![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
|
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
İYTE hakkında bilgi istiyorum
Merhaba arkadaşlar. Ben bu sene össye girdim. Mimarlık okumak istiyorum. İYTE de düşünüyorum ama tercihler rehperinde bu bölümün karşısında ingilizce yazıyor. Bunun anlamını bana açıklarmısınız. tüm alan dersleri ingilizce falan mı?
Diğer okullardan ne farkı var? Ayrıca mimarlık okumak için iyi bir yer mi? Mesela siz memnun musunuz? Mezunların iş bulma durumu nası? Kısacası bana İYTE MİMARLIĞI uzun uzun anlatır mısınız? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
İYTE Mimarlık Türkiye'de %100 ingilizce mimarlık eğitimi veren 2 devlet üniversitesinden bir tanesidir. Parantez içinde yazan ingilizce; eğitim dilini belirtiyor. Benim şahsi fikrim Mimarlığın mutlaka ingilizce okunmasından yana. Çünkü, mimarlık yayınlarının tamamına yakını ingilizce, Bunlardan çok çok azı Türkçe'ye çevriliyor. Ayrıca mimarlıkta sürekli jürilere sunum yapman gerekiyor ki bu jürilerde ingilizce konuşuluyor. Bir süre sonra İngilizce konuşma becerin de inanılmayacak derecede gelişiyor.
Mezun olduğumuzda da akademik ingilizcemiz olduğu için formasyon alıp ingilizce öğretmenliği diplomasına da sahip oluyorsun. İYTE Mimarlık öğretim üyelerinin tamamına yakını, devlet bursunu kazanıp İYTE adına yurtdışında eğitime gönderilmişler. Haliyle diğer üniversite ekollerinin devamı şeklinde olan bir üniversite olmaktan çok, İYTE kendi ekolünü yaratmaya çalışıyor. Okulda yabancı öğretim üyeleride var. Geçen sene dersime gelen 6 hocadan 3 ü yabancıydı. İYTE'de dünya çapında bir eğitim söz konusu bunu yurtdışındaki üniversitelerin eğitim programlarıyla karşılaştırarak bakabilirsin. Ayrıca öğretim üyelerinin dünyadaki birçok önemli üniversiteden gelmesinden dolayı; o üniversitelerden birine yüksek lisansa gitmek istediğin zaman gerekli referansları hocalarından alabilirsin. İYTE mimarlık bölümü eğitim programı: http://uio.iyte.edu.tr/main_eng.jsp?...riculum_bs.htm Okulda birinci sınıftan itibaren bilgisayar çizim programları öğretiliyor, 3. ve 4. sınfıtada bu programları kullanarak tasarım yapıyorsun. Bazı üniversitelerde hala bilgisayarla tasarıma izin verilmediği gibi öğretilmiyor da. Tercihini yaparken buna çok dikkat et. Ayrıca hocaların söylediğine göre hiç elle çizimi öğrenmedende tasarım programlarında yetkin bir konuma ulaşamıyorsun. İYTE mezunlarının piyasadaki çizim programlarına en yetkin mimarlar olduğunu bazı işverenler mezunlarımıza anlatmışlar. 3. ve 4. sınıftayken işe giren birçok kişi olduğunu duydum. 1., 2. 3. ve 8. dönemlerde olmak üzere toplam 2 yıl şehir ve bölge planlama öğrencileriyle beraber eğitim alıyoruz. Bu dünyada uygulanan ancak ülkemizde bir türlü uygulamaya geçirilemeyen örnek bir sistem. Okulda seçmeli olarak Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Latince dersleride gösteriliyor. Yani 2. bir yabancı dil öğrenme şansın da var. Her sene erasmusla avrupaya öğrenciler gidiyor. Sende gitmek istediğin üniversiteyi okulla konuşup anlaşma imzalamasını sağlayıp, 1 sene yurtdışında eğitim görebilirsin. Okuldan mezun olduğun zaman İngilizce bilen mimarlar çok kolay iş bulabiliyorlar. Ayrıca İYTEde yüksek lisansa devam edip araştırma görevlisi olarak çalışabilirsin. Okul her sene kontenjan açıyor. İYTE'de mimarlık fakültesi 4 bölümden oluşuyor: Mimarlık Şehir ve Bölge Planlama Endüstriyel Tasarım Mimari Restorasyon Bu bölümlerden mimarlık ve şehir ve bölge planlama'da lisans yüksek lisans doktora, endüstriyel tasarım ve mimari restorasyon bölümlerindede yüksek lisans ve doktora programları mevcut. Mimarlık dergisinin 2003 yılında yaptığı bir araştırmaya göre; İYTE mimarlık fakültesi diğer üniversitelerle kıyaslandığında, toplam ders saati sayısı en fazla olan üniversitelerden biridir. İYTE mimarlık fakültesinde lisans eğitimi süresince öğrencilerin 259 ders alması beklenmektedir. İTÜ’de bu rakam 198, ODTÜ de 263, YTÜ de 209, mimar sinan üniversitesinde 218, Gazi üniversitesinde ise 193’tür. Ayrıca; İYTE mimarlık fakültesinde 96 saat proje dersi verilmektedir. İTÜ’de verilen proje dersi saati 62, ODTÜ’de 96, YTÜ’de 71, Mimar sinan üniversitesinde 48, Gazi üniversitesinde 70’dir. İYTE tanıtım filmini izlemek için: http://video.google.com/videoplay?do...09539211402298 İYTE mimarlık fakültesi öğretim üyeleri: Dean: Prof. Dr Cemal Arkon: BCP, MCP, Middle East Technical University ; PhD, Ege University Associate Dean: Asst. Prof. Dr Erkal Serim: BCP, Middle East Technical University; MS, University of Strathclyde; PhD, Ege University; PostDoc, Royal Danish Institute of Fine Arts Associate Dean: Asst. Prof. Dr Şebnem Yücel Young: BArch, Middle East Technical University; MArch, University of Cincinnati; PhD in Arch, Arizona State University Arkon, Cemal: BCP, MCP, Middle East Technical University; PhD, Ege University Süel, Akın: BCP, MCP, Middle East Technical University; PhD, Ege University Baykan, Ülker: BArch, MArch, DGSA; PhD, Dokuz Eylül University Böke, Hasan: BS, MS, PhD, Middle East Technical University Günaydın, Murat: BArch, Yıldız Technical University; MArch, İstanbul Technical University; MS, Illinois Institute of Technology; PhD, Illinois Institute of Technology Gür, Güneş: BCE, Middle East Technical University; MS, University of London; PhD, Ege University İpekoğlu, Başak: BArch, Gazi University; MArch, PhD, Middle East Technical University Özdemir, Semahat: BCP, MCP, Middle East Technical University; PhD, Dokuz Eylül University Şengel, Deniz: BA, Boğaziçi University; PhD, New York University Arslan Avar, Adile: BS in Biology, MS in Anthropology, Hacettepe University; PhD, Middle East Technical University Çelik, Murat: BCP, University of Mimar Sinan; MUD, Kansas University, Lawrence; PhD, Ohio State University Çıkış, Şeniz: BArch, Middle East Technical University; MArch, Dokuz Eylül University; PhD in Arch., Dokuz Eylül University Dedekorkut, Ayşın: BCP, MCP, Middle East Technical University; PhD, Florida State University Doğan, Fehmi: BArch, Middle East Technical university; MArch, Georgia Institute of Technology; PhD in Arch., Georgia Institute of Technology Duvarcı, Yavuz: BCP, Middle East Technical University; MCP University of Pennsylvania; PhD, İzmir İnstitute of Technology Ergül, Emre: BArch, Mimar Sinan University; MArch, Mimar Sinan University; PhD in Arch., Dokuz Eylül University Erkarslan, Önder: BA, MA, PhD, Dokuz Eylül University Erkarslan, Özlem: BArch, Middle East Technical University; MS, Ege University; PhD in Arch., Dokuz Eylül University Erten, Erdem: BArch, Middle East Technical University; MArch, Massachusetts Institute of Technology; PhD, Massachusetts Institute of Technology Özcan, Can: BID, Middle East Technical University; MS, PhD, Dokuz Eylül University Saygın, Nicel: BCP, Dokuz Eylül Üniversity; MCP, University of Pennsylvania; PhD, University of Colorado Seçkin, Yavuz: BFA, Mimar Sinan University; MFA, Pratt Institute; DFA, Dokuz Eylül University Serim, Erkal: BCP, Middle East Technical University; MCP University of Strathclyde; PhD, Ege University Tunçoku, S. Sarp: BArch, Gazi University; MS, Middle East Technical University; PhD, Middle East Technical University Turan Hamamcıoğlu, Mine: BArch, Dokuz Eylül University; MS, Middle East Technical University; PhD, İzmir Institute of Technology Yiğitcanlar, Tan: BCP, MCP, Dokuz Eylül University; PhD, İzmir Institute of Technology Yücel Young, Şebnem: BArch, Middle East Technical University; MArch, University of Cincinnati; PhD in Arch., Arizona State University Durmuş Arsan, Zeynep: BArch, Dokuz Eylül University; MArch, Middle East Technical University; PhD, İzmr Institute of Technology Ersoy, Clarissa Angelina: BArch, University of PuertoRico; MArch, Virginia Polytechnic Institue and State University Göktepe, Yankı: BArch, Dokuz Eylül University; MDes, İzmir Institute of Technology Couch, Thomson Virginia: BArch, Georgia Institute of Technology; MArch, Yale University Marmasan, Önder: BArch, MArch, Middle East Technical University Mohammed, Eldin Kamal: BS, Alexandria University; MS, Clemson University Saygın, Ömür: BCP, MCP, PhD, Dokuz Eylül University Young, Edward Micheal: BArch, Louisiana Technical University; MS in Architecture, University of Cincinnati Umarım yeterli bilgi verebilmişimdir. Merak ettiğin birşey varsa buradan sorabilirsin. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben genel olarak mimarlık okumanın çok zor olduğunu duymuştum. Bide buna ingilizce eklenirse daha zor olur sanırım.
Öyleyse ben yazdan ing. çalışmaya başlayayım o zaman diye düşünüyorum ama ben burada lise kitaplarımdan çalışırda şöyle ucundan yırtıpta hazırlık sınıfını geçersem bu diğer sınıflarda bi zorluk yaşamama sebep olurmu? Yani bana kesinlikle hazırlık sınıfını oku mu dersiniz yoksa geçebilirsen geç mi dersiniz? Bide mimarlık okumak gerçekten zor mu? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
İngilizce eklenirse daha zor olur diye düşünme bence. Çünkü başka Türkçe eğitim veren bir üniversitede okusan, bu seferde ingilizce kursuna gidip ingilzice öğrenmek zorunda kalıcaksın. Birde ekstra ona para ödemen ve haftasonlarını ayırmak zorunda kalıcaksın ki kesinlikle burdaki kadar pratik yaparak öğrenmen mümkün değil. Burada sürekli pratik halindeyiz ama sandığın kadar çok zorlanmıyoruz. Mimarlık hakikaten zor. Ama bana sorarsan ben başka hiçbir bölüm okuyamazdım herhalde diyorum. Çünkü oturup sınavlara hazırlanmak, ezber yapmak ne biliyim ağır fizik problemleri çözmek bana göre şeyler değil. Hafta en az bir gün uykusuz kalıcaksın doğru. Ama çok zevkli bir iş, tasarım yapıcaksın. Çok büyük zor sınavların olmuyacak. Teslimlerin olucak. Şimdiye kadar yaşadığın öğrencilik hayatından daha değişik bir öğrencilik hayatın olucak.
Okulun hazırlık sınavı gerçekten çok zor. Ama geçilmeyecek diye birşey yok. Geçersin. Ben anadolu lisesinde okumuştum mesela. İngilizce grameri gayet iyi biliyordum. Hazırlık bana gramer olarak yeni bişey öğretmedi ancak konuşma yeteneğimi inanılmaz arttırdı. Birinci sınıfa geçtiğim zaman hocaları çok rahat anlayabiliyor, çok rahat iletişim kurabiliyordum. Ben muhafiyet sınavına dahi girmedim. ÖSSden sonra bir sene dinlenmek istedim ki çokta iyi etmişim. Eğer sende ÖSSden sonra kendini çok yorgun hissediyorsan, hazırlığı atlamak için kasma derim kendini. Belki üstüste kaldıramayabilirsin
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ya bu 1 sene dinlenme konusunda ban aynı şeyi lisede yaptım muafiyet sınavına girmedim bu sene dinleneyim diye. Ama şimdi pişmanım. Çünkü 8. sınıfta öğrendiklerimin çoğunu unttum. lise 1de zorluk yaşadım unuttuklarımı baştan öğrenmek için.
üniversitedede aynı şeyle karşılaşmayayım? Gerçi benim gramerim yine pek iyi değil ama bu yaz çalışırsam yapabilirim diye düşünüyodum??? Ayrı bi konuda sanırım orada sınıfta kalma olayı varmış. yani diğer üniversitelerde bi dersten kalırsan o dersi ertesi sene alıyomuşsun.Ama orada bütün seneyi tekrarokuyomuşsun.(lise gibi). o konudada biraz bilgi versene. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Zaten birinci dınıfta göreceğin derslerin hiçbiri, şimdiye gördüğün derslere benzemiyor. O yüzden unutma gibi birşey söz konusu değil
. Bir tek matematik var, onuda halledersin. 1 dersten kalınca sınıf tekrar etmiyorsun. Seneye yine o dersi alabiliyosun ama ortalaman 4 üzerinden 1.5 ğun mu ne altına düşerse, o zaman sınıf tekrarı yapıyorsun. Hatta sanırım ortalamanı yükseltmek için bile bir sonraki sene o dersi tekrar alabilirsin. Bu çoğu üniversitedede böyledir sanırım. Benim okuldan birkaç arkadaşım, muhafiyet sınavını atladılar ama sene başı konuşmada ve anlamada zorlandılar. Yinede toparladılar, şu anda iyi durumdalar.Birde puanları yazalım merak edenler için... MİMARLIK Kontenjan: 30 Min. Puan: 342,103 Max Puan: 349,690 Türkiye Sıralaması: 13.909 - 22.079 Yerleştirme Puan Yüzdesi %4,94 - %7,85 ŞEHİR ve BÖLGE PLANLAMA Kontenjan: 30 Min. Puan: 324,714 Max. Puan: 331,479 Türkiye Sıralaması: 36.172 - 46.624 Yerleştirme Puan Yüzdesi: %12,85 - %16,56 Bilgiler: http://www.iyte.edu.tr/osstanitim/ adresinden En son rapid tarafından düzenlendi : 24-07-2006 09:41 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sizin bu yazdıklarınızdan sonraYıldız tekniğin taban puanı daha yüksek olmasına rağmen (Yıldız: 343 sıralama 20bin
iyte: 342 sıralama 22bin) İYTE'yi tercihlerimde daha önce yazmayı düşünüyorum. Sizce doğrumu yaparım? Bide Yıldız Teknik hakkında bilginiz varsa bu ikisinin mimarlığını karşılaştırabilirmisiniz? Gerçi bu kadar sözün üstüne biraz saçma bi istek oldu ama
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Benim burada yapacağım hiçbir yorum tarafsız olmaz. 2 üniversiteyi layığıyla karşılaştırabilmem için ikisinde de bir süre eğitim görmüş olmam gerek. Taban puanlar birbirine çok yakın, Yıldız tekniği kazanıpta İYTEyi tercih etmiş bir sürü insan var. Ben öğretim kadrosundan, eğitim dilinin ingilizce olmasından dolayı Ytü yerine İYTE'yi tercih etmiştim. Şu da önemli; mimarlıkta rahatça maket yapabileceğin, sabahlayabileceğin ortamının olması. ytü'de durum nasıl bilmiyorum ama iyte yurtları, 2şer kişilik daireler biçiminde hazırlanmış. Her dairenin banyosu, tuvaleti, mutfağı,24 saat sıcak suyu var. Deniz manzaralı
. Odanın anahtarını veriyorlar. Üstelik bu bir devlet yurdu ve fiyatıda 75 ytl. YTÜ de okursan nerede kalıcaksın. Nasıl bir ortamda çalışacaksın bunları araştırıp kıyaslayabilirsin. İyi şanslar
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben evde kalmayı düşünüyorum. yani o sorun değil.Tekderdim eğitim kalitesi. Sanırım İYTE o bakıma daha iyi he?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
mesela iş bulmak için ben ingilizce eğitim veren bi üni. den mezunum, bir yıl yurt dışında eğitim gördüm diyebilmek büyük bi avantaj sağlar mı?
(İYTE de okursam yurt dışına çıkmam daha kolay olur sanırım) |
|
|
|
|
|
#11 |
|
|
Hocalarımızın anlattığına göre eğer dil bilmiyorsan çok iyi işlerde çalışamazsın ama ingilizce biliyorsan, amerikaya, yurtdışına iş yapan firmalarla çalışabilirsin. Yurtdışındaki üniversitelerin başvuru formlarınıda incelediğimde öğrenim gördüğün dersleri yazmanı ve o dersleri hangi dilde öğrendiğini yazmanı istiyorlar. Ayrıca bizim okulun Fransayla ikili anlaşması var ki ileride Fransadaki öğretim üyeleriyle İYTE'deki öğretim üyelerinin iki üniversitedede dönüşümlü ders vermesini hedefliyor. İleridede hem o üniversitede hemde İYTE de okuyup iki üniversitenin de doktoralarını almak mümkün olacakmış. Aklında belli ki çok fazla soru var, istersen İYTE tanıtım ofisinden İlkay hanımla bir konuş:
İlkay ÇAYAKAR 750 6023 (direkt) 750 6000 (santral) 750 6015 (faks) e-posta: ilkaycayakar@iyte.edu.tr yada mimarlık bölümü başkanı Murat Günaydın'la da bağlantıya geçebilirsin. Aklına takılan her tür ayrınıtıyı yanıtlarlar. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
Meslek: Mimar
Sektör: Mimarlık Ofisi
|
selam
Rapid, gerçekte kimsin nesin bilemem ama cevaplar iyi olmuş üniversiteyi resmi olarak tanıtmak için, benim bile yeniden giresim geldi şu sınava yeniden
neyse bu konuyu açan arkadaş yeniden bakarsa diye birkaç bişeyler yazayım buraya eğitimi resmi dil ile vermek yerine yabancı dil kullanımı neden var. yabancı dil dediğimiz şey olan İngilizce artık dünyanın resmi dili haline gelmeye başlayacağı için, mezun olacak bir öğrencinin hem yurtiçinde hemde yurtdışında mesleğine hakim olabilmesi gerekmekte, yabancı dil ile ders işlemek çoğu zaman tarışmalara yol açsa da ben ve benim gibi çoğu kişi yabancı dil ile verilen eğitimden yana... Mimarlık mesleğinin terimlerini, püf noktalarını kendi dilinde öğrenme şansıda olacaktır tabii ki, fakat bu gibi bilgilerin öğrencinin kendi kendine öğrenilmesi daha çok istenmektedir. Fazla uzatmak istemiyorum, "rapid" hangi sınıfta bilemem ama şunu söylemeliyim, İYTE 'de okumak gerçekten zor, mimarlık eğitiminin programı biraz ağırdır. başlarda çok zor birinci sınıf nasıl bitecek derken, 4. sınıf olunca birinci sınıfın programı hafif geliyo artık ama hepsi mutlu mesut geçiyo, sıkılmadan sabahlamadan mezun olunamıyor, Ben bölümüme tek tercihte geldim ve su anda da çok memnunum, söyleyebileceğim bölümü sadece yazmış olmak için yazmayın, böyle yapan kişiler ya çok acı çekerek alışmaya çalışıyorlar ya da ne yazık ki okulu bırakıp yeniden deniyorlar, Teşekkürler..
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Arkadaşlar ikinizede çok teşekkür ederim. İlkay Hanımla konuştuktan sonrada fikrim değişmezse İYTE yi YTÜ den önce yazacağım.
Kesinlikle çok yardımınız oldu. Allah razı olsun. Kalın sağlıcakla... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
rapid
rapid super anlatmissin.
bende gozlemlerimle seni destekliyorum.... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
Meslek: Öğrenci
Sektör: Eğitim Kurumu
|
İYTE Hakkında
Tercih döneminde İYTE Mimarlığı düşünen arkadaşlar için:
Tanıtım filmi: İYTE Tanıtım Filmi Ayrıca daha ayrıntılı bilgi isterseniz: IYTE Faculty of Architecture Web Site İYTE AFA (Activities of Faculty of Architecture) İYTE AFAblog iyte.net | İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fikir Meydanı | İYTE İzmir yüksek teknoloji enstitüsü haber ve öğrenci sitesi Telefon ile daha ayrıntılı bilgi almak için: Bölüm Sekreteri Handan Kapusuz 0232 750 70 13 İYTE Mimarlık Bölümü Öğrenci Temsilcisi Dinçer SAVAŞKAN d_savaskan@hotmail.com İYTE Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğrenci Temsilcisi Meltem SAN meltemsan@std.iyte.edu.tr Arkitera Forumdaki İYTE Mimarlık Bölümleri: izmir-yuksek-teknoloji-enstitusu Üniversite Adayları-İYTE Mimar Sinan ile-izmir-yuksek-teknoloji-enstitusunu-karsilastirabilir-misiniz.html iyte-hakkinda-bilgi-istiyorum.html ytu-ile-iyte-nun-mimarligini-karsilastirabilir-mi.html |
|
|
|
|
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|