![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
İstanbul'a yeni bir alışveriş merkezi
Acıbadem'de inşa edilen önümüzdeki günlerde açılacak olan Nautilus için yorumlarınızı merak ediyorum.
![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Nautilus’tan esinlenme
Tepe'nin alışveriş merkezinin adı denizaltıların esinlendiği bir deniz hayvanı olan Nautilus’tan esinlenilerek "Tepe Nautilus" olmuş, bu esinlenmeyi nerede kullandıklarını merak ettim, doğrusu hiç anlaşılmıyor.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Esinlenme kırpıntısı olarak korkulukların üzerlerinde yer alan dümenleri gördüm hızlıca bir giriş-çıkış yaptığımda.Binanın otoparkı ve yolları çok sıkışık çözülmüş, arabanız yolda giderken bir yerlere sıkışacakmış gibi hissediyorsunuz |
|
|
|
|
|
#4 |
|
yönetici
|
bu yapı bence okullarda ders olarak okutulacak kadar önemli bir yapı: Şu açılardan.
1- Bir ülkenin önde gelen inşaat şirketlerinden birinin, hele ki zamanında "mimarlık kültürü merkezi" kurup bu merkezin sponsorluğunu yapan bir inşaat şirketinin, nasıl olup da böyle rezil bir yapı ortaya çıkardığını ancak en az bir dönem üniversitede ders alarak anlayabilir bir kişi. 2-Dünyanın sayılı mimarlarının arayıp da bulamadığı nitelikte ve büyüklükteki bir arsa nasıl da heba edilir, yine ancak uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkartılabilir. 3-Binlerce kişinin girip çıkacağı bir yapının giriş ve çıkışları, etrafındaki yollarla olan ilişkisi, rengi, çevre ile ilişkisi vs. nasıl olur da böyle hiç düşünülmemiş gibi projelendirilip uygulanır, mimarlık öğrencileri için incelenmesi gereken kaçırılmayacak bir fırsat bence.. 4- Bir yapının arkası nasıl olur da önü olur; ancak bir kaç profesör ,yüksek lisans ve doktora öğrencisi bir araya gelirse çözülebilir belki. 5- Binlerce kişinin kullanacağı bu kadar büyük ve önemli bir yapının nasıl olur da hiç bir yerde (tesistaçısının, betoncusunun, boyacısının isminin geçtiği inşaat bilgi levhalarında bile) mimarının adı geçmez? Bunu herhalde üç üniversite bir araya gelse çözemez. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
bence jules verne'e ve Nautilus'a büyük bir hakeret bu bina..
http://home.att.net/~karen.crisafulli/nautilus.html |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
yönetici
|
İRONİ
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
yönetici
|
Alıntı:
tematik yaklaşım logo ve isimden öteye gidememiş ne yazık ki? Acaba mimarisini yaratırken neden esinlendiler? |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
biz buralarda ne dersek diyelim kaygılarımız ne olursa olsun o beklenen 35bin kişi "harika bir yer" diye gidip kullanacak
gazetelerin haftasonu eklerin nereye gidelim köşelerinde reklamlanacak kelime estetizasyonundan öteye geçemeyen --mimarlık demek bile yanlış belki- kompleksli bina kondurma yolunda hala inatla devam ne kadar boşa harcanıyor emekler paralar araziler... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
alis veris merkezi yapmamazim lazm
butun sehir dokusunu ve sikligini goz gore gore olduruyoruz ve kulturel hayatimiz butun mahvettimiz sosyal alanlarla yok olup gidecek birilerinin cikip alis veris merkezi yerine gelismis sehir tasarimlarina yonelmesi gerekmekte.. yanlis anlasilmasn sehir planlamasi deil sehir tasarimi.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
29 ekim tatili dolayısıyla 4 gün istanbul da geçirdim
akşam dönüşü merak giderelim diye bir ziyaret ettik nautilius u. burada genel olarak değinildiği gibi kısaca bir facia. bu kadar büyük bir kent parçasının heba edilişinin başarılı örneklerinden biri. elektronik kontrolden geçmek için gereksiz bir mesafe katediyorsunuz yürüyen merdiven/rampaların arasında kalan seramiklerle kaplı bir boşluğun içinden üst kota ulaşıyorsunuz sonra bir yön bulma sıkıntısı içinde biraz bakınıyorsunuz çevrenize. cam kapıya "wc" diye bir bilgisayar çıktısı yapıştırılan bölmeden geçerek wc lere ulaşıyoruz. erkekler pisuvar avantajını iyi kullanıyor ve rahatça ihtiyaçlarını gideriyorlar ancak bayanlar tarafında bir kuyruk ki neredeyse dışarı taşacak. yukarı kotlara çıkıyoruz ferahlık adına bo-l/ş kalan alanlar, mağazaların giriş çıkışlarıyla bir ilişkisi olmayan ve de vitrin düzenlememeleriyle arada kalan pahalı malzemelerle kaplanmış geçitler, konsept düşüncesiyle tanımsız iç düzenlemeler (ayakkabı bakarken bir anda şarap reyonuna oradan da çorap reyonuna geçişler yaparak kendinizi kaybedebilirsiniz. her kot aynı sıkıntıda diyebilirim. girdik bir kere şimdi de çıkmak lazım. otoparka ulaştınız diyelim bir de o kalabalık ve büyüklükte arabanızı da buldunuz. şimdi bir de çıkışı bulmak lazım. sanırım öndeki araba da çıkışı arıyor hadi peşiine takılalım. evet o da kayboldu. neyse bir kaç sağa sola dönüş (işaret levhalarına rağmen!) biraz tur atınca çıkışa ve istanbul akşamına kavuştuk... sıkışık trafik bile daha az kabus diyebilirim. kısacası koskoca bir ayıp. istanbuldan çalınan bir koca parça daha yazık... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben en cok binanın içindeki deniz fenerini sevdim
Nautilus çalıştığım yere yakın olmasına ragmen gıdip gezme fırsatı bulamamıstım.29 ekım cumhuriyet bayramında hayal kırıklıgına ugradım. yukarıda yapılan elestırılerın yanında malzeme secımlerı de bence talıhsız olmus.sanırım ulkemızde dogru malzemeyı dogru mekanda kullanan (kullanabilen) mımar sayısı cok az.bu da butun iç mekan duzenlemelerını bırbırının kopyası halıne getırıyor.bu noktada mimarların ozelestırı yapması gerektıgını dusunuyorum.Malzeme bilgisi ve malzemenın mekana etkısının bilinci okul ve sonrası donemlerde pek onemsendıgı kanısında degılım.zaten bu da fızıksel cevremıze yansıyor malesef.nautilus'da en son örneği. ayrıca her tarafta dumen gormek alısverıs merkezınden cok bana lunapark hissi verdi. ama gondolun yerını bulamadım bı turlu ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
mimar?
5- Binlerce kişinin kullanacağı bu kadar büyük ve önemli bir yapının nasıl olur da hiç bir yerde (tesistaçısının, betoncusunun, boyacısının isminin geçtiği inşaat bilgi levhalarında bile) mimarının adı geçmez? Bunu herhalde üç üniversite bir araya gelse çözemez.
Sevgili Rennie, bu binanın mimarı olduğuna ihtimal verdiniz mi gerçekten? Ya da varsa ismini zikretmeye yüzü olduğuna??? Birkaç yerde malum yapı hakkında kişilerin yorumlarını okudum. Mimariye takılan çok az insan var. İnanmak çok güç fakat mimarlık Türkiye'de sadece mimarların gündeminde... Bu yapının yapılmış olduğuna inanamıyorum. Yanından geçerken bakamıyorum bile. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
Mimari: Tepe Proje
Benim tabelalardan anladığım buydu inşaat sırasında. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
Nautilus'un yol düzenlemeleri görülmeye değer aslında.
En ilginç çözüm ise Binanın E-5'e yakın tarafında: Burada bir döner kavşak var, bu kavşak oldukça da büyük bişey. Ama etrafından sanki İngiltere, Kıbrıs ya da Japonya'da olduğunuzu düşünerek dönmeniz gerekiyor. ![]() |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
gerçekten de burada zavallı nautilus'a haksızlık var. avukatlarına hemen haber vermeli.
illa denizden esinlenilecekse mollusk çok daha uygun olurdu diyorum ben. hem o da sevimli bir hayvan değil mi? walla bu işlerde biliyorsunuz "money makes the world go round" diyenler ön planda. bir yapının popülerliğinde ise mimarların bakış açısı çok etkili olmuyor bilindiği gibi. ama bu yapının in house tasarımcılarını tanımak da kamuoyunun hakkı oluyor. belki dikkatleri buradaki eleştirilere biraz çekilebilir de bu yolla. mimarların çalışma koşullarındaki etik sorunları tartışmakta da katkıları olabilir sanırım. in house mimarlar da her zaman mütehhit patronun çizimcisi olmayabiliyorlar. bazılarında bazı ilginç kişilik özelliklerine dahi rastlanabiliyor. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|