![]() |
|
|||||||
| Tasarım Kabul Salonu'nda da tasarım tartışılıyor, konuşuluyor... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Peyzaj mimarlığında iyi tasarım mı iyi uygulama mı?
merhaba arkadaşlar.peyzaj mimarlığında tasarım alanında mı yoksa uygulma alanında mı önem artmakta.çalışma hayatında eğitimden çok deneyime değer veren bazen bir bahçıvanla kıyaslanan mesleğimizin önemini vurgulamak için tasarım yeterli mi bunu tartışmak istiyorum teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Uygulama önemi arttı lakin tasarım hala zayıf .
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Güzel bir konu fakat dediğin gibi bir ayrım yapma durumumuz söz konusu değil.Yani tasarımda mı yoksa uygulamada mı önem artmakta diye bir durum söz konusu olamaz.Bu bütün düşünülmesi gereken bir meslek.Sadece tasarım yapman da bir şey ifade etmez sadece uygulaman da bir şey ifade etmez.Bahçıvandan biz peyzaj mimarlarını ayıran faktörlerden biri de budur. Ayrıca evet bu meslekte deneyim çok önemlidir.Bu da biz okuldan mezun olduğumuz yıllarda daha çok belli eder kendini ve bu esnada bahçıvanlar bizden daha çok şey biliyormuş gibi görünür ki hatta bilirlerde.Okulda kitapta ki bilgilerle donanırsın,fakat kendin gördüğünde aslında arada büyük bir fark olduğunu sezersin ki hepimizin başına gelmiştir diye düşünüyorum.Okulda okuduklarımızla mezun olup uyguladıklarımız ciddi bir fark olduğunu zaten bize yaşatıyor. Ben peyzaj mimarı olarak bahçıvanları çok fazla kafaya taktığımıza inanıyorum.Evet bahçıvanlar da bu işi yapıyor,farklı bir boyuttur bu ve yine tartışmaya açılır. Ama hiç bir bahçıvan proje çizip sonrasında maliyetini çıkarıp,teklifini hazırlayıp,sunumunu yapıp iş alıp devamındada bunu uygulamaya koyamaz.O yüzden bence çok fazla bahçıvan takıntısına kapılmamalıyız.Bence bu bir kültürdür de aynı zamanda, bu işi gerçekten hakkını vererek yaptırmak isteyen bir "müşteri" bahçıvanla bu işi yapmak istemez.Normal şartlarda bahçıvanları peyzaj mimarları ve ziraat mühendisleri eğitmelidir.Hatta pek çok bahçıvanda zaten bu şekilde öğrenmiştir,eğitilmiştir. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
tasarımda kullandığın malzeme alana uyarda ve bunu yapan ustanın işçiliği ve malzeme ne kadar iyi ise senin uygulamanda tasarımında o kadar iyidir.Bazı tasarımlar vardır kağıt üzerinde bir şeye benzemez ama malzemelerin işçiliğin iyi olması herşeyi güzel kılar.Fakat benim için asıl olan tasarımdır.Çünkü iyi tasarım ve iyi tasarımcı olmak uygulama işini bilmekter geçer.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
İyi tasarım mı iyi uygulama mı? Tasarım, uygulama için yapılır. İyi bir uygulama içinse, iyi bir tasarım gerekir. Fakat ''tasarım'' kavramını iyi anlamak lazım. Tasarımda 2 ana unsur işlevsellik ve estetik'tir. İkisi de çok önemli olup uzun uzadıya tartışılması gerekir fakat ''işlevsellik'' kavramı uygulama için çok önemlidir. Yani yapılan tasarımın uygulanabilir ve kullanılabilir olması gerek. Tasarımda hayal gücünün fazla kısıtlanmaması gerekir ama işin uygulanabilir ve işe yarar olması da önemlidir. Aslında kısa bir şekilde fikir beyan edilecek bir konu değil ama özetle ''Tasarım ve Uygulama bir bütündür ve genel olarak tasarım uygulama için yapılır''
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|