Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Üniversite Adayları

Üniversite Adayları ÖSS'ye girdiniz, mimarlık okumak ve en dogru tercihi yapmak istiyorsunuz. Bütün sorularınızın cevabı bu başlık altında.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 26-07-2007, 20:15   #1
Forum Üyesi

özge-89 is on a distinguished road
mimarlık öğrencisi olarak İstanbul'da yaşamak

merhaba;
Ben bu yıl össden kazsız belasız çıkmış ve kafası çok karışık mimarlık yazmak isteyen bir genç olma eylemini gerçekleştirmekteyim. Burada sorulmuş sorular ve cevaplar kafamdaki çoğu soruya yanıt oldu. Fakat bir soru var epey kafamı kurcalayan: istanbulda itü ya da mimar sinan da okuyan bir öğrencinin kalacak ve ulaşım problemleri.( özellikle de mimar sinan için) Eğer benim için yazacak bir şeyleriniz var ise çok sevinirim...
özge-89 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-07-2007, 21:14   #2
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
architect9 is on a distinguished road
Merhaba özge,istanbul sana mimarlık için bütün olanakları sunabilir.Tabiki bir kız olarak üniversiteye yakın bir yerde oturman senin için daha iyi..
architect9 Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 26-07-2007, 23:10   #3
Arkitera Üyesi

Türkiye dışı
Öğrenci
mormimar:) is on a distinguished road
İstanbul da okumuyorum ama kalacak yer konusunda diyebileceğim çalışabileceğin bir ortam yaratabilmen önemli. Yurtta ne kadar olur bu bilmiyorum. Ben evde kalıyorum ve ayrı bir çalışma odası yaptım kendime. Eğer yurtta kalmayı düşünüyorsan. Yurtta kalan mimarlık öğrencileriyle konuşmanı tavsiye ederim. Şimdiden başarılar diliyorum.
mormimar:) offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-07-2007, 15:02   #4
Forum Üyesi

yanıtlar için teşekkürler... Siz mormimar: ) sanırım Mersin Üniversitesinde öğrenim görmektesiniz. Hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Eski 28-07-2007, 01:15   #5
Forum Üyesi

isdensim'in Avatar'ı

isdensim is on a distinguished road
Elbette İstanbul un ulaşım problemleri için çözüm yolları arıyorsunuz. Buna ben bir cevap verip işinizi kolaylaştıramayacağım galiba, büyük ihtimal diğer ağabey ve ablalarınız size daha etkin cevaplar vereceklerdir.
Ama ben sizin aynı zamanda mimarlığa bakış açınızı etkileyecek benim önemsediğim ulaşım yollarından başta bahsedeceğim.

Bırakınız İstanbul’da yada Trabzon’da deneyimleyiniz mimarlığı. Birinde tüketim toplumunun en büyük sorunlarıyla yüz yüze gelip, yüksek tarih birikimi ve sanat ortamıyla karşılaşacak, entelektüel birikim ve yaşam deneyimlerinizi hiç bir şehirde olmayacağı kadar artıracaksınız. Aşık olacaksınız bu şehre, aynı zamanda bu şehirde aşık olacaksınız, unutmayın.
Mimar iyi bir gözlemcidir, iyi bir tasarımcı değil. Çevrenizi, problemlerini ve gereksinimlerini çözümlemeye çalışacaksınız. Bunun için gözünüzün seçiciliği ve beyninizin kıvraklığı bu kozmopolit şehirde size hiç bir şehrin sunamayacağı kadar mimarca bilgiyi aktaracaktır. İstanbul sizi istemeseniz de mimar yapacaktır.

Diğer şehirde de doğayı göreceksinizdir. Yakın şehirlere yapacağınız küçük gezilerle yerel mimarlık öğelerini deneyimleyip, doğayı tanıyacaksınız. Yeni yaşam şekillerini ve alternatif bir yaşamı daha içsel bir şekilde kuramlıya bileceksiniz. Topografyayı ve ona uyum sorunlarını daha farklı bir şekilde okuya bileceksiniz. Metropollü bir mimar olmaktansa kırsal bir mimar olmayı tercih edebileceksiniz. Yerel malzemeleri teknolojiyle birleştire bilecek, bunların araştırmasını yapabileceksiniz de.
Bu şehirde sizin çok aktif olmanız gerekmektedir. Gezilerinizi sürekli ve düzenli yapmanız gerekecektir. Trabzon da elbette insan ilişkileri, sosyal olanaklar daha az olabilir ama bu olanakları bölge yerel mimari örneklerini gezerek büyük bir değere dönüştüre bilirsiniz. Bundan daha büyük bir olanak olamaz. Sürekli, nerede olursanız olun okuyunuz. Okulunuzda az mı toplantı yapılıyor, kulüp kurunuz orada kendi kültür yuvanızı arkadaşlarınızla oluşturunuz.
Bu mücadelelerin size ne büyük deneyim ve güç kazandıracağını yadsımayın. Bu bilinçle burada olunuz.

Metropolde yaşamış olmaktansa Trabzon da doğayla iç içe temiz hava soluyup kırsal mimari ve organik mimari konusunda deneyimleye bileceğim beyin fırtınalarını yaşamış olmak, bölge yerel mimarlığını ve mekan kullanım- sosyal paylaşım ilişkilerini yakından izleme olanağını bulmuş olmak isterdim. Ama nerden bakarsanız, neyi yaşarsanız yaşayın mimarlık eğitimi sonunda edineceğiniz entelektüel kazanım ve bilgi birikimleriniz sizi yurt dışına isterseniz taşıyabilecektir. Unutmayın siz Mimar olacaksanız. Sizin bilginiz altından daha değerli, nükleerden daha güçlü olacaktır. Ben bu iki şehri öneririm size.

Unutmayınız kişi olarak siz düşüne bildiğiniz kadar güçlüsünüz. Bu nedenle düşünmeyen faal olmayan bir beyin istediği hangi şehre giderse gitsin mimar olamaz.
Mimarlığın evrensel dilini bana sorarsanız,
Matematik derim
Tarih derim
Eleştirel bakış açısı derim
Farklıyı görme çabası derim
bu saydıklarımı yanınıza almadan mimarlık okumaya gitmeyin derim.

-------------
ki sizin ana sorununuza bir giriş yaparsak;
Evde kalacaksanız, Mimar Sinan Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi de okumanız bir şey değiştirmiyor.
Cihangir, Beşiktaş, Taksim bölgeleri bu üniversite öğrencileri yoğun bölgelerdir. Bana sorarsanız Beşiktaş semti daha güvenlikli gibidir ve tek araçla Taksime ve Tophaneye 10 15 dakikada ulaşılabilinir. Cihangir de kötü sayılmaz. Tramvay hattı Tophaneye kadar gelip feniküler sistemle Taksime bağlanması ile artık Çapa, Haseki, Sultan Ahmet ve çevreside ikamet için rahatlıkla bu iki üniv. için düşünüle bilinir. Mimar Sinan Üniv. okuyan gençler tophane bölgesinde ve Cihangirin alt kısımlarında oturmayı tercih edebiliyorlar. Ev kirası olarak bir ev arkadaşıyla paylaşacaksanız aylık 350- 500 bin YTL yi gözden çıkarınız. Okula yakın bölgelerden tek başına ev tutacaksanız sadece kira 900 ile üstü olacaktır. İstanbul’u öğrendikten sonra daha uygun evleri muhakkak siz seçebileceksinizdir de.
Şunu söylemek isterim mimarlık eğitimi yurtta çok zor. Bilgisayarınız olmalı, yurtlarda güvenlik sorunu ortaya çıkıyor. Devlet yurdunda bir mimarlık öğrencisinin karşılaşacağı zorluklar ile tam anlamıyla depresyona girebilirsiniz. Bu konuyu ailenizle ciddi bir şekilde ele almanız gerek. Ben bir dönem bile olsa devlet yurdunda kalmanızı öneririm çünkü hayatınızın en güzel birliktelik ve arkadaşlıklarını yaşar sonra onlarla da eve çıkabilirsiniz. Eve çıkmanızı zaten bu durum kolaylaştıracaktır. Kesinlikle şunu söyleyeyim kesinlikle ama kesinlikle ATATÜRK ÖĞRECİ SİTESİNDE bir mimarlık öğrencisi olarak kalmayınız. çünkü, ilk sene için size çok uzak olacaktır, buna dikkat ediniz.
İTÜ’nün Gümüşsuyun’da ki yurtları da biraz pahalıdır ama ailelerin ve öğrencilerin sıklıkla tercih ettikleri yurtlardır. Okula yakın ve genelde Taşkışla çevresince seçilen, ortamı , ilişkileri ve olanakları da yerinde olan bir yurttur. Ama orayı ayarlamak için elinizi çok çabuk tutunuz. Kazandığınızı öğrendiğinizde koşup hemen oraya kaydolmaya gidiniz. (birilerinden zor kaydolduklarını duymuştum).
Ekonomik olarak biraz tuzludur bu yurt ama evde kalmak isterseniz de zaten buna yakın bir masrafı da ödemek zorunda kalacağınız söylene bilinir. İlk birkaç sene tercih edile bilinir. Mimar Sinan üniv. de okuyan arkadaşların tercih ettikleri yurtlar hakkında bir bilgim yok.
Üsküdar ve Kadıköy çevresinden vapurla ulaşımını sağlayan arkadaşlarda azımsanmayacak kadar fazladır. Vapur ve taka keyfide bir başkadır. Bu vapur gezileri sizin için bir stresten arınma seansları olabilecektir ve yalnız kalıp hayatın ilk ayakta duruşlarını sergileyeceğiniz üniversite yılları boyunca, bunun her gün yaşayacağınız bir keyif olacağını söyleye bilirim. Ayrıca unutmayın Hürrem Sultanda o boğazdan Saltanat Kayığı ile geziyordu. Bu vapur yolculukları şehre ve kimliğine de her gün yapacağınız bir gezi olacaktır. Bu şekilde metropolü sorgulayıp, yapacağınız kısa beyin fırtınalarını sıklığını arttırmış olacaksınız. Benzer nedenlerden dolayı Arnavutköy sırtlarında oturmayı tercih eden öğrenci arkadaşlarımızda olmuştur. Buradan yine tek otobüsle taksime ve tophaneye gidebilirsiniz ama kısa bir yol olmasına rağmen sabah ve iş çıkış saatlerinde
çekilmez bir trafiği olmaktadır. Mecidiyeköyü unuttuk. Orası da metroyla Taksime 6 dakika , Tophaneye 9 dakikadır. Osmanbey, Nişantaşı sırtlarıda Taşkışla öğrencileri için yürüme mesafesi içindedir.

En son isdensim tarafından düzenlendi : 28-07-2007 11:46
isdensim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2007, 04:02   #6
Üye Adayı

reazione is on a distinguished road
sayın isdensim,
bu denli doyurucu bir yazı için teşekkür ederim,
özge-89 için açıkladınız fakat benim de aydınlanmamda çok faydalı oldu.
sevgiler.
reazione offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2007, 12:24   #7
Arkitera Üyesi

İstanbul
Şehir Plancısı
s_e_d_a is on a distinguished road
gerçekten yoğun ve gayet bilgilendirici bir açıklama yapmışsınız, bu kadar net oluşu da benim kafamda olan bazı soru işaretlerini de yok etmeye yetti kendi adıma teşekkürlerimi sunarımm
s_e_d_a offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2007, 14:51   #8
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
İsdensim çok iyi açıklamışsın tebrikler..
Eski 30-07-2007, 14:06   #9
Forum Üyesi

sevgili isdensim bu kadar ayrıntılı ve güzel bir cevabı benimle paylaştığın için gerçekten çok teşekkür ederim. benim için gerçekten çok faydalı oldu.
Eski 30-07-2007, 15:59   #10
Forum Üyesi

isdensim'in Avatar'ı

isdensim is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin özge-89 tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
sevgili isdensim bu kadar ayrıntılı ve güzel bir cevabı benimle paylaştığın için gerçekten çok teşekkür ederim. benim için gerçekten çok faydalı oldu.

ince ve duyarla arkadaşım özge, çok sıcaksın teşekkürler.

Şunu söylemem gerekir ki, her gencin seçimini yaparken yüksek bilinç ile yapabilmesi gerekir. Bu karar verme elbette kendi bilgi ve öngörüleri dahilinde olacaktır ama deneyimler konusundada iyi bir gözlemci olması gerekmektedir. Sizler, gençlerimiz bizlerin tek güven kaynağımızsınız, bu ülkeyi değiştire bilecek ve yüceltcek olanlar sizler ve bizleriz. (Bende bu kısıma girmekteyim, daha yaşlanmadım. ) bundan dolayı ,gençlerin meslek seçimlerini, mesleklerin amaçları, hedefleri ve vaatettikleri konusunda samimi bir bilgilendirme dahilinde yapmaları ve gençlerin meslekleri dahilinde yapabilecekleri konusunda ufuklarının geliştirilmesi gerekmektedir. Ben kendimce yeterli olabildiysem ne mutlu bana. Benim ki gençlere uıfuk verebilmek açısından yetersiz bir duyarlılıktan daha büyük birşey değil galiba. Bu bilgilerin zamanında da bizlere, şimdi de gençlerimize verilmiyor olmasına ciddi bir şekilde içerlediğim de oluyor. Kentlerin ve mesleklerin bu şekilde değerlendirilmeleri çok zor da değil .
isdensim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-07-2007, 18:14   #11
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar sizinle meslek seçimi hakkında kısa ve gerçek olan bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.....“Ben tıp doktoru bir baba ile iktisatçı bir annenin ikinci çocuğuyum. İlk çocukları özürlü olduğu için annem babam benim doktor olmamı istiyorlardı. Her halde ağabeyimin sorunları ile bu şekilde daha iyi ilgilenebileceğini düşünüyorlardı. Ben okulda oldukça başarılı bir öğrenci idim. Hemen her dersten ortalamanın üzerinde not alıyordum ama en güçlü yeteneğim sanat alanında idi. Sekizinci sınıfta iken resim yarışmasında dünya birincisi olmuştum. Ama babam vaktimi resimle geçirmemem için bana gerekli resim malzemeleri almıyor, beni resimle uğraşırken gördükçe fen derslerine çalışmamın daha iyi olacağını söylüyordu. Lisede resim çalışmalarımı tamamen bırakıp bütün enerjimi fen alanındaki derslere verdim. Bir çok arkadaşım gibi ben de bir dershaneye devam ettim . Sınava ilk girdiğim yıl bir tıp fakültesine girememiştim. İkinci yıl tercih listeme, daha düşük puanla öğrenci alan programları da yazdığım için bunlardan birine yerleştim. Çalışkan ve disiplinli olduğum için fakülteyi zamanında bitirdim. Bir süre pratisyen hekim olarak çalıştım. Estetik cerrah olmak istiyordum. Ama iki kere girdiğim Tıpta Uzmanlık Sınavında başarılı olamayınca daha düşük puanla girilebilen başka uzmanlık seçeneklerini yazarak sınava üç kere daha girdim. Bu sınavlarda da başarılı olamayınca uzmanlık eğitimi görme umudumu yitirdim. Bu arada resim çalışmalarıma tekrar yönelmiştim. Açtığım bir sergi epey ilgi gördü ama resim yaparak hayatımı kazanmak bana biraz olanaksız görünüyordu. O sırada hoş bir tesadüf oldu. Sergiyi gezen bir tıp yayınları editörü bana yayıncılık alanında çalışmayı teklif etti. Ben şimdi tıp alanındaki kitap ve dergilerin resimlerini çizmekte, internet sayfalarının grafik düzenlemelerini yapmaktayım ve yaptığım işi çok seviyorum”

Bu genç de sonunda özüne uygun bir mesleki ortam bulabilmiştir. Tıp eğitimi şu andaki işinin kalitesine önemli katkı sağlamaktadır kuşkusuz. Ama uzun, zahmetli ve masraflı bir eğitim olan tıp eğitimi, ekmeğini çizimle kazanmak isteyen bu genç için zorunlu muydu? Onun yerine hekimlik mesleğine bağlanabilecek başka bir genç yerleştirilmiş olsaydı daha iyi olmaz mıydı?
Eski 30-07-2007, 18:54   #12
Forum Üyesi

sana da merhaba architect9 böyle bir hikaye anlatarak beni o gencin hayatının içine çektin sanki ben de yasamış gibi oldum. Bir müsibet bin nasihattan iyidir derler ya işte öyle oldu ben de yaşadım o olayı sanki ve ders aldım bizlerle böyle bir hikayeyi paylaştığın içibn çok teşekkürler...
Eski 01-08-2007, 19:06   #13
Arkitera Üyesi

mina_lavin'in Avatar'ı

Tekirdağ
Öğrenci
mina_lavin is on a distinguished road
İsdensim bize verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim.Benim için çok açıklayıcı ve deyaylı oldu.SAYGILARIMLA...
mina_lavin offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-08-2007, 19:27   #14
Arkitera Üyesi

mina_lavin'in Avatar'ı

Tekirdağ
Öğrenci
mina_lavin is on a distinguished road
Archirect9 benimde iç mimarlık okuma seçimin aynen böyle oldu benzer bir hikayeyle.İlk okuldan beri mimar olmak istiyordum ama ailem öğretmem olmamı istiyordu sonra lisede başka tercihler yaparak ve doğru rehberlik yapılmayarak başka okullar okudum.Şimdi ise 4 yıllık bilgisayar eğitimimi hiçe sayarak iç mimar olmak istiyorum bunu için çabalıyorum.Şuan yaşım 23 avantajlıyım ama gerideyim şuan okul okuyan arkadaşlara göre!Tercih yapacak ve güzel sanatlarda okumak isteyen arkadaşlara tavsiyem "kalbini sesini" dinlemek yapacaklarının farkında olmak,gelecekte sırf para için yaşamak ve çalışmak için değil;araç olarak parayı düşünüp mutlu olup maddi-manevi yaşamak en iyisi diye düşünüyorum ve üstelik her akşam işten eve gelen yorgun argın üstüne mutsuz insanlar ordusuna katılmak yıllarını heba etmek hem kendine hemde hayatına eziyet diye düşünyorum.Biraz duygusal bir yaklaşım oldu ama insanın inandığı meslek için karşılaştığı her türlü zorluklar aşılabilir ama para hırsıyla yapılan hiç bir şey insanın hiç mutlu etmez ve aşılamaz!SAYGILARIMLA...
mina_lavin offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 02-08-2007, 22:00   #15
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
Zaman Kaybi :(

Saygilarimla...
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları