![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Hazır beton
Topraklarının % 95'i deprem kuşağında bulunan ülkemizde, depremlerde yıkılan binalarda yapılan teknik araştırmalar, bu yıkımların büyük bölümünün taşıyıcı betonarme sistemlerdeki malzeme ve uygulama hatalarından kaynaklandığını göstermektedir. Yapının fayansına, boyasına, penceresine azami önemi gösteren kullanıcı ve tüketicilerimiz, yapının güvenlik ve dayanıklılığında birinci derece rolü olan taşıyıcı betonarme sisteme gereken duyarlılığı göstermemektedirler. Afet Yönetmeliği ve ilgili diğer yasal - teknik düzenlemeler, 1. ve 2. derece deprem bölgelerinde BS 20 altında beton kullanımını yasaklamaktadır; bu nitelik ve dayanımdaki betonlar ise ancak tam donanımlı, bilgisayar otomasyonlu hazır beton tesislerinde üretilebilir. Ayrıntılı bilgi için : Türkiye Hazır Beton Birliği Internet Sitesi : http://www.thbb.org
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Sayın Tumer,
Profilinizden THBB ile ilgili olduğunuzu anlayabiliyoruz. Kişisel olarak gözlemlediğim bir şey var ki sizin de fikrinizi almak isterim. Kamuoyunda yanlış bir bilgilenme var, insanlar "deniz kumu kötüdür" ya da "deprem de yıkılan binalar deniz kumu ile yapıldığı için yıkıldı" gibi bir takım görüşler içindeler. Gördüğüm kadarıyla hazır beton üreticileri (çalıştığım 3 firma ve gördüğükm bir kaç diğer firma)deniz kumu kullanıyorlar. Sizden bu konudaki görüşlerinizi öğrenmek isterim. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Deniz kumu TS 706 da verilen sınırlarda olduğu sürece hiç bir sakıncası yok. Yıkanıp elenmesi gerekiyorsa bu standarda uyum için bu işlemden sonra kullanılmalıdır. Yani Kumun TS 706 daki sınırlara uyması yeterli
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ziyaretçi
|
prekast
Selam,
Şansa bakın ki bugün iş yerimden bir grupla beraber yakında başlayacak olan büyük bir inşaatta kullanılacak prekast döşemelerin yapıldığı fabrikayı ziyaret ettik. Şu an isim vermek istemiyorum, reklama girebilir. Bu büyük fabrikada üretilen prekastların beton nitelikleri en az BS40 idi. Sizlerin yazdığını okuyunca "acaba her yerde prekast kullanmak iyi bir sonuç vermez mi?" diye düşündüm. Tamam belki konvensiyonel sistemlere göre biraz daha pahalı ama canımızdan daha değerli mi acaba? Ben mimarım, sanırım inşaat mühendisi arkadaşlar bu konuda beni biraz aydınlatabilirler. Teşekkürler, herkese selam |
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Ben de mimarım ama yine de bildiğim kadarıyla cevap yazıcam
Prekast da yapsak öngerilmeli artgerilmeli de yapsak asıl önemli olan kaliteli yapmak. Yani bence asıl sorun betonarme karkas yapmak değil; asıl sorun kaliteli yapamamak. Şu an da çoklukla betonarme karkas yapılar kullanıyoruz dolayısıyla kalitesiz işlerin de çoğu betonarme karkas. Ancak eğer Türk inşaat sektöründe prekast yapım teknikleri daha egemen olsaydı orada da pek çok kalitesizlik görecektik(Ben deprem sırasında İstanbul ve civarında değildim ancak depremden 2 hafta kadar sonra Ankara-İstanbul yolculuğu yaptım ve yolda yıkılmış pek çok prekast fabrika binası gördüm nerdeyse hepsi yıkılmıştı) Söylemek istediğim prekast da yapsak, fabrikada da yapsak kalitesiz yapabiliyoruz. Ayrıca prekast ın montajının doğru yapılmasının zorluğu da cabası. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Efendim betonarme binayı standardlarına uygun yaparsak en az diğer yapılar kadar(prekast veya çelik ) güvenli olacağı malumdur.. Sorun betonda değil kalitesizliktedir. Eğer siz prekast veya çelik bir yapıda işçilik kalitesini önemsemezseniz sonuç aynı olur.Çözüm kaliteli çalışmaktır.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
prekast
aslında yorumlar güzel isabetli ve hepsi doğru yorumlar.fakat iş kalitesinden neden ödün veriliyor konu bu .yeterli denetimmi yok,ekonomik sebeplermi yoksa sağlamlık raporuna imza atanlarmı . olayın kaynağına bakmak kendi kanatimce daha doğru sonuça gitmemize neden olacaktır
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|