![]() |
|
|||||||
| Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye Adayı
![]() |
Mimar Sinan'ın kitap olarak eseri var mı?
ÜNLÜ MİMAR MİMAR SİNAN IN KİTAP OLARAK ESERİ VAR MI ACABA? ben bu yıl öss ye girdim ama
araştırma yapıp bölümüm hakkında ön bigi mahiyetinde kitaplar okumayı düşünüyorum, bu konuda piyasadan baktığım kadarıyla okuyabileceğim bi kitap ta var ama yabancı bir yazar kitapın adı MİMARLIĞIN ÖYKÜSÜ ama mimar sinanın yazmış olduğu bir eseri okumayı çok istiyorum ilgilenenlere..... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Bildiğim kadarıyla Sinan'ın kendi yazdığı bir eseri yok, fakat Mimarığın Öyküsü kitabını okumanı tavsiye ederim zira mimarlık tarihi dersleriyle başın muhtemelen derde girecektir ve o konuda sağlam bir kaynaktır.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
Türkiye dışı
Öğrenci
![]() |
Mimarlığın Öyküsü güzel bir kitaptır. Ancak mimarlık eğitimine yeni başlayacak biri olarak bence dergi alıp onları incelemen daha mantıklı. Kitabı oku ancak içerisinde sana yabancı gelebilecek terimlerle karşılaşabilirsin.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
mimar sinanla ilgileniyorsan ''mimarlığın öyküsü'' nü tavsiye etmem.okulda onları yeterince verecekler zaten.İlk olarak mimar sinan'ın eserlerini çok iyi açıklayan JALE NEJDET ERZEN 'nin ''mimar sinan estetik analiz'' kitabını tavsiye ederim.
Bunun dışında osmanlı mimarlığının ardında yatan felsefi düşünceyi açıklayan TURGUT CANSEVER ,in ''kubbeyi yere koymamak'' adlı kitabı ve FERHAN YÜREKLİ ve CENGİZ BEKTAŞ' ı okuyabilirsin.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Üye Adayı
![]() |
açıklamalarınız için hepinize çok teşekkür ederim
ama şunu merak ettim.Çevremdeki bir mimardan duyduğum kadarıyla Mimar Sinan ın eserleri projeleri v.s Osmanlı arşivlerinde muhafaza altımda tutulmaktaymış. bunun nedenlerini merak ediyorum onun hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak tüm mimarlar için vazgeçilmez bir hazinedir Ve işin bence kötü tarafı Sinan hakkında detaylı olarak bir Rus araştırmacısı Gleb Şulpyakov incelemelerde bulunuyor ve izlenimlri arasında şunları söylüyor; Mimar Sinan ile nerede, nasıl tanıştın? Eminönü’nde sırtımı denize verdim ve yukarılara baktım. O anda büyük ve görkemli bir yapı gördüm. Orası Süleymaniye Camii imiş. Daha önce hiç rastlamadığım ulu, muhteşem bir yapı. O anda kim yaptı, nasıl yaptı önemli değildi. Önemli olan tarzıydı. İlk gördüğümde duygularım irkildi, şaşkındım. Süleymaniye, bana imparatorluğun büyüklüğü ile padişahın yeryüzündeki hükmünü göstermesi açısından çok çarpıcı geldi. Bu ulu yapı, sahip olduğu ferahlık, şeffaflık ve sonsuzluk duygusu veren mekanı ile insanı kendisine çekiyor. Bir mimaride bunların bir araya getirilmesi çok zordur. Bir akşam Süleymaniye’nin içine girdim. Sessizdi, turist yoktu. Birisi Kur’an okuyordu. Avrupa’da da çok büyük mabetler var. Çoğuna gittim. Mesela İtalya’daki mabetlere de girdim. İçeri girdiğinizde kendinizi, ezilmiş ve Tanrı’dan çok uzakta hissediyorsunuz. Ama Sinan’ın camilerindeki mimarî çok farklı, insan o yapı içerisinde farklı duruyor, ezilmiş ve baskı altında değil, koruma altında. Bizim Türk olarak bu konularda ilgisizliğimiz bence hat safhada. SİZ BU DURUMU NASIL AÇIKLARSINIZ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Bunun en önemli sebebi milletimizin kendi tarihinden uzaklaşması veya uzaklaştırılmasıdır.Sen şimdi kendi tarihini araştırmaya başladığında,İlk aşamada belki harflerini bile bilmediğin yazılar karşına çıkacak. Hadi onları öğrendin bu sefer anlamını bilmediğin bir yığın kelimelerle didineceksin.Böyle bir durum dünya tarihinde görülmemiştir. Durum böyle olunca haliyle kendi tarihini araştırmaktan aciz oluyorsun.Bunun gibi mimari eserlerin yanında, kendi kültürümüzü oluşturan felsefi eserlerden de yoksunuz.
Tüm bunlar da hayata bakışımızı, mimariyi oluşturma biçimimizi, sanatsal etkinliklerimizi pasifleştiriyor ve yaptıklarımız avrupa yada eski eserlerimizin niteliksiz kopyaları olmaya başlıyor. Bunu aşmamız için inşa edilmiş eserlerin, formundan ziyade hangi felsefi temeller üstünde oturduğunu bilmemiz lazım. Tüm bunlara rağmen senin gibi bu durumu merak edip araştıran arkadaşlar sayesinde bu bilmeyişlik,ilgisizlik azalacak ümidindeyim. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Üye Adayı
![]() |
iz sana çok teşekkür ederim ama inan ki eğer mimar sinan ve onun gibi dahilerin eserleri hiç olmazsa bizim gibi meraklılara mükemmel kaynaklar olacaklardır.Onun için biz onları bulduğumuzda gerekirse Osmanlıcayı ve ilgili tüm terimleri öğreniriz.
Tüm dünya mimarlarımızdan hayranlıkla bahsederken bizler neden ilgilenmeyelim ki. Ben bu sene sınava girdim tercihlerimi yaptım,bekliyorum bu aralar(sabırsızlıkla). Ama şunu söyleyim sana mimarlığın öyküsü de güzel bir kitap en önemli özelliği herkes için gerekli olan yapı mimarisinin temelleri ve felsefesi üzerine yazılmış bir kitap.Bu kitabı okuyorum ve tavsiye ederim herkese. Ama sorum şu olacak sizlere bu ve bunun gibi kitapları okumaya devam ederek ve tasarımda kendimi geliştirerek ilerde iyi bir mimar olabilirmiyim sizce? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
cengaver, mimarlığın öyküsü´nü bende okudum ve elbetteki iyi.
ilk aşamada mimar sinan´ı daha çok araştırman için okumanı tavsiye etmedim. Bunun dışında kitabda ilk uygarlıklar anlatıldıktan sonra avrupa mimarlığına geçiliyor.türk-islam mimarlığı üzerine kayda değer bir şeyler yok .Ayrıca avrupa eksenli bakış açısıyla yazılmasından ötürü tavsiye etmiyorum.Bu noktada cansever`i okumanı kesinlikle tavsiye ederim. Bir kaç gün önce bahsettiğin rus araştırmacının hissettikleri bizlere bir şeyler öğretiyor. Osmanlı mimarisinin insanı ezmeyişi,ferde değer verişi,ferdi hiç bir şekilde yönlendirmeyişi,o zamanın osmanlı dünyasında hakim olan vakur,tevazu,huzur gibi hisiiyatların tezahürüdür.İşte biz, o hissiyatı ne zaman elde edersek,yaptığımız eserlerde o nisbette mimar sinan´ın eserleri gibi etkileyici olur.Mimarlık eğitimi de şüphesiz çok önemli. İyi mimar olmak demek,çok para kazanan,herkezce tanınan mimar olmak demek değildir.Mimarlıkta bu hızla ilerlersen çok iyi bir mimar olacğında kesin. ![]() Bu noktada başka arkadaşlarımızın düşüncelerini öğrenebilirsek çok memnun olacağım.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Üye Adayı
![]() |
iz sana yürekten katılıyorum ama bişey söyleyeceğim
benim okumayı hızlandırmam gerekiyor biraz yavaş okuyorum tavsiyelerinizi bekliyorum bir de sen nerede okuyorsun merak ettim... gerçekten sadece sen ve ben yazışıyoruz samki forum bize kaldı.... ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Bildiğim kadarıyla kitap olarak eseri yok. Ancak hayatının anlatıldığı kitaplat olması lazım. Okumanı tavsiye ederim.
Saygılarımla M.TÜRK |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Şehir Plancısı
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
sayın seda tabiki değerli araştırmacılarımız onlarca yıllarını vermişler, kafa yormuşlar bu noktadan hakları çoktur .Yazılarımızdan öyle sonuç çıktıysa kusurumuzun affını dileriz.Ben şu noktaya değinmiştim. Avrupaya kıyasladığımızda onlarda, bizdeki gibi bu kadar eser bırakmış bir mimar yok. Ama onların yapmış olduğu araştırmalarda oratada,biz kesinlikle onlara yetişemedik.Şimdilerdeyse bu değişiyor. Bizde de araştırmaların sayısı ve kalitesi her geçen gün artmaktadır.Bunun sepeplerinden bir kısmını da yazdım.
Sence bu zamana kadar olan araştırmalar yeterli mi?cevabın evetse anlaşılan mimar sinanı ve mimalığımızı tam kavrayamamış durumdayız.En vahim durumda bu olsa gerek. ![]() cengaver seninle konuşmalarımıza kocamimar@hotmail'den devam edebiliriz.mailini bekliyorum.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
İstanbul
Mimar
![]() |
mimar sinan maalesef kaleme aldığı bir eseri benim bildiğim yok
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
İç Mimar
![]() |
mimar sinanın bir arkadaşına yazdırdığı tezkiretü'l bünyan adlı bir eseri vardır. bu kitapta yaşadıklarından bahseder. Suha Arın'ın çektiği Dünya durdukça adlı belgeleselde bu kitapta birazda olsa bahsedilmektedir...
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Üye Adayı
![]() |
Tezkiterül Bünyan
tezkiretül bünyan adlı eserin tercümesini veya orjinalini bulabilirmiyiz acaba?
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|