![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye
|
Kendi şöminemi kendim yapabilir miyim?
salonumda aşağı kadar inen, benim katımda sonlanan baca tuğlalarını kırıp aşağısına doğal gazlı şömine yapmayı/yaptırmayı düşünüyorum.şömine hazneleri bir olmazsa olmaz mıdır? şöminenin tamamıyla hermetik olduğu konusunda bir yorum var sitede, güvenlik açısnda kuşkusuz en önerileni ama bu sanırım bir zorunluluk değil. evinde bacalı kombi kullananlar mevcut ve yanma havasını oda havalandırldığı sürece dışarıdan almak bir zorunluluk değil diye biliyorum. dahası kirada yaşadığım evimde şömine tipi gazlı soba var, bu sobada alevle aranızda hiçbir bariyer yok, arkada bir baca bağlanntısı var sadece atık gaz için.
ısıya dayanıklı camla kapatılmış, içine doğal gaz zımbırtısı(nasıl bir şey olduğunu araştırmaktayım, bilgiyi teşekkürle karşılaırm) konulmuş haznesiz beton bir şömine güvenli midir? bacadan fazla ısı kaybı olur mu? son olarak eve yeni döşenecek doğal gaz tesisatında sertifikasız kişilerin yapımı denilip gaz tesisat onayında sorun olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
yanlış yanlış yanlış
bakınız hadi biz mimarları fazla önemsemiyor insanımız kendi başına birşeyler yapıyor.Ama bazı konular vardır ki bunlarda ne estetik kaygısı ne parasal kaygı güvenlikten öne geçemez.Bu konuda onlardan biridir.Bir profesyonelden yardım alın ,bu iş önemlidir.Allah korusun daha sonra üzülecek adımlar atmamalı.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ziyaretçi
|
Merhaba, fırsat buldukça bu tartışma platformunu takip etmeye çalışıyorum. Bazen benim için çok faydalı oluyor. Mekanik tesisat sektöründe çalışan bir makine mühendisi olarak sanırım bu konuda bize de söz hakkı düşer.
Öncelikle belirtmeliyim ki doğalgaz tesisatı: yakıt olarak gaz kullanan cihaza kadar gazın getirilmesini ve yanma işlemi sonucu ortaya çıkan gazın ( baca gazı ) güvenli bir şekilde dışarıya atılması bölümlerinin tümünü kapsar. Bu tesisat gaz dağıtım şirketinin yetkilendirdiği mühendisler tarafından projelendirilir. Ve yine bu tesisatı kendi bünyesinde çalıştırdığı personelle kontrol eder. Uygun gördüğü taktirde gazı açar. Kullanıcı bu tesisat üzerinde Gaz dağıtım şirketinin bilgisi haricinde hiçbir tadilat yaptıramaz. Çünkü meydana gelebilecek her hangi bir kaza da uygulama ve denetim safhasındaki yetkili kişilerin başı ciddi şekilde belaya girer. Bu yüzden kesinlikle ehliyetli kişilerin denetiminde yapılması gereken işlerden biridir. Bu konu ara sıra gündeme geliyor. Aşağıda mimarlarında bilmesinde fayda olabilecek bazı pratik bilgileri de yazdım. Bacanın görevi kazandan çıkan dumanları çevreye zarar vermeyecek bir şekilde dışarı atmak ve kazanda sıcak gazların istenilen bir hızda dolaşabilmesi için gerekli doğal çekişi sağlamaktır. Kapalı yanma odalı (hermetik) tip cihazlar dış duvara monte edilir ve yanma için gerekli havayı iç içe iki boru yardımı ile dış havadan alır ve yanma ürünlerini yine aynı borudan dış havaya atarlar. Dolayısıyla bu cihazlar için bacaya gerek yoktur. Bu açıdan mevcut binaların doğal gaza dönüşümünde baca problemleri ile karşılaşıldığında bu cihazlar çok iyi bir çözümdür. Bacalı şöminelerde yanma odasının bir yüzü tamamen açıktır ve odaya bakar. Yanma havası bu açık yüzden alınır ve yanma ürünü gazlar şöminenin üstünden bacaya bağlanır. Şöminelerde hava fazlalık katsayısı çok yüksektir. Dolayısıyla diğer yanma odalarına göre daha fazla hava gönderilir. Şöminenin açık olan yüzünün her metre karesi için yaklaşık 360 m3/h havaya gereksinim vardır. Öte yandan normal sızdırması olan bir odanın m3 hacmi başına havalanma miktarı 0.4 m3/h değerindedir. Dolayısı ile 0,5 m2 açık yüzeyi olan bir şömine için 180 m3/h havaya veya 450 m3 oda hacmine ihtiyaç vardır. Her şömine kendi bağımsız bacasına bağlı olmalıdır. Ancak doğal gazlı şöminelerde ortak şönt baca kullanarak 5 adet üst üste şömine aynı bacaya bağlanabilir. Şömine baca yüksekliği en az 4.5 metre olmalıdır. Şömine bacalarının kesiti, şöminenin açık yüzünün büyüklüğüne bağlıdır. Isıl verimin artırılması için şömine çevresinde oda havasının doğal veya zorlanmış olarak dolaştırılması mümkündür. Böylece şömineden ısı sadece ışınımla değil, taşınımla da odaya yayılabilir. Bu yolla ısıl verimi %50 mertebelerine yükseltmek mümkündür. Diğer taraftan şöminelerde mutlaka baca klapesi kullanılmalıdır. Bu klape öncelikle şömine yakılmadığında yabancı cisimlerin bacadan şömineye düşmesini önler. İyi çalışmalar...:) |
|
|
|
#4 |
|
Üye
|
teşekkürler bir düzeltme yapayım
aslında kafamdan geçen şey, kombili bir daireye içinde ateş görülebilecek bir firebox koymaktı. ifadedeki eksiklik için özür dilerim. kastettiğim hazır bir firebox gas log bulup, bunu bacanın alt kısmına yapacağım minyatür bir şömine içine monte etmekti.yaklaşık 30m2 lik bir alanda destek ısı için.
böylece hem estetik bir kazanç sağlayıp hem de bir odayı kombiden yarı-bağımsız ısıtabilmek. yabancı bir sitede bulduğum şeyleri sizinle de paylaşmak isterim. http://www.dixieproducts.com/faqs/ve...e_reasons.html özetle, böyle destek amaçlı ısıtmalarda tamamıyla bacasız gazlı şömineler bile mevcut ABD'de. katalitik soba kullanmak gibi bir şey. buna niyetlenmeyi pek düşünmüyorum ama böyle bir sistemin standart bacaya bağlanananı bizim için imkanları zorlamak gibi görünse de yurt dışında durum farklı imiş. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|