Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Yazılımlar > Render Motorları

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-11-2005, 01:29   #1
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

Thumbs up " Teknoloji TV ye konuk olup vray anlatacağım :)

21 kasım pazartesi 23.00 - 01.00 arası Teknoloji TV ye konuk oluyorum ...

1 )önce standart ışıklandırma _ fuar standı aydınlatması ( omnilerle _ yeni başlayanlar için )

2 )e-light script nedir ne değildir... nasıl kullanılır

3) vray nedir, en iyi nerde kullanılır iç mekan anlatacağım..

beyaz fikirler çalışmamın ayarlarını söyleyeceğim..

4) Türkiyede tasarım nedir

5) cg ile uğraşan kız olmak _ ve bunun zorlukları :P

6) tasarımda CG önemi

7) gibi gibi

görüşürüz [:F]
Eski 15-11-2005, 01:41   #2
Yönetici

shadow'in Avatar'ı

Yaklaşık yarım saat önce teknoloji tv de konuk olacağını duyurdular."haftaya nilüfer konuk olacak,bizi vray hakkında bilgilendirecek dedi",proğramı sunan bayan.Aklıma vray anlatacak başka bir nilüfer gelmediği için sen olduğunu tahmin ettim.Umarım faydalı ve keyifli bir proğram olur.ilk yayınmı olacak kaçırdıklarımız oldumu?.merakla bekliyoruz,
kolay gelsin
shadow offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-11-2005, 02:03   #3
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

Smile

ahh hayır ilk kez konuk olacağım

çok güzel tepkiler aldım.. sandığımdan fazla tanınıyorum sanırım
Eski 15-11-2005, 13:42   #4
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Tebrikler...
Başarılarının artarak devam etmesini dilerim.

Bu tarz olaylar çok güzel ama seni gevşetmemeli. Tanınmışlık güzel ama gelip geçicidir her zaman sıra bir başkasına gelir.

Daha da başarılı olmak için çalışmaya devam etmelisin.
Eski 15-11-2005, 13:56   #5
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
tebrikler

1- serzeniş: sadece bunu haber vermek için mi forumumuza yazıyorsunuz artık. Sizin yorumlarınızı ve çalışmalarınızdan mahrum kalmak için ne yanlışlık yaptık ki.

2- teknoloji kanalını takip ediyorum olabildiğince
televizyon seyretmem ben pek. bazen haftada 1-2 saate bile düştüm olur.
hele görselleştirme ile ilgili dersler hele hele max ile ilgili olanları takip etmeye çalışıyorum
yalan yok sadece bir kere rastladım max dersine
sakallı biri bir şeyler anlatıyordu

açıkçası pek başarılı bulmadım
lafları geveliyordu
ne anlatmak istediğini de anlamadım

uzmanlara amı anlatıyorsun yeni başlayanlara mı yoksa orta seviyedekilere mi

hiç biri kategorisine girmedi bence

çok beğenmemiştim ama size gelince daha bir umutla ve daha bir iyi yargılarla seyredeceğim
ama benim fikrim televizyondan bu işin olmayacağı

o yüzden daha çok 4,5,6 ve 7'ye zaman ayırın bence

boşverin vray'i e-scripti
zaten ciddi bir lisans sorunu var o kanalın.
EULA'ya göre bu işi yapmak için izin almalı.
Ama Türkiye'de herşey yeni olduğu için iyi niyetli olarak ses çıakrtılmıyor.

Bir duyum almadım ama AutoDesk'in verilen bilgilerin doğru olup olmadığı konusunda haberli olmadığını biliyoruz. Ya piyasada görünmek istemediği bir şekilde lanse edilirse bir program. Atıyorum bir izleyici sorusu geldi. Şunu şunu yapmak istiyorum diye.

Oradaki sunucu da ya da bir bilen de kalktı dedi ki onun için şu şu programı öneririm.
Tamamen iyi niyetle.

Ondan sonra programın satıcısı kalkıp hem benim programımı anlatıyorsun hem de benim programının şu şu özelliği olduğu halde başka programı nedne öneriyorsun demez mi. Demeye hakkı yoksa yasal yollara başvurmaz mı.

O yüzden ben bu tür programları biraz tehlikeli buluyorum.

Diğer yönden sizi tanıyan ve seven biri olarak muhakkak programınızı izleyeceğim.

4. maddeyi pek bilmediğimden
ve 6. maddeyi de çok merak ettiğimden
çok önem veriyorum.

Şimdiden heyecanlandım
kolay gelsin.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-11-2005, 14:52   #6
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

Red face

ahh ayasofya

aslında bi çok işim var da... artık galerilik olmakdan çıktılar.. freelance ve hızlı işler... kendi hatalarımı bildiğim için...
Eski 15-11-2005, 21:15   #7
omr
Arkitera Üyesi

Ekran başında olacağım.
Benim bu aralar arandığım cevap, diger render ayarlarinin ışıklandırma konusunda ne kadar ilerledikten sonra gündemime oturması gerektiği. Bu güzel cümleyi açmak gerekirse:
3d programlarda elimizde ışık kaynakları ve yerleştirilen mekan konusunda sonsuz seçeneğimiz olduğundan, başka ayarlara girmeden doğru ışığı doğru yere koyarak harikalar yaratabiliyor olmalıyız. Bir füzen ya da basit bir fotoğraf makinasıyla yapılabildiği gibi...
Bu nedenle programın giriş bölümü bana daha çok şey ifade edecek gibi şimdilik.
omr offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-11-2005, 01:31   #8
Arkitera Üyesi

Mourner'in Avatar'ı

İzleyelim bakalım

Canlı mı olacak program ?

Sevgiler
Eski 16-11-2005, 11:59   #9
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

aydınla konuşduk... benden bahsetmek istiyor... (( bende kendimden bahsetmek istiyorum zaten :P ))

vray için yeni başlayanlar için giriş gibi birşey olacak.. ne dir ne değldir ondan bahsedeceğim.. menüyü açıklayacağım biraz...

beyaz fikirlerin ayarından bahsedicez... sonra bunu s.s ile tüm sitelere atacağım...

ya çok rahat olacağım ki zaten öleyim.. umursamam.. yada kasıp hebele hebele ...o zamanda oturur rezil oluruz en fazla

izleyip izleyip gülerim puhahahahaha

evet gökhan canlı yayın olcak
Eski 16-11-2005, 18:39   #10
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
EULA'yı pek dikkate almadıklarını düşünüyorum bu kanaldakilerin
Aydın'la onu da konuşsanız çok iyi olacak
başları derde girecek haberleri yok.(bence)

bu arada 4. madde'yi çok iyi dinleyeceğim söz
(çünkü bu konuda konuşmak oldukça büyük ilgi ve cesaret de ister)
sizi tenzih ederim ama bu konuda Türkiye'de konuşabilecek
ya da konuşuyorum zannedip de zırvalamayacak çok kişi tanımıyorum.

o yüzden sizi uyarmak istedim.

tasarım hakkında konuşmak oldukça zor iş
en azından benim için

sizi ve hemen sizin yayınızdan sonra maximedya'da tanju özelgin'in konuşmasını merakla bekliyoruz.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-11-2005, 11:32   #11
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

Thumbs up

sevgili ayasofya hocam

vray i kurup orda anlatma gibi bir düşüncem yok şuan için..

evde bi çok printscreen alarak bir takım notlar hazırlıyorum.. vray 1,09 anlatacağım.. çünkü şuan 1,47 mevcut (1,5 da ise hatalar var ) önce neyin ne olduğunu anlatmaya çalışacağım..

GI nedir, vray nedir , color mapping nedir, bulutlanmalar ,siyah noktalar , cisimlerin havada kalmaları neden oluşur gibi...

vray kurup orda anlatmak bana mantıklı gelmiyor.. 1.si vray parayla satılan telif hakkı gibi bir plugindir...

2.si ise sadece ayar girmiş olurum ve hiçkimse hiçbişi anlamaz..

bu 14-15 tane print screen i tüm sitelere ders olarak atacağım... bi çok insanın işine yarayacağını düşünüyorum...
sevgiler
Eski 17-11-2005, 13:12   #12
Arkitera Üyesi

Mourner'in Avatar'ı

Bu andan itibaren hayırlısı diyelim

Soru sorabiliyor muyuz size canlı yayında ? Program düzeninden bahsetmeniz mümkünse çok mutlu olurum.

Sevgiler
Eski 17-11-2005, 14:35   #13
Arkitera Üyesi

Nilüferr'in Avatar'ı

önce konuk olacağım.. sohbet ile başlayacak..

benden ve çalışmalarımdan bahsedeceğiz...

küçük bi ara olucak ve sanırım 2. bölümde vray anlatmaya başlarım..

telefon olmayacak.. msn le soruyorlar diye biliyorum ama adres nedir bilmiyorum...

zaten sorulacak bi çok şeyi tahmin ediyor gibiyim... bi sürü şey hazırlıyorum dediğim gibi.. ve paylaşacağım yazılı olarak da.. orda çok iyi anlatamayabilirim çünkü.. netten izleyenler zaten bişi anlayamaz...
Eski 17-11-2005, 15:12   #14
Arkitera Üyesi

3.boyut'in Avatar'ı

öncelikle tebrik eder başarılarının devamını dilerim..ben vray konusunda kendimi yavaş yavaş geliştiren biriyim..bu yüzden o saatte tv başında olacağım.
Eski 18-11-2005, 17:41   #15
Arkitera Üyesi

Tugrul Yazar'in Avatar'ı

Ben o günlerde bir sağlık sorunu nedeniyle büyük ihtimalle seyretme fırsatı bulamayacağım, şimdiden başarılar diliyorum.

Aşağıda sevgili Nilüfer'in bahsettiği konu başlığı ile ilgili nacizane fikirlerimi yazmak isterim.

1. ve 3. konu başlıkları bence ilgilenenler için teknik olarak çok faydalı ve "gaza getirici" olacaktır. Ayasofya hocam vray (harici motorlar başlığı altında) doğru şekilde anlatılırsa bence sorun olmaz, Nilüfer de bu konuda dikkatli olacaktır mutlaka. Pek takip etmiyorum ama bana o kanalın yayınları biraz amatörce geliyor, behsettiğin hataları yapıyor olabilirler ama desteklemek ve biraz zaman tanımak lazım.

Hiçbir konuda konuşmaktan ve fikir ileri sürmekten kimseye bir zarar gelmez. İnsanları susturarak bir gelişme sağlanamaz.. Kaldı ki programın yapımcıları alelade birisini değil bu konuda gerçekten deneyimli bir arkadaşımızı davet etmişler... Zaten Nilüfer'i de resmi vray eğitmeni olarak tanıtmayacaklardır herhalde.. Ama yayın esnasında kaçak vray promosyonu (Gel kardeşş 5 milyooon) yaparlarsa o başka tabi... Veya Nilüfer kazayla okulda öğrenmek için değil de bunu ticari olarak kullandığını ve para kazandığını söylemezse..

Nilüfer: ".... İşte bunları yapıp satıyorum...Ha bu arada sevgili izleyicilerimiz, her türlü renderınız, animasyonunuz için beni şu numaradan arayın...." veya "... bakın şuradan kırığını alın siz de yapın bu işten kolay para kazanırsınız...Amman parayı almadan renderı yollamayın...." demeyecektir herhal.

Tabi izleyicilerden böyle sorular mutlaka gelecektir (kırığını nerden buluruz gibi) ama onu da sunucu arkadaş herhalde eleyecektir.....

Bunun dışında, bir modelleme veya ışıklandırma tekniğinin isim ve marka vermeden tanıtılmasında hiçbir sakınca olmaması gerekir. Sunumda bir hata yapılırsa da bu sadece anlatanı ve dinleyeni bağlar, yazılım firmalarına laf düşmez...(Ama bunu Nilüfer'in yayın esnasında dile getirmesi gerekir..Aynı CNBC'de borsa yorumları yapan kişilerin ardından çıkan "biz sorumlu değiliz" yazısında olduğu gibi....

Kaldı ki programı izleyenlere sonunda Nilüfer tarafından "resmi max kullanıcısı lisansı" verilmeyecek değil mi??

Şimdi asıl konuya gelirsek:

e-light'ta asıl önemli olan, bunun maxscript ile amatörce yazılmış bir program parçası oluşudur kanaatimce.. Yani "Bakın bu düğmeye de bastık ne güzel render çıktı.. Gavurlar yapıyor işte...Alın kullanın" gibi değil de hakikaten,

>>Script içerisinde nelerin döndüğü, kodlamaya nereden açıp bakılabileceği...
>>Yazılım firmalarının neden script dilleri geliştirdikleri...
>>Bu tür yazılımlarla uğraşan tasarımcıların yavaş yavaş "casual programmer" seviyesine yükselmekte oldukları...Diğerlerinin aynı autocad teknikeri gibi artık birer teknik eleman haline gelecekleri....

4. konu başlığını atlıyorum, çünkü burada konu herhalde GENEL olarak tasarım nedir değil de bilgisayar destekli tasarım nedir şeklinde olacak ve çok fazla dağılmazsa 6.konu ile aynı kapıya çıkacaklardır,

Öbür türlü ise bu konu Metin Akpınar'ın [Sanat nedir looouuuu?] sorusu gibi [Tasarım nedir louuuu?]'ya kayıverir...
Perran Kutman'ın bu soruya cevabını hatırlayan var mı??

6. konu başlığı ise bayağı derin....computer graphics çok eğlenceli gibi görünen ama derine indikçe "graphics"in azalıp "computer programming"in çoğaldığı bir garip dünya... Tasarımda bilgisayar grafiği, çok yeni, çok modern ve harika bir konu ama anlatması çok çok zordur. Allah kolaylık versin diyorum..

Zaten doğrudan doğruya "computational design"'ın araştırma alanı olarak, bu konu tasarımda bilgisayar kullanıcılığı veya operatörlüğünden çok,

Tasarımcı ile kullandığı aracı (yazılımı) geliştiren bilgisayar mühendisi arasındaki ilginç etkileşim, tasarımın bu yüzden son on yılda yaşadığı dönüşüm,

Mimarlık bürolarında çalışan bilgisayar mühendislerinin ne iş yaptığı, veya autodesk'te çalışan mimarların ne yapmaya çalıştığı...

Processing gibi tasarımcıya yönelik yeni grafik programlama dilleri....

Gibi dallanıp budaklanarak uzaaar gider..

İnşallah bu yayın sayesinde izleyici gençler, tasarımcının CG'e bakış açısındaki, kullanıcı, (operatör) kimliğinin ilerisinde ne tür bir dünya olduğunu görüp kendilerini bu konuda daha bilinçli geliştirebilirler..

Programı büyük ihtimalle seyredemeyeceğim için görüşlerimi böyle ileteyim dedim. Nilüfer'e bu bence çok zor sunuşta sonsuz başarılar diliyorum...

En son Tugrul Yazar tarafından düzenlendi : 18-11-2005 18:08.
Tugrul Yazar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları