|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
trame&espace'nin sorularına cevabı beklerken, Archicad'in gözlemlediğim dezavantajlarına değinmek istedim Revit'in bu konulardaki sunduklarını öğrenmek amacıyla.
Archicad her şeyden çok obje bazlı ve ancak üst-ileri derecede kullanıcı olunca kişisel objeler yapıp bunları modifiye edilebilecek hale getirmek mümkün. İki boyutlu çizimlerde hala Autocad rahatlığında değil. İki boyutlu ile üç boyutluyu bir aşamadan sonra iki ayrı dosya halinde çalışmak daha mantıklı olabiliyor. Merdivenleri istenilen hale getirmek zor. Form özgürlüğü hususunda kısıtlayıcı olmasını engellemek için çok iyi derecede bilmek ve öngörülen kullanımın dışına çıkabilmek gerekiyor. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yönetici
|
90lı yıllardan beri bir archicad kullanıcısıyım, bilfiil proje çizim amaçlı kullanmadığım zamanlarda da gelişmeleri takip etmeye çalıştım. İki sene önce de büro olarak 3 aylık ücretsiz tanıtım kursunu alarak Revitle tanıştık.
Archicad çok uzun zamandır piyasada olan bir program ve bu deneyimini de hissettiriyor yeri geldiğinde. Bence kullanım kolaylığı ve esnekliği olarak Autocad ile Revit arasında. Revit nisbeten yeni bir program, bence daha tam oturmadı her şey yerli yerine. Her ne kadar programın tanıtımını üstlenen yetkililer kabul etmese de özellikle esneklik olarak Autocad'den alacağı ve alması gereken çok şey var bence (ilk aklıma gelen "workplane" belirlerken yaşadığım zorluklar). Autocad esnekliğinde bir program beklerken, ikinci bir arch. desktop faciası yaşanmayacağını biliyorum. Revit'in bir artısı, bir noktada programın genel işleyişini kavradığınızda bunu çok rahatlıkla başka noktalarda kullanabiliyorsunuz. Archicadde ise biraz abartırsak birbirinden farklı işleyen programcıklar var gibi. Programın temel işleme mantığı Revit'te daha sağlam oturtulmuş bence. ArchiCad'in geniş ve özelleştirilebilen bir kütüphanesi var ve daha çok bunun kullanılmasını istiyor kanımca, Revit ise "bakın ne kadar kolay obje yaratılıyor" noktasına yatırım yapıyor gibi. Revit'teki, projeye zaman kavramını da eklemek (örn projenin farklı fazlarını aynı proje üzerinden izleyebiliyorsunuz) ve farklı noktalar için düşündüğünüz farklı tasarımları aynı proje üzerinde görebilmek gibi çok çarpıcı özelliklerin archicadde karşılığı henüz yok sanıyorum. Revitte dosya boyutları küçük projelerde bile inanılmaz büyüyebiliyor. Bazen içinde hiçbir şey olmayan bir dosyanın boyutu inanılmaz büyük oluyor. Bu da, dosyayı açmak kapatmak kolaylığı ötesinde, çalışmak ve internet üzerinden dosya paylaşımı konusunda sorun olabiliyor. Revit'te bir alt versiyonun bir üst versiyonun dosyasını açamama durumunu sadece sürekli yeni sürümünün satın alınmasına yönelik bir pazarlama taktiği olduğunu düşünüyorum ve bir zorlama olduğundan hoşuma gitmiyor. Yani siz örn 2008de çalıştığınız dosyayı daha alt sürüm yüklü bir bilgisayarda açabilmek için deneme sürümünü yüklemek durumundasınız. Deneme süreniz bittiğinde de ya sadece "viewer" olarak açabiliyorsunuz ya da programın yeni sürümünü satın almalısınız. Bir de Revit hala Türkiye de düşünülerek geliştirilen bir program havasında değil. Bu forumdaki sıva, kiriş soruları da bunun bir göstergesi sanıyorum. "Yerinde döküm merdiven" konusunda birkaç kez anlamsız bulduğum sıkıntılar yaşadığımı hatırlıyorum. Archicad'de ise merdiven konusu sizi sınırlandırıyor, yavaşlatıyor, sıva kolon konularında daha iyi bir noktada sanırım. Archicad'de projenizin içinde "bir bilgisayar oyunundaymış" gibi rahatlıkla gezinirken bu konuda Revitin bildiğim bir kolaylığı yok. Eklenmesi gereken bir nokta da, autocadde hoşumuza giderek kullandığımız dynamic bloc, dyn, arch desktoptaki obje gizleme vs gibi özellikler revit'ten alındığıdır. Sonuç olarak benim oyum Revitten yana ağır basmaktadır. Ama "tam istediğim gibi bir revit" için daha yenilmesi gereken birkaç fırın ekmek var galiba. En son architurk tarafından düzenlendi : 11-12-2007 12:48. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
architurk, bu bilgiler ve mukayese için teşekkür ederim. Bu süre zarfında benim de Revit kullanma deneyimim oldu ve özellikle 2D çizimlerdeki ve yeni obje yapımındaki rahatlık bakımından takdir ettim. Ve de archicad için bir sorun olan giydirme cephe meselesinde oldukça rahat olduğunu düşünüyorum. "Counter tarzı 3d gezmece" archicad'in rakipsiz olduğu bir durum. ama maalesef hala bundan video yapılamaması kötü. Her zamanki gibi "ah keşke şunun şu özelliği bunda bunun bu özelliği şunda" olsa noktasına geliyoruz yine.
Eh her mimarın görevi mimari görselleştirme programlarını adı gibi bilmek, gerektiğinde sonuç için programlardan programlara geçiş yapmak değil midir? :P |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|