![]() |
|
|||||||
| Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#76 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sizleri gönderdiğim fotoğraflar çok yanıltmasın,hem bazı fotoğrafları kesmek zorunda kaldım hem de çok iyi bir şekilde çekemedim, sergiyi gezenlerin olması nedeniyle paftaların bi kısmını buraya ekleyebildim.Yanlış anlaşılmalara neden olmak ve saygısızlık yapmayı asla istemem.ETO nun projeler hakkında detaylı bilgi vereceği söylendi.
|
|
|
#77 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Ben o kelimeler topluluğun tam anlamıyla neyi ifade ettiğini de anlamış değilim açıkcası Birileri daha iyi anlamama yardımcı olursa sevinirim.Bunun yanında 1. ödülü alan projenin başarılı bir proje olduğunu düşünüyor, müelliflerini tebrik ediyorum. Kolay gelsin.
|
|
|
|
#78 |
|
Forum Üyesi
|
Öncelikle gamosh arkadaşımıza fotoğrafları gönderdiği için teşekkürler epey uğraşmış.
İkinci olarak 2.ci projeye neden böyle uğraşılıyor anlamıyorum birinci proje övgüler yapılırken. 1.proje dikkat edilirse araziyi hiç mi hiç önemsememiş bir omurga(buna tren vagonu adı verilmiş) ve omurgaya bağlı birimleri koyarak çözmüş.Oysa arazide 9 metre fark var bana o projenin o arsaya uygulanabiceğini kimse savunamaz. 2.proje maket resimlerine bakarsak tasarımda arazi kullnamına önemsediği açıkca belli oluyor.Bu bize okulda tasarıma başlanırken ilk dikkat edilmesi hususlar yoksa 1. projeyi al eskişehir değilde dünyanın herhangi bir yerine uygulayabilirsiniz.O zaman 1. projedeki özgünlük nerde açıklarmısınız.Sadece renderları iyi diye bir projeye birincilik verilmesi bana göre yanlış bu mimarlık değil. En son adooo tarafından düzenlendi : 13-09-2007 14:13. |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Yönetici
|
1. proje ile jüri yeterince uğraşmış bize gerek kalmamış
![]() Yani jüri tarafından bu kadar eleştirilip bu derece ödülü güçlü imgesi ile kazandı demek ki...
|
|
|
#80 |
|
Arkitera Üyesi
|
2. projenin arsaya iyi yerleştiğini iddia eden arkadaş bunu nasıl açıklıyor acaba? arsa kenarlarına paralel yerleştirilen kütlelerin bir araya gelişleri; fuar binasının ağırlığı; jürinin pek bir olumlu bulduğu hizmet binası ve fuarın yan cephesinin (sağır) biraraya getirdiği meydan- ki bu meydan değil otopark- ve bence en önemlisi hizmet binası ve fuar binasının kütle organizasyonu olarak birleşememiş olması bu projenin, bende çok vasat olduğu izlenimini bırakıyor... ayrıca planları çok iyi okuyamama rağmen sosyal alanlara ulaşımın sağlandığı sirkülasyon 10.000 metrekarelik fuarın önündeki dar alandan gerçekleşiyor olmasıda son derece rahatsız edici... açıkçası bu proje metrekarelerin bir maket kartonu üzerine kesilip arsa üzerine dağıtılmasından ibaret bir hava veriyor... 9 metrelik eğiminde nasıl kullanıldığı da ayrı bir konu zaten...
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Yönetici
|
katılıyorum ve bu düşüncelerin kolokyumda tartışılması güzel olurdu...
|
|
|
#82 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
#83 |
|
Arkitera Üyesi
|
3. Eleme Raporu:
Bu elemede jüri kararlarını oluşturan yaklaşımlar 3 konuda toparlanılabilir. Bunlardan ilki programın parçalılığı ve etaplama ihtiyacının, oluşacak olan yapının genel plastiği ve bütünlüğünü zedelememesi gerektiği görüşüdür. İkinci yaklaşım, yapı yerleşim kararlarının ve program çözümlemesinin bir mimari mekân ve dil’e dönüşürken tutarlılığının sürmesi gerektiğidir. Jüri projelerde böyle bir yetkinliği ya da bu yetkinliğe fırsat verebilecek potansiyelleri değerlendirmelerinde gözetmiştir. Üçüncü yaklaşım ise, projelerin yer ve program açısından önerilerinin gerçekçiliğinin de değerlendirilmesi olmuştur. Bu bağlamda kimi projelerin önerileri benimsenmemiştir. Bu üç yaklaşımla özetlenebilecek değerlendirmeleri sonucunda: 4,5,6,12,29,33,40,43,44,48,52,64,69,70,71,72,74,75,78,82,94,102,109,117,119,120, 122,123 Sıra nolu projeler 3. elemede elenmiştir. HASAN ÖZBAY 16 SIRA NOLU PROJE (1. ÖDÜL) Yarışmanın ilk bakışta en etkili projelerinin başında gelmektedir. Güçlü bir imgeye sahiptir, alan kullanımı doğrudur ve oluşturduğu iç mekan kalitesi başarılıdır. Tasarımın en cazip elemanı olan “dolaşım hacmi” ise, en sorunlu bölümüdür. Kabuk formuna sahip bu kütle, aslında tüm yapının dolaşımını örgütleyen bir omurga olmaktan öte, farklı yapı programlarını tek dil altında birleştirme sezgisiyle oluşturulmuş bir yapı elemanından daha fazla geliştirilmemiştir. 480 metre uzunluğunda, topoğrafyaya oturmayan (arazinin pek çok yerinde dolgu üzerine oturmaktadır) kabuk, salt mimari imgenin fetiş elemanı konumundadır. İşlevsel gücü sınırlıdır. Omurga işlevi yüklenmediği için bölümler arası bir yaşantıyı kurgulamakta zorlanmakta, salt kütleleri birleştirici bir eleman olarak davranmaktadır. Dış mekanda yaklaşık 16 metre yüksekliğinde, 480 metre uzunluğunda bir yüzey kabul edilebilecekken, (bitişik düzen yapılaşma Eskişehir’de bol miktarda bulunmaktadır) iç mekanda tasarıma yeterince katkıda bulunmamaktadır. Yapı, imgesini kabuğun sürekliliği üzerinden oluşturması nedeniyle, etaplama sorunludur. Hizmet binası düzenlemesi geliştirilmelidir. Bu tasarımı ilginç ve etkileyici bulmakla birlikte sorunları nedeniyle eleştiriyorum. MÜRŞİT GÜNDAY 1. Ödül: “Önerilen mimari çözüm, farklılıkların bir arada lığını vurgulamak üzere kurgulanan” kabuk güçlü bir imge olarak etkileyicidir. Ancak, kabuğun aşırı uzunluğu, önünde oluşan adeta duvar dibi otoparkı, kabuğun zemin ile ilişkileri, farklı zamanlarda inşa etme durumu, projenin uygulamaya geçerken niteliklerinin nasıl koruyacağı benim için büyük soru işaretidir. Merak ediyorum. Hasan ÖZBAY ve Mürşit GÜNDAY' ın 1.ödül için yaptıkları eleştirilerin 3.Eleme Raporundaki elenme sebebleri içinde yer aldığının farkındalarmı? |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Yönetici
|
Galeri, galeri, galeri...
Evet demekle olmuyor farkındayım. Şimdi sadece bu iş için bir kategori oluşturdum; buyrun: Arkitera Galeri - Eskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası, Ulusal Mimari Proje Yarışması - Arkitera Mimarlik Merkezi Bu kategoriye ETO Yarışması'nda ödül alan almayan projeleri yükleyebilirsiniz. Eğer sistem çalışırsa sonraki yarışmalarda buna devam ederiz. Arkitera Galeri henüz test yayınında tasarımı, çevirisi ve yapısı bu süreçte şekillenecek.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Kolokyumdan sonra sağlıklı yorum yapabileceğiz sanırım. Üretiyor olmak mutluluk veriyor. Enseyi karartmadan yeni yarışmalara hazırlanmak lazım. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#86 |
|
Yönetici
|
Destek için çok teşekkür. Henüz bakamadım projelere ama kolokyumdan önce bakacağım.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kahraman KARTAL, Özgür TOP, İskender HÜSEYİNKULU
3.Elemede elenen projemiz.( Arkitera Galeriye yükleyemedim.) |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Arkitera Üyesi
|
3 Boyutlar.
|
|
|
|
|
|
#89 |
|
Arkitera Üyesi
|
sevgili architebu,
paftaları galeriye ekledim.
|
|
|
#90 |
|
Forum Üyesi
|
Yarışmaya katılan diğer paftaları da yollarsanız, hepsini görme şansımız olacaktır.
Projelerini yollayan arkadaşlara teşekkürler. En son adooo tarafından düzenlendi : 15-09-2007 03:17. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| alişan çırakoğlu, eskişehir yarışması, eto yarışması, mimari proje yarışması, yarışma |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|