![]() |
|
|||||||
| Türkçe Dil Bilgisi Türkçe'nin düzgün kullanılmasına çok önem veriyoruz. Kafamıza takılan kuralları tartışıyor, dikkat çekmek istediğimiz kuralları bu başlık altında belirtiyoruz. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#46 |
|
Yönetici
|
"Acizane" bir şeyi kotarmak konusunda yetersiz,
"Naçizane" ise "zavallı" ya da anlatılmak istenen yönü ile "alçakgönüllü" öyle "kibirli" olmayan demek. Tabii ki doğrusu "naçizane" ama daha da alçakgönüllük yapmak için "acizane" kullanılabilir. Bir de başka birine laf ederken siz de kendi Türkçe'nize baksanız ve böylece siz de eleştirdiğiniz durumu tekrarlamamış olsanız...
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 09-03-2008 14:49. |
|
|
|
|
#47 |
|
Yönetici
|
âcizane Söz söyleyen kimsenin, yaptıklarını abartmamak için kullandığı "âcizlere yakışacak biçimde" anlamında bir nezaket sözü:zarf (a:ciza:ne) Arapça ¤¥ciz + Farsça -¥ne "Ben âcizane her dilden çakarım."- H. R. Gürpınar. Türk Dil Kurumu naçizane 1 . Önemsiz bir şey olarak, haddi olmayarak:zarf, eskimiş (na:çiza:ne) Farsça n¥ç³z¥ne "Bunun için sizlere, naçizane, bir tavsiyem olacak."- T. Buğra.2 . Çok küçük, önemsiz bir şey olarak. Tabi daha kulağa âşina olanı "naçizane"... Doğrusunu yazmak (ve gülünç duruma düşmemek) adına bu sözcüğü kullanırken tdk'ya başvurduğumu hatırlıyorum. Muhtemelen de ilk girişi gördükten sonra diğerini araştırma gereği duymamışımdır. Her ikisi de sanıyorum anlatılmak isteneni anlatıyor. Tabi burada tek bir sözcük üzerinde durmaktansa, temelde getirilen "Bakın eleştirirken bile yanlış yapıyorsunuz, kimse doğru kullanmıyor, o zaman niye çabalıyoruz (çabalıyorsunuz)?" eleştirisini var. Her şeyi tam anlamıyla bildiğimizi zaten iddia edemeyiz, ama bildiğimiz kadarı bile özensizlikten rahatsızlık duymak için yeterli gelmiştir ve o bu başlık altındaki ilk yazıyı yazma cesareti gösterilmiştir.
"(...)Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı Yangelmişim diz boyu sulara Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum (...)" T. Uyar En son architurk tarafından düzenlendi : 09-03-2008 12:11. |
|
|
|
|
#48 |
|
Forum Üyesi
|
Dediğim gibi emin olduğum birşey değil. Kimseye laf falan etmedim ben! Dikkat ederseniz emin değilim demiştim!!! Sizde dikkat edin de ona göre uyarın "lütfen"
Saygılarımla.. |
|
|
|
|
#49 |
|
Forum Üyesi
|
tesekkurler
|
|
|
|
|
#50 |
|
Forum Üyesi
|
çok teşekkürler...
|
|
|
|
|
#52 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ufak fikirleri olan, çoğunuza göre yaşı da ufak olan bir mimar adayı olarak benim de bu konuda söylemek istediklerim var; bazı konu başlıkları altında yöneticilerimizin bazı kullanıcılara fazla sert davrandığı kanısındayım. Efendim, bu forumu kurduğunuz için ne kadar minnettar olduğumu belirtmeme gerek yok ama ortada bir gerçek var ki, yanlışı ile doğrusu ile kullanıcılar olmadan, nasıl yöneticiler olmadan olmazsa bu ortamı sağlamak fiziksel olarak imkansızdır. Sayın Yöneticiler, haklı olarak kalitesini kontrol ettiğiniz ve yine haklı olarak bu kaliteyi korumak için kullanıcıları eğitircesine eleştirmeniz sizin yapmanız gereken bir eylemdir. Ufak fikirleri olan, dili belkide yeterince gelişmemiş bir insan olarak anlatmaya çalıştığım şey; kendini ifade etmekte zaten zorlanan, düşünmemeye ve okumamaya artarak daha fazla ilgi duyan halkımızın, oluşturduğunuz bu forumda buluşan kısmının ( belirli bir kısım ) kendini ifade etmesine ve en azından okumasına korkutarak mani olmamanızı istiyorum. Türkçe'yi düzgün kullanmak ve düzgün kullandırtmak amacı ile çabalarınızı destekliyor ve saygı duyuyorum ama lütfen bu forumu en az sizin kadar hayatta tutan kullanıcıları korkutmayın, bunu söyleme sebebim şu anda bu yazıyı yazarken tedirgin ve isteksiz olmam, bazı konularda yazdıklarımı son anda ani bir kararla defalarca silmemdir. Son olarak, korkum; sizler gibi yaptığı işin farkında ve donanımlı insanların bu ufak ifade karşısında tepki göstererek; beğenmeyen katlanmak zorunda değil gibi bir yakşalım içinde bulunmanızdır. Yaşattığınız bu ortam sadece sizin değil hepimizindir, kurallara uyuldukça. Teşekkür ederim, umarım haddimi aşmamışımdır.
En son rtheme tarafından düzenlendi : 31-05-2008 18:56. |
|
|
|
|
#53 |
|
Yönetici
|
Ne haddinizi aşmışsınız ne de fikirleriniz sizin deyiminizle "ufak". Ama bu yazdıklarınıza hiç gerek yok.
Siz kendinizi bilin, forumda kullandığınız dil konusunda gerekli özeni gösterin yeterli. Zaten beklentilerimizi biliyorsunuz, olayı gayet doğru algılamışsınız yani kendinizi durdurmanıza falan gerek yok. Arkitera Forum'da dil kullanımının belirli bir seviyede tutulması için çaba göstermeye devam ediyor olacağız. Bu çabayı gönderilen mesajlara cevap vererek ve yazarı yazdığına pişman ederek yapmıyoruz zaten. Kural İhlal Sistemi'miz oldukça verimli bir şekilde çalışıyor, gerekli özeni bir kaç uyarıdan sonra (gizli uyarılar bunlar) göstermeyen kullanıcı zaten sistem tarafından geçici olarak ihraç ediliyor.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. |
|
|
|
|
#54 |
|
Arkitera Üyesi
|
Dil konusundaki uyarılar kişisel olarak, konunun dağılmasına fırsat vermeyecek şekilde olabilir mi? Özel mesaj veya daha farklı bir uygulama olarak. Bir çok kullanıcı bundan muzdarip. Bende.
|
|
#55 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hatta daha da ileri gidilse, özel bir yazılım ile Türkçe'yi doğru dürüst bilmeyen üyelerin saçma sapan yazıları da genel imla, dilbilgisi, ahlak, saygı, iletişim kurallarına otomatik olarak çevrilse de hem daha okunur anlaşılır bir foruma kavuşsak hem de bazı üyelerin cehaleti yüzlerine yansımasa.
Bu devirde, 21. yy'da ne gerek var yazdığını bilmeye, dilbilgini öğrenmeye, kitap okumaya? Teknoloji çağında değil miyiz? Bu arada zaman kaybetmemek için kurallara uymadan yazmayı savunanlara; Abuk subuk yazılmış saçma sapan yazıları anlamaya çalışmak için dört beş defa aynı yazıyı okumak da yormaz mı kimseyi, zamanlarından çalmaz mı? |
|
|
|
|
#56 |
|
Yönetici
|
Kullanıcıya uyarı verilirse, özel mesaj olarak uyarı nedeni kendisine bildirilmekte. Bahsettiğiniz olay zaten mevcut.
|
|
#57 |
|
Arkitera Üyesi
|
Evet mevcut fakat benim söylemek istediğim forumda başka bir konuyu tartışırken bir anda kendimizi Türkçe' nin doğru kullanımı hakkında bir tartışmada buluyoruz. Söylemek istediğim buydu.
|
|
#58 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yanlış anlamayın ama şive yazım yanlışına girermi? Sadece bilgilenmek için soruyorum.
|
|
#59 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bu arada bitişik yazılan soru eki "mi" yazım yanlışına kesinlikle girer. |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Konu kapatılmıştır.
Foruma gönderdiğiniz mesajları daha iyi formatlamak ister misiniz? Tıklayın... Üyelik ile ilgili sorunlarınız için lütfen Güncelleme ve Duyurular başlığına bakınız. Bu konudaki özel mesajlara cevap yetiştirmem mümkün olamıyor. En son Omer Yilmaz tarafından düzenlendi : 15-06-2008 20:51. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|