4 sayfanın 1. sayfası 1 2 3 4 SonuncuSonuncu
48 sonuçtan 1 ila 15 arası gösteriliyor.

Konu: TOKİ ve Projeleri

sehircim
    Ziyaretçi sehircim'in Avatar'ı

TOKİ ve Projeleri

Kentsel dönüsüm mü rant mi baslikli yaziyi okuduktan sonra uzun zamandir rahatsiz oldugum TOKI projelerini tartismaya acmak istiyorum.
    gercekten yoksullara ya da en azindna genis bir tabanda kamuya hizmet etmeis gereken bir devlet kurulusu olan TOKI neler yapiyor?
    tüm yasal rantsal ve fiziksel yanlari bir tarafa aylik odeme miktarlari bile bir yoksul icin ödenmesi imkansiz konutlar kime ne icin üretilir durumda?
    bugunlerde sadece istanbul degil hemen hemen bir cok kentte hummali bir calisma var. TOKI nin dediginde göre 30 kadar alanin kentsle dönüsüm projesi ellerinde.
    neye dönüsecek sahi kentlerimiz? kim yasayacak bu ortamlarda? kime hayat hakki var?

Yönetici Omer Yilmaz is on a distinguished road Omer Yilmaz'in Avatar'ı
    Blog Mesajları
    57
    Teşekkür et
    7
    5 mesajda 5 teşekkür aldı.
    Dünkü RAdikal'de Tarhan Erdem konutla ilgili yazmıştı. Konuyu açmak adına gönderiyorum.
    Alıntı Orijinal metin Tarhan ERdem tarafından gönderilmiş
    Konutta devrim
    Başbakan'ın Konut Kurultayı'ndaki iki cümlesi son 50 yıllık iç göç ve kentleşme tarihini özetliyordu. Bu iki cümlenin biri, yıllardır toplumu yönlendirmiş yanlış bir hükmü; diğeri de, bu hükmü düzelten kararı ifade ediyordu.
    Önce yanlış hükmü Başbakan'ın ağzından nakledeyim: "Gecekondu yaparak ve vatandaşlık hakkına sığınarak bir bölgenin sahiplenilmesi vatandaşlık hakkı değildir, bu vatandaşlık hakkının ihlalidir.
    Bunu da böyle bilin!"
    Mühendisliğimin ilk yıllarını, bu anlayışla umutsuz bir mücadele içinde geçirdim. Umutsuzdu, çünkü barınmanın nefes almak, karın doyurmak gibi doğal bir ihtiyaç olduğu bir türlü kabul edilemiyordu. Gecekondu bir sonuç olarak algılanmıyor, ihtiyacın karşılanma yolları aranmıyor, sonuçla uğraşılıyordu.
    İlgilenmemin başlangıcını anlatayım: 60'lı yılların başlarında, gelişmeye başlayan sendikaların üyelerinin çoğu İstanbul'a yeni gelmişlerdi, gecekonduları bile yoktu. Teksif Sendikası Başkanı Bahir Ersoy ve sekreteri Yunus Kara, üyelerini konut sahibi yapma derdine düşen sendikacılardandı. Bu iki halk adamı üyelerini, bedeli 15-20 yıl içinde kira gibi ödenecek konut sahibi yapmak istediler, ben de onlara yardım ettim. Bir gün ayrıntısını yazarım, proje geliştirildi, iki-üç yıl çabalandı, gerçekleşemedi.
    O yıllarda, 1961 Anayasası'nın havasıyla, 'Sosyal konut' arayışları vardı. İmar bakanlığı standartlar geliştiriyor, konut kredileri artırılıyordu ama, asıl ihtiyaç sahibi dar gelirli işçilerin kazandıklarıyla konut sahibi olmaları hedefi konulamıyordu.
    Ne zaman sosyal konut, göç, kentleşme, kent dokusunun bozulmasından bahsedilse; hemen gecekondular, mülkiyet hakkı, Hazine arsasına tecavüz öne sürülürdü. Gecekonduya yol yapılmaması, elektrik ve su verilmemesi, bu yaklaşımın (sonucu ortadan kaldırmaktan başka bir şey düşünememenin) sonucudur. (Bugün Kürt sorununa, insan hakları, yönetim sistemi ve eşitlik tarafından bakanlara terör içinden cevap verildiği gibi.)
    Bunca yıl dar gelirlinin konut sahibi olması hükümetlerin 'programına' yazılmıştır ama, devletin destekleyeceği konutun ne boyutu belirlenebilmiş, ne de finansmanı denkleştirilmiştir.
    'Sosyal konut'un azami alanı sınırlanacağına, asgari alanı belirlenmiş, kredi taksitleri asgari ücretin altına çok az örnekte inebilmiştir.
    Son 50 yılda, dörtten fazla kanun çıkararak gecekondu gayrimeşru sayılacağına, barınma bir hak olarak kabul edilseydi, kentlerimiz bugünkü problemleriyle karşı karşıya kalmayacak ve tarihin en pahalı kentleşmelerine tanık olmayacaktık.
    Barınma hak olarak kabul edilseydi, 'Gelenler nasıl meşru konuta sahip olabilirler?' diye sorulacaktı. Bu soru cevaplanmaya çalışıldığında da, gelenlerin sayısı ve yoksulluğu, ülkenin ve devletin kaynakları birlikte masaya konulacaktı. Bu hesapların, devletin kredi vereceği ve teşvik edeceği konut alanının 40 metrekarelere indirilmesi gereğini göstermesi doğaldı.
    Şimdi sıra, Başbakan'ın yazımın başında bahsettiğim iki cümlesinden doğru olanına geldi: "Yoksul kesime yönelik 45 ve 55 metrekarelik konutların ödemesinde taksit, aylık 100 YTL olacak". Başbakan bu cümleye, "Daha fazlasını devlet desteklemeyecektir" tümlecini eklerse, doğru yönde attığı adımını tamamlamış olacaktır.

kent_planci
    Ziyaretçi kent_planci'in Avatar'ı
    Toki ve Projeleri diye birşey olduğuna inanmıyorum. Olsa olsa Toki ve Projesi olabilir.
    Çünkü yapılan tüm projeler minimum maliyet maksimum kat yüksekliği mantığıyla neredeyse birbirinin aynı olan plan tipleri üzerinden yapılıyor. Peyzaj planlarıda hep aynı gibi gelir bana nedense.

Konut edinme modellerinden ise hiçde ele avuca sığan birşey yok. Kura ile ev alan kullanıcılar bir süre sonra ödeme sıkıntıları çekmekte gayri resmi yollardan bu evler yeni kentsel rantlar olarak piyasaya düşmektedirler.

Tokinin İstanbuldaki kardeşide Kiptaştır.

Yönetici Aslı Canbal is on a distinguished road Aslı Canbal'in Avatar'ı
    Teşekkür et
    0
    0 mesajda 0 teşekkür aldı.
    Kadir Topbaş'ın TOKİ'yle birlikte gerçekleştirecekleri 100 bin konutluk proje ile ilgili basında yer alan açıklamalarını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

http://www.arkitera.com/news.php?act...sItem&ID=14802

urbanistica
    Ziyaretçi urbanistica'in Avatar'ı
    Günümüz koşulları dikkate alındığında TOKİ'nin diğer müteahhit firmalardan farkı kalmamış, onlarla yarışmak için ya kaliteden ya da maliyetten kaçmak zorunda kalmıştır diye düşünüyorum...

Yönetici Gökçe Aras is on a distinguished road Gökçe Aras'in Avatar'ı
    Teşekkür et
    0

Gecekondu Kanunu'nda değişiklik yapıldı

28 Mart 2007 Tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5609 Sayılı Kanunla Bayındırlık Bakanlığı’nın yetkileri TOKİ’ye devrediliyor.

775 Sayılı Gecekondu Kanununda yapılan değişiklikle belediyelerin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) izniyle gecekondu ıslah ve tasfiye sahalarındaki özel arazileri satın almasına veya kamulaştırmasına imkan sağlanıyor.

Buna göre, belediyeler, TOKİ'nin izni dahilinde gecekondu ıslah ve tasfiye sahalarındaki özel arazileri satın alabilecek veya kamulaştırabilecek. Gecekondu ıslah bölgelerindeki bütün yapılar, TOKİ tarafından tespit edilecek sürede hava fotoğrafları, haritalar veya ölçekli krokilerde gösterilecek. Islaha muhtaç veya tasfiyesi gereken gecekondu bölgeleri ile yeniden halk konutu veya nüve konut yapımına tahsis edilecek sahaların seçimi, haritaların hazırlanması, imar ve ıslah planlarının düzenlenmesi, TOKİ'nin denetimi altında ilgili belediyelerce yapılacak veya yaptırılacak. Islah ve tasfiyenin yapılacağı şehir ve kasabalar ile buralardaki ıslah ve tasfiye bölgelerinin program ve öncelik sırasını TOKİ belirleyecek.

5609 Sayılı Kanunla yapılan bir diğer değişikliğe göre,Milli Savunma Bakanlığı İskan İhtiyaçları İçin Sarfiyat İcrası ve Bu Bakanlıkça Kullanılan Gayrimenkullerden Lüzumu Kalmayanların Satılmasına Salahiyet Verilmesi Hakkında Kanun kapsamında bulunan taşınmazlar ile herhangi bir kamu hizmetine tahsis edilmiş taşınmazlar hariç, mülkiyeti Hazine'ye ait olan ve Gecekondu Kanunu'na göre TOKİ tarafından başlatılacak projeler için kullanılacak taşınmazlar, bedelsiz olarak TOKİ'ye devredilecek. TOKİ'ye devri ve tescili gerçekleştirilen mallar ile TOKİ'ye devredilen Gecekondu Fonu kaynakları, Gecekondu Kanunu'na göre kullanılacak. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na tahsis edilen ve planlanmış projeler çerçevesinde kullanılması öngörülen Hazine taşınmazları, başkaca işleme gerek olmaksızın bedelsiz olarak TOKİ'ye devredilecek. Kamu hizmetlerine ayrılan yerler ile Maliye Bakanlığı'nca değişik ihtiyaçlarla talep edilen taşınmazlar ise bedelsiz olarak Hazine'ye iade edilecek.

Kanunun hükümleri uyarınca Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca başlatılan veya planlanmış iş ve işlemlere ilişkin her türlü hak, yetki ve görevler, alacak, borç ve mükellefiyetleri TOKİ'ye devredilecek. TOKİ, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca başlatılan veya planlanmış işleri yürütmeye, bu konuda yeni işler yapmaya, gerekli görülenleri belediyelere devretmeye veya tasfiye etmeye yetkili olacak. TOKİ, kanunun uygulanmasından dolayı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın taraf olduğu işlemlerde ve sözleşmelerde, bakanlık lehine ve aleyhine açılmış davalara taraf olacak.
    775 Sayılı Kanunda değişiklik yapan 5609 Sayılı Kanunun tam metni

salih57
    Ziyaretçi salih57'in Avatar'ı

TOKİ ve Projeleri

Tokinin konut yapmasına kiptaşın konut yapmasına karşı değilim.Ancak arsa bedava plan zevkine göre vede yandaşlara iş aş sağlayacaksa durun derim.
    bu kurumlar sosyal konut lar yapmalıydı sosyal konutlardan kasıt yoksul evsiz barksız insanların barınma ihtiyacının sağlanması arsa maliyeti 0 + devletin milletten birtakım adlarla topladığı para mümkünse devletin biraz katkısı
    Ne yapıyoruz
    ultra lük konutlar
    fiyat alabilene aşk olsun
    satın alanlar zenginler
    ve bld üst yönetimden
    benim kazancım ne 0
    ohalde yapılan ne
    rant çıkar vs vs
    kiptaş bir şirketse dava edilmeli
    çünkü rakipsiz

Mimar Özkan
    Ziyaretçi Mimar Özkan'in Avatar'ı
    Almanya Türkiyenin neredeyse ücte biri büyüklükte, nüfusu ise 80milyon, Ancak ne gece kondu nede tokinin cirkin, birbirinin aynisi apartmanlari var. Sorun basta kücük sehirlerin nüfusu tutmamasi ve halkin büyük sehirlere göcünü engelleyememesinde. Toki´ye karsi olmakta hakli taraflar olsa da sartlar ülkemizde ne yazik ki böyle ! Biz basta köyden kente göcü durdurmaliyiz.

Arkitera Üyesi dilaraolmez is on a distinguished road dilaraolmez'in Avatar'ı
    Teşekkür et
    0

toki konutları

şantiye stajını Mesa Toki Şantiyesinde yapmış biri olarak şunları söyleyebilirim;

yapılan binalarda mimarlık adına birşey yok. A-B-C tipi diye adlandırılan tip bloklar var ve bunlar arsa hangi özelliklere sahip olursa olsun; her yere birbirinin aynısı olarak dikiliyor. sanki her şehrin dokusu, iklim verileri aynıymış gibi.gecekondunun betonlaşmış, yükselmiş türevleri gibiler adeta.ancak öyle birşeyki gecekondu yapan adam bile dikkat eder güneşe göre yönlenmeye, rüzgar yönüne, komşusuna rahatsızlık vermemeye vs...

dahası bu konutlar ne yazıkki fakir halka hitap etmiyor.

binaların kalitesine gelince; doğrusu stajım boyunca herhangi bir niteliksiz uygulamaya denk gelmedim.bu belki de biraz yüklenici firma ile ilgili birşey.

son olarak; kesinlikle TOKİ gibi büyük bir şirketin bu konutları yaparken yarışmaya açması gerektiğini düşünüyorum.

Blog Mesajları
    57
    Teşekkür et
    7
    TOKİ şirket değil.

Yönetici ayasofya will become famous soon enough ayasofya'in Avatar'ı
    Blog Mesajları
    20
    Teşekkür et
    11
    18 mesajda 26 teşekkür aldı.
    "İdare" ediver işte Ömer Yılmaz.
    Arkitera Eğitim Merkezi - Ahmet Turan Köksal - ATK Tasarım - Ayasofya.com
    Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA

Blog Mesajları
    57
    Teşekkür et
    7
    İdare etmek ne demek. Tam da şirket olmadığı için yarışma hakkında söylenenin çok doğru olduğunu söylüyorum aslında.

Blog Mesajları
    20
    Teşekkür et
    11
    Alıntı Orijinal metin Omer Yilmaz tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
    İdare etmek ne demek. Tam da şirket olmadığı için yarışma hakkında söylenenin çok doğru olduğunu söylüyorum aslında.

Ömer Bey,

Ben zaten herşey gibi bu idarenin kafaya göre "idare" edildiğini ifade etmek istemiştim.
    Fikrim sizinle aynı aslında...

Arkitera Üyesi st-archy is on a distinguished road st-archy'in Avatar'ı
    Teşekkür et
    0
    Toki uygulamalarının bir tanesi olan Ispartakule'de 6 odalı özel (loft, ne kadar saçma bir isim) bir dairenin fiyatı 1.600.000 Amerikan Doları olup, buralardan kazanılan paraların nerelere harcandıgını öğrenmek istiyoruz. Buradan, bu gibi projelerden kazandıklarıyla kaç fakire daire yapmışlar ya da 1 .6 milyon dolarlık daire alanlar mı fakir ya da bizler mi tepkisiziz ya da birisinin, birilerinin gözüne, Brooklyn Köprüsü'nün üzerinde yazan "Bu köprü şu insanların şu yıllarda ödedikleri vergilerle yapılmıştır" tabelasını sokması mı gerekli?

Blog Mesajları
    20
    Teşekkür et
    11
    Ciddi misiniz.
    1.6 milyon dolar mı.

Afferdersiniz ama bu TOKİ'nin ne yaptığını bilsek iyi olacak.
    Yani her yurtdışına çıkandan alınan paralar nereye gitti peki.

Bu bilgiyi öğrendiğimiz iyi oladu. Isparta'da böyle bir rant yaratmak ne kadar gerekliydi.
    Anlayamadım.

Garipmiş.

Konu ile İlgili Bilgi

Users Browsing this Thread

1 adet kullanıcı bu konuyu ziyaret ediyor. (0 üye ve 1 ziyaretçi)