![]() |
|
|||||||
| Türkçe Dil Bilgisi Türkçe'nin düzgün kullanılmasına çok önem veriyoruz. Kafamıza takılan kuralları tartışıyor, dikkat çekmek istediğimiz kuralları bu başlık altında belirtiyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Yazım ve anlatım konusundaki özensizlik
Forumda sıkça rastladığım bir duruma dikkat çekmek istiyorum:
Acizane birikimimle, forumdaki yazılarda yazım ve anlatım kurallarına ilgisizliğin vahim boyutlarda olduğunu görebiliyorum. Kimse mükemmel değil, çok rahatlıkla benim yazılarımda da bir çok hataların çıkarılabileceğinin farkındayım. Hatta bu internet çağında noktalama işareti, internete özgü kısaltmalar vs gibi yapıbozumcu etkilerin bir zenginlik, farklı bir açılım, yeni bir nefes olduğuna inanıyorum. Fakat bu forum gibi ortamlarda anlatmak istediğinizin tam anlaşılır olmasını sağlamak en başta o fikrin sahibinin sorumluluğunda olmalıdır. Anlatılmak istenen şey kadar nasıl anlatıldığı, ne kadar doğru ve doğrudan anlatıldığı da önemlidir. Üyelerden acizane beklentim göndermeden önce yazdıklarını bir kez daha, mümkünse yüksek sesle, okumalarıdır. Uzun vadede de kitap okumanın çok faydalı olacağını düşünüyorum. Umarım yaklaşımım iyi niyetle karşılanır. En son architurk tarafından düzenlendi : 18-07-2007 10:59. |
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
eğer bir kişi tüketim içinde bir şey yazıyorsa ve anlatım şeklinden daha çok anlattığı şey önemli ise her hangibir şekilde yazım kurallarına, anlatım özelliklerine ve kelime-cümle yapılarına özen göstermesi beklenemez çünkü bu insan doğası.
ama gel görki anlatmak istediğinin dışında, anlatım şeklinde önemliyse ve fikrinden daha çok bilgi aktarımı da yapıyorsan ( ki daha doğrusu kişi bir bok yaptığına inanıyorsa) ozaman yazım şekline de özen gösterirsin. bnce burda okadrda dikkat etmee gerkte yok. br şklde anlaşıl mıyormu. ama kolay anlaşılma yöntem olarak da işlene-çoğaltıla bilinir, ozamanda yeni bir iletişim şekli ortaya çıkar. |
|
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
cidiyetin ölçütü nedir peki? karşınızdaki insan kelimeleri düzgün yazmıyor fakat anlatmak istediği şeyi çok iyi bir üslupla anlatıyor olabilir. o halde ne derdik ciddiyeti hakkında? yazdıklarımı size katılmadığım için yazmadım aksine katılıyorum çünkü dikkat edersek hayatımızdan bir kaç örnek çıkabilir bu konuda.herhangi bir el yazısı yazarken internette yazıştığımız gibi yazıyoruz bu ilginç ama çok örnek gördüm.aslında sanırım neden ciddiyet değil bizim nedenimiz dilimizin yavaş yavaş değişime uğraması.ben forumda yazım kurallarına uyulması gerektiğini düşünüyorum fakat bu cümle başlarında büyük harf vs sadece zaman kaybını önelemek için yapmıyorum artık böyle düşünenleri affedersiniz
![]() |
|
|
|
|
#5 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Vay be bu da müthişmiş. "bnce burda okadrda dikkat etmee gerkte yok. br şklde anlaşıl mıyormu." Bu yazdığınızdan hiç bir şey anlaşılamamıştır. Diğer yönden özel bir forum içinde bulunuyorsunuz KURALLARI var. Anlaşılamamnız dışında forumu argo kelimelerinizle ve azıcık da çok bilmiş ÖZENSİZLİĞİNİZLE kirletemezsiniz. Serbestliğin serbest olmadığı durumlara dikkat ediniz. Kural koymakta ya da karar vermekteki yetkisizliğinizi ölçünüz biçiniz ki haddinizi bilmiş olunuz. Kelimenizi alınıtıda değiştirdim. Orijinailinde durması sizin anlatım seviyenizin sunumu için uygun gibi. Budur.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Zaman kaybı olduğu sizin düşünceniz. Yazınız ve anlatımınız kötü olduğu müddetçe Arkitera Forum'da yeriniz olmaz. Bu forumu biz kurduk. İzin verin de kuralları biz koyalım. Kullanıcıların kural koyduğu bir forum bulabilirsiniz. Ama dediğim gibi "Serbest"liğin bütünüyle "Serbest" olmadığı bir yerdesiniz. Kurallara uymayan ihrac edilir. İhracınızı istiyorsanız belirtiniz açık açık. Türkçe, nasıl anayasada da değiştirilemez maddeler arasında geçiyorsa burada da değiştirilemez kurallar arasındadır. Marketten alışveriş yaptıktan sonra para ödemek de zaman kaybıdır. Deneyin isterseniz. Budur.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 01-08-2007 00:29. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Forumda kendimizi yazarak ifade ediyoruz. Yöneticilerin yönetici olması nedeni ile uyarmalarında çok bir mahsur yok bence, fakat özellikle farklı tartışma konularının genellikle üye adayı veya üyenin inadı yada yöneticinin ihraç edileceksiniz ifadesiyle sonlanıyor. Bu duruma daha farklı bir çözüm bulabilir misiniz, ben rahatsız oluyorum bu durumdan forumda bu konu tartışılabilir mi ? Söylemek istediğim forum yöneticileri daha esnek davransa ve foruma katılanlar daha dikkatli olsa, ve yöneticinin burası benim sahiplenmesinden daha uzak kalması mümküm olur mu ?
Saygılarımla Habib ÖLÇEK
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Tartışmanın özü ile ilgili iki çift söz de ben söyleyeyim:
Arada gündeme gelen bu konu içinde de last_caligrapher tarafından dillendirilen bir konu yazılanın kurallara uygun olmasa da isteneni çok iyi anlatabildiği. Eğer kişi kendisini Türkçe'nin yapısına müdahale ederek kelime ve cümle yapılarını bozarak kullanacak kadar sıkı bir edebiyat bilgisi ile yüklü buluyorsa; tabi ki bu söylenen sav doğru. Bizlere bu durum karşısında saygı göstermek kalırdı sadece. Belki de bu tarz yazanlar içinde böyle üstün edebiyat ustaları da vardır; son derece ciddi söylüyorum bunları. Eğer öyle olduğunu düşünen varsa uyarıldığı noktada bize bu konuyu hatırlatırsa biz de daha dikkatli oluruz. Yine last_caligrapher tarafından dillendirilen bir başka konu cümle başlarında büyük harf kullanımı ile ilgili. Aşağı yukarı üstteki tartışmaya benziyor bu. Kişi dilbilgisi kurallarını yalayıp yutmuş, bu sorunları aşmışsa neden olmasın. Ama bunu nasıl ölçeceğiz... ? Öte yandan yine last_caligrapher'in metninde yaptığı ama konusunu açmadığı bir hata var; Arkitera Forum'da en çok rastlanan ve beni en çok rahatsız eden hatalardan bu: Noktadan sonra boşluk bırakılır. Neden? Herhalde lisede sınavlarda soru sormak ya da Arkitera Forum'da yöneticilerin eline koz vermek değil amaç. Belli ki boşluk bırakılınca metinler daha kolay okunabiliyor. Peki bu durumda yeni ve son noktayı koyacak duruma geldik. Demek ki bu kuralların tümü konfor için. "Okuma konforu" bunun adı. Yazdıklarınızı okurken acı çekiyorsam bir sorun vardır. Ve inanın çoğu zaman çok acı çekiliyor.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bir zamanlar sadece gazetececilerin kullandığı kısaltma yazılarını ,sms de hem sınırlı harf kullanımı hemde alfabenin 8 tuşa sığdırılması nedeniyle bir çoğumuz kullanmaya başlamıştır.meseenger ve diğer yazışmalarımızda da bu kısaltmaları alışkanlık haline getirdiğimizi ,istem dışı olarak bir sözleşme metnin de yazdığım kısaltmayla farkettim.
Yöneticilerin forum kuralları hakkındaki bu tutumlarını kendi iyiğiliğim için destekliyorum. |
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Sayın ayasofya, Türkçe’yi özensiz ve argo kullanma konusundaki düşüncelerimle hem fikir olmaya bilirsiniz. Ama dikkatli bir şekilde yazımı okursanız sevinirim.
Bir kaç gündür forumda yapılan yazım hataları konusundaki duyarsızlıklar ve kendi tavrım konusunda size mail atmaya çalışıyorum. Ama bir şekilde size ulaşamadım. Bu forum içinde üyeliğimin hatırlamadığım ilk dönemine denk gelen, provakatif mesajı (çöp ileti olarak da tanımlana bilinir) altında gelen yorumları biraz hayret ve birazda sevinerek okudum. O dönemde konu hakkındaki tavrınızın farkında olmadan, bilinçli bir şekilde attığım bu çöp ileti yerini buldu diye düşünmekteyim. Bu tavır sizden daha çok benim işime yaramış gibi. Arkitera oluşumunuzun, yönetim ve kullanıcı arası ilişkiler üzerine aldığınız tavrın sorgulayıcısı ben olamam zaten. Çünkü kurumsal kimliğiniz ve şirket yönetiminiz hakkında bir bilgim yok ama bir sivil toplum örgütü gibi sorumlu bir şekilde çalışmanız bana şu güveni de veriyor. Çok istersem gelirim oraya etkin bir şekilde içinizde yer alıp gerekli gördüğüm devrimi gerçekleştiririm. Buna şimdilik ben ne gerek duymaktayım nede buna neden olabilecek bir yapınız var. Sadece üye adayı olmak zor zanaat diyorum, çünkü ne mesaj atabiliyorum sizlere, nede nasıl yapıldığını bulabiliyorum. Galiba bu yönden sitemizde iletişim açısından bir eksik yada bilinçli bir tavır var. Bunu dahi bilemiyorum, açıklamanız gerekebilir. Yada iletişim konusundaki forum kullanım amaç ve yöntemlerini iyi bir şekilde özümseyemedim. Eğer her hangi bir kullanıcı olarak size mesaj atma yöntemini bulamıyorsam bir sorun var yada hala site kullanımı açısından deneyimsizim ama yeteli derecede aradığımı düşünüyorum. Size ulaşmak bu kadar zor olmamalı. Belki de fark edebilmem için koca puntolar ile yanıp sönen kırmızı bir "biz buradayız" yazısı olması gerekiyor. Ayrıca disiplinler arası çalışmaları önemsediğim bu günlerde, bir yorum olarak, dilde yapılan bu yanlışların takipçisi olan yönetici arkadaşların edebiyatçı kimliğine sahip olmaları, konunun çok daha güvenilir ve samimi bir şekilde takip edildiğini gösterilmesine ve dil bilim konusunda, yaptığınız bu duyarlılığın çok daha büyük anlam taşımasına neden olmaz mı? Acaba edebiyatçılarımızı ve dil bilimcilerimizi azımsıyor muyuz, peki neden sahayı onlara bırakmıyoruz? Neden maliyetler olabilir mi ? Bilemiyorum. Efendiler burada sizlerin yönetici kimliklerinize yada duyarlılıklarınıza eleştiri getirdiğimi düşünmeyiniz. Amacım oyunun kurallarının hep belli bir zümre tarafından belirlenip "aydın despotizmine" kaymamasıdır. Bundan dolayı literatür karşısındaki tavrınızın, mimarlık camiasına açtığınız diğer yeni açılımlar gibi daha yenilikçi, atılımcı ve bilimsel olmasını olumlu buluyor ve desteklediğimi ifade ediyorum. Ki bu konuda sayın Metin Karadağ ile ilgili ortaya çıkan atışmayı üzülerek örnek olarak göstermek istiyorum. Ana konuya gelirsek, hız ve haz çağında zamanın hızına kendini kaptırıp, anı ve bugünü fark edip, anlayamayan benin yaptığı yazım,imla, duyarsızlık yanlışlarının bir şekilde düzeltilmesini talep ediyorum sizlerden. Bu konuda http://forum.arkitera.com/kabul-salo...likelidir.html linkindeki yaptığım son yorumu okuyup elimdeki düzeltmeleri ne yapacağımı iletirseniz sevinirim. Hani, bu kuralları biliniz ama bir daha yapmazsınız artık gibi bir yorumu duyarlılıklarınız ile örtüşmeyeceğini düşünmemden, böyle bir tavır beklentilerimin dışında kalmaktadır. Bu konu üzerinde de sizden, siz ne düşünürseniz düşünün önemli olan bizim düşündüklerimiz yorumu gelmesi pek muteber ama samimiyetim konusunda bu şekilde bir yorum geleceğini zannetmiyorum. Umarım,Yazım ve anlatım konusundaki özensizlik başlığı altında 3 ay önce yazıp, eklediğim linkde de bahsettiğim yazılar arasında bulunan bu ileti nitelikli bir tartışmaya yol vermiştir. Arkitera yöneticileri olarak yöntemleriniz ve üslubunuz ile ilgilenmeden, dil kullanım duyarlılığı karşısında saygıyla eğiliyorum. Saygılarımla Deniz Şimşek. En son isdensim tarafından düzenlendi : 30-07-2007 18:34. |
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Düzeltmelerinizi bu konu altına girin, gerekli yerde düzelttikten sonra buradan sileriz.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
türkçemizi turkscheleştirmeyelim yazarken elimizden gelen özeni gösterelim lütfen.
türkçe giderse türkiye gider......... |
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
konu gerçekten çok güzel herkese açıklamalarından dolayı teşşkür ederim .
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Benim anlayamadığım da bu. Binlerce üyesi olan bir forumda bir kaç ay aktif olup ondan sonra foruma hiç uğramayanlardan tutun sadece tek bir mesajı olana kadar çok değişik bir üye profilimiz var. Bütün üyeleri yani herkesi kollamak gerektiğinde esnek olmak için müsamaha göstermek, sonra duruma göre karar vermek nasıl bir iş yüküdür, hiç düşünülmüyor da "rahatsızım esnek olun" deniyor. Topu topu 4-5 yöneticinin hem de aslında başka işleri olan yöneticinin yapacağı iş değil. Çözüm basit "Verilen kurala uymayan devamlı suretle bu kuralları dikkate almayan buna itirazı olan üye ihrac edilir". Demokratik değil belki ama forum ancak böyle devam edebiliyor. Hah "Madem işiniz var bu forum yöneticiliğini yapmayın" diyorsanız (ki özel mesajdan diyen de oldu) zaten forum yöneticiliği yapmayan ve o yüzden forumu kapanan çok kişi örnek gösterebilirim. ESNEK davranmamak aslında bilinçli bir karardır efendim. Uzun süre denenmiş (mecbur kalınmış) esnek davranmamakla forumun istediğimiz konuların konuşulduğu bir yere ulaşması daha kolay sağlanılmıştır. Aynı politika tüm yöneticilerin fikri değişmediği sürece de değişmeyecektir.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 01-08-2007 00:57. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Sayın Deniz Şimşek,
Lütfen daha forumumuza "çöp ileti" atmayınız. Hele hele "Ben bilinçli olarak yaptım" denmesi daha vahim. Hiç hoş değil. Burası test merkezi değil. Sizin durumunuzun ne gibi bir farklılığı var ki "Dur bakalım bir çöp ileti göndereyim ne olacak" diye hareket edebiliyorsunuz. Çok garipsedim. İkincisi üye adaylığından, üye olabilmeniz için uymanız kurallardan bir kaçı şudur: Örneğin lütfen "Yapabiliyor" yazınız "yapa biliyor" değil Ayrıca "dahi" anlamındaki "de" "da" ları ayırınız. Forumu önemseyiniz. Bakalım ne olacak diye çöp ileti atmayınız.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|