![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Yönetici
|
Yine geride kalmışsınız: Artık insanlar okumaya çok vakit ayırıyorlar, ama seçerek okuyorlar. Çünkü okunacak çok daha fazla şey var.
"Chat" formatına gelince; haklısınız şu format "chat"e gayet uygun: Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
Amerika, Almanya gibi karayolunun gelişmiş olduğu ülkelerde beton yol tercihi yapılıyorsa bir hikmeti vardır herhalde. Beton yolda donatı kullanılması sebebiyle yolun ömrü kat kat fazla oluyor sanırım ama açıkçası üstünde araç sürmeden beton yola güvenemem, sanki kışın yol tutuş zayıf olacakmış ve lastik gürültüsü fazla olacakmış gibi geliyor, bilmediğim için.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Geri kalmak mı "evet..."
"40 yıldır Gebze Tubitak önünde deneme beton yol (şimdi asfalt altında kalıp kalmadığını bilmiyorum) hiç bir bakım görmeksizin milyonlarca araç ve tonlarca yük altında kendini zamana kanıtlayarak" geldi diyorum...
Daha üç beş yıl önce türlü bahanelerle devredilen çimento fabrikalarından söz ediyorsunuz... Olacak iş mi? Hiç böyle Hıncal Uluç mantığıyla düşünmek olur mu? Bir ülkenin bütçesi ve "oranları" tek bir vatandaşın cebindeki dahası ödediği verginin oranlarına eşittir. Ne vergi ödenmişse oluşan kamusal kaynağın kullanım politikası; yanlışları ve doğruları ile birlikte sonuçta o ülke vatandaşlarının emeklerinin heba edilmesi ya da değerlendirilmsei anlamına gelir... Sen onca yıl heba et... Şimdi Fransızlar, İtalyanlar ve Almanlar değerlendirsinler... O işlevsiz denilen aynı (tek bir çivi eklenmeden) çimento fabrikaları yolları betonlamak için kolları sıvasınlar. Şimdiye kadar kayda alınmayan aynı beton, yeni "yollarımız"da kıymetlensin. Renklileri de var... Üstüne tüy dikilmeye hazır... ...
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 24-10-2006 23:21. Nedeni: Ek... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Gebze'deki yol durakoysun, Afyon yakınlarında ana yollardan birine(İzmir bağlantısıydı yanlış hatırlamıyorsam) yine deneme amaçlı 2km beton yol kaplaması yapılmıştı beş, altı yıl önce. Bu kaplamalar en az bir düzine asfalt yol eskitecek, ki Gebze'deki eskitmiş bile. Ben 60 yaşıma geldiğimde o yollar hala orada duruyor olacak, ben de arabamla üzerlerinden konforlu ve güvenli bir şekilde geçiş yapacağım ama hala daha ülkede beton kaplama kullanılan başka yol olmadığını hatırlayınca güler miyim, ağlar mıyım bilmiyorum.
Kaplamayı geçtim, temel tabakasında beton kullanılmaması için hiç bir geçerli neden öne süremezsiniz. Hepsini geçtim, neredeyse beton icat edildiğinden beri kullanılan beton yollar için acaba asfalttan daha mı faydalı, daha mı iyi, daha mı ekonomik vb. sorular sormak ancak cahillikle açıklanabilir. Ben bunun kıyaslamasını önünüze serecek kadar bilgili değilim. Ama bu konuda zaten yapılmış olan ve emrimize amade bekleyen onlarca çalışma var. Çok değerli politikacıların ve bürokratların amazon.com'dan sipariş vermeye vakitleri bile yok demek ki! Emin olduğum bir şey var, petrolü bizden çok daha rahat satın alan bunca ülke, tamamında olmasa bile yol ağının bir kısmında beton temel ve kaplama kullanıyorsa, biz kullanmıyorsak, elbetteki yanlış yaptığımız bir şeyler var. Bu kadar basit. Bütün hepsi bir yana, bu ülkede aslında asfalt kaplama bile yapılmıyor. Varsa, yoksa "sathi kaplama"(ingilizcesi bituminous surface treatment, yani "pavement" kelimesi geçmiyor, dikkat edin). Şantiye yolları için icat edilen bu yöntem koca bir ülkenin yolları için kalıcı kaplama olarak kullanılıyor, adına da durum çakılmasın diye asfalt deniyor. Kimse de çıkıp "ne oluyor yahu" demiyor. Daha yapılır yapılmaz bozulmaya ve aralıksız denebilecek kadar sık bakıma ihtiyaç duyan bu kaplamanın bu ülkeye gerçekte doğrudan ve dolaylı olarak kaç kuruşa mal olduğunu bir akademisyen çıkıp araştırmış değil. Araştırsa ne olacak zaten, bu ülkede her şeyi politikacılar biliyor, profesörler değil. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
Beton ve Asfalt yol maliyetleri
Merhaba Arkadaşlar,
kısaca bilgi vermek istiyorum. Kendim Almanya'da yol inşaatı işinde çalıştığım için herhalde katkım olur sanırım. Beton yollar daha önce bir iki arkadaşın bahsettiği gibi asfalta göre çok daha sağlamdır. Fakat Asfalt yollar da kurallarına riayet ederek yapıldığı takdirde - ki Türkiye'de böyle yapılmadığı inancındayım - normalde 20~25 yıl kadar ömre sahiptir. Üzerinden geçen ağır vasıtaların oranına göre bu rakam da tabii oynamalar olabilir. Almanya'da normal bir asfalt yol toplam altyapı ve üstyapı kalınlığı yaklaşok 60 cm'dir. Bu bahsettiğim basit bir mahalle arası sokağın kalınlığıdır. Otobanlarda bu değer dolgu hariç yaklaşık bir metredir. Hemen bu noktada dipnot olarak belirtmek isterim: Yapılan ölçümlere göre 40 tonluk bir kamyonun bir yola verdiği zarar normal bir binek aracın verdiği zarardan 10.000 kat ( onbin yanlış okumadınız ) fazladır. Bu yapılan ölçümlerle elde edilmiş bir değerdir. Asfalt yollarda enine ve botuna dalgalanmalar ve kısmi çökmeler ( tepecik oluşumu Almancası Spurillen, Türkçesini bilmiyorum ) kaçınılmaz olup beton yollarda sonradan bu tepeciklerin araç yükleri dolayısızla oluşması imkansızdır veya gözle görülemeyecek minimum değerlerdir. Almanya'da ihalelerde verilen tekliflerde beton yolun asfalt yoldan en fazla %20'ye kadar daha pahalı olması durumunda beton yol tercih edilir. Aradaki fark eğer %20'yi geçiyorsa o zaman asfalta dönülür. Bunun sebebi de açık olduğu üzere beton yolların ekonomik ömrünün çok daha uzun olmasıdır. Yapılacak yollar kullanım amacı ve trafik miktarına göre çeşitli sınıflara ayrılır. Bu sınıf planlama esnasında tesbit edilerek ( RAS-Q) şartnamesinde belirtilen o sınıf için standart kesit uygulanır. Bundan üç sene önce bu RAS-Q 'yu Türkçeye tercüme etmek istedim ve Türkiye'de eski yol hocam Nadir Yayla'ya gittim ama adam fazla alaka göstermedi. Karayollarının kendi kesitleri var falan dedi ama doğrumu bilmiyorum. Neyse, boş vaktimde yapmaya yine de niyetliyim.. hepinize selamlar, M.Akdeniz ![]() En son Mel tarafından düzenlendi : 03-01-2007 23:44. |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Beton yollarda çatlama bozulma çökme gibi durumlar için nasıl bir önlem alınıyor ve tamiratı nasıl yapılıyor? Bir de çok gürültü kirliliği yarattığını duymuştum Amerika'da da çok yaygın bir uygulama sanırım bu
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
beton yollarda gürültü daha fazla oluyor. Ama genel olarak otobanlarda kullanıldığı ve otobanlar da genelde yerleşim yerlerinden biraz uzakta bulunduğu için pek sorun olmaz. Gerekirse ses koruyucu duvarlar yapılıyor. Pek o konuda bilgim yok ama, ince bir katman asfaltla kaplanan beton yollarda olabiliyor. Böylelikle lastik yuvarlanma sesi de asfalt seviyesine çekilmil oluyor. Çatlamalar için genleşme derzleri bırakılıyor. Çkmeye gelince, aslına bakarsan çöken beton yol daha hiç görmedim. Altyapısı teknik olarak uygun imal edilirse çok az bir ihtimal. Beton yolların tamiri asfalt kadar olmasa da yine de basit. Derzlerle ayrılmış plakalar halinde inşa edildiği için hasar durumunda o plaka kaldırılıp yerine yenisi dökülüyor. Tabi prizini alan kadar beklenmesi lazım. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Forum Üyesi
|
Mel nickli arkadaş her şeyi çok iyi özetlemiş bence...(teşekkürler)
Ama şunu da söylemek lazım; Bu konu çok tartışılır ama yol asfalttan yapılır... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
|
Geçenlerde izlediğim bir programda Türk Müteahhitlerin yurtdışında yaptıkları kilometrelerce yoldan bahsediliyordu. Sunucu konuğa sordu "Neden yapılan yollar kısa zamanda deforme oluyorlar, firmalar yurtdışı tecrübelerini ülkemize taşımıyorlar mı yada bunun başka bir sebebi var mı?" Konuğun yanıtı düşündürücüydü. "Biz büyük firmalar hiçbirzaman açılan ihaleleri alamıyoruz!! Çünkü o kadar ciddi fiyat kırımları oluyor ki bizim o fiyatlarla layıkıyla bir iş yapmamız mümkün değil."
Daha az maliyetli olduğu bilinen asfalt yolları bile olması gerektiği gibi yap(a)mıyorsak, beton yollara kim bütçe ayırır ki? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|