![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye Adayı
![]() |
mimarlık ve yetenek
ehem.. ben 23 yaşında, 3 yıl fen ebediyatta fizik okumuş (dersler iyi değil tabi, o yüzden 4. sınıf sayılmam), ama elektronik yerine mekaniği sevdiğinden fizikten soğumuş, o yüzden öss için tekrar dershaneye kaydolmuş kararsız bir insanım. peki ne istiyorum?
öğretmen olmayı kesinlikle istemiyorum. elektronikten zaten hazzetmiyorum; ki neredeyse bütün meslek dalları bilgisayar ya da elektronik üzerine. mühendis olmak da pek istemiyorum, nedense ilgimi çekmiyor. dolayısıyla geriye birkaç eşit ağırlık bölümüyle mimarlık kaldı. dün dershaneden bir çocukla konuşuyorduk, bana mimarlık istediğini söyledi. çizin falan yapıp yapmadığını sordum. hiç denemediğini söyledi. nasıl olacak diye sordum, hallederiz dedi. benim de oradan aklıma takıldı. önceden değil ama son 1 yıldır amatör olarak, orta vadede bilgisayar programlamayla uğraşmak istediğimi farkettim. programlama derken mimarlıktan çok da farklı olduğunu düşünmüyorum, çünkü her ikisi de yaratıcılık isteyen uğraşlar. yani bir şeyler "yaratmak". birkaç yıldır da herhangi bir şeyi hayal etmek, ve gerçeğe dönüştürmenin nasıl olduğunu düşünüyorum, aklıma geldikçe. akıl almaz bir haz duygusu diye tahmin ediyorum. müzikle uğraşmak istiyorum, besteler yapmak vs. bütün bunlara beni neyin ittiğini de bilmiyorum, sanırım yaşımla ilgili olsa gerek. ama yaratıcılık konusunda kendime pek güvenemiyorum açıkçası. eğer yaratıcı bir insan olsaydım zaten bunları yazmaz, hedefimi mimarlık olarak koyardım. ama şu an ne yapacağımı pek bilemiyorum. böylesine temelsiz nedenlerle aklımdan mimarlık geçtiği için bana kızacaksınız tabi, anlarım; ama ne yapmak istediğim konusunda pek bir fikrim de yok. sorum şu: diyelim ki her şeyi düşündüm (mimarlığa aklım yattı, mekaniği sevdiğim için alet kullanmamda da sıkıntı yok, 3 boyutta düşünmekte üstüme yok, kendimi sözlü ifade etmede de çok iyiyim, vs.), yaratıcılık ne olacak? var olanı nasıl geliştirebilirim değil, nasıl yaratıcı bir insan olabilirim? ya da bende bie şeyler varsa ve ben bunun farkında değilsem bunu nasıl ortaya çıkarabilirim? yukarıda da dediğim gibi yaratıcılığım olduğunu düşünseydim bu yazıyı hiç yazmamış olurdum. yapıcı mesajlarınızı bekliyorum. teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
Hakkari
Öğrenci
![]() |
yaratıcılık
bu sancılı dert kahır bi iştirki sevmeyenler için sancıların yüreğine kadar dokunduğu zamanlara ateşe yürümek gibi bişey.
ancak çizgiler var yüzünde derken altındaki yaratma yarattığını vücuda getirme keyfine de diyecek yoktur sevdin mi. demem o ki ne meslek seçersem diye seçeneksiz kaldığın zamanlarda değil, nasıl mimar olurum diye aradığında, o saatlerce günlerce modelini aramakla yorulmayacağın ve buldum dediğinde aslında daha yeni başladığını farkettiğinde de yılmayacağını bildiğin zamanlarda da mimar olmalıyım diyebileceksen seçeceğin bi iş . aslında belkide seçilmiyor da denileibilir mimarlık çünki bu bir işten ziyade bi eylem bi karşı geliş belki bi yerlerde dünyanın yaşamına yeni pencereler yeni açılar açma sanatı ile yoğrulmuş anlatım dilinide çizgilerden seçmiş teknik bir iş. iyi düşün derim ama bize katılman bana keyif vermez demediğimi bilmneni isterim.. masandan, sandalyenden, yatağından odanın penceresinden, dışarı baktığında gördüğün manzaradan. sokağının şeklinden, kaldırımından, yaşadığın soluduğun mekanların yetersizliğinden veya yanlışlıklarından şikayetçiysen ve bunların daha düzenli olabileceğine dair umutların ve belki önerilerin yada doğru bi çözüm fikrin olmazsada onlara eleştirel bakabildiğinden eminsen, bi kentin işleyişinin nasıl daha yaşanır olması gerektiğine dair düşünmekten keyif alabileceksen gir bu serüvene bence ve onun serüven olmadığını yaşadıkça gör. belki bi düşünmenin yerlerine detay olur bu alıntının... mimarlık yaratma sanatı eğitimle desteklenmesi çooooook gerekli... Ancak her insan eğitilerek mimar olabilirmi bence sanat yönü ağır basan bir meslek ve salt eğitimle yada salt sanatsal yaklaşımla yapılabilecek bir meslek değil ikisini birarada yoğurabilenlermi başarılı oluyor dersiniz Çizgilerle dans etmeyi meslek edinmek kadar keyifli bir iş olmazsa gerek ama çizgileri severek başlamalı ve onları nasıl kullanmayı öğrenerek sürdürülürse başarılı olunur gibi geliyor bana siz ne dersiniz |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Üye Adayı
![]() |
hiç cizim cizmeyen biri sene sonunda en iyi şekilde teknikleri ögrenebilirmi bu birazda ezbercilik degilmi
genelde bu sorularlar karşılaşılıyor.ama bende cizimi başlarken hiç birşey bilmiyordum yavaş yavaş ilerledigin farkındayım.hatta ilk cizdigim ve son cizdigimi kıyasladıgım zaman şaşırıyorum.hoca bende nası yetenek gördü diye umarım istediginiz yeri kazanırsınız.tabi bende
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
yaratıcılık her meslek alanında bulunması gereken temel bir yetenek bence. sadece tasarıma yönelik bir yetenek olarak indirgemeyelim. sadece mimarlığa has bir yetenek var mı diye sorarsak eğer bence o yetenek uzay/mekan organizasyonu kurabilme yeteneğidir. uzay/mekan'ın içinde ses/ışık/sertlik/renk gibi nitelikler de dahil elbette. bir mimarda olması gereken diğer yeteneklerse (bence): analiz yapabilme, 2/3 boyutlu algılama, sayısal hesaplama, ölçekleyebilme/ölçülendirebilme, izdüşüm yapabilme, sentez yapabilme, seçenek yaratabilme, taslak çizebilme, soyutlayabilme, çizim tekniklerini kullanabilme, ilişki kurabilme, ifade edebilme, sunabilme, empati kurabilme, ikna edebilme, ve daha aklıma gelemeyen bir çok benzer yeteneklerdir.
ayrıca bir mimarın fizik,kimya,biyoloji,felsefe,psikoloji,tarih,coğrafya,dilbilgisi gibi bilim dallarında ve edebiyat,müzik,resim vb sanat dallarında yetişmiş, ilgili ve takipçi olması gerekir. bunlar gibi yeteneklerle donanmış , ilgili bilgilerle kendinizi donatmış ve hala donatıyorsanız bir mimar yoksa bir mimarcık olursunuz. her şey sizin elinizde. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Bence tam anlamıyla özetlemişsiniz.Eksik bir şey bırakmamışsınız Anarchitect.Mimarlığı tek çizimden ibaret bir zihniyet yada onlara öyle olmadını anlatamayan cahil rehberlik ve eğitim danışmanlarında suç!Mimarlık gözünü,beynini,ellerini kısacası tüm algı ve duyularını her an bir şeyler için açık bırakmaktır.Mimarca kalın
Saygılarımla...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
Sayın archerman, yazdıklarınızı okurken kendi yaşadıklarımı düşündüm. Ben de bir yıl hiç sevmediğim bir bölümde mesaimi harcadım, şükür ki erken davrandım ve bırakıp yeniden hazırlandım. Mimarlığı seçerken "ben yaratıcı bir insan mıyım?" diye sormadım bile kendime, çünkü bence yaratıcılık doğuştan gelen bir şey değildir. Günlerce haftalarca çizersiniz, elleriniz o mutmain olacağınız anın özlemiyle kağıt üzerinde dolaşır durur, ve bir an gelir işte oldu dersiniz, yaratıcılık emek vermekle gelişir, çok araştırmakla, örnek görmekle... Ben bu işe bütün benliğimle kendimi verebilirim diyorsanız buyrun efendim
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
Adana
Öğrenci
![]() |
yaratıcılık bence de gezip görme, araştırmayla gelişir. Fakat doğuştan olan yetenek ise bu yaratıcılığı geliştirme sürecini oldukça kısaltır.Yani doğuştan gelen yetenek bence ekstra bir şanstır.
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|