![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Tipik Bir Ahsap Yapi Alternatif Bir Gecekondu?
Arkadaslar size bir kac fotograf gönderiyom, ve bu proje hakinda düsüncelrinizi belirmenizi rica ediyorum
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Ahsap yapi ve ot
Acikcasi kurutlmus otlardan bina yapimi ülkemizde yapilamamizmi??
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
|
"Kurutulmuş otlardan bina yapımı" zaten ülkemizde var olan bir uygulama. Hatta Cengiz Bektaş'ın bir yazısında belirttiği üzere ve DİE' nden alınan verilere göre ülkemizdeki yapıların birçoğu da bu şekilde imiş. "Kerpiç evler" eski bir gelenek.
Cengiz Bektaş'ın "Kerpiçle İlişki" konulu yazısı bu konuda oldukça aydınlatıcı. Kerpiçle Çağdaş Mimarlık - yapi.com.tr Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Ben bu yapıda oturmazdım. Bana göre başarılı bir tasarım da değil. En azından cepheleri...aysuntoprak'ın da değindiği gibi nerde, niye yapıldığı belli değil. Belki de sadece deneme amaçlı...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu yöntemle mandıra yapılır ancak, ki yapılıyorda. Hangi insan bunun içinde yaşamak isterki?
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Forum Üyesi
|
Ahsap yapi ve ot
Alıntı:
Sayin gün biliyorum Gugenheim müzesi sizin icin olsun, resimler cok renksiz olmus 3B programda kullanilmamis. Binaya gelince Almanyada, icinde 2 cocuklu bir aile yasiyor, ve bu insanlar fakir filan degiller. Bu yapi tipi Avrupada 20 yildan beri yeniden kesfedilerek, teknigi gelisiyor. bu Kerpic yapi degil. Amerika kitasinda bu yapi tipi 100 yildan beri kullaniliyor. Bu tür yapi teknigi tamamen doga dostu isi yalitimi isocam vs den daha iyi (yüzde 30) |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Yukardaki resimlerden gördügünüz gibi degisik tasarimlar ve cok katli binalar yapilmis, bunun gibi yüzlerce modern yapilar var.
Zanedersem mimarlikla alakali degilsiniz, cünkü cevaplariniz bir mimarin verecegi cevaplar degil; Avrupada ilk resimler Almanya ikinci Avusturya son resim Fransa, |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ahugu, bu yöntemle mandıra yapmayı ben keşfetmedim. Bu yöntemle yapılmış bir mandıra projesi AIA ödülü almıştı (2005).
İnsanlar korkarlar tamamen samandan yapılmış bir binada oturmaya, yangın riski yüzünden. Söylemek istediğim bu. Üslubum size saldırgan geldiyse özür dilerim. Yalnız, sanki yöntemi siz keşfetmişsiniz, bizde ilk defa sizden öğrenmişiz de karalamaya çalışmışız gibi savunma yapmanız hiç yakışmamış maalesef, belirteyim. Bunun yanında gösterdiğiniz örnekler için teşekkür ederim. Ancak halen kerpiçin daha iyi bir malzeme olduğunu düşünüyorum. En azından, o kadar metal kafes kullandıktan sonra, çeperi o çirkin sıvayla kaplamanın mantığını anlayamadım. Saygılar. En son Kadir Yurdakul tarafından düzenlendi : 06-07-2007 03:46. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu yapı tipinin, yapım tekniği ile ilgili (uygulama detaylarını) öğrenebileceğimiz kaynak söyleyebilir misiniz? (kitap, dergi, makale, web adresi vb.)
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Doğal malzemelerle konut üretimi değil yüzyıl, binlerce yıldır her medeniyette var. Ama bu, o tip yapıların hepsinin günümüz koşullarında, toplu kullanımlar için uygun olduğunu göstermez. Bunun yerine bir ahşap yapıyı, ya da yığma yapıyı tercih ederim. Verilen örnek kırsal kesim için ya da bir çiftlik yapısı için uygun olabilir (tabii inekler yemezse)...Ancak, toplu yaşam alanlarında düşünülecek en son şey bence...Yangınlar sebebiyle biz ahşap konuttan yığma yapıya geçiş yapmak istemiş bunun için pek önlemler denemiş bir toplumuz (bakınız İstanbul tarihi). Gelelim yalıtıma, sanırım bu tür bir yapıyı ayakta tutmak için oldukça kalın bir duvar gerekir. Ben o yalıtımı sıradan bir ahşap yapıyla, hem de yağmur, kar, rüzgar gibi doğal etkilerden daha iyi bir korunma sağlayarak elde ederim. Bu tür yapıları kullanan, üreten kişileri "kınıyor" :) değiliz. Her toplumun tecrübesine saygı da duyarız. Kendi ihtiyaçlarına cevap veren bir çözüm ise ne güzel. Bana gelince, hala bu fikirden hoşlanmış değilim. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Sayin Aysun toprak Googl den Arama yaparsaniz bilgilere ulasabilirsiniz.
-Straw Bale Building -Häuser aus Stroh Bunlari bana karsi kisisel bir saldiri olarak algilamiyorum, yalniz bu tür veya alternativ malzemeler bence cok önemlidir, mesela gecekondular yikildiginda etrafta moloz yigini kalmaz. Isi yalitimi na gelince evet teknik üretilmis yani Gazbeton, isocam vs. gibi malzemelerlede yapabilirsiniz, dogaya cok yararli, üretim sürecinde ne kadar enerji harcaniyor biliniyormu. Bu sistemle gökdelen yapamazsiniz, varoslar da olsun tatil köylerinde olsun bu system ile yapilar yapilabilir. Yangin konusunda son teknikler kullanilirsa bir sorun olmaz, Yangin konusu diger konular gibi uygulamada yapilan yanlislardan olmuyormu. Hangi Malzemeyi kulanirsaniz kulanin yalnis uyguladiginizda bir ise yaramaz. Butür yapilari yapan insanlara ben saygi duyuyorum, Cünkü bu insanlar düsünüyor, yapacaklari insaatlar cevreye zarar veriyormu, daha ilerisinide, yani bu yapi yikildiginda hangi zehirli malzeme artik olarak kaliyor vs. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Somis Hay Barn at the Lucky Dog Ranch, Somis, Calif.
Architect: SPF:a 2005, AIA Ödülü sahibi. ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
|
Ahsap yapi ve ot
Alıntı:
Benim kesfettim diye bir fikrim yok, böylede düsünmedim.Kerpic de eskiden vardi, teker eskiden vardi bir sürü sey eskiden bulundu diye,simdi kullanmiyormuyuz, Bütün malzemelerin dogada benzeri yokmu. Kendiniz de gösterdiginiz örnekte mandira icin ödül alinmis, benim söyledigim bu mandiralari yaparsaniz ödül alirsiniz. Neresi yalnis. benim veya sizin bu tür evlerde oturmasi sorunu degilki, Genel anlamda eskiden kullanilan ve dogayla barisik sistemlerin günümüz teknigiyle uygulanmasidir. Burda benim tarafimdan gösterilen yapi projeside bana ait degil, bir Alman mimar tarafindan tasarlanmis. tasari kosullarini bilmedigim icin, tasari iyi veya kötü demiyecem. Ben burda sadece kullanilan malzemelerin son tekniklerle uygulanmasi ile ilgili bilmek istedigim görüslerdi. Bildigim kadariyla hasat tan sonra tarlalarda saplar yakiliyor, bu saman saplari toplanip malzeme olarak uygun projelerde kulanilsa kötümü olur. Son olarakta gösterdigim örnekler Celik kafesle uzaktan yakindan bil ilgisi yok. Resimlerdede görüldügü gibi tamamen Ahsap tasiyici sistemlerle yapilmis, sadece ara dolgu malzemesi olarak saman kullanilmis, Üstü siva veya ahsap malzemeden olabilir. Benim tepkim sadece alayci cevaplamaya oldu, her türlü düsünceye karsi acigim, yapici olmasi sartiyla. Saygilarimla |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Ben başlığa takıldım biraz. Alternatif bir gecekondu mu? Gecekonduları destekleyen bir tavır mı seziyorum acaba? Yanlış anlamış olmalıyım. Bir mimar "gecekondu" yu destekleyip üstüne de aman daha kolay yapılsın diye fikir üretemez, üretmemeli etik değil.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|