![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Dönüşüm projesi olduğunun farkındayım. Sanırım siz de bunun bir 'endüstri-atölye binası'nın konuta dönüşümü değil 'ofis' maksadıyla yapılmış bir binanın konut bloğuna dönüştürülmesi olduğunu biliyorsunuzdur. Teşvikiye de bunun tam tersi olarak zamanında konut için yapılmış daireler sosyoekonomik değişimler sonucunda ofis katlarına dönüşüyor yıllardır. Teşvikiyedekilere de 're-loft' demek lazım şu durumda sanırım. Hatta ünlü bir mimarımızın kozyatağındaki kaba inşaatı tamamlanmış bir binayı iyi çözümlerle değiştirerek ünlü bir hastane zinciri için onkoloji-noroloji servisleri içeren bir hastane yapısına çevirdiği durum var. Bu anlayışla o binayada 'Loft-hospital' diyelim cidden. Amerikada yerleşmiş bir kavramı alakasız bi şekilde kullanmaksa amaç, istediğimiz heryere uyarlamak mümkün. Bunun dönüşüm projesi olması bence ofisin bunun altından iyi kalktığını ve başarılı bir iş ortaya koyduğunu gösterir. Benim takıldığım noktanın da bu olmadığı sanırım ilk mesajımın tamamı okunduğunda anlaşılabilir. Loft kelimesinin daha önce tariflediğim türde bir dönüşüm için kullanıldığı yada ikinci bir anlam olarak 'çatı arası' anlamında kullanıldığı herkes tarafından bilinen birşeydir sanırım. Bu projede her iki anlamda da bir 'loft' konsepti görmediğimden proje isminin abese kaçtığı düşüncesindeyim.
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
ne idin neoldun...
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Projenin isimlendirilmesi ve kelime üzerinde daha fazla üzerinde düşünmek isteyenler için iki link.
http://www.seslisozluk.com/?word=loft http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=loft Biz yeniden projenin adından kendisine dönelim
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Dün öğlen saatlerinde yolun karşı tarafından çekilmiş iki fotoğraf.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Ve iki saat önce çok daha iyi bir ışık ve iyi bir açı ile yine cep telefonu ile çekilmiş yeni bir fotoğraf.
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Projede görev yapmış olan site üyesi arkadaşların proje hakkında bilgi vermesi beklemedim ama sanırım beklentim boşa çıktı o zaman kaldığımız yerden devam edelim.Ömer Yılmaz bu cepheyi göremiyeceğiz demiş sadece görmemekle kalmayıp evlerin içinden yan ofis katlarına bakacaz.Tıpkı onların evlerin içine bakabildiği gibi.Düşünün okuldaki proje derslerini bir yapı bloğunu konumlandırırken nelere dikkat ederiz.Şimdi levent loftun içinde bir dairede olduğunuzu düşünün.renderlarda panjur,güneş kırıcı v.b detaylar gösterilmemiş hadi olduğunu düşünelim.Peki mesai saatleri içinde hep kapalı mı kalacak.Sabah uyandınız kendi işinize sahipsiniz ve işe genç gitme şansınız var.Pencerelere yaklasıyorsunuz ofis bloğunun içindeki birisiyle karşılaşmama ihtimaliniz hiçte küçük olmayacak.Bir yapının bulunuğu çevre çok önemli.Yapıya yüklediğimiz işlev eğer doğru kararlaştırılmazsa zaman içerisinde zorunlu işlev değişikliği kendiliğinden oluşur.Sanırım burası konut sisteminden tekrar ofis ya da home ofis olarak kendini şekillendirecek.
Ayrıca hala loft isminin yanlışlığının altını çizmek istiyorum.Ekşi sözlük yazılanlarından çok kaynakçalar benim daha çok dikkatimi çekiyor.Görsel olarak projenin başarılı oluşu tartışılmaz sanırım.Bu da mimari büronun başarısı diyorum.
|
|
|
#23 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Dikkat çekmek istediğim bir konu daha var. Ömer Yılmaz'ın yönlendirdiği son resimde tarih ve saatte bir yanılma yoksa 9 sularında Büyükdere caddesi trafiği görülmekte. O saatteki trafiğe 'Levent Loft' işleyişe girdikten sonra en az bir 60-70 aracın daha minimum iştiraki söz konusu. Bunu tabiki bu projeyi kötülemek için; hiç trafiği düşünmüyormusunuz diyerek sadece bu proje bunu yapıyormuş izlenimi vermek yanlış olurdu. Ancak görünen o ki resimde görünen trafik ileride sürekli artan bir yoğunluğu beraberinde getirecek. Bu aksda daha fazla konut bloğu yapılmamalı. Trafikteki yoğunluk, mesaiye giden kalabalığın toplu taşıma araçlarının istihdam edilmesiyle metro yada otobüslere aktarımı sonucu belki çözülebilir. Ancak buradaki konutlarda yaşıyan üst gelir grubuna mensup kimselerin her evde iki araba olmak üzere buralara yerleşeceğini hesaba katarsak, sanırım ileride o aksa ne metro ne yolun 2 kat olması ne de 3. köprü çözüm getirir. |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Ben bu projeye farklı bir bakış açısıyla bakıyorum.
---Mahremiyet--- Projenin bence en önemli unsurlarından bir tanesi dairelerde odaları ayıran bölmelerin olmaması.Belki yanlız yaşayan yatıya kalacak kimsesi olmayan insanlar için cazip bir ev yaşamı. Olabilir neden olmasın. Ancak arkadaş çevresi veya akraba çevresi geniş ise o zaman nasıl bir durum ortaya çıkar. Bir tarafta amcamla yengem İzmir den gelmiş ziyarete onları ağarlıyorum ben bir yerlerde horlayıp acaba rahatsız edermiyim diye sabahlara kadar gözümü ovalıyorum vs. vs.Aslında daha da mahrem şeyler beynimde şekilleniyor ancak yazamayacağım.Bu gibi şeyler aklıma takılıyor. Bu yaşam tarzıyla yaşayacakların özgür yaşam hakkına saygı duyuyorum. Sadece kendimce düşünüyorum... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Yapının Cuma günü (13 Temmuz 2007) Kanyon'dan çekilmiş durumu aşağıda.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Proje ve aynı yerden çekilmiş başka bir fotoğraf:
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
cephe açısından çevresindeki yapılara fark atmış bir bina, gerçi çevresinde iddaalı bir cephe yok..
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Tasarım ile uygulama arasındaki farka dikkat çekmek istemiştim aslında.
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
İstanbul
Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
![]() |
izlenimler
Haziran ayının başında ev almak isteyen bir arkadaşımla Levent Loft'a vardık.
Bu arsanın iki girişi var. Birincisi Büyükdere caddesine paralalel eski yoldan diğeri ise arka taraftaki çıkmaz sokaktan. Biz Gültepe tarafından geldiğimiz için arka girişi kullanmak istedik fakat şimdilik şantiye girişi olduğu için izin vermediler. Bu girişte bulunan özel güvenlik görevlileri bize oradan ev almayı yakıştıramadıklarından olsa gerek randevulu gelmemizi hatta mümkünse gelmememizi söylediler. İçimizden güzel cevaplar verip ön tarafa yöneldik. Yanımıza güvenlik alarak bina ön dephesinin tam ortasından aşağıya inen kapalı otoparka girdik. Kapalı otopark çok alçak ve bina gibi dar. Parketmek ve çıkmak için zorlu manevralar gerekiyor. (Arabamız Toyota Corolla) Birkaç katlı olan bu otoparkta spiral biçimli tek bir iniş çıkış şaftı var. İki jipin karşılıklı gelmesi halinde zor geçeceklerini düşünüyorum. Nihayet satış ofisine geldik. Bu ofis örnek daire olarak tasarlanmış orta boy evlerden biri. Binanın hikayesi şöyle.. Ülker'e ait olan bu bina çikolata fabrikası olarak düşünülmüş. (Aferin yer seçimi şahane) Belediye ruhsat vermeyince konut yapalım demişler. Benim gezdiğim bölüm 100 m2 civarındaydı. Evler dar ve kompartıman gibi tasarlanmış. Detay işçilikleri çok kötü. Bazı kolonlar brüt beton olarak bırakılmış fakat betonun görünümü iyi değil. Zorlama olmuş. Bazı yerler ise alçıpano ve beyaz boya. Başka numarası yok. Detaylarda bazı eksikler olabilir kusura bakmayın. Satış sistmi şöyle. 2006 Eylül ayında satışa başlamışlar. Tanıtım kokteyli düzenlemişler ve o gece özel davetlilere neredeyse evlerin tamamını satmışlar. Son ev ise 2006 Kasımda satılmış. Satış fiyatları son ev satıldıktan sonra gizlenmiş. Dediklerine göre ev alanlar yatırım amaçlı aldıklarından bunun bilinmesini istemiyorlarmış. Satış temsilcisi ev alanların burada oturacaklarına ihtimal vermiyor. Her şey kar için. Satacaklar diyor. Ufak bir araştırma sonucu o dönemde evlerin 300.000 dolar başlangıç fiyatıyla satıldığını öğrendim. Böyle bir evin şu anda en az 700.000 dolar edeceğini düşünüyorum. Binanın arka tarafında boş yer var. Buraya 30 katlı konut bloğu yapacaklarmış. Mevcut binadan konut alanlara öncelikli satış olacakmış. Vatana millete hayırlı olsun. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Ömer Bey'in render ve gerçek fotoğrafları yanyana koymasıyla daha da ortaya çıkan bir durum var. Tasarlanırken, kütle hareketleri, doluluk boşluk, her kütlenin birbiriyle yükseklik açısından uyumu ve daha az bölünmüş yere kadar cam cepheler, uygulama da (bana göre) aynı başarıya ulaşamamış. Bir de okulda hep beynimizim içine kazıdıkları birşey vardı. " Ne bu böyle göktaşı gibi. Bu bina tek başına mı? Tepeden mi indi böyle? Çevresinde hiç ağaç, bina yok mu? Bunları belirtirseniz projeniz anlamlanacak ve daha iyi algılanacak". O vakitlerde külfet gibi gelen çevre binaların ve ağaçların işlenmesi, bu vakitlerde artık o kadar gerekli görünüyor ki. Tüm hareketin uzun-yan cephelere verildiği açıkça ortada. Ve render perspektifleri özellikle tek kaçış buralardan verilmiş. Oysaki gerçekte bu etki belki de hiçbir zaman algılanmayacak. Ayrıca kat izni ne olursa olsun sağ tarafında artık zavallı durumunda kalan az katlı bina da göz önünde bulundurulmaydı bence. Ama Levent kısa zamanda öyle bir değişim geçirdi ki eminim bu binada nasıl olsa yıkılacak ve daha yükseği yapılacak diye düşünülmüş olabilir. Ne yazık ki geleceğe dair şehir planlama kriterlerimiz henüz bu boyutta...Umarım yanılıyorumdur...
sevgiler |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|