![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Yetenek Sınavları Hakkında Bilgi
ben ege üniversitesi peyzaj mimarlığı bölümü 3.sınıf öğencisiyim aynı zamanda istda msü iç mimarlık okumak istiorum suan aldığım eğitimin yetenek sınavlarına bi katkısı olurmu??istanbulda özel yetenek sınavlarına hazırlanmak için kurslar ve içerikleri hakkında bilgisi olan varsa paylasabilirmi lütfen!!!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
yazmaktan yoruldum forumlarda çok yazdım . O yazılara bir göz at istersen. Aldıgın egitim belki mülakat ta sana yardımcı olabilir oda zaten MSÜ de yok. Neden illaki msü bunu da anlıyamıyorum. Oysa bir çok okul var.Hele siz eger İzmirdeyseniz Eskisehir size çok yakın ve tam bir ögrenci kenti yoksa cennetimi demeliyim. Neyse siz bilirsiniz ama şunu iyi bilin ki bu okullara iyi figur çizemeyen giremez. Size perspektif, oran orantı demiyorum çünkü bunları bildiginizi var sayıyorum ama figür çizmek, çizgi kalitesi ve tonlama yı yapamıyorsanız hiç dusunmeyin okulunuza devam edin.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim!!!
ben zaten bu eğitimi kendi bölümümü
tamamladıktan sonra istiyorum ayrıca sadece msü olmak zorunda değil ama istanbulda olmasını istiyorum çünkü istda yaşıyorum bölümümü bitirdikten sonra tekrar ist'a dönücem peki tavsiye edebileceğiniz başka okullar varmı? serbest el çalışmaları yapıyorum aynı zamanda figür eğitimi almam tabii benimde bu konuda yeteneğim varsa yararlı olurmu sizce??? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
İstanbul da bir çok okul var mü gsf, mü eğitim, ve bir çok özel okul var.Bu okullara burslu girmek için de iyi çizmek gerekiyor.Bence eğitim almalısın en azından ne istendiğini anlaman için. Çünkü bir çok öğrenci işin ciddiyetini anlamıyor.Ben nasıl olsa yaparım diyor. Lisede ve aile içinde aman ne güzel çiziyorsun denmiştir.Maalesef gerçek bu değil.bir çok kişi gördüm kafasını çarpmadan akıllanmadılar.Önce bir o duvara tosladılar.Ve figür çizemeyen kişi de o okullara girmeyi denemesin diyorum. Hem obje hem figürü iyi ve doğru çizebilmek çok önemli.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Doğru söylediğinizi var sayaraktan şu soruyu da berbaerinde sormayı bir borç biliyorum:
Neden öyleyse tahtaya kalkıp bir dikdörtgen çizemeyen, çizemediğinde ağlayan iç mimarlık öğrencileri ile kaşılaştık yıllarca. Bırakın anatomi bilmeyi, en basit oturan fikgürü bile bakarak çizemeyen ve yine çizemediğinde ağlayan ğrencilerle karşılaştık? Neden yetenekli öğrenci arkadaşlarının kağıtlarına baktıklarında 'aa sebn süper çziyosun yahu, keşke ben de çizebilsem' diyebilen öğrencilerle karşılaştık? Tamam katılıyorum ben de zaten dediklerinize, çizebilen adam girmeli oraya. Girebilmek için de iyi çizebilmek şart. Fakat neden yukardaki gibi örneklerle 'çarpıcı bi bollukta' kaşılaştık?? Bu da zihnimi çook fazlasıyla uzun süredir meşgul eden bir noktadır... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Disiplinli Beton guzel demissin de bunun sebebi belli degilmi? Hocalar ne cizebiliyor, ne kadar anliyorlar bu isten? Benim elim iyi degildir i hocalardan kac bin kere duyduk sayisini bilmem. Birde cekinmeden soylerler.
Okula gireceksen ogrenmen gereken en onemli sey disiplinli calisma prensibi. Bunu sana kim verebilecekse onunla calis. Kendi kendine verebiliyosan o zaman parani kendine sakla derim. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Ne kadar ilginctir değil mi? Süper çizmen gerekir okula girebilmek için, ama eğitim verenler bırak süper çizebilmeyi, T cetveli ve gönye yardımı olmadan bir düz çizgi bile çizememektedirler. Sahi yahu, bak aklıma geldi şimdi... Şu ana kadar hocalardan hiç birinin birşeyler karladığını veya adam akıllı birşeyler çizdiğini göremedim, gözlemleyemedim. Ben mi çok şey bekliyorum, yoksa yetenek sınavı ile girdiğim yerde mesleki konuda bana birşeyler öğretecek(!) olan insanların da belli bir düzeyde yeteneğe sahip olmaları beklenen birşey değil midir? Yoksa dediğim gibi, ben mi çok şey bekliyorum? Sanmıyorum...
En son Disiplin&Beton tarafından düzenlendi : 28-04-2006 22:22 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
İlk soru neden okula girenler çizim yapamıyor?
Kurslarda zorla öğrenip ve ezberleyip en kısa surede unutuyorlar.Ben en yeteneksiz birine bile çizdirebilirim ama çok kısa bir sure sonra sıfırlanır. Bir neden de bilgisayar.Bizim bir sözumuz var bilgisayar icad oldu mertlik bozuldu. Bizim ve bizden önceki neslin neler yaptığını görseniz şaşarsınız.Bilegimize çok iyi huhmetmeyi biliriz.Aynı seyler öğretmenlerinizin bir kısmı içinde geçerli ama hepsi için bunu söyliyemezsiniz.Şu an marmara dekanı Nazan Erkmen çok iyi bir illustratördur.Fevzi Karakoç, Gurbuz Doğan Eksioğlu ve Sinan Baykurt ( ne yazık kaybettigimiz bir değer) çok kısa surede çok iyi çizim yapabilen bir hocamızdı.bu yönde.ve daha bir çok adını anımsayamadığım eğitimci...Ben genellikle grafikerlleri tanıdığım için bu örnekleri verdim. Bir çok insan belli bir sure çizmezse eli durur çizemez. Birde yukarıda dediğim gibi ne yazık ki kurslarda bazı şeyler ezberletiliyor aynı lise deki gibi. Ama bu işi hakkıyle öğrenenlerse benim gibi hala binşeyler çizebiliyorlar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Söyledikleriniz pek doğru.. Ancak bilgisayar özellikle ülkemizde en fazla son 6-7 yıldan beri yoğun bir şekilde kullanılan bir araçtır. Yani en azından çizim konusunda. Ben açıkçası 10 yıl kadar evel bir süreden bahsediyordum. İnanın bana durum bilgisayarın mertliği bozması durumundan öte bir olay. Çizim yapmak elbette çalışmak ve istemek meselesidir. Ama en başta ve en önemlisi 'yetenek' meselesidir. Bir kişiye nasıl elips çizeceğini öğretebilir ve onun sonunda 3-4 tane obje ile sözüm ona kompozisyonlar kurdurabilirsiniz. Bu da sınavı kzanması için yeterli olacaktır. Malesef. Sonrasında da dediğiniz gibi, bildiğini unutacaktır. Ancak yetenekli biri kıvılcımı aldığı anda zaten gidecektir sonuna kadar. Kurs, sadece belli bir alt yapı oluşturmak ve teknik olarak biraz 'bilinçli' olmasını sağlayacktı, sonrsında gerisi geli. Çizim konusunda yetenekli olanlar için konuşuyorum...
Marmara ünivesitesini bilemeyeceğim, ben bildiğim üniversiteden bahsettim. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi. Daha da açmak gerekirse 'İç Mimarlıktan'. Sizi temin ederim, bulunduğum o kadar uzun süre içerisinde eğtimci kadrosunda kesinlikle bir yeteneğe rastlamadım. Öğrencilerde yetenekli vardı, ama onlar da nedense almaları gereken notları alamazlardı. Ne hikmetse!!!? Sanırım burada bile bir 'rekabet' vardı. Ama tatlı değil, gerçekten mide bulandıran bir rekabet. Eğtiminin ilk senesindeki dersinde, 'Çizdiğin proje 90'lık ama ben sana kanaat notu 15 veriyorum' lafını işitmek, her öğrencinin başına gelecek birşey değildir sanırım... Bilmem, anlatabiliyor muyum? Ama evet, 'yetenek sınavı' ile okula girenlerin çoğu yapmaları gerektiği gibi çizim yapamıyor. Ama yapanlar da yapamayanlardan beter muamele görüyor. Bu, çok bilinmeyenli denklemlerin en zor olanıdır, araştırılası, etüd edilesi, derine inilmesi gereken bir problemdir... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Belki sizin için öyle ama grafikerler için bilgisayar 80 lerden beri var.Yani masa üstü yayıncılık macintosh ile yaşamımıza girmişti ama yaygınlaşması 90 ve sonrasıdır.Ve ilk siyah beyaz klasik küçücük ekranlı macintoshu bilirim.Sizin mimari programlarınız belki daha sonra geliştirildi çünkü ben evime bile 1995 de almıştım.yani o zaman bile evlerde vardı.Bir çok grafiker olmayan arkadaşımız iş yerine bilgisayar alındığında çok sevinmişti ama sonra matbaada çalışan bu kişilerin yaptıklarıyla bizimkiler arasında fark olduğu ortaya çıktı.Bizsiz iş yapamadılar
Sizi bilmem ama çizim yapamayan bir grafiker olmaz, olmamalı.Bir endüstri tasarımcıda olamaz.İtü de bu bölümü tanımayan bir öğrenci, yüksek puanlarla endüstri tasarım bölümüne girmişti.Ve çocuk resim dersi almak zorunda kaldı.Ama çizimle hiç ilgisi yoktu ve sanırım okulu bıraktı.Tüm güzel sanatlar bölümlerinde çizebilmek bence çok gerekli.Eğer eğitimciler çizemiyorsa çok yazık ve çok da ayıp, hele not konusunda böyle bir şey varsa ne diyeyim utansınlar.Çünkü birşeyleri yaratabilmek için önce eskiz yapmak gerekli bu da çizerek olur.Sonra gerekirse bilgisayar devreye girer.Onlar kendilerini geliştirmek için çalışmıyorsa bu onların ayıbı olsun bence siz doğru bildiğinizden şaşmayın.İlerde onlardan daha iyi konumda olursunuz çünkü artılarınız daha fazla.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Zaten ben de grafikerlik yapıyorum açıkçası. Ağırlıklı olarak yani. Ayrıca size de katılıyorum, bence de mimar sinan gibi bi okulda okuyan çizebilmeli. Hadi mimarlık bölümünü geçtim, sınavla giriyolar, bi yere kadar. Buna rağmen onların da belli bir düzeye gelebilmeleri şart çizim konusunda. Sağlam dersler almalılar... Ama dediğim gibi, eğitmenerin çizememesi dehşet verici. Yani çizerler tabi de, nasıl çizerler, mesele o.
Bu arada 'ilerde' derken daha ne kadar ilersi için söylediniz bilmiyorum ama, sanatsal açıdan bahsediyosak konum olarak, ben zaten girdiğim sene çok daha iyi bir konumdaydım. O kadarını söylim
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
![]() |
ya açıkcası ben çizim yeteneğinin doğuştan geldiği kanısındayım o yüzdende çizim yeteneği kazanılmaz ancak geliştirilebilir zaten öyle bi yeteneği olmayıpta bos heveslerle bu işe kalkışmak isteyenlerden değilim bu sınavlara hazırlanmak için mutlaka belli bir eğitim almam gerekiyor tamam ben çiziyorum ama benden ne istenceğini bilmeden bi işe kalkışmak anlamsız olur araştırma yapmama rağmen kimden ve nasıl eğitim alacağıma tam olarak karar vermedim onun için sizden yardımcı olmanızı istedim ama hala tam olarak bi cvp alamadım hocalar konusuna gelince türkiyede biçok hocanın bulundukları konumlara nasıl geldikleri belli suan okuduğum fakültedede biçok örneği var bi kaç taneyi geçmez hakkıyla o konumda bulunanlar o yüzden hocalardan fazla bişey beklemek yanlış bence tabiki böyle olmaması gerekiyor ama özellikle mimarlık ve güzel sanatlar fakültelerinde hoca ancak yol göstericidir kendini geliştirecek yine öğrencidir bence bilgisayarda cok şeyi değiştirmedi sadece biraz tembelliği ve kolaylığı getirdi beraberinde ama bilgisayarla çizim yapmak marifet deil bunu herkes yapabilir ama bir sanat öğrencisi için bilgisayar ikinci planda olmalı bilgisayarla sanat olmaz sanat el emeği ister bilgisayar ancak gerektiği yerde ve yerinde kullanılırsa gerçek amacına ulaşılır!....
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
![]() |
konu açamadığım için buradan sorayım bende:
ben şu an ir üniversite eğitim görüyorum bölümümü babamın zoruyla seçtim ve iç mimar/tasarım bunları okumak istedim hep.bu alanlarla ilgilide herhangi bir eğitim almadım.Yarın össye başvurucam babamdan gizli olarak bana güzel sanatlara giriş için neler gerekli yetenek sınavlarında ne isteniyor ya da hangi alandan kaç puan yapmam gerekiyor basit bir şekilde anlatabilirseniz çok minnettar olacağım... |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Merhabalar..
Ben bu siteyi yeni gördüm ve üye olmaya karar verdim aklımdaki soruları paylaşmak için . Konu açamadığım için buraya sormayı tercih ettim..Ama öncelikle Fraise arkadaşımızın sorusunu cevaplayayım bari (bildiğim kadarı ile. )Alıntı:
Yetenek sınavında da ; (GEÇEN SENE SINAVA GİRMEDİM BİLDİĞİM KADARI İLE YAZIYORUM.) önce canlı model çizim isteniyor..Sonrada 2.aşamada imgesel - perspektif çalışması isteniyor.Bazı üniversiteler de mülakat ile son aşama tamamlanıyor..Umarım yardımcı olabilmişimdir.. Şimdi gelelim benim soruma ; 2 yıl ÖSS denemesinden sonra G.Sanatlar'da okumaya karar verdim ve Aralık 05 'den beri de Ant'da sınavlara hazırlanıyorum..Daha önce hiç çizim yapmamıştım.Ama tabi ki başladığımdan bugüne geliştirdim kendimi..Sadece portre , el ve imgesel çizimlerde sorun yaşıyorum o kadar. İstediğim bölüm ; Grafik Tasarım..(Tabii ilk olarak sonraki tercih Fotoğraf..) Üniversite olarak da Akd.Üniversitesi..Mimar Sinan , Marmara gibi yerleri fazla düşünmüyorum çünkü çok zorlanırım diye düşünüyorum yani Akdeniz 'e girme şansım daha yüksek diye görüyorum... Sorum ise ; Grafik, Fotoğraf, Heykel vs.. bölümler için ne bilmek , ne yapmak lazım ? Önceden bilgi sahibi olmak - olmamak neler getirir ? Yani ben şimdi grafikerlik istiyorum ama çok fazla bir şey bilmiyorum grafik hakkkında bu okula girdiğimde nasıl yansır bana ? Okulda hayal gücünün önemli olacağını (Cismi soyutlama , logo çizimleri hayal etme gibi )duydum . Okula girdiğimde kendi kendine gelişir mi düşünce açısı şimdi farketmediğim detayları derslere girdikçe kendiliğinden farkedecekmiyim ? Bu arada gazete , dergi okumak , gezmek vs..bunlar da önemli 'dir diye düşünüyorum bir bakıma . Bunları da uyguluyorum ... Yani benim korkum ; bölüme girdiğimde bölümü sevmeme , yapamama korkusu .. Yardımcı olabilirseniz sevinirim .
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Yardımcı olabilecek olan yok mu acaba ?