![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
merhaba...
3 yıldır mimar olma hayaliyle yaşadım. Bu yıl 9 aylık öss çalışmamın sonunda bütün mimarlık bölümlerine yetecek puanımın olduğunu düşünüyorum ama kendimi bir mimar olarak daha düşünemiyorum.Bunun sebebi ailemde ve çevremde mimarlıkla ilgilenen şahıslar olmamayışı.Arkadaşlarımdan aldığım bilgilerle, sanal alem ortamında mimar okuyan tanımadığım insanlarla mailleşerek bu mesleği biraz olsa tanıma imkanım oldu.Ve son olarak buradaki tüm yazılarınızı okudum.Ama yine tatmin olmadığımı, kafam karışık bi şekilde düşünüyorum.Sizden istediğim birkaç soruma cevap verip tercih kağıtları gelmeden önümü açmanız. -Öncelikle kendimi kabiliyetsiz olarak görmüyorum ama size göre mimarlık adına 0 olan bir kişi üniversitede eğitilerek mimar olabilir mi? yoksa doğuştan gelen bi yetenek mi gerekiyor? -Küçükken legolarla bişeyler inşa etmeyi severdim, çok iyi geometri sorusu çözerim, üç boyutlu düşünebilirim, sabrederek puzzle yaparım, vs gibi şeyler acaba size göre içimde bi mimar ruhu olduğuna dair bir belirti mi?Mimar olabileceğimi nasıl anlayabilirim. -Mimar olacak insanda bulunması gereken özellikler nelerdir? -Mimarlığı en iyi hangi üniversite de okuyabilirim.Üniversite taban puanları doğruyu mu gösteriyor? -Mimarlık okumak dayanıklık istermiş, peki iş hayatında da mı bu böyle? -Üniversiteden çıkan ''ortalama mimar'' iş bulabilir mi? sorduğum ve sormayı unuttuğum tüm sorularımı cevaplarsanız teşekkür ederim. Vereceğiniz cevaplar öss stresini atlatıp tercih stresine giren bir insanın sadece 1 aylık süre içerisinde kendine uygun mesleği bulmasına yardımcı olacaktır... Cihan Çorak... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Yeni mezun olmuş bir mimar arkadaşınız olarak cevap verebilirim diye düşünüyorum bu sorularınıza.
1. "Üniversitede mimar olarak eğitilebilirsiniz" demek hem ülkemizde hem de dışarıda iddialı bir söz olur üniversitede bu işin kuramsal altyapısını alabilirsiniz ama mimar olmak tamamen size bağlı, okul dışında yaptıklarınıza eğilimlerinize vs... Ben şahsen özel bir yetenek gerektirdiğini düşünmüyorum, fakat yetenekleriniz doğrultusunda işleriniz kolaylaşacaktır. 2. Örneklediğiniz şeyler bir ruhun varlığını ya da yokluğunu kanıtlamaz. Açıkçası ben bu ruh olayına da inanmam belki ondandır. Mimar olabileceğinizi değil bence iyi bir mimar olabileceğinizi nasıl anlayacağınız önemli. Bunun için bir reçete olduğunu zannetmiyorum ama iyi olduğunu düşündüğünüz mimarların geçmişlerini inceleyebilirsiniz veya konuşabilirsiniz onlarla. 3. Bu cevap da iyi bir mimar için geçerli. İyi bir insanda bulunması gereken tüm özelliklerin yanında bazı teknik özellikler. Yaratıcılık, entelektüellik, kollektivite daha uzar gider bu liste. 4. Taban puanları kesinlikle doğruyu göstermiyor hatta bu tüm bölümler için geçerli. Bence puan değil istek sıralaması yapın varsın ölü tercih olsun. Ben olsam İ.T.Ü.'yü listemin başına yazardım. 5. İş yaşamında mimarlığın hangi alanında etkin olduğunuza bağlı, ama genel olarak tasarımla uğraşılan her iş sabır ister, yorucudur ama zevklidir diyebilirim. 6. İş bulur ama sevdiği işi bulması oldukça zaman alabilir. Bazı sorularınıza çevremden gördüğüm örneklerden cevap verdim, umarım faydalı olmuştur, başarılar... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|