|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Curtain wall'a eklediğimiz kapılar yan geliyor!?!
Duvardaki boşluğa "curtain system by lines" ile "curtain system" tanımlıyoruz, sonra gridlerini yerleştiriyoruz. Sıra panellerden birini kapı olarak değiştirmeye gelince (Revit'le gelen tüm doors altındaki tüm curtain wall kapılarını denedim) hangi kapıyı seçersek seçelim kapılar yan olarak yerleşiyor. İstesen yapamayacağın bir durum yani. Bir sürü şey denedik işin içinden çıkamadık.
Nerede yanlış yapıyoruz acaba? Bu derdin bir çaresi var mıdır?
"(...)Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı Yangelmişim diz boyu sulara Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum (...)" T. Uyar En son architurk tarafından düzenlendi : 14-02-2008 22:55. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Bir yerde yanlış yapmıyorsunuz.
Curtain wall aslında duvar filan değil. Yani oraya bir kapı hatta cam kapı dahi koyamazsınız. Yapacağınız iş şudur. Kapı yapacağınız yerin curtain gridlerini ayarlayınız. Gerekirse pinleri kaldırıp tam kapı boşluğunda tek bir panel ayarlayınız. Ve tabii eeşit mullionları da siliniz falan filan. Sonra kapı komutuna girin kapı çizmeden element properties'den değil sağ tarafta load var. Onunla o anki projenize cam paıya uygun ir kapı yükleyiniz. Hiç bir şey olmayacak. Sonra sadece o cam paneli seçip onun yerine tip seçiciden demin yüklediğiniz kapı veriniz. Kapı yerine konulacaktır. Diğer Revit sorularına da yanıt vereceğima ama lisans problemim var Revit'i mi açamıyor familylerimi düzenleyemiyorum. Kusura bakmasın soru soran arkadaşlar. Teşekkürler.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Sayın Ayasofya, bu söylediklerinizi zaten uyguladık. Curtain wall panelini tab ile seçtikten sonra sol üst taraftaki tip seçicisinden daha önce yüklediğimiz bir curtain wall door seçiyoruz (çifli, tekli, sadece cam ya da çerçeveli olsun), fakat kapı olması gerektiği gibi dik durmuyor da sanki karşıdan bakıldığında 90 derece sağ tarafa doğru döndürülmüş gibi görünüyor. Gridlerin sayısını arttırmak, azaltmak, mullion ekleyerek denemek, hiçbiri kâr etmiyor. Büromuzdaki diğer bilgisayarlarda ve farklı projelerde de yaptık, sonuç değişmedi. Yarın sabah buraya görsellerini yüklemeye çalışacağım. Bu arada bu sorun "by line" ile curtain system oluşturunca ortaya çıktı. Giydirme cepheyi "Exterior glazing" duvar tipiyle çizdiğimizde aynı kapıları panellere gayet sorunsuz bir şekilde yerleştirebiliyoruz.
![]() Bu arada revitcity'de, curtain wall'a kapı pencere ekleme konusunda, bu bahsettiğimiz yönetimin yanında, curtain wall paneli seçip bunu tip seçiciden normal tip bir duvara dönüştürmeyi, daha sonra bu duvarı tamamen dolduracak boyutlarda ve tercihen pervazsız normal tip bir pencere ya da kapı ile kapı-pencere açmanın önerildiğini okudum. Zorlama ve programa takla attıran bir çözüm gibi görünüyor, ama birilerinin işine yarıyor demek ki :-) İlginç bir not olarak bunu da aktarmak istedim.
"(...)Pırıl pırıl dalgalı bir denize karşı Yangelmişim diz boyu sulara Hepinize iyiniyetle gülümsüyorum (...)" T. Uyar En son architurk tarafından düzenlendi : 15-02-2008 11:18. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Sevgili Architürk
Ben bu "yan geliyor" lafını yandaki duvara geliyor olarak algılamışım. Kusura bakmayın. Revit ile ilk buluştuğumda soruna bir daha bakacağım. Bu arada Sayısal Grafik'tem Ufuk Aydın burayı takip ediyor zannediyordum. Yanılmışım. Hiç ses seda yok. Dur bir mail atayım.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Curtain Wall vs Curtain System
Sayın Hocam Ayasofya,
" Bu arada Sayısal Grafik'tem Ufuk Aydın burayı takip ediyor zannediyordum. Yanılmışım. Hiç ses seda yok." demişsiniz. Yanılmıyorsunuz. Fırsat buldukça takip etmeye çalışıyorum. Yoğun olduğum bir zamana denk geldi. Sayın Architürk, Şimdi sorunuzu yanıtlamaya çalışayım. Fakat bu sistemi daha önce kullanmamış olanlar ve sizin deneyiminizde olmayanları dikkate alarak biraz daha kapsamlı anlatacağım. Öncelikle Revit Architecture'da Curtain Wall ve Curtain System farklı yerlerde farklı birçok amaç için kullanılabilir. Curtain Wall panellerini verdiğiniz örnekteki gibi değiştirdiğinizde düzgün şekilde konumlandığını görürsünüz. Burada yön önemlidir. Yani alt-üst anlamında. Curtain Wall diğer duvarlar gibi bir kotta yaratılan ve yüksekliği başka bir kota kadar olan yada kottan bağımsız bir yüksekliği olan nesnelerdir. Curtain system ise bir nesnenin kenarlarını tıklayarak yaratırsınız. Örneğinizde bir duvar var ve bu duvarda bir boşluk açılmış. Şimdi, Resim 01'de 1 ve 2 nolu kenarları tıklayarak Curtain Systemi yaratırsanız, alt ve üst ilişkisi açısından paneller "yan geliyor" sonucu ile karşılaşırsınız. Doğrusu 3 ve 4 nolu kenarları kullanarak yaratmaktır. 4 nolu zeminde bir kenar -nesne- bulunmadığından, buraya bir "Model Line" çizmeniz gerekecek. Resim 02'de Design Bar'da "Basic" sekmesindeki Lines aracı ile duvarın köşe noktalarını kullanarak bir çizgi çizin. Resim 03'te "Curtain System by Line" aracı ile 3 nolu kenarı ve 4 nolu çizgiyi tıklayarak sistemi yaratın. (tersinide yapabilirsiniz sonucu etkilemez.) Resim 04'te İstediğiniz Curtain Grid'leri yaratın. Resim 05'de grid aralıklarını istediğiniz gibi değiştirin. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Resim 06-07'de kütüphaneden istediğiniz panelleri projenize yükleyin.
Resim 08'de kapıyı yerleştirmek istediğiniz paneli "TAB" tuşu yarsımı ile seçin. Ve Tip seçiciden bir önceki aşamada yüklediğiniz paneli tıklayın. Resim 09'da gördüğünüz gibi kapı istediğiniz şekilde konumlanmış olacaktır. iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
İlginize çok teşekkürler!
Sizi daha sık buralarda görmeliyiz. Ya da daha iyisi açılmasını dörtgözle beklediğimiz "revit.arkitera.com"da... :-)
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
İkisinde de olacak.
Hem burada olacak hem de revit.arkitera.com'da olacak Ufuk. Arkitera Eğitim Merkezi, yetkili eğitim merkezi. Gerekli dökümanlar ve destek konusunda özel intrane bağlantıları ulaştığından içerik yaratıp öyle açmaya çalışıyoruz. Kendi aramızda test yayını dahi yaptık. Ama içerik olmazsa olmaz. Forum olursa sadece zaten şu anda var. Ne farklı olacak. O yüzden belki forumdaki Revit'çileri toplayıp Ufuk'u da alıp aramıza AEM'de bir toplantı yapıp içeriği daha da sağlam hale getireceğiz. Bu vesile ile cevap vereyim dedim.
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Düşey duvar çizgilerine göre bir çözüm tamamen imkansız mıdır?
|
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
(bkz soldaki kapı: kapıkolları üst kısımdan belirli bir aralığa sabitleniyor! Hatta sizin çiziminizde de sanıyorum kapı açma kolları yukarıya daha yakın ) Önce alttaki çizgiyi sonra üstteki duvar parçasını seçmek gerekiyor. (sağdaki kapı)
|
|
|
|
#12 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Öncelikle ilginize teşekkür etmek isterim. Sorunuzun cevabı "ters düşmüyor" olacaktır. ![]() Lakin "yaptığını bir kez yap" sırasında bir iki ek iş daha yapmalısınız. Kaygınızda haklısınız fakat bu noktada şu bilgileri akılda tutmak yada yeri geldiğinde hatırlamak gerekiyor. Öncelikle Revit Architecture'da çok önemli bir özellik var. 3B nesneler arasında, 2B nesneler arasında ve 3B nesneler ile 2B nesnelerin birbirleri arasında bir takım ilişkiler kurmak mümkündür. Bu ilişkiler "constraint" tabir edilen sınırlama ilişkileri olabileceği gibi hizalama ilişkileri de olabilir. (Yazılımı kullanırken sürekli ekranda beliren kilit sembollerini hatırlayın.) Bu ilişkileri yeri geldiğinde kullanabilirsiniz. Örneğin; Bu özellik sayesinde AutoCAD'ten getirdiğiniz yada Revit'te çizdiğiniz bir 2B detay başıboş kalmaz. 3B'lu nesnelerle etkileşim içine sokulmuş ise sonradan yapılacak muhtemel değişikliklerden etkilenirler. Sizin sorunuza dönersek; Duvarda açtığınız boşluğun genişliği değişse bile, hatta duvarın yeri kaydırılsa bile sınırlama ilişkileri kurduğunuz için yarattığınız mimari eleman başı boş kalmaz ve kendi geometrisini duvardaki boşluğa göre otomatik olarak ayarlar. Resim 01 de çizgiyi çizdiğiniz zaman yada çizdikten sonra, çizginin duvarın dış yüzeyi ile aynı düşey doğrultuda kalması gerektiğini hizalama komutunu kullanarak kilitlersiniz. Ayrıca çizginin başlangıç ve bitiş noktalarının boşluğun kenarlarındaki duvar köşelerine bağlı kalmasını kilitleyerek tanımlarsınız. Artık Curtain systeminizi yaratın ve gerisini unutun. Resim 02 de duvarı daha sonra seçip tutamaklar yardımı ile boşluğu genişletip daraltabilirsiniz. (Boşluğu eskiz moduna geçerekte genişletebilirsiniz.) Ya da duvarı kaydırabilirsiniz. Yarattığınız sistem kendisini güncellemeye (duvarın konumuna ve biçimine göre) devam edecektir. Taki siz ilişkileri bozuncaya kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir. iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Bunu denememiştim. Demek ki önce altı sonra üstü seçeceğiz. Bu bilgi ve katkınızdan dolayı teşekkür ederim. ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|