Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Yarışmalar & Ödüller

Yarışmalar & Ödüller Mimari proje ve diğer tasarım yarışmaları ile ilgili her türlü görüş ve eleştiriyi buraya yazabilirsiniz.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 25-09-2007, 12:23   #91
Yönetici

Alıntı:
Muhtarlık binalarının projesi Başkan Topbaş’tan…
Bazı muhtarların muhtarlık binalarının olmadığından ve bu nedenle hizmet ederken sıkıntı yaşadıklarından bahsettiğini belirten Başkan Topbaş, “Muhtar dernekleri başkanlarımızın göstereceği uygun olan parklara ya da bulunabilecek arsalara, geleneksel Türk mimarisinin günümüze yorumlanmış şekliyle etkileyici muhtarlık binaları kazandıralım ve orada sağlıklı hizmetler verilsin istiyoruz. İhtiyacı olan her muhtarımıza güzel, vatandaşlarımızın insani boyutta hizmet alacağı, kaliteli bir bina yapacağız. Öncelikli ihtiyaçları belirleyerek periyotlar şeklinde hemen inşaatlara başlayacağız. Geleneksel Türk mimarisi tarzında yapılacak bu binaların projesine bir mimar olarak bizzat ben de dahil olacağım” şeklinde konuştu.
Sözün bittiği an... Belediye ile iletişim kursak bile anlaşabilmek mümkün değil. Aboriginlerle bile daha kolay anlaşabileceğimize eminim.
Ömer Kanıpak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 15:20   #92
Forum Üyesi

sarp ege'in Avatar'ı

Anlayamıyorum bu konu kapandı mı şimdi, bu kadar önemli bir konuda söylenecek söz kalmadı mı?
Buradan Mimarlar Odasına sesleniyorum bu düzen amaçladığımız mı? Her şey yolunda mı?
sarp ege offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 15:51   #93
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Alıntı:
Orijinal metin sarp ege tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Buradan Mimarlar Odasına sesleniyorum bu düzen amaçladığımız mı?
Sizi duyamazlar

Kapanır mı hiç. Şimdi yola çıkmak için bütçe oluşturulmalı. Bunun yollarını arıyoruz. Daha önce yazdım mı bilmiyorum ama en azından ilk aşamadaki masrafları karşılamalarını (Karşılığında Arkitera.com'da reklam banner'ları vererek.) İMP'den istemiştik; broşür ve sticker basılması işi.

Biraz daha güçlü bir şekilde yola çıkmanın yolu gazetelere ilan vermek elbette ama bu çok daha büyük bütçeli bir çalışma.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 16:04   #94
Arkitera Üyesi

Düzeltme...

Rekor rekor üstüne...

16:55 - Ek düzeltme:

Şimdi de saat: 16:55 ama "14:04" yazıyor...

Yine 3 Saat fark var...

Aynı anda en fazla online kullanıcı rekoru "2.208" kullanıcı ile "15-10-2007" tarihinde, şu saatte gerçekleşti: "14:04"

16:30 - Düzeltme...

Forum "reytingi"nin saatleri neden hep 3 saat öncesini gosteriyor? Oysaki az önce (saat: 16.30'da) "2.195" oldu...

"Aynı anda en fazla online kullanıcı rekoru 2.195 kullanıcı ile 15-10-2007 tarihinde, şu saatte gerçekleşti: "13:31"

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 15-10-2007 17:09. Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 16:13   #95
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin Metin Karadağ tarafından gönderilmiş
Duymamaları yetmez, duymamalarının yanısıra bence görmemeleri de gerekir.

Neden?

Çünküüü bundan;... ilk aşamadaki masrafları karşılamalarını İMP'den istemiştik;

Siz mimarlıkla ilgilenir miydiniz? Oysa ben sizin sabahları sadece etrafa siyasi haber ilettiğinizi düşünmeye başlamıştım. Neyse hoşgeldiniz.

Bu broşürlerin baskısını keşke İMP yapsa... Olmadı ne yazık ki yapmıyorlar. Bu konuyu da altüst edeceksiniz öyle mi? Doğru ya tıpkı diğer pek çok alanda olduğu gibi başkasının alanına girdi Arkitera. MO'nın yapması gerekeni yaptı. Dolayısıyla "İMP'den ödemesini alalım" dedi diye beline vurmalısınız. Ama merak etmeyin zaten atlayacağınızı (yazmasanız da bunun konuşulacağını) tahmin ediyordum.

Tamam; bu işin sahibi Mimarlar Odası olmalıdır. Evet bastırılsın broşürler. Aidat için haciz kağıdı gönderildiğine göre...
Eski 15-10-2007, 16:16   #96
Forum Üyesi

sarp ege'in Avatar'ı

Sayın Metin Karadağ,
özür dilerim ne demek istediğinizi anlayamadım, yada masrafları istemek ile ilgili imalarınız var herhalde , ben konuya yabancı kaldım.
Sayın Ömer Yılmaz,
Biz büyük bir camiayız para sorununu çözebiliriz gibi geliyor ayrıca basının bu konuda destek vereceğini düşünüyorum yanılıyor muyum.
Eski 15-10-2007, 16:47   #97
ice
Arkitera Üyesi

Alıntı:
Orijinal metin duygu tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
bence kamu binaları "işletme"yi iyi bilen kurum içi mimarlar tarafından yapılmalıdır.

çalıştığım kurum geçmişte ünlü mimarlara binalar yaptırmış. ancak arkasından kurum içi mimarlar bu ünlü ve meşhur (eminim yarışmada olsa kazanması muhtemel isimler) mimarların arkasını toplamak için revize üzerine revize projeler hazırlıyor, sürekli hataları düzeltmeye, binaların gerek işlev, gerek teknik, gerekse cephelerini vb. düzeltmek için daha çok emek harcıyor. o zaman neden dışardan birilerine bu projeler yaptırılsın, kurumun kendi içinde her türlü teknik bilgi ve donanıma sahip, işletmeyi çok iyi bilen mimar ları varken.

bence sizlerin konuşmaları amaca çözüm bulmaktan uzak.

hizmet aldığımız bürolar kimsenin tanıdığı yada akrabası değil, sadece ulaşabildiğimiz yeterlilik şartları görünüşte iyi olanlar. (maalesef projeler gelene kadar mesleki yeterliliği ölçmek imkansız) burda kaç mimari büroyu yasakladık.

son olarak ben kesinlikle kamu binalarının (havaalanı, otobüs terminali vb. çok fonksiyonlu çok önemli yapılar hariç) kurum içi mimarlar tarafından tasarlanması ve fenni mesullüğü yapmaları gerektiğini bunun en doğru yol olduğunu söylüyorum.
Konuyu çok geç farketmiş ve kamu'da çalışan bir mimar olarak malesef dediklerinize katılamıyorum. Kısa başlıklar altında itiraz ettiğim noktaları sıralamam gerekir ise:

Alıntı:
bence kamu binaları "işletme"yi iyi bilen kurum içi mimarlar tarafından yapılmalıdır.
- İşletmeyi iyi biliyor olmak, iyi bir mimari ürün ortaya çıkmasını sağlamak için yeterli değildir. Bu mantıkla bakarcak olrsak, yapılan tüm proje yarışmalarında elde edilen ürünler, işletme kurum dışından geldiği için yetersiz olarak nitelendirilmelidir. İşletme'nin bu süreçteki yeri ve önemi kendisini ve kapsadığı süreçleri en iyi şekilde tanımlamak ve katılımcılara aktarmak, elde edilen ürünlere göre nihai kararı vermektir. Ayrıca yarışma projeleri sadece belirli ihtiyaçları karşılamak için yapılmaz, belirli bakış açılarının, düşünce kalıplarının ve kabullerin dışına çıkarak mimari'ye yeni bir yaklaşım getirmek gibi amaçları da vardır. Biz bu sürecin önünü tıkarsak şayet, bugün yapılan MEB Okulları gibi eklektik ve yetersiz kamu binalarına mahkum kalırız. Ayrıca, ülkemizde kamu'nun genel bakış açısının siyasi odaklı olduğu ve ürünlerinde bu siyasi bakış açısından izler taşıdığı yadsınamaz bir gerçektir. Yarışma süreçleri bu yaklaşımım etkisizleştirilerek, nitelikli ve sağlıklı ürünler elde edilmesini sağlayabilir.

Alıntı:
çalıştığım kurum geçmişte ünlü mimarlara binalar yaptırmış. ancak arkasından kurum içi mimarlar bu ünlü ve meşhur (eminim yarışmada olsa kazanması muhtemel isimler) mimarların arkasını toplamak için revize üzerine revize projeler hazırlıyor, sürekli hataları düzeltmeye, binaların gerek işlev, gerek teknik, gerekse cephelerini vb. düzeltmek için daha çok emek harcıyor. o zaman neden dışardan birilerine bu projeler yaptırılsın, kurumun kendi içinde her türlü teknik bilgi ve donanıma sahip, işletmeyi çok iyi bilen mimar ları varken.
Çalıştığınız kurumun hangisi olduğunu bilmiyorum ama benim önüme de hergün özel bürolar tarafından çizilmiş çok sayıda proje geliyor. Evet bu projelerin çoğu belirli standartların altında ama burada işi sizin ve benim gibi kişilere düşüyor. Standartları ne kadar üst seviyelerde belirlersek o kadar nitelikli ve kaliteli ürünler ortaya çıkar. Ayrıca, karar verme sürecinde etkili olan kişilerin de belirli nitelikleri taşıyor olması gerekir. Yanlış anlaşılmasın ama kamu'da payılan işlerin kalitesini yükseltmekle görevli olan kişiler sizler ve bizleriz. Mesleki eğitim ve gelişim süreçlerinin yok sayıldığı, tek işimizin önümüze gelen evrakları imzalamaktan ibaret olduğunu sanan yöneticilere yanlışlıkları ve eksiklikleri göstermeden ve sürece daha aktif olarak katılarak bunları düzeltmeye çalışmadan bir sonuç elde edemeyiz. Neyse konuyu başka yönlere çekmeden devam edeyim...

Alıntı:
hizmet aldığımız bürolar kimsenin tanıdığı yada akrabası değil, sadece ulaşabildiğimiz yeterlilik şartları görünüşte iyi olanlar. (maalesef projeler gelene kadar mesleki yeterliliği ölçmek imkansız) burda kaç mimari büroyu yasakladık.
Yanlış anlaşılmasın ama kamu'da bu süreçler daima belirli bir çevreyi kapsayacak şekilde ele alınır. Ulaşamadığınız büroların da bu süreçlere dahil edilmesinin tek yolu yarışmalardır.

Alıntı:
son olarak ben kesinlikle kamu binalarının (havaalanı, otobüs terminali vb. çok fonksiyonlu çok önemli yapılar hariç) kurum içi mimarlar tarafından tasarlanması ve fenni mesullüğü yapmaları gerektiğini bunun en doğru yol olduğunu söylüyorum
Çok önemli binalar, önemli binalar, az önemli binalar ayrımı yeni bir ayrım mı? Sonuçta ortada bir ürün var ise, bu önemlidir. Süreç basit ya da karmaşık olabilir ama ortaya çıkan ürün insanların kullanımına yönelik bir üründür. Belki şöyle bir ayrım yapılabilir. Havaalanı ya da AKM ya da belirli simgesel özellikler taşıyacak olan binalar için farklı yarışma süreçleri olabilir. Bunun yanı sıra daha küçük ölçekli binalar için belki de bölgesel yarışmalar açılabilir. Tip projeler konusuna ise -kendim kullanmak zorunda olduğum halde- pek sıcak bakmıyorum. Fenni mesullük kamu da olabilir ama gerek kamu gerekse özel sektör uygulamalarında sıkı bir kontrol olması gerekiyor.
Eski 15-10-2007, 17:16   #98
Forum Üyesi

sarp ege'in Avatar'ı

Sayın Ömer Yılmaz benim sorum arada kaynadı gitti ne kadar bir paradan söz ediyoruz ve basından bu konuda destek alınamaz mı?
Eski 15-10-2007, 17:24   #99
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

"Basın" dediğimiz şey inanın çok karmaşık

Ne kadar bütçeli bir çalışma olursa o kadar iyi olur kuşkusuz. Daha önemlisi bunun sürdürülebilir kılınması. Yani bir defalık bir bütçe yaratılarak broşür yapılması, gazete ilanı verilmesi ve bir basın bülteni ile bu iş olmaz. Uzun uzun plan yaptıktan sonra yavaşça harekete geçilmeli.

Son zamanların benzer kampanyasını MO Genel Merkezi yürüttü biliyorsunuz. Mimarlık Politikası kampanyasını bugün kamuoyu ne kadar biliyor?
Eski 16-10-2007, 12:38   #100
Forum Üyesi

Mimarlar odasının kampanyasından neden kimsenin haberi olmuyor,
Neden uzun vadeli bir çalışma öngördünüz ,
Stikerleriniz kimin için istiyorsunuz ,
Neden basın yada medyayı bu kadar önemli buluyorsunuz,
Cevap tek kamuoyu oluşturmak ve onun gücünü kullanmak
hangi kamuoyundan bahsediyoruz tabusal alanlarına girmediğiniz sürece olanı umursamayan yada ilgilenmeyen kamuoyundan ,
Siz nerde duruyorsunuz (ona göre) elitizmin doruklarında, onunla paylaşmak istediğiniz hiçbir şey yok ona göre,
Onlara yansıttığınız bu,
onlar güruh
Onlar bu işlerden anlamaz ,onlar bu işlere girerse bu işler ucuzlar halkın yıldızları olur diye düşünürseniz MO’nun durumundan farkınız kalmaz,
o zaman onların desteğini alamazsınız siz onlara doğru bir adım atmalısınız onları adam yerine koyduğunuz(u biliyoruz) gösteren bir adım bu da ucuzlama pahasına yada başka riskler pahasına onları bu işlere katmaktan geçer ancak bu süreci hızlandırır yoksa yüzyıl beklersiniz sizi anlasınlar hakkınızı versinler sizin seviyenize gelsinler diye yada bir Atatürk çıksın diye.
22422 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-10-2007, 16:57   #101
Forum Üyesi

sarp ege'in Avatar'ı

Buranın paylaşım ve kamuoyu bağlamında önemini azımsamayın ,
size sayısal bir durum
2003- 2007 4 yılda odanın sitesine giriş 500.000 (oda verisi) bu rakamı güne çekerseniz 342 giriş/gündür aynı oran burada 15500 giriş/gün aradaki fark yaklaşık 45 kat yarattığı sinerji düşündüğünüzden çok daha yakın zamanlarda etkisini gösterecektir.
Burası çok önemli.
Eski 03-11-2007, 20:29   #102
Arkitera Üyesi

nihat'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 3
kamuda çalışan mimar mühendis ne yapacak bu arada...

pardon tek birşey soracam...
kamuda çalışan mimar mühendis ne yapacak bu arada...
buna bir çözümünüz varmı acaba...

siz ilgili kurumun işlevsel sorunlarını onlar kadar iyi deneyimleyebileceğinize ve bunu projenize adapte edebileceğinize inanıyorsanız ki ben inanmıyorum...

hatta bu önerinin ana fikrinin işlevsel değil anıtsal mimarinin önüne yol açmaktan ileriye gitmediğini düşünüyorum

hep onaylıyoruz çok güzel olur harika olur diye alt alta tonla mesaj var ama ortada geliştirici çözücü bişey yok

tersinden bakan da yok
işte ben bakıyorum yorumlarınızı da merak ediyorum
saygılar
Eski 03-11-2007, 21:16   #103
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

Tersten bakmak açılım sağlayıcı olabilir ancak bu tersinden kurmanın araçlarını iyi düşünmek lazım. Sorduğunuz sorunun cevabı zaten kendi bünyesinde değil mi? Madem "ilgili kurumun işlevsel sorunlarını onların - kurumda çalışan mimar ve mühendisler - iyi deneyimleyebileceğine" inanıyorsunuz, bunu örnekleyebilecek en az bir gösterge de vardır herhalde.
lumina Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-11-2007, 23:51   #104
MrT
Yönetici

Hangi kurumun mimarı kendi kurumu için proje çiziyor aceba? Kurumlar tip proje uygulamaktan ileri ne yapıyor aceba?
Eski 04-11-2007, 01:30   #105
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Ne en az bir gösterge vardır ne de kurumlarda çalışan mimarlardan yapılarını çizmeleri isteniyordur

Nihat'ın kaçırdığı başka şeyler de var: "Tüm kamu yapıları" derken ifade ettiğimiz teker teker devlet kurumlarının binaları değil ki. Bu konu birazcık tartışıldı zaten forumun içinde.

Başka bir taraftan daha bakalım. Kamuda çalışan mimar daha iyi biliyorsa, konuya daha hakimse; yani ortaya konacak tasarım sorununu rakiplerinden daha iyi çözecekse ne güzel. Bu durumda yarışmaya girer ve kazanır. Yarışmayla yapılmasının ne sakıncası var?

Geçiniz...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Etiketler
ihale kanunu, kamu yapıları, mimari proje, projelendirme, yarışma

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları