Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 10-10-2007, 13:21   #136
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

İyi bir fikir jimnastiği olabilir bence bu içerik meselesi üzerine kafa yormak. Mesela, "mimarlığın içerikten ne kadar sıyrılabileceği" sorusu için "içerik"ten kasıt nedir, bunların ortaya çıkması gerekiyor gibi. İçerik deyince hepimiz aynı şeyi mi anlıyoruz? İçeriğin ne kadarı bizim kurduğumuz birşey, ne kadarı güdülendiğimiz birşey? Mimarlığın tözsel bir içeriği var mıdır yoksa mimarlık bizim tarafımızdan yeniden doldurulması yani içerik kazandırılması ya da içeriği tariflenmesi gereken boş bir çerçeve midir?
lumina offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 13:57   #137
Arkitera Üyesi

''Ben ne koyuyorum ortaya albayım? diye çekinerek sordu Hikmet.
''Kendini koyuyorsun evladım; daha ne koyacaksın? Herkesin başkalarından bucak bucak kaçırdığı muhtevayı koyuyorsun. Sen beğenmezsin ama, Mütercim Arif'in bir sözü vardır: Nev-i beşerdeki fertler, bütün günah ve sevaplarıyla tekmil ruhlarını cemiyete arzettikleri nispette, ondan hislerine isabet eden gam ve süruru istismara, gayrı kabili içtinap bir surette müstahak olurlar.''
Tehlikeli Oyunlar-Oğuz Atay

Ben bir mimarın projesini yayınlamasının yukarıdaki metinde söylenenle aynı şey olduğunu düşürüm. Galeriye kalan iki paftayı ve forumada mimari raporumuzu ekleyeceğiz. Ne aradığınızı anlamadığım için ne bulacağınızıda bilemiyorum ama ikidebir lafını ettiğiniz ''içerik'' muhteviyatlı bir iki projeyi de(size ait olursa daha çok seviniriz ama olmasada olur) siz galeriye koyarsanız ikna olur ve yolumuzu değiştiririz belki.
Kavramların içinin boşaltılması olayına gelince ciddi bir hata yaptığınızı belirtmek isterim. Kavramların içi boşalmaz yerlerini yeni kavramlar alır. Fizikten örnek verirsek Newton çekim yasasını anlamak ve anlatmak için kendinden önceki fizik kavramlarına yenilerini eklemiştir. Einstein da kuantum fiziğini anlamak ve anlatmak için yeni kavramları fiziğe eklemiştir. Aynı şey mimarlık içinde geçerlidir. Premodern dönemde inşa edilmiş yapılarda bile görürüz bu tip kavram icatlarını. Gotik mimarlığa kadar kim uçan payanda, kaburgalı tonoz, gül pencere
kavramlarını kullanıyordu. Hiçkimse. Peki modern mimarlık literatüründe bu kavramları kullanarak konuşursak derdimizi anlatabilirmiyiz anlatamayız. Başka kavramlar kullanırız derdimizi anlatmak için.
Son olarak'' Mimari tasarım yelpazesi ''modern zamanlar''da da çok genişti diye biliyorum. ''güzel'' i yapmaya çalışmış-yapmış(!) modernleri sıralamaya gerek var mı?'' sorusunda tırnak içinde kullandığınız ''modern zamanlar ''ı sizin anladığınız anlamda kullanmadım ben. Postmodern kavramını da modern yelpazesinin bir parçası olarak gördüğüm için modern zamanları bu günü de içine alarak kullandım. Yani Zaha Hadid de bir moderndir Frank Gehry ve Rem Koolhaas da. Onlar gibi niceleride.
''Görüntülerle düşünür olduk'' u bir kenara attık bakıyorum. Geriye şu ''içerik'' kaldı. Birde kurcalarsanız altından ne çıkar bilmem ama baştan sona yanlış olduğunu düşündüğüm ''güzel'' i yapmaya çalışmış-yapmış modernler...'' var ki Le Corbusier' i sadece güzel birşeyler yapmaya çalışan-yapan biri olarak görmek kemiklerini sızlatırdı herhalde keza Zaha Hadid ve Frank Gehry'iyide titretirdi herhalde.
Rica ederim...

En son kamilk tarafından düzenlendi : 11-10-2007 11:36.
kamilk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 14:24   #138
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Niye bu kadar kişisel aldığınızı anlayamadım açıkçası. Mesajı yazarken bilerek isimlere referans vermedim ki mesajda dile getirilenler aracılığıyla tartışmayı çizgisel polemiklere gömülmeden bir hacim içerisine sürükleyebilelim diye...

Kavram olarak nitelediğiniz somut elemanter yapılar kavramlar aracılığıyla ortaya çıkarılmış sonuçlardır. Gül pencere diye bir kavram olmaz; gül pencere tinsellik, etki, inanç, temsiliyet üzerinden ışığa dair geliştirdiğimiz soyutlamalar yani kavramlar sonucu ortaya çıkan bir elemanter yapıdır.

Modern zamanlar üzerine ben herhangi birşey söylemeden benim anlama biçimimi anladığınızı dile getirmek açıkçası çok garip geliyor.

Neyse...

En son lumina tarafından düzenlendi : 10-10-2007 15:12.
Eski 10-10-2007, 15:00   #139
Forum Üyesi

Sayın Derin76 permalink 132 de yazdıklarınız Sayın Kamilk projesi üzerine düşündükleriniz mi? Yoksa genel yaklaşımınız mıdır?
22422 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 16:06   #140
Forum Üyesi

sevmek?

Sayın Derin76 permalink 132 de yazdıklarınız Sayın Kamilk projesi üzerine düşündükleriniz mi? Yoksa genel yaklaşımınız mıdır

Permalink 132 deki yazım hangisi emin değilim. Ortamdaki diğer katılımcılar kadar zamanım olmuyor (internet bağlantısından yararlanma süresi olarak). Ama yazdıklarım herhangi bir proje yada kişiye özel değil.
Şu anda da zamanım çok sınırlı olduğundan yazıları tümden yanıtlamam çok zor. Kısa kısa yanıtlamaya çalışacağım.
Anlayışla karşılayacağınızı umuyorum.
derin76 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 18:28   #141
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin lumina tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Niye bu kadar kişisel aldığınızı anlayamadım açıkçası. Mesajı yazarken bilerek isimlere referans vermedim ki mesajda dile getirilenler aracılığıyla tartışmayı çizgisel polemiklere gömülmeden bir hacim içerisine sürükleyebilelim diye...

Kavram olarak nitelediğiniz somut elemanter yapılar kavramlar aracılığıyla ortaya çıkarılmış sonuçlardır. Gül pencere diye bir kavram olmaz; gül pencere tinsellik, etki, inanç, temsiliyet üzerinden ışığa dair geliştirdiğimiz soyutlamalar yani kavramlar sonucu ortaya çıkan bir elemanter yapıdır.

Modern zamanlar üzerine ben herhangi birşey söylemeden benim anlama biçimimi anladığınızı dile getirmek açıkçası çok garip geliyor.

Neyse...
Sayın Lumina şu alıntı yapma meselesini yeni çözdüm. O yüzden mesajımı üzerinize alınmışsınız.Kusura bakmayın.
Benim mesajımın sizinle hiç ilgisi yok. Sizden önce mesaj atan Derin 76 ya cevap olarak yazmıştım.Siz daha erken yanıtlayınca benim mesajım sizinkinin altına düşmüş.
Eski 10-10-2007, 19:03   #142
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Oluyor böyle teknolojik cilveler...
Eski 10-10-2007, 19:29   #143
Forum Üyesi

sevmek?

Aıntı yapmadan bir an önce yazmam gerekiyor. Aslında yazdığım onca şey arkitera'nın kuralları nedeniyle kayboldu. ''ş'' ve ''ç'' ler ve büyük küçük ''ı'' ve ''i'' kontrolü, degiştirmesi, düzeltmesi yüzünden kayboldu gitti. Bu yazı sinirle yazılmıştır!.
''içerik''ten kastım şu: 1. projedeki ''kabuk'' sirkülasyondur programa göre. Peki 1. projedeki sonucu ''sirkülasyon'' mudur?
Program verileri üstlenmeleri gerekli olanla yetinmek durumunda mıdırlar?
Yarışmanın konu olduğu bir ortama, sadece görselleri yüklemek yanıltma değil midir?
Ve tırnak içinin 7 yıldır ayrı kaldığım dilimde neyi işaret ettiğini biliyor olmama rağmen sizin bilmeyişiniz garip değil midir?
''güzel''in benim değil, ilgisiz ilgelilerin kullandığı bir niteleme olduğunu biliyorsunuz. Çünkü görsel üzerinden yanıt vermemizi istiyorsunuz.''modern zamanlar'' sizin olduğu için değil, benim dışımda yayıldığı içim tırnak içinde.
tartışma zemini ile oynadığınız için bundan böyle size yanıt vermeyeceğim.
Siz dövüş istiyorsunuz! ben değil. 7 yıldır kullanamadığım bir dili kullanıyorsunuz ama ''de-da'' yi bile ayırdedemiyorsunuz.

sonra yazmak üzre....
derin76 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 19:54   #144
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Alıntı:
Orijinal metin derin76 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Aıntı yapmadan bir an önce yazmam gerekiyor. Aslında yazdığım onca şey arkitera'nın kuralları nedeniyle kayboldu. ''ş'' ve ''ç'' ler ve büyük küçük ''ı'' ve ''i'' kontrolü, degiştirmesi, düzeltmesi yüzünden kayboldu gitti. Bu yazı sinirle yazılmıştır!.
Konuyu dağıtmış olmayacaksam sorayım ki sonrası için önlem alalım: Nedir bu kurallar? Bilmediğim kurallar mı var?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 10-10-2007, 20:00   #145
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Sayın derin76,
Ben de konuyu dağıtmış olmayacaksam "siz" ile kime hitap ediyorsunuz, bunu açıklığa kavuşturabilirseniz iyi olacak.
Eski 11-10-2007, 09:37   #146
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin derin76 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
''içerik''ten kastım şu: 1. projedeki ''kabuk'' sirkülasyondur programa göre. Peki 1. projedeki sonucu ''sirkülasyon'' mudur?
Program verileri üstlenmeleri gerekli olanla yetinmek durumunda mıdırlar?
Yarışmanın konu olduğu bir ortama, sadece görselleri yüklemek yanıltma değil midir?
Ve tırnak içinin 7 yıldır ayrı kaldığım dilimde neyi işaret ettiğini biliyor olmama rağmen sizin bilmeyişiniz garip değil midir?
''güzel''in benim değil, ilgisiz ilgelilerin kullandığı bir niteleme olduğunu biliyorsunuz. Çünkü görsel üzerinden yanıt vermemizi istiyorsunuz.''modern zamanlar'' sizin olduğu için değil, benim dışımda yayıldığı içim tırnak içinde.
tartışma zemini ile oynadığınız için bundan böyle size yanıt vermeyeceğim.
Siz dövüş istiyorsunuz! ben değil. 7 yıldır kullanamadığım bir dili kullanıyorsunuz ama ''de-da'' yi bile ayırdedemiyorsunuz.

sonra yazmak üzre....
Yanıltmaktan kasıtınız nedir? Biz paftaları siz yorum yapın, birşeylerle kıyaslayın yada yanılın diye değil paylaşmak için galeriye yükledik. Ama siz direkt isim vererek ve çokbilmiş bir ifadeyle birtakım yorumlar yazdınız. Şimdi de çark edip vaktim yok yazamam filan diyorsunuz.
Birde sürekli cevaplarını bildiğiniz soruları soruyor gibisiniz ama neden o cevapları bizimle paylaşmıyorsunuz anlamadım. De-da ayıramıyor olabilirim ama en azından düzeyi sizin kadar düşürmediğimi düşünüyorum.
Not: İçerik için yazdıklarınızda çok aydınlatıcı olmuş beni derin derin düşünmeye sevketti.
Eski 11-10-2007, 09:46   #147
Arkitera Üyesi

Hala ilgilenen birileri varsa ETO yarışması için hazırladığımız rapor aşağıdaki gibidir. Aynen yarışmaya gönderdiğimiz şekliyle.
13477

Eskişehir Ticaret Odası Hizmet Binası-Fuar ve Kongre Merkezi,Sosyal Tesisleri Yarışma raporu:

Bu projenin öncelikli amacı kentlerimizin temel sorunu olan kamusal alan yokluğu ile oluşan boşluğu bir nebze olsun doldurmaktır. Bu yokluk dolayısıyla böylesi bir kullanım alışkanlığının yokluğuna da sebep oluyor. Bu amaçla İşlevlerine göre ayrılmış parçalı yapı gruplarını birbirine bağlayan ana omurga yay biçiminde bir yaya aksıdır ve Eskişehir-Ankara yolunun üzerinden geçerek otobüs durağına bağlanır.
Uc ana başlıkta toplanan yapı grupları içinde en büyük alanı kaplayan fuar sergi ve kongre merkezinin ağır kütle etkisini kırmak için iki değil üç salon önerilmiştir. Yapı gruplarının asimetrik ve dinamik bir iz üzerinde araziye yayılmasına çalışılmıştır. Günümüzde artık binalarında başlıbaşına birer sergileme objesi ve işlevinden bağımsız çekim merkezi olduklarına inanarak kent belleğinde yer edecek bir mimari dil ile yapılar tasarlanmıştır.Bu düşünceler ışığında:
Hizmet Binası :
göz önünde olması ve dikkat çekmesi için arsa girişine ve otoyol kenarına yerleştirilmiş ancak bu durumun gürültü ve yeknesak manzara etkisinden kurtulmak için yola paralel değil yay biçiminde ve uç kısmında yukarı doğru kalkarak yerleştirilmiştir. Bu içe çökmenin yarattığı alan su ve yeşil alan ile kendi peyzaj ve manzarasını yaratmak için kullanılmıştır. Böylece hem binayı kullananlar hemde otoyoldan geçenler binayı peyzajıyla birlikte algılayabileceklerdir.Bu tip binaların hep önünde yer alan otopark yana alınmış ve binayı çirkinleştirmesi önlenmiş bu yüzdende bina girişi yana alınmış ve üyelerin binaya kolayca ulaşmaları sağlanmıştır.Arsanın iki yanındaki yollardan geliş istikametine göre birincisi hizmet binası ve sosyal tesise ulaşmak için diğeri tek başına fuar ve kongre merkezine ulaşmak için kullanılmıştır.Böylece fuar alanının yoğun trafiği ile hizmet ve sosyal tesislerin trafiği ayrılmıştır.
Fuar ve Kongre Merkezi:
Kaba bir yapı olmaması için planı parçalanmıştır. Giriş ve trafik olarak hizmet binası ve sosyal tesislerden ayrılmıştır. Giriş holünün üzerini örten kabuğun dinamik formu yapıya ayrı bir simgesel değer katmıştır.Oluşturulan iç avlu sayesinde Açıkhava ve performans sergileme imkanı doğmuştur.
Sosyal Tesisler:
Arazinin sonunda kanal manzarasına hakim bir yerde konumlanmıştır. İşlevine uygun bir mahremiyete ve sakinliğe sahip bir konumdadır.
Eski 11-10-2007, 11:00   #148
Forum Üyesi

Katılımın (bazen sinirsel katsayı yükselse de) tadını almak keyifli sanırım herkes zaman sorunu yaşamakta ama bu tür forumlara katılmanın ve paylaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.
Sayın Derin76 kırmızılar sizin permalink 132 yazılarınızdır.
Aslını söylemem gerekirse, daha önceki yazdıklarımda ''görüntülerle mi düşünür olduk?'' diye sorduran projelerden bir tanesi de Kamil Kaptan ve ekibinin hazırladığıydı. Galeriye göz attığımda bu projeye ait yalnızca görsellerin olduğunu farkettim. Yanılmamış olduğumu düşünüyorum çünkü ekip, görsellerin dışındaki paftalarını yüklememiş.
Bu noktada paylaşmadığımız mimaride (yada herhangi bir tasarım ürününde ) görüntülerle düşünmek konuya nereden girerseniz girin nerelerde dolaşırsanız dolaşın geleceğiniz bir nokta değil mi? Bu mimarinin dili ,içeriğin cisimleşmesi (belki de Sn. Lumina’nın tözsel yapısına örnek). Görselleri sanki yutturmaca yapılıyormuş gibi sunmak haksızlık gibi..
Mimarlığın nereye gittiği kadar nasıl gittiğini de önemsemek gerek diye düşünüyorum. Son döneme bakıldığında ''içerik''in, ''hızla bir yere gidişe engel ve sırttan atılması gereken yük'' gibi görüldüğünü kavramak hiç de zor olmasa gerek. İçeriği olmayan görüntü mimari ürüne dönüşebilir mi?
Belki haklı olabilirsiniz içeriğin sırttan atılması gereken bir yük olarak görüldüğünü düşünmenizde ama bu son dönemin işi değil sanki hep böyleydi.
Her proje içeriğiniz çerçevesinde yakalamanız gereken kendi içeriğini taşır ama daima heyecan verici olan içeriğin somutlaşması değil mi?

Geometrik çeşitleme yada form çeşitlemesi mimari için yeter neden midir?
Eğer içeriği sağlamsa , neden olmasın?

Peki o zaman şu soruyu da sormamız gerekmez mi? Tartışmaya konu olan, mimari tasarım mı? Yoksa obje tasarımı mı?
Burda ikisinin arasındaki farkın içerik olduğunu bilmiyor olabilir miyiz? Ya da görmezden geliyor olabilir miyiz?

Kızmayın ama burası tam maniplasyon
Tasarım tasarımdır mimari ,çanak ,elbise, müzik yada wc fark eder mi ? özellikle de içeriğe bakıyorsanız.

Gehry'nin, tasarımlarının cisileşmesi için gereksindiği koşulları kendi tümceleriyle okuduk, işittik...

Yanlış anlaşılmasın lütfen amacım, 1. projeyi savunmak değil. Tersine 1. projenin; kurallarını şartnameden alan bir oyunda, jüri başka tarafa bakarken faul yaptığını düşünüyorum. Nedenini de daha önce yazmıştım.

Sizde yanlış anlamayın lütfen ama,
Bizce siz de sıcaksınız ,kızgınsınız kendinize, katılmak istediğiniz yarışmayı bıraktığınız için sanki.
Saygılar
22422 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-10-2007, 15:25   #149
Forum Üyesi

sarp ege'in Avatar'ı

Hala ilgilenen tabiî ki var bu yarışma öylesine büyük bir enerji patlaması ki , ama üzerinde yeterince tartışılamıyor yazılamıyor ve sanırım en büyük ilgisizlik katılımcılar da (ortalama 500 kişinin ortalama 30 günlük emeği olsa 15000 gün eder) bana göre kendilerine ve yarışmaya haksızlık ediyorlar , zahmet edip projelerini gönderseler de daha sağlıklı tartışmalar olabilse.
Bu arada Arkitera yönetimine de bir soru sormak istiyorum sergilenen projelerin fotoğraflarının çekilmesi ve yayınlanması çok zor olmasa gerek , yasal bir problem çıkartıyor da o yüzden mi yapılmıyor, bilmiyorum, gerekirse bundan sonraki yarışmalarda ben /biz tüm paftaların fotoğraflarını çekelim galeriye koyalım yasal bir engeli yoksa eğer.

Herkesin Şeker Bayramı Kutlu Olsun.
sarp ege offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 12-10-2007, 20:52   #150
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Evet yapılabilir bir şey önderdiğiniz. Ama asıl hedefimiz daha büyük: Yarışma paftalarının arşivlenmesi.

ETO Yarışması'nın sergilendiği yeri gidenler gördü. Sergilenme süresi de oldukça kısaydı. Ayrıca fotoğraf çekerek ne derece kaliteli sonuç elde edebileceğiz vesaire...

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak yarışmalarla ilgili her türlü konuda üzerimize düşen her işi yapmaya hazır olduğumuzu söylemeye bile gerek yok. Yeterki pratik bir şekilde yapılabilir olsun.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
alişan çırakoğlu, eskişehir yarışması, eto yarışması, mimari proje yarışması, yarışma

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları