Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 17-07-2007, 14:17   #31
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

omerselcuk is on a distinguished road
Merhaba...
Proje tasarimi, dili, yapi plastigi acilarindan bana kalirsa cok basarili. yani tasarlanmis , kagit üzerinde bugüne kadar gördüklerim etrafinda bunu söyleyebilirim.

Planlama , bölücü hareketli elemanlar vs gibi ufak ve orta ölcekli tek hacimli az bölücülü konut konseptinede kendimi cok yakin hissettigimi söylemeliyim. kendi acimdan mahremiyet icin illa cok keskin sinirlar talep etmeyecegimden bana bu plan kurgusu basarili gelmekte hatta o mevkide olmasa yasamak isteyebilecegim bir yerde olabilir bu tip bir mekan.

Ama bence asil konu bu kurgunun , bu dilin yapi plastigi olarak bize nasil yansidigi, ki söyledigim gibi kagit üzerinde, plan, cephe ve 3d calismalarda yapi cok basarili. Cok iyi örgütlenmis ...Görece tekil hacimlerin, konut yapilarinin genel plastik sorunu olan coklu kullanicilarin , cepheye yansimasi iyi indirgenmis ve cözümlenmis.

Ancak su varki bazi yapi plastikleri cok kirilgandir, en ufak hatayi kaldirmazlar. Bazilariysa kötü yapsaniz bile iyi mimarligi size hissettirir. Elbette tektonik malzeme plastik, proporsiyon iliskisi mimarini cok önemli bir parcasidir.

Bu proje Kirilgan bir yapi plastigine sahip.Yani malzemesi ince detaylariyla var ediyor kendini.
Ve bu projeyle iyi bir tasarimin nasil vasat hale gelebileceginide görebiliyoruz.

Her insai adimda yaninindan gecerken "muhtesem bir yapi olacak , dünya literatürüne girebilecek bir yapimiz olacak" diye düsünüp icten ice sevinirken.... müsteri ve maliyet kriterlerinden ötürü bu duruma gelmesine cok üzüldügümü söylemeliyim. gercekten tasarimdan uygulamaya cok büyük bir deger kaybi var!!
Birkac cok canalici noktayla proje iyi niteliklerinin nerdeyse cogunu kaybetmis!elbette yine cok iyi ic mekanlari cok yasanilasi konutlari olacaktir...
Bana kalirsa bu sonucun sebebleri sunlar; Cikmalarin yan cephelerininde kapatilmasi ve kesit kalinliklarinin kaplamayla birlikte artmasi ki bu aslinda plastigi tamamen degistirmekte. Uzun cephelerdeki cam dograma kayitlarinin rahatsiz edici kalinliklara ulasmasi.sanirim sebeb rüzgar yüküymüs, ancak daha iyi teknolojilerle daha narin kesitler olabilecegini biliyoruz, biraz maliyetli sadece!! Ücüncüsüde yapinin tamamini kaplayan panellerin rengi ve niteligi ki burda secilen renk kanimca oldukca kötü!!
Cikmalar ve camin bu sekilde olmasi müsterinin maliyet baskisindan ötürü oldugunu biliyorum. Ancak bu Pahada bir projenin bu m2 satis fiyatlariyla ve bukadar iyi ve iddali bir projeyle müsterinin kar marjini giderek yukari cekerken mimariyede assagiya cekmesini anlayamiyorum!!...
Yine sonucta kritik mimara yapilacak. Müsteri müthait yada kimse , oda cok iyi dünya capinda litaratüre girmis bir yapiyi insa etmis olamayacak ve hayatina kaldigi yerden devam edecek.
Kisacasi olan bu cok güzel projeye olmus. Ben sahsen , kagit üzerinde gördügüm ve pekiala yapilabilecek olan nispeten "diger proje" olarak adlandirabilecegim o projeyi animsamak istiyorum sadece!!!
Eski 17-07-2007, 16:07   #32
Arkitera Üyesi

Ankara
Şehir Plancısı
begn is on a distinguished road
Tabii burada tartışılması gereken, projenin kentsel doku içerisindeki konumu ile kent kimliğine katkısı olmalıdır.
begn offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2007, 16:30   #33
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Omer Yilmaz is on a distinguished road
Neden? Projenin kendisini de tartışamaz mıyız? Kentsel kimlik mi var İstanbul'da ki bunu tartışabilelim. Kentsel tasarım açısından değerlendirmek de olanaksız, bunu ancak daha büyük ölçekten değerlendirebilmek mümkün.

Bu büyük ölçekle ilgili bir gelişme vardı aslında: Büyükdere Caddesi için bir uluslararası mimarlık yarışması (UIA onaylı) açılmak üzereyken İMP ve İBB bir anda bu işi durdurdular. Neler oluyor bilemiyoruz. Bu projenin yürütülmesinden sorumlu Güzin Kaya Arkitera.com için bir yazı hazırlıyor, bu yazı ile durumu belki kavrayabileceğiz.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2007, 23:27   #34
Forum Üyesi

zemra'in Avatar'ı

zemra is on a distinguished road
Butun yorumlara katılıyorum. Birşeyi çok merak ediyorum. Renderlarda çekirdekler brüt beton görünüyor ve çıkmalarla kontrast oluşturmuşlar.Zaten çıkmaları ön plana çıkaranda bu etki.Madem öyle neden aynı malzemeden kaplamışlar anlayamadım. Renderlar gerçekten etkileyici ama ben şu perdelerin renklerini de pek beğenmedim. Çok cırtlak duruyorlar deyim yerinde ise.Daha pastel olaymışlar daha iyiymiş ama zaten sanırım gerçekte uygulanmamış.

Dünyada örneği çok olan bir konsepti olsa da doğru uygulansaymış gerçekten daha da başarılı bir proje olacakmış.

(bana mvrdv nin bir projesini anımsattı.hatta mimari görselleştirme başlığı altındada benzer bir proje var Misi'de sosyal-kültürel merkez tasarımı )
zemra offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2007, 23:40   #35
Forum Üyesi

zemra'in Avatar'ı

zemra is on a distinguished road
Bahsettiğim proje buydu..Sanırım uygulamadaki fark açıkça görünüyor.O konsol nasıl taşıtılmış?Hakikatten helal olsun.
Eklenmiş İmajlar
levent-loft-tabanlioglu-mimarlik-mvrdv_x-jpg  
zemra offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 18-07-2007, 04:00   #36
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
lumina will become famous soon enough
Çelik
lumina Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2007, 10:31   #37
Forum Üyesi

emrehisir is on a distinguished road
amerikalı sanatçıların mekan arayışı..
bu kadar megaloman olunmaz ya : )
emrehisir offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-08-2007, 00:05   #38
Forum Üyesi

elçin'in Avatar'ı

elçin is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin emrehisir tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
amerikalı sanatçıların mekan arayışı..
bu kadar megaloman olunmaz ya : )
Neyi megaloman bulduğunuzu anlayamadım.
elçin offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-08-2007, 11:18   #39
Forum Üyesi

ArtificiaLIntelligence is on a distinguished road
Talking Loft olan bina mı yoksa biz mi çok loft olduk?

Daha önce arkhitera’da yayınlanan ve ‘’Fransa’daki Ayaklanmalar için Le Corbusier’yi Suçlamayın’’ başlıklı bir yazıda şöyle diyordu : Paris Uluslararası İlişkiler için Fransız Ensitüsü’ne bağlı ABD’deki Fransız Merkezi’nin yöneticisi Guillaume Parmentier, The Washington Post’a verdiği demeçte “Mimarlığımızın kurbanlarıyız,” demişti. Bloomberg’e yazan Colin Amery de Le Corbusier’yi “şeytani deha” olarak adlandırdı ve “steril binalarının ucuza mal edildiğini ve proleteryayı da belli bir mesafede tutmaya yardımcı olduğunu” söyledi. Ve, oldukça garip ama Toledo Blade’in köşe yazarlarından Jack Kelly de yanılıp, iğneleyici biçimde -muhtemelen sadece, kitlelere inanan, duygusuz birinin böyle bir tasarımı hayal edebileceğini düşünerek- Le Corbusier’yi Stalinci olarak tasvir etti.’’

Yazının devamı :

Fransa’daki Ayaklanmalar için Le Corbusier’yi Suçlamayın

Oysa Le Corbusier 2. Dünya Savaşı’nın bitiminde Marsilya’daki dev konut bloğu Unite’ d’ Habitation‘u yaparken apartman tipolojisinde devrim yaparken aynı zamanda savaşın yıkımının ardında oluşan konut sorunlarına cevap arıyordu.O gün için bu tarz çok sayıda konut içeren apartman blokları belkide tek çözümdü.Ama bu blokta yaşayan insanların çoğu bunalıma girdi ve yapıdan şikayetçi oldu.

Sayın Tabanlıoğlu’nun Loft olarak tanımladığı ama nasıl loft olduğu pek belli olmayan ve son şekli itibariyle de Le Corbusier’in 2. dünya savaşı sonrası yaptığı apartman bloklarından çok da farklı olmayan bu yapısı aslında Parmentier’in proleterya olarak nitelediği insanların yerine İstanbul’un zenginini yerleştirmek ve loftla paketleyerek sunmaktan başka birşey değilmiş gibi sanki.Tabi yeri itibariyle bu zengin sınıfı getolara taşıdığı söylenemez.
(Bir ayaklanma beklemiyorum ben kendi adıma. ) Lüks olarak nitelendirilmeye mahkum bir yapı konumu itibariyle.Hukukçular sitesi iyi bir benzetme olmuş.(O da çünkü Le Corbusier’in devriminin bir sonucu olarak nitelenebilir.)

Dev apartman blokları ve sayısı sinir bozucu düzeye ulaşan siteleşmeler ile birlikte konut sorunu gittikçe daha kronik bir hal almaya devam edecek gibi.Sayın Tabanlıoğluna içinde bulunduğu şartlarda çok kızamayacağımız gibi yeni bir çözüm getirmediğini de eklemek gerekir.Mimarlığımız her sorunu apartmanlarda halledebilen yapısıyla (konut,işyeri,hastane....) Avrupa Birliği ülkelerinden çok geride kalmış durumda ne yazık ki.

Yani bizim mimarlığımızda apartmanın kendisi zaten Loft bir olgu olmuş çoktan. (Tabi loft’un esneklik anlamında her işleve uyum sağlanması bakış açısından yola çıkarsak/yoksa bina bize değil biz mi ona uyum sağlıyoruz.)
Eklenmiş İmajlar

En son ArtificiaLIntelligence tarafından düzenlendi : 01-08-2007 11:41
ArtificiaLIntelligence offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 01-08-2007, 11:49   #40
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Yeni bir çözüm getirmemesi, konut sorununun tek çözüm olarak gördüğü/kullandığı apartmanlaşmaya karşı tavrı bulunmaması eleştiri nedeniniz olmuş... Buraya kadar kendi içinde tamam diyelim.

Bu yazdıklarınıza paralel olarak Levent Loft'u Marsilya Bloğu ile karşılaştırmak garip olmuş; olsa olsa cephesi benzetilebilir. Bu durumda cephe benzerliği üzerinden karşılaştırıp sonra da yukarıdaki sözler işin içine girince de çelişkili bir yazı olmuş.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Eski 01-08-2007, 12:24   #41
Forum Üyesi

ArtificiaLIntelligence is on a distinguished road
Modernist hareketin önemli isimlerinden Le Corbusier aynı zamanda düşük gelirli sınıf için tasarlanan modern ve yüksek katlı apartman bloklarının da öncüsü olduğu için bir başlangıç noktası olarak ve gelinen son noktaya değinmek için Marsilya bloğunu örnek olarak verdim.O gün bu yapıların yapılma nedenleri bugünkülerle aynı değildi şüphesiz. Modern mimarinin ülkemizdeki bir başka örneği olan Hukukçular sitesi örneğinden daha az ya da daha çok yanlış bir örnek sayılmaz bana kalırsa ama her birbiriyle karşılaştırılan yapı gibi tartışmaya açık bir konu tabi ki.
Eklenmiş İmajlar

ArtificiaLIntelligence offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-09-2007, 02:58   #42
Forum Üyesi

İstanbul
search is on a distinguished road
bu da benden olsun.
Eklenmiş İmajlar
levent-loft-tabanlioglu-mimarlik-ll-jpg   levent-loft-tabanlioglu-mimarlik-ll3-jpg   levent-loft-tabanlioglu-mimarlik-ll4-jpg  

En son search tarafından düzenlendi : 06-09-2007 03:10
search offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-09-2007, 08:52   #43
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Bir helikoper turu galiba?

Eski 12-09-2007, 21:08   #44
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
sema37 is on a distinguished road
Az daha bu hangi şehir diye soracaktım
Mükkemmel görünüyor şehrin bu kısmı resimlerde....
sema37 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-10-2007, 17:53   #45
Editör

İstanbul
Mimar
Emine Merdim is on a distinguished road
Levent Loft Leaf Yeni Bina Ödülü’ne Aday

Alıntı:
Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Levent Loft projesi Kopenhag Scala Tower, Şangay REN People's Building, Kopenhag Mountain Dwellings, Riyad ARB Bank, Kuveyt Al Hamra Firdous Tower ve Dubai’deki Porsche Design Towers I ve II projeleri ile birlikte Leaf Yeni Bina Ödülü’ne aday oldu. Ödül töreni 29 Kasım 2007 tarihinde Londra Waldorf Hilton’da gerçekleşecek.
http://www.arkitera.com/haber_21111_...u-ne-aday.html
Emine Merdim offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları