![]() |
|
|||||||
| Uygulama Bu başlık altında mimarlığın uygulama alanında karşılaştığınız sorunlara değinebilir, yeni gelişmelerden sözedebilirsiniz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Uygulama ve ustalar
Mimarlıkta genel bir sorun olarak uygulama kısmındaki işçilik gözüme çarpıyor.
Proje çizim olarak çok güzel görünüyor olabilir, ancak uygulamaya geçince bulduğunuz usta iyi iş çıkaramıyorsa, mimar olarak işiniz zorlaşıyor. Ayrıca bazen de iş yaparken usta bulmakta zorlandığımız durumlar oluyor. Neden bununla ilgili irtibat noktası yok? Yani o kurum, internet sayfası yada forumda ustalar kayıtlı olsa, ve mimarlar onlara ulaşabilse kötü mü olur? Ayrıca öyle bir sistem var ki, her mimarın iyi ve güvendiği bir ustası olmak zorunda. Aksi durumda uygulamada çok kötü durumlarla karşılaşırsınız. Yurtdışında öyle bir durum yokmuş, orada standartlara göre kaliteli iş çıkmayınca itiraz edebiliyorsunuz. Türkiye'de neden uygulamalar tesadüfen bulduğunuz "iyi" ustalara bağlı olmak zorunda kalıyor? Ve ki öyleyse, neden onlara ulaşmamız için illa onu tanıyan ve telefonunu verecek bir insanı bulana kadar beklemek zorundayız? Kalitesi belirsiz birçok "alaylı" ustalar arasından iyilerini bulmak zorundaysak da lütfen bunlara ulaşabilecek açık bir nokta olsun, değil mi? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
İyi fikir. Ustalar Odası falan olsa mesela ya da Usta Çağrı Merkezi :). Haklısınız bence de, gerçekten düzen öyle işliyor ve güvenilecek birini bulmak zor oluyor.
İyi fikir... En son gün tarafından düzenlendi : 07-03-2007 16:56. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sistem....
Herşeyde olduğu gibi yapı sektöründe de sistemimiz yok malesef.
Sistem oluşturmak neden bu kadar zor? Hangi devlet dairesine gitseniz herkes bişeyden şikayetçidir ve sürekli bişeyler değişir ama sistem oluşmaz. Aslında devlette ki bu sistemsizliği aile ortamında yada kişinin kendi hayatında da görmek mümkün. Tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan meselesi gibi... Bu kadar şeyi düşününce insanın mimarlığı bırakıp eğitimci olası geliyor ama bu işleri de yapan birileri yok mu zaten....
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
ustalar odası ustalar çağrı merkezi::)tuttum ben düşünülebilir hatta örgütlendirilebilir...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ayrıca bir işin uygulaması için ön araştırma yaparken, ve teklifi hazırlarken, tamam yaparız deyip, projeyi kabul ettirdikten sonra, ürünü önceden konuşulduğu gibi yapmaktan vazgeçen firmalara ne demeli...aslında bunu engellemek için...gönderdikleri teklifleri ile birlikte şikayet edecek bir kurum olsa, işler belki daha düzene girecek.
Türkiye'de genel problem zaten başvurulacak yada itiraz edilebilecek kurum yada odaların olmaması, yada varsa da düzgün işlememesi. Etik olmayan yerde, düzgün iş yürümez. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Emin olun ustalar odası ya da merkezi gibi bir kurum da olsa orada da yolsuzluklar, nalaşmazlıklar olur. Bunlara hiç gerek yok. Her şey bireyde başlıyor ve bitiyor. Herkes yaptığı işi iyi yapacak, standartlara uygun yapacak. Fakat Türkiye ' de ne standartlar var, ne de standartlarla ilgilenen.
Çok basit bir örnek, aranızda alçıpan firmalarının uygulama kataloglarını inceleyeniniz oldu mu bilmiyorum. Ben Türkiye'de yayınlanmış olan bir kaçına baktım. Uygulama ve malzemeler gayet güzel anlaşılır bir biçimde yayınlanmış. (Hatta aynı alçıpan firmalarının yurtdışındaki internet sitelerine bakacak olursanız, uygulamalar daha bir detaylı ve Türkiye' de hiç bilinmeyen, kullanılmayan profilleri ve alçıpanelleri görürsünüz. Bu ürünler Türkiye' ye neden gelmez, o da ayrı bir soru?) 3 senedir bir çok şantiyede farklı birçok alçıpan ekibiyle çalıştım, fakat kitapçıkta gösterilene uygun iş yapanına daha rastlamadım, sanırım rastlayamayacağım da. Ustalar bildiklerini yapmakta kararlı. Bunun yanında çok profesyonel şantiyeler de gördüm. Örneğin bir tanesinde alçıpanlar kesinlikle elde, dizin üzerinde ya da yerde kesilemez. Bunun için bir tezgah vardır ve mastar kullanmak zorunludur. Şantiyeye giren galvaniz profillerin kalınlığı dijital ölçme aleti ile ölçülüyor ve belirli kalınlığın altındakiler şantiyeye alınmıyor. Bu şantiyede çalışmak ustalar için zor ama ortaya çıkan sonuç gerçekten tatmin edici değerde. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
valla güzel olur hem bizim üzerimize düşen yükte azalır
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar usta milletinden muzdarip olan birisi olarak söylemeliyimki.(genelleme yapmak istemiyorum ama beni zorluyorlar.ha! iyisi varmı gerçekten var ama çok az) güvenilmezler .Anında adamı satarlar.Hatasını buldunuzmu itiraz ederler,kavga etmekten çekinmezler .çok üstüne gittinizmi ayağınızı kaydırmaya çalışırlar .Sizin işi düzgün ve zamannında teslim etmeniz onun umurunda değildir .kafasına göre gelir veya gelmez
Hele bazıları varki ölümüne fiyat kırarak işi alırlar düzgün iş yapanların önünü keserler diğerleride işçilikten ödün vererek fiyat kırmak zorunda kalırlar (özellikle demir işçiliğinde olur) tabi burda önemli bir etken olarak meslekten olmayan ticaret ehli müteahitlerin talepleri bu olayı körükler çözüm ne ?ustalar odası fena fikir değil esasen .Fiyatlara bir standart gelmeli .ustalara eğitim ve sertfika verilmeli(özellikle demircilere)
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Kaç firmadan -bunlar genellikle taşeron dediğimiz küçük çaplı firmalar- yapacakları işi açık ve anlaşılır şekilde tarif eden, işin koşullarını belirten eli yüzü düzgün teklif alabildiniz? İşin basit tanımı, kaba metraj ve fiyat. Çoğunda diğerleri de bulunmaz fiyatı yazar yollar adam. İşin yapım sürecinde gereğinde yasal yollara başvurabileceğiniz bir belgeniz eğer siz dayatmaz ve kendiniz düzenlemezseniz asla olmaz. Hesap da soramazsınız böyle bir durumda. Öyle firmalar gördüm ki şantiye sorumlusu diye bildirdikleri personel işten bihaber, okuma yazma konusunda bile yetersiz. Adam ciddi bir işin sorumluluğunu yüklenmiş kendi bildiğince gemisini yürüten kaptan misali iş yapıyor. Bir de en çok duyduğum laf "sen sıkma canını ben hallederim onu" neyi hallediyosun kardeşim nasıl hallediyosun? Yapacağın işi ben tarif etmişken, hatta çizimlerini vermişken nedir bu işi "uydurma" çabası? Ustalarla çalışmak çok zor. Bunun yanında işini tam profesyonellikle yapan ustalar da gördüm. Benim atladığım yada sonraya bıraktığım noktayı önceden görüp soru soran, problem çıktığında çözümüyle birlikte bana danışıp onay alan. Onlarla çalışmak da hep zevk olmuştur. Eline falçatayı alan alçıpan ustası olmuş, fırçayı alan boyacı. Aslında bu sertifika işi gayet de olabilir görünüyor. Biz sertifikalı olanlara iş verdikçe insanlar sertfikasız bu işin olmayacağını görürler. Tabiki heryerde delinebilir bu koşullar. Örneğin son çalıştığım iki büyük alışveriş merkezi işinde tüm çalışanların ssk bildirimleri isteniyordu. Bildirmezseniz eğer şantiye sahasına sokulmuyordu işçiler. İşin trajikomik yanı şap attıracak firma bulamamak olmuştu. Çalıştırdıkları işçilerin kimlikleri dahi yoktuki ssk ları yapılsın. Bunun gibi sertifikalı işçi çalışma zorunluluğu da gelmesi lazım. Fakat yasaların bu konuda ucu açık. Kolay delinebiliyorlar.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bu sistemi uygulamaya başlatmak daha çok kimin sorumluluğunda, mimarlar odası ise, mail atmayı planlıyorum. Ancak tek ses olarak önemsemeyebilirler, kişisel bir fikirdir diye.
Bu nedenle çoğu hatta tüm mimarlarımızın bir sorunu olduğunu belirtmek için ne yapmalı? Birçok mimarımız mimarlar odasına bu konuyla ilgili mail mi atmalı?Ben bir yazı yollayacağım, ancak dediğim gibi bir kişisel yorum olarak algılanacaktır. Birşeyleri değiştirmek için, daha aktif olmak gerekiyor gibi. Sadece yorumda bulunmakla kalmamalı. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
uygulama ve usta konusunda deneyimli mimarların ve sektörün taşeronları çok önemli bir noktada bulunuyorlar.Çünkü iş yaptırdığınız ustaları ister istemez seçiyorsunuz ve işine göre tercih ettiğinzi ustalar oluyor.Şahsen mimarlık dışında yapı malzemeleri sektörü ve uygulama sektörüyle içli dışlıyım ve yapı malzeme, uygulama şekli, uygulama ustası konusunda belli bir portföy oluşmuş durumda.Dolayısıyla benzeri deneyimi olan arkadaşların da katkısıyla bu bilgileri paylaşabiliriz.Yani boya işini şu ustaya yaptırırım ,tesisat işini buna veririm diye birbirimize tavsiyelerde bulunabiliriz.Bunun için aktitera çok uygun bir yer değil
Meseleye sadece bir fikir içeren mesajla katılmak forumun nerdeyse her yerinde görebildiğimiz bir durum. Şahsen bir site hazırlıyorum bittiğinde yapı malzemeleri hakkında ayrıntılı bilgi ve ürüne özel tercih edilen marka bilgilerini içerecek, yapı malzemesi uygulama detaylarından bahsedecek, sorun yaşayan müşterilerin sorunlarına çare olacak ve uygulamacılar için marka ,firma ve usta konusunda referans bilgiler içerecek bir web sitesi... Şu an açık fakat tamamlanması için forum ve bazı kod değişiklikleri gerekiyor.Bitince ayrı bir bölümde tanıtımını yaparım ama bu tip sorunlara çare olacağını düşünüyorum.
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sertifikasyon işinin üstüne gitmeliyiz .Başka bir çözümde sözleşme yapılması olabilir.
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
iyi iş yapan ustalar sürekli çalıştıklarından düzgün çalışırlar ,bizim ihtiyacımız düzgün çalışan adam olduğuna göre bizim için idealdir,elinde işi varken iş alan ustaların organizasyonları iyi ise sorun yok ekip çalıştırabilmeleri bizim için önemli ama tabi pek tercih edilmez fakat onun kalitesini de göstermez,piyasada sağlam iş yapan taşeronlara bakın 50 adam çalışıyorsa kadrolu 5 ustası vardır.İyi iş yapan usta her zaman değerlidir, firmaların usta yetiştirmesini beklerken yaşlanabiliriz.İşler genelde acil oluyor, müşteriye "bu ürünü uygulayacak usta şu an eğitim sürecinde" dersek ekşi sözlüğe malzeme diyaloglar yaşayabiliriz.
Sertifika meselesi uzun iş ,biz piyasanın kurallarını koyacak güçte değiliz dolayısıyla mevcut kuralları okuyup onlara göre hareket etmemiz gerekir, sertifika halihazırda hikayedir la fonten den alınabilir,iyi iş yapan ustanın sertifikası olmasada teknik açıdan yeterliliği vardır bizi ilgilendiren.Bir gün gelirde AB ye girecek olursak o iyi ustalar hemen gidip uygulamalarını yaptıkları firmadan sertifika alabilirler, ama gün itibariyle 1 hafta larını harcayıp bir eğitim sürecine girmeyi tercih etmiyorlar,bazı sektörlerde işyeri izni için sertifikalı işçi gerekiyor onlarda zaten alıyorlar.Sertifika standartları bizim ihtiyaçlarımızı tam belirlemiyor yani para etmez diyebileceğiniz bir ustada sertifika alabilir dolayısıyla bunu kriter almamız şart değil. bu uzar gider piyasada biraz iş yapan herkes az çok bunların farkındadır.
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
Üretici firmaların ürünlerini uygulayacak sertifikalı usta yetiştirmesi düşünce olarak doğru bir uygulama olacaktır. Zaten bunu yapan firmalar mevcut. Ancak sertifika kısmı genelde ürün satışına yönelik. Ustaları kendi ürünlerine yönlendirme üstünde daha çok çalışıyorlar. En azından benim şahit olduklarım bu doğrultudaydı.
Aslında önce bizlerin birer sertifika almamız gerekiyor. Birçok usta zaten işinin nasıl yapılacağını gayet iyi biliyor. Sorunlarda eğer bizlerin bilgisi eksik ise başlıyor. İşin başlangıcında eğer yaptırdığınız uygulamaya tamamen hakim iseniz bunu hissettirmeniz gerekiyor ustalara. Tabi sadece başlangıç kısmında değil uygula esnasında da konuya hakim olduğunuzu hissettirmeniz gerekiyor. Sonuçta ustalarımızın büyükce bir çoğunluğu en kolay nasıl yaparım kısmı ile ilgileniyor. Açıkca söylemek gerekirse bizleri ne kadar uyuturlarsa o kadar rahat çalışırlar. Sonuçta konuya ne kadar hakim isek ve yapılan uygulamada nereye kadar esneklik göstereceğimizi net bir şekilde göstermiş isek o derece iyi işcilikle karşılaşırız düşüncesindeyim. Son olarak sertifika konusunda bir şeyin daha altını çizmek isterim. Benim şu an birçok uygulama konusunda sertifikam bulunuyor. Ama malesef o bahsi geçen uygulamaları tam bir ustalıkla yapmamın mümkün olmadığını söylememe gerek yok sanırım. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|