![]() |
|
|||||||
| Türkçe Dil Bilgisi Türkçe'nin düzgün kullanılmasına çok önem veriyoruz. Kafamıza takılan kuralları tartışıyor, dikkat çekmek istediğimiz kuralları bu başlık altında belirtiyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
#17 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Anlatım bozukluğu...
Sn Ayasofya,
söylemek istediğim tam da böyle birşey işte! Bazen dili öylesine zorluyoruz ki, güzel, etkileyici, sunturlu bir metin yazayım derken anlaşılması zor cümlelerden oluşan, hatalarla dolu metinler çıkıyor ortaya. Genelde şehirlerin yerel basın büroları ile paslaşıyoruz iş yaparken ve nelerle, ne vahim şeylerle karşılaşıyoruz anlatamam. Gülsem mi, ağlasam mı durumu. İşte! "ZİLEMİZİN"de böyle bir şey. Kendi adıma, düzeltme yaparken sıkışıyor ve hataları göremez oluyorum bazen (çizilen resme uzaktan bakma meselesi ).Örneğin "Zile ilçemizin" yazmayı neden ben düşünemedim ki??? Teşekkür ederim. Alıntı:
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
TDK'ya göre doğru olanı kabuıl ediyorum Eğer kelimesinin anlamın pekişmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. Dil yaşar ve bazı şeyleri kabul eder. örneğin "İnternet" yanlıştır doğrusu "Internet"tir aslında ama dil bunu böyle kabul etmiştir. Bundan 15 yıl sonra -ne yazık- "şarz" denecek bence "şarj" kelimesine Aynen "floresant" doğru iken "floresan" olması gibi ya da doğrusunun "3 buut" olması gibi. "Eğer" önemli bir kelimedir. Açıkçası nazı şeylere öenm vermek gerekebilir ama "Eğer" kelimesinin gereksizliğini kabul edemiyorum.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ben ısrar edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.
İnternet örneğinde olduğu gibi mecbur kalınırsa ithal etmeye o zaman da okunduğu gibi yazılması taraftarıyım çünkü bizim dilimizin bir özelliği bu, yani İnternet yazımı bence yanlış değil. Bu arada "floresan" sözcüğüne TDK sözlükten baktığımda "florışıl" karşılığını verdi, ilginç ![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]()
|
|
|
|
#22 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Sözcükler de doğa kanunlarına tâbi sanki, zamanı gelenin soyu tükeniyor. Zaman zaman insan eliyle yeni türler yaratılsa, bazı yanlış türler ortadan kaldırılmaya çalışılsa da kimin sağ kalacağına dair son kararı bence zaman verecektir. dipnot: Bir de, bilmediğimden soruyorum kusra bakmayın, "-se" "-sa" dediğiniz ekler, aslında "ise" bağlacının kendinden önceki sözcüğe eklemlenmiş hali değil midir? Ayrıca farkettiniz mi bilmem, "eğer" ve "şayet" tek başına cümle içinde yeterli olmuyor, mutlaka "ise" ile iki cümleciği bağlamak gerekiyor.
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Kim bilir?
Ha ha haaa!
Ela En son rtheme tarafından düzenlendi : 17-05-2008 18:10. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir anlam verilemeyen betimlemeler de bence sık yapılan hatalara dahil edilmeli, yani ben bu ifadeden ne anlamalıyım şimdi?
![]() ![]()
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sevil açıkça ne söylemek istedin pek anlayamadım.Bizi bu durumdan kurtarabilirisin?
![]()
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
Arkadaşlar, tartışma biraz da istenmeyen hala geliyor.
Bu forum, Türkiye'deki kötü forum dilinden sıyrılmasını bildi. Bunun için çok büyük tartışmalar oldu. Hatta buna dikkat ediyoruz diye küfürler ettiler, bunun saçma sapan bir "TAKINTI" olduğu iddia edildi. Açıkçası çok da kolay olmadı bu seviyeye gelmek. Hızlı yazmaktan oluşan harf hataları bahane edildi. Biz kötü dil kullanımına laf ettikçe bu öne sürüldü. 7 yıl sonrasında bakıyorum ki genelinde forumlarda saçma sapan Türkçe ile yazmak "samimi olma" halinden "özensiz" olma haline büründü. Bu bir gelişme. Şimdi ise biraz da "zorlama yapılıyor" diyerek bu basit temel üzerine kurulu özenin tartışılması şaşırtıcı. Burada tabii ki dil önemlidir ama dilden öte mimari ve mekan ön plana çıkar. Yani burada "kural koyucu" veya "tek doğru yol" bulucu doğru "dil savunucusu" şemalinden, mimariye yatkın konuşmalar yapıyor olmamız lazım. Sık yapılan hatalar konusunu tekil bırakıp bu tartışmayı ayrı tutuyorum. Çok uzaması da benim için anlamlı değil. Açıkçası "Zile İlçemizin" yazmayı düşünememenizin vebalini cevap veren benin boynuma bırakmanız şaşırtıcı. Yani madem cevabını biliyordunuz ya da zaten düşündünüz de neden örneklediniz. Biz sizin "zorlama yapmak kötü oluyor" anafikrinizi bu örneklemeden çıkarımsal olarak yakalamak zorunda mıyız? Geçiyoruz efendim.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yönetici
|
Sık yapılan hatalardan çıkan başka bir konu
"Sık yapılan hatalar" bölümünün rahat okunması için bu tartışmanın devamını buraya aldım efendim. O konu tek mesajlık kapalı bir konu olacaktır. Gerekirse imzama koyacağım.
Teşekkürler.
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ayrıca merak ettiğim bir başka konuyu da sizinle paylaşmak istiyorum.
Örneğin : Zeytinburnu'ya Zeytinburnu'na veya Zeytinburnu'da Zeytinburnu'nda bence bu yazımlardan birincileri doğru ama emin değilim, sıklıkla iklincilerinin kullanıldığını da gördüm. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]()
|