![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Şehir ve Bölge Planlama - Peyzaj Mimarlığı
Merhaba arkadaşlar.. Uzun bir süredir merak ettiğim, araştırdığım bir konu hakkında sizlere danışmak istiyorum.. Her ne kadar araştırmış olsam bile tatmin edici cevaplar bulamadım şimdiye kadar malesef.. =(
Açıkcası iki bölümün de tam olarak ne yaptığını kavrayabilmiş değilim.. Nette bulduğum iş tanımlarıysa çok saçma geldi.. Meslekten birinin anlatıcağı gibi kesinlikle olmaz tabi... Merak ettiğim şeylere gelicek olursak: 1. Bu iki bölüm arasındaki farklar tam olarak nedir.? Hangi bölümün +ları daha fazladır.? ŞBP'ciler Peyzaj Mimarları'nın yaptığı işleri yapabilir gibisinden şeyler okudum bazı yerlerde ![]() 2. Yüksek lisansı hangi bölümler üzerine yapabiliriz ve hangi bölüm üzerine yapmak daha mantıklı ve yararlı olur.? Neden.? 3. Çalışma ortamı,koşulları nasıldır.? İş bulabilme durumu ve bulduğun işin kalitesi de önemli tabi ki.. İşini her ne kadar severek aparsan yap sonuçta yaşamını sürdürebilmen için belli bir gelire ihtiyacın olucak.. Bu açıdan ne kadar tatmin edici bu meslekler.? Meslekten arkadaşlar veya konu hakkında bilgisi olanlar cevap verrlerse cidden çok sevinirim... İlk mesajım için biraz uzun oldu sanırım, kusuruma bakmayın Uzun süredir bu forumu sadece okumak için kullanıyordum ama artık bilgilerinize danışma vaktim geldi.. Çoğu yerde bilip bilmeyen onlarca kişinin kulaktan dolma yorumlarını okumaktan bunaldım artık.. İnsanlara yardım ettiklerini sanarak daha çok kafalarını karıştırdıklarının farkında değiller sanırım.. ![]() Hepinize iyi forumlar... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Peyzaj Mimarı
![]() |
1_ Genel olarak şehir bölge planlamcılar zaten adı üstünde " planlamacı " kentin sürdürülebilirği kapsamında bir takım değişiklikler yapar .Detaya inilimez genel kapsamda düşünülür .
Peyzaj mimarları ise çevre kent ilişkisini indirgenmiş boyutunda yani detayda kendini gösterir. Meslek disiplinlerine göre Peyzaj Mimarlığı alan birinin büyük ölçekli planlama durumları söz konusu olduğunda , eğitimini alan Şehir bölge Planlamacılarına bırakması gerekir . Tabii fikir alışverişi herzaman olmalı .Aynı şekilde Şehir bölge Plancılarının da işin peyzaj boyutunda yerini o işin eğitimi alan Peyzaj Mimarına bırakması gerklidr. 2_ Yüksek lisansını gelişim sürecince belirlersin zaten yön tutturduğun vakit. 3_ Şehir bölge için konuşmuyayım herhangi bir bilgim yok. Peyzaj mimarları iş yaşamına göre . Aslında bütün meslekler böyle .Forumda yine mimarlarla ilgili böyle bir soru vardı "maaşlar ne kadardır " . Bu inan ki sana bağlı .Eğer akıllı isen işini gerçekten iyi yapıyorsan 4000 de alırsın . Bilmiyorsan bazı vasıflardan yoksun isen 700 alırsın.Bunlar tabii maaş . Birde kendi işini artık yapmaya başlarsan değme bu işin keyfine =) Genç yaşta sözüm geçsin boşuna mı okuduk diyorsan çalışacaksın geliştireceksin kendini bu iş budur. Yok ben rahatım yerinde sabah gideyim ofise geçeyim bilgisayar başında çizim yapayım sunumları düzenliyeyim ,ofis ortamında çene yorayım , ofisin loş güzel ışıkları olsn ,ortam değişik atmosfer olsun mimar olduğumuz anlaşılsn ,akşam 5 olsun çıkayım eve ayaklarımı uzatayım diyorsan aynen devam ..
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Alıntı:
Bu arada cevabın için sağol, cidden yardımcı oldu...
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Şehir Bölge Planlama - Peyzaj Mimarlığı
Bazı bölümleri seçerken çok iyi bir seçim yapmak lazım.Şehir bölge planlama ve peyzaj mimarlığı gibi bölümler gelişmş kentlerde iş potansiyelinin fazla olduğu kentin ve işin keyfinin çıkara çıkara çalışmaların yapıldığı yerlerdir.Aksi taktirde bulunduğunuz il yada ilçede kalıcaksınız belediyeni fen işleri civar yerlerdeki bazı yerlerde iş küçük potansiyelli işler bulabilirsiniz.Gelelim ikisinin farklarına şehir bölge planma geniş ölçekli büyük projelerde ve genelde ihalelerle çalışan mimarlık koludur.Peyzaj mimarlığı yukardaki anlatıldığı gibi çevre kent ilişkisini detaylı işleyen meslek dalıdır.Ülkemizde bir kaç okul hariç orman fakültesi yada ziraat fakültelerinde eğitim verilen bir bölümdür.Bunları hesaba katılarak bölüm seçme gerekir.İyi çalışmalar.Saygılarımla...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Tanımı ve genel hatlarıyla ne yaptığını öğrendim arkadaşlar sayenizde; sağolun...
Size göre mesleğin artıları ve eksilerinden bahsedersiz sevinirim... |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Alıntı:
Tanıdığım şehir planlamacıları vardır.Kimsenin meslekten yana şikayetini duymadım.Kazanınız ve okuyunuz.Başarılar.Saygılarımla...
|
|
|
|
#7 | ||
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Alıntı:
Alıntı:
Malum sıkıntılı bir dönem içindeyim... Hala P.M. ve Ş.B.P. arasında tam olarak karar verebilmiş değilim... Şu tercihleri bir an önce atlatsam süper olucak ya
|
||
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Ben sizin yerinizde olsam ki ben böyle yaptım.Bulunduğunuz şehirdeki şehir bölge planlamacılar ve peyzaj mimarları ile konuşun.Bunlardan birini mi bulamadınız ozaman bulunğunuz şehirde Mimarlar ve Mühendisler Odası mutlaka vardır.Araştırın ve telefon edin.Mutlaka sizi yönlendiriceklerdir.Bulduğunuz kişilere kafanızdaki soruları tek tek sorun?Mesleğin içeriği,okudukları okuldaki eğitim tarzı,yaptığı işler ,karşılaştığı projeler gibi gibi...Sonunda sizin yapmak istediklerinizle uyuşup uyuşmadığı hakkında mutlaka faydası olur diye düşünüyorum!Ben sırf bir şeyleri öğrenmek mesleğinde içinde olan kişilerden bilgi almak için bir çok mimarla sohbet ettim.Ayrıca bir iç mimarın yanında çalışarak işin içindeki havayı soluyarak gerçekten bu mesleğimi istiyorum diye kendimi kritik ettim..Zaten bir şeyin içinde olduğunuzda bir his sizi o mesleğe karşı iter ya da çeker.Yorulsanızda,zorlansanızda sonunda aldığınız bir ufacık sonuç,bir şeyler öğrenmenin getirdiği haz o mesleğe karşı sizi otomatik olarak güdüler....Umarım yardımcı olmuşumdur.Kolay gelsin.İyi seçimler...
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Cidden iyi bir tavsiye oldu bu. Pazar günü sınavı bir atlatayım da ondan sonra danışmak için birini bulmaya çalışırım...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Önemli değil
. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana! Ama şunu unutmayın herkesin size doğru yol göstereceği ve olumlu yaklaşacağını sanmayın. Yine tüm kapıları tek tek çalmak ve durumları zorlamak sizin elinizde. Öss'de başarılar dilerim. Hayırlı akşamlar. Kolay gelsin...
" Ne kadar seversen sev, ne kadar bilirsen bil söylediklerin karşıdakinin anlayabileceği kadardır " MEVLANA. En son lumina tarafından düzenlendi : 30-07-2008 22:28 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
İzmir
![]() |
Merhabalar...Ben de tercih dönemindeyim ve gerçekten kafam çok karışık.Aslında mimarlık istiyordum ama puanım istediğim gibi gelmeyince şehir ve bölge planlamaya yöneldim, onun için de başta bu forum olmak üzere nerede yazılar,yorumlar bulursam okuyorum ve her okuduğum yazıyla daha büyük bir çıkmaza giriyorum.Burada şehir ve bölge planlama için güzel şeyler okurken,bir başka yerde Türkiye'de bu mesleği yapmanın çok zor olduğunu,çoğu mezunun kendi işini yapmadığını ve eğitiminin çok zor olmasına rağmen çoğu kişinin bunun karşılığını alamadığını üzülerek okuyorum.Lütfen iş olanakları ve mesleğin Türkiye'deki potansiyeli açısından bilgilerinizi,düşüncelerinizi paylaşın,meslek konusunda gerçekten bilgiye ihtiyacım var,çok az günüm kaldı...
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Kararsız olup önüme gelene fikir danıştığım zamanlarda bir bölge plancıdan aldığım mesajı buraya kopyalıyorum. Umarım arkadaşların buraya yazmış olduğu cevapların dışında az da olsa yardımcı olabilir.
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
İzmir
![]() |
Teşekkür ederim,yarın tercihlerimi vereceğim ve sanırım şehir ve bölge planlamayı kazanacağım,umarım mimarlıkta takılıp kalmam ve sevebilirim...
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
Alıntı:
Neden malesef dendiğini anlayamadım. Bize tasarımımızın (bütün aşamalarında) çevreyle ilişkili olması öğretildi. Yapıyoruz da. Bunun şehir planlamacılara eksiden çok artı getirmesi gerekmez mi? Bu mesleklerde bu kadar keskin hatlar çizmek mümkün müdür ki "İÇ sizin DIŞ bizim" diye. Tüm prensipler bir arada güzel değil midir zaten. Saygılar... |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|