![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Soru: Metrekare hesaplama - brüt / net?
Merhaba,
Yurtdisindan yeni geldigim icin buradaki standartlari iyi bilmiyorum. Alan hesaplamasi konusunda bir sorum var, bilen arkladaslardan cevaplayan olursa cok sevinirim: Turkiye'de insaat yapilirken metrekare olarak alan hesaplamasi nasil yapiliyor? Bu isin belirli bir standardi var mi (Almanyada ve Amerikada hesaplama metodlari vardir, herkesin standart olarak kullandigi). Merakimin sebebi, gezdigimiz yerlerde soylenilen m2 alanin genelde oldukca altinda cikiyor alanlar. Yardimlariniz icin simdiden cok tesekkurler. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Sorunuza yanıt olur mu bilemiyorum...
Merhaba,
Sorunuza yanıt olur mu bilemiyorum... Çünkü çok detaylı alt başlıkları olan bir soru sormuşsunuz. Öncelikle imar durumu belli bir yerden mi söz ediyorsunuz? Neyse; bu başlıkların altındakilere bir bakın derim. Kolay gelsin. ---------------------------- http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...d&Sub=belgeler http://www.mimarist.org.tr/index.cfm?Sayfa=md&Sub=birim http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...ub=tipsozlesme http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...d&Sub=sartname Alıntı:
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 20-03-2006 15:33. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Metin Bey,
Yardımınız için çok teşekkürler. Gönderdiğiniz linkler süreci anlamak açısından çok yardımcı oldu ve olacak. Ben soruyu sorarken şunu ögrenmeye çalışıyordum: Brüt ve net alan hesaplamalarında kullanılan bir standart var mıdır? Bir yapı kiraya verilirken veya satılırken netten veya brütten verilmesiyle ilgili bir yasal düzenleme var mıdır, yoksa herkes kendi gayrimenkulunu kendi kafasına göre ölçüp ona göre mi satış veya kiraya verme işlemini yapıyor? Yeni bir inşaat yapıldığı zaman kapalı alanın net ve brüt ölçümünü hangi kriterlere göre yapabiliriz? Ortada takip edilmesi gereken yasal zorunluluklar, veya yasal olmasa da herkesin bildiği ve uyguladığı normlar var mı? Saygılar Halil Aksay |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Standartlar
Edindiğim bilgileri paylaşmak istedim:
Anladığım kadarıyla alan hesaplamanın iki yolu var: 1- Cok detaylı hesaplama: Tüm ortak alanlar, sosyal tesisler, otoparklar, duvar kalınlıkları, balkonlar vs brüt alandan düşülerek net alan hesaplanıyor. Bu standart bir yöntemmiş ve vergi ödemeleri bu alan üzerinden yapılıyormuş (brüt mü net mi üzerinden ödendiği konusunda emin değilim) 2- Detaylı hesaplama: Bu da satış broşürlerinde görünen rakamlar. Merdiven, asansör, duvar kalınlıkları haric, balkon dahil net alan hesaplanıyor. Sosyal tesis ve otoparklar toplam alandan düşülmüyor. Bu da standart bir metot. Yanlışım varsa veya eklenecek birşey, paylaşırsanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Sorumun tam cevabını buldum galiba:
İstanbul İmar Yönetmeliğinden: C)YAPI DÜZENİNE İLİŞKİN TANIMLAR MADDE 4.03 ... 5-Brüt İnşaat Alanı : Binanın inşa edilen bütün alanlar toplamıdır. Bu alana tabii zemine oturan açık teraslar, avlular, ışıklıklar her nevi hava bacaları saçaklar dahil edilmez. 6-Net Alan (Kullanım Alanı) : Bağımsız bölüm içerisindeki duvarlar arasında kalan temiz alandır. Çok katlı binalarda yapılan çekme katların etrafında kalan ve ticaret bölgelerinde zemin katların büyümesi ile meydana gelen teraslar, genel giriş, merdivenler sahanlıklar, asansörler, binalarda kapı ve pencere şeritleri, duman ve çöp bacası çıkıntıları, ışıklıklar ve hava bacaları, karkas binalardaki kolonların duvarlardan taşan dişleri, açık çıkmalar ve teraslar, 2 katlı tek ev olarak yapılan konutlarda iç merdivenlerin altlarında l.70m. yüksekliğinden az olan yerler bodrumlarda konut başına bir adet konutun bulunduğu bina dışında konut başına 4m²’den büyük olmamak üzere yapılan kömürlük veya depo, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı veya kaloriferci dairesi,müşterek hizmete ayrılan depo, çamaşırlık, bina içindeki otoparklar ile bina dışında konut başına 20m²’den büyük olmamak üzere yapılan otoparklar net alan dışındadır. Net alan duvar yüzlerinde 2.5cm. sıva bulunduğu kabul edilerek proje üzerinde gösterilmiş bulunan kaba yapı boyutlarının herbirinden 5cm.düşülmek suretiyle hesap edilir. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|