir konuşma yaparak (Ayasofya'nın dediği gibi tatlı sert bir tarz ile), ödül yöntemi ve birinci proje hakkındaki eleştirileri ile tartışmaya güzel bir ortam sağlamış oldu.
Ödül yönteminin jüri arasında çok tartışılmış olduğu görüldü; güzel fikirli ama kötü teslimli bir projeye dahi satınalma ödülü verilmesi yönteminin haklı olarak daha teşvik edici ve özgür bir seçime yol açtığı için tercih edildiği açıklandı. 3. elemede elendiği halde satınalma ödülü almış projeleri görmek jürinin bu yaklaşımını haklı gösterir nitelikte idi ama yine de satınalma alan proje sahipleri tarafından ve Cem Açıkol tarafından mansiyon olmaması eleştirildi.
İkinci ve üçüncü ödülü alan projelerin ve yarışmaya katılan çoğu projenin konuyu ele alışlarındaki geleneksel tutumlarının eleştirildiği ve birinci projenin göze dokunur farklılığının belirtildiği söylense de birincinin dahi geleneksel tutumdan öteye geçme çabasının duvar ya da boru (Cem Açıkol ifadesi) ya da tren (Semra Uygur ifadesi) olarak yorumlanan bir kabukla sağlamaya çalışması da kimi katılımcılar tarafından eleştirildi ve birinci projedeki bu kabuk dışındaki kitlelerin ve projenin tipolojisinin de geleneksel kaldığı vurgulandı.
Kolokyum sonunda birinci proje sahibi Alişan Çırakoğlu'na da söz verilmesi çok güzeldi; kürsüye geldi, heycanlı kısa bir konuşma yaptı, proje hakkında pek konuşmadan teşekkürler etti, heycanlı ve gururlu göründü
Toplantı sonrası yemek samimi ve güzeldi, özellikle Ayasofya'nın giderken içten el sallaması çok dostçaydı
Eski 17-09-2007, 00:18   #101
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Mrt bizi çok şaşırttı. Beni tanıdı. Tanıyınca çok sevindik.

Asıl Alişan başlarken heycanlı demiştik konuşmasına. Sonra "heyecanımı mazur görün" dedi. Hah şimdi projesi hakkında konuşacak derken. Daha da heyecanlandı. Bir ara kalbi duracak zannettik.

Ama inanılmaz alçakgönüllü idi.

Ben 1. olacağım da susup sadece beni kürsüye alınca konuşacağım. Duramazdım vallahi.

Biz Ömer'le sizin masaya gelecektik. Ancak arabayı parkettiğimiz otopark 8.00'da kapanacak onu hatırladık. İstanbul' arabasız dönmek istemediğimiz için koşar şekilde otoparka gittik. Yoksa daha iyi bir hoşçakal demek isterdik Eskişehir'e.

Bir şey anlayamdık yani. Bir dahaki sefere inşallah.

Eski 17-09-2007, 00:22   #102
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin MrT tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Kişisel izlenim:
Güzel fotoğraf makinası boynunda Ayasofya ve sırt çantası hep yanında Ömer Yılmaz'dan oluşan Arkitera ekibi, kafa kafaya vererek kolokyumun her anını izledi
Arkitera daha geniş bir ekiple oradaydı: Emine, Ömer ve Melis de bizlerleydi.

Bundan sonraki her kolokyumun da böyle geçmesi ve bizim de 5 kişi ile izlememiz dileği ile...
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Eski 17-09-2007, 01:50   #103
Arkitera Üyesi

Eskişehir Ticaret Odası

Eskişehir Ticaret Odası Kollokyomun da yarışma ile ilgisiz soruyu soran bendim.(Aslında dolaylı yöndende çok ilgiliydi) Forumda cevap yazmaya çalıştım ancak daha önce forumda herhangi bir yazı yazmadığım için ancak kabul salonundan yazabiliyormuşum.
Sorumla ilgili çok yanlış alıntı yapılmış onun düzeltilmesini rica edeceğim. Düzeltilmeisni rica ettiğim alıntı şu "Arkasından yarışma ile alakasız bir soru geldi. Neden eski yarışmalar daha iyi sonuçlar çıakrtırdı da (hükümet konakları) şimdiler öyle değil dendi."
Sorumu burda yeniliyorum: Yarışma projelerinde iyi proje elde edilmediğine yönelik bir kanaat olmuş durumda demiştim. iyi projeden kasıt iyi bina elde edilmediğidir. örnek olarak ta en son kongre vadisi yarışmaya çıkması gereken bir proje olması gerekirken yarışma ile iyi proje elde edilmediği düşüncesi ileri sürülerek ihaleye çıkıldı (Allahtan mimarlar odası öncülüğün de katılım protesto edildi de ihaleye katılım eksikliğğinden ihalede iptal edildi) İyi proje elde edilmemesine örnek olarak ta Hükümet konaklarını, Belediye başkanlık binalarının yarışmalarını göstermiştim ( Alınan alıntıda sorum tam tersine yorumlanmış eskiden iyi proje elde edilmiş gibi gösterilmiş)
Yarışmaların kavramsal olarak iyi tartışmalar doğurduğunu ancak bu yarışmalar neticesinde elde edilen yukarda adını andığım binaları gezerken mimar olarak gezince herhangi bir heyecan duymadığımı ve öok kötü binalar yapıldığını ifade edilmiştim. Yukarda ki binalar grubuna Adalet saraylarını dahil etmek mümkündür.
Dile getirdiğim şeyler yukarıda ifade ettiğim şeylerdi.

Şimdi burda bu konuyu biraz genişleterek ele almak istiyorum.
1. mimar olarka yarışmalara çok inanan ve bizde de Almanya da ki gibi yılda 350 mimari yarışma açılması gerektiğni düşünüyorum. Mimarlar Odasınıın bu konuya öok özel önem vermesi erektiğini düşünüyorum.
2. ETO Yarışmasında 1.ciliği elde eden proje mimari olarak önemli özellikler taşısada Bina olarak iyi sonuç vermeyeceği kanatindeyim. umarım yanılırım ve Jurinin belirttiği gibi bu proje Eskişehiri Mimarlık literatürüne taşır inşallah. Bu projenin bina haline dönüş sürecinin takipçisi olacağım.
Çok övülen ön kabuk kademeli olarak yapılacak 3 değişik konunun(idari bina, Fuar alanları,Sosyal tesiler) ana girişinden ziyade bir fabrikanın ön cephesi yada bir hava alanı terminalinin A, B, C.... kapıları şeklinde olacak girişleri için tasarlanmış olsaydı amacına çok iyi hizmet ederdi diye düşünüyorum (Zeminde ki kot farkına değinmiyorum bile) Tekrar belirtmekte yarar görüyorum Proje hoş-ilginç bir proje ama konusunun projesi değil diye düşünüyorum.

Siz Arkitera yönetiminden "Neden yarışma projelerinde iyi uygulama projesi(iyi bina-iyi mekan) elde edilmiyor " konsunu bir forum konusu olarka belirlemenizi rica edeceğim. Tabiki iyi uygulama elde etmek için neler yapılmalı neler yapılabilir açılımları ile birlikte.

Rica: Mümkünse forum da yazabilme izni rica ediyorum.
wildbull offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-09-2007, 10:04   #104
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Foruma yazabiliyorsunuz.

Ufak bir düzeltme. Yarışma ile ilgisiz soru derken "gereksiz" demek istemedim. Ben sadece bir sıfat olarak kullanmıştım. İyi bir açılım oldu.

Cevaplar da fena değildi.

Artık foruma yazabiliyorsunuz. (Ben hali hazırda kolokyumdaki herkes üyedir diye rahattım. Geç de olsa sizi aramızda görmek güzel)

Böyle bir başlık açabilir ve ilk yorumunuzu yapabilirsiniz.

Teşekkürler.

Eski 17-09-2007, 10:06   #105
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin ayasofya tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Foruma yazabiliyorsunuz.
Arada üyelik tipini değiştirdiğim için.

Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
alişan çırakoğlu, eskişehir yarışması, eto yarışması, mimari proje yarışması, yarışma

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları