Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 05-10-2006, 11:09   #16
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
boreas is on a distinguished road
Dönüşüm projesi olduğunun farkındayım. Sanırım siz de bunun bir 'endüstri-atölye binası'nın konuta dönüşümü değil 'ofis' maksadıyla yapılmış bir binanın konut bloğuna dönüştürülmesi olduğunu biliyorsunuzdur. Teşvikiye de bunun tam tersi olarak zamanında konut için yapılmış daireler sosyoekonomik değişimler sonucunda ofis katlarına dönüşüyor yıllardır. Teşvikiyedekilere de 're-loft' demek lazım şu durumda sanırım. Hatta ünlü bir mimarımızın kozyatağındaki kaba inşaatı tamamlanmış bir binayı iyi çözümlerle değiştirerek ünlü bir hastane zinciri için onkoloji-noroloji servisleri içeren bir hastane yapısına çevirdiği durum var. Bu anlayışla o binayada 'Loft-hospital' diyelim cidden. Amerikada yerleşmiş bir kavramı alakasız bi şekilde kullanmaksa amaç, istediğimiz heryere uyarlamak mümkün. Bunun dönüşüm projesi olması bence ofisin bunun altından iyi kalktığını ve başarılı bir iş ortaya koyduğunu gösterir. Benim takıldığım noktanın da bu olmadığı sanırım ilk mesajımın tamamı okunduğunda anlaşılabilir. Loft kelimesinin daha önce tariflediğim türde bir dönüşüm için kullanıldığı yada ikinci bir anlam olarak 'çatı arası' anlamında kullanıldığı herkes tarafından bilinen birşeydir sanırım. Bu projede her iki anlamda da bir 'loft' konsepti görmediğimden proje isminin abese kaçtığı düşüncesindeyim.
boreas offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-10-2006, 15:33   #17
Arkitera Üyesi

balkay'in Avatar'ı

İstanbul
balkay is on a distinguished road
ne idin neoldun...

Alıntı:
Orijinal metin boreas tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Neden kimse farkında değil cidden anlayamıyorum..
'Loft' kavramı New York da 1930larda doğmuş bi kavramdır.
Şehrin merkezindeki (mashattan değil Manhattan) fabrika binaları ve atölyelerin zamanla terkedilmesi şehir dışına çıkması ve bu binalara zamanla sanatçıların ada diğer kişilerin, hem çalışılabilecek hem de içinde yaşanabilecek büyük boşlukları olan daireler gözüyle bakarak yerleşmeleri sonucu şu an 'loft' diye bi kavram var. Bu kavram herkesin çok meraklı olarak 1+1 dairelere stüdyo daire denmesi olayının da anası oluyor bi bakıma..
Burda 'Levent Loft' adı altında sergilenen projenin neresinin söylediklerimle daha doğrusu 'Loft' kavramıyla alakası var anlamış değilim. Binanın arazisinin etrafında fabrika ve üretim binaları var, bizde bu araziyi ranta açık seçkin(!) kat sahiplerine yönelik düzenledik, adını da şık bişey olsun diye 'levent loft' koyduk mu demek lazım acaba? 'Mashattan' gibi manasız bi isim konduğunda herkes nasıl olur diye forumda sürekli yazı yazıp eleştiriyodu, arkadaşlar 'Loft' nasıl olur peki anlamış değilim ben..
Şu an ismini hatırlayamadığım yine bir seçkin(!) toplukonut projesinde de loft daireler var ama bu daireler nasılsa 3 oda bir salon 2 banyo hizmetli odası mutfak daireler. Benim mi bilmediğim bişey var acaba anlayamıyorum. Ne kadar da meraklıyız yabancı terimleri alıp bide doğru olmayan yerlerde kullanmaya!
Projeye hiç bir diyeceğim yok. Tabanlıoğlu artık kendini kanıtlamış marka olmayı başarabilmiş bir büro. Ellerinden çıkan bu tak parçalık binanın da hele hele konutun kötü bir iş olarak ortaya çıkması beklenemezdi sanırım. Cephe ayrıntıları ve görseller oldukça başarılı. Umarım bu 'leventteki konut bloğu' bitttiğinde de aynen bu görsellerdeki gibi görünür. Bazı alışkanlıkların hele hele İstanbulda artık değişmeye başladığı zaten bilinen bi durum. Bizim yaşayış tarzımıza uymaz gibi bi genelleme yapmamak lazım sanırım ne yapcaz yani çadır çeklinde binalar yapıp cengizhan gibi atların üstünde hareket mi ettircez? Bu tarz kaliteli mimarlık işlerinin artması ve rant haline gelen kalitesizlik ve ucuzluğu savunan yönetimin bir an önce yerini çağdaş ve kültürlü bir yerel yönetime bırakması dileğiyle..
çağdaşlıktan kasıt nedir...çağdaş konutla geleneksel konutun işleyiş olarak farkını özelikle merak ettim...birinde at üstünde naralarla gidip birinde kelebekler çiçekler papatyalar mı ..özelikle tanımlarsanız sevinirim...ayrıca bu yabancı kelimelerin bu şekilde de SPONTONE kulanılması ne kadar doğru düşünmek lazım tabi...
balkay offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-10-2006, 21:27   #18
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Omer Yilmaz is on a distinguished road
Projenin isimlendirilmesi ve kelime üzerinde daha fazla üzerinde düşünmek isteyenler için iki link.

http://www.seslisozluk.com/?word=loft

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=loft

Biz yeniden projenin adından kendisine dönelim
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-10-2006, 21:30   #19
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Dün öğlen saatlerinde yolun karşı tarafından çekilmiş iki fotoğraf.
Eklenmiş İmajlar

Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz.

Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm.
Eski 06-10-2006, 13:40   #20
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Ve iki saat önce çok daha iyi bir ışık ve iyi bir açı ile yine cep telefonu ile çekilmiş yeni bir fotoğraf.
Eklenmiş İmajlar

Eski 06-10-2006, 21:19   #21
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
caessersoze is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin boreas tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Dönüşüm projesi olduğunun farkındayım. Sanırım siz de bunun bir 'endüstri-atölye binası'nın konuta dönüşümü değil 'ofis' maksadıyla yapılmış bir binanın konut bloğuna dönüştürülmesi olduğunu biliyorsunuzdur. Teşvikiye de bunun tam tersi olarak zamanında konut için yapılmış daireler sosyoekonomik değişimler sonucunda ofis katlarına dönüşüyor yıllardır. Teşvikiyedekilere de 're-loft' demek lazım şu durumda sanırım. Hatta ünlü bir mimarımızın kozyatağındaki kaba inşaatı tamamlanmış bir binayı iyi çözümlerle değiştirerek ünlü bir hastane zinciri için onkoloji-noroloji servisleri içeren bir hastane yapısına çevirdiği durum var. Bu anlayışla o binayada 'Loft-hospital' diyelim cidden. Amerikada yerleşmiş bir kavramı alakasız bi şekilde kullanmaksa amaç, istediğimiz heryere uyarlamak mümkün. Bunun dönüşüm projesi olması bence ofisin bunun altından iyi kalktığını ve başarılı bir iş ortaya koyduğunu gösterir. Benim takıldığım noktanın da bu olmadığı sanırım ilk mesajımın tamamı okunduğunda anlaşılabilir. Loft kelimesinin daha önce tariflediğim türde bir dönüşüm için kullanıldığı yada ikinci bir anlam olarak 'çatı arası' anlamında kullanıldığı herkes tarafından bilinen birşeydir sanırım. Bu projede her iki anlamda da bir 'loft' konsepti görmediğimden proje isminin abese kaçtığı düşüncesindeyim.
Çok farklı noktalarda küçük şeyler yakalanmış.Ve güzel tespitler yapılmış.Gerçekten loft doğuşunu ve gelişimi iyi incelemek gerekir ki önceki yazısında da anlatmış boreas.Projeyi yapanlarda ismi geçen arkadaşları burdan biraz daha bilgi vermeleri rica etsek.Daha içten ve nesnel yaklaşımlarda bulunuruz belki.Ama baktığımda sizce o fotoğraflarda o yapı ne kadar çevreyle uyumlu olacak.O dar cephe çevreye ne katacak.Büyükdere caddesindeki asıl soruna hiç gönderme yada çözüm arayışı var mı?Ben buna bakmak isterim.
Eski 23-10-2006, 03:47   #22
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
caessersoze is on a distinguished road
Projede görev yapmış olan site üyesi arkadaşların proje hakkında bilgi vermesi beklemedim ama sanırım beklentim boşa çıktı o zaman kaldığımız yerden devam edelim.Ömer Yılmaz bu cepheyi göremiyeceğiz demiş sadece görmemekle kalmayıp evlerin içinden yan ofis katlarına bakacaz.Tıpkı onların evlerin içine bakabildiği gibi.Düşünün okuldaki proje derslerini bir yapı bloğunu konumlandırırken nelere dikkat ederiz.Şimdi levent loftun içinde bir dairede olduğunuzu düşünün.renderlarda panjur,güneş kırıcı v.b detaylar gösterilmemiş hadi olduğunu düşünelim.Peki mesai saatleri içinde hep kapalı mı kalacak.Sabah uyandınız kendi işinize sahipsiniz ve işe genç gitme şansınız var.Pencerelere yaklasıyorsunuz ofis bloğunun içindeki birisiyle karşılaşmama ihtimaliniz hiçte küçük olmayacak.Bir yapının bulunuğu çevre çok önemli.Yapıya yüklediğimiz işlev eğer doğru kararlaştırılmazsa zaman içerisinde zorunlu işlev değişikliği kendiliğinden oluşur.Sanırım burası konut sisteminden tekrar ofis ya da home ofis olarak kendini şekillendirecek.

Ayrıca hala loft isminin yanlışlığının altını çizmek istiyorum.Ekşi sözlük yazılanlarından çok kaynakçalar benim daha çok dikkatimi çekiyor.Görsel olarak projenin başarılı oluşu tartışılmaz sanırım.Bu da mimari büronun başarısı diyorum.
Eski 27-10-2006, 15:09   #23
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
boreas is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin balkay tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
çağdaşlıktan kasıt nedir...çağdaş konutla geleneksel konutun işleyiş olarak farkını özelikle merak ettim...birinde at üstünde naralarla gidip birinde kelebekler çiçekler papatyalar mı ..özelikle tanımlarsanız sevinirim...ayrıca bu yabancı kelimelerin bu şekilde de SPONTONE kulanılması ne kadar doğru düşünmek lazım tabi...
Herkesin bildiği gibi konut-mahremiyet anlayışı 20.yüzyıl ile birlikte büyük değişimler geçirmiştir. 'Şehir içinde yapılmış yaşama meskeni' anlamındaki konutun koloni öncesi dönemde ve ortaçağda dışa tamamen kapalı hatta hendeklerle ve ağır kapılarla korunan birer küçük şato gibi olduğu, rönesans ve reform hareketleri sonrası bu kalın duvarların kalktığı ve bunların yerine yüksek duvarlar ve bahçe sınırlarının geldiği, modernleşme ve endüstrileşmenin getirdiği nüfus artışı ve kentli sayısındaki artışla birlikte büyük araziler içindeki müstakil konutların bahçe içindeki küçük apartmanlara gönüştüğü ve kalın sınır duvarlarının yerini bahçe çitlerine bıraktığı, 1950 lerde bu çitlerin yerini vejetasyona bıraktığı ve sonunda 21.yüzyılda öngürülen konut kimliğinin bahçe sınırları yan parsellerle ayrılmamış serbest düzenli bir yerleşkeyle kendini gösterdiğini ; noufertin 'The Design of Houses' başlığı hakkında görebilirsiniz. Ben bu gelişimi mahremiyetin azaldığı; en azından şehir içindeki konutta ve sosyal yaklaşımdaki değişimin; mahremiyeti ikinci planda bırakan, önemli olanın insan yaşamını en iyi yorumlayabilen mekanlar bütünü ve bu bütünün çağdaş normlarda yorumlanmasıyla ortaya çıkan yapı bütünü yani 'Çağdaş Konut' olduğunu gösteren bir anlayışta ilerlediği düşüncesindeyim. Çağdaş konut ve sosyal yaşam tarzı'ndan kastettiğimin çiçekler papatyalar olmadığı sanırım açık. Mahremiyet dediğimiz şeyin eskiden koskoca bir parseli kaplarken daha sonraları sadece bahçe,sadece yapı, ve sonunda da sadece ana yaşama alanlarına kadar indiği-ineceği görülmekte. Bu plan kurgusunun bize verdiği de aynen bu. Gece holü vs. gibi ortak kullanım alanlarının böylesine çağdaş bir mimari projede sosyalleşmeyi arttıran unsurlar olacağı ve ileride de çok iyi işleyeceği düşüncesindeyim. Bu anlayışın işleyebilirliğine en iyi örnek erken dönem cumhuriyet yapılarından olan 'Maçka Palas'ı verebilirim. Mongeri'nin işi olan bina tamamı kiralık dairelerden oluşan 4bloklu bitişik nizam bir siteydi aslında. Ama ileriki yıllarda bahçelerinde yapılan partileri ortak alanlarda ve terasındaki çamaşırhanelerinde tanışan komşularıyla birlikte kendi başına, orada oturmayan herkesin imrendiği bir 'toplu konut bloğu'na dönüştü. Keriman Halis, Abdulhak Hamit Tarhan gibi değerli isimleri barındırdı yıllarca. Neden burası da bu ortak mekan kurgularıyla ileride gelişecek bir 'toplu konut bloğu' olmasın? Mahremiyet çağdaş konutta bu kadar önemli mi hala? Bence bunları tartışmak lazım. Şahsen yaşama alanlarımı istediğim zaman mahrem kılabilmek benim için yeterli bir konut pazarlığı kriteri olurdu.
Dikkat çekmek istediğim bir konu daha var. Ömer Yılmaz'ın yönlendirdiği son resimde tarih ve saatte bir yanılma yoksa 9 sularında Büyükdere caddesi trafiği görülmekte. O saatteki trafiğe 'Levent Loft' işleyişe girdikten sonra en az bir 60-70 aracın daha minimum iştiraki söz konusu. Bunu tabiki bu projeyi kötülemek için; hiç trafiği düşünmüyormusunuz diyerek sadece bu proje bunu yapıyormuş izlenimi vermek yanlış olurdu. Ancak görünen o ki resimde görünen trafik ileride sürekli artan bir yoğunluğu beraberinde getirecek. Bu aksda daha fazla konut bloğu yapılmamalı. Trafikteki yoğunluk, mesaiye giden kalabalığın toplu taşıma araçlarının istihdam edilmesiyle metro yada otobüslere aktarımı sonucu belki çözülebilir. Ancak buradaki konutlarda yaşıyan üst gelir grubuna mensup kimselerin her evde iki araba olmak üzere buralara yerleşeceğini hesaba katarsak, sanırım ileride o aksa ne metro ne yolun 2 kat olması ne de 3. köprü çözüm getirir.
boreas offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-10-2006, 10:51   #24
Arkitera Üyesi

revaha'in Avatar'ı

İstanbul
revaha is on a distinguished road
Exclamation Farklı Bakış

Ben bu projeye farklı bir bakış açısıyla bakıyorum.

---Mahremiyet---

Projenin bence en önemli unsurlarından bir tanesi dairelerde odaları ayıran bölmelerin olmaması.Belki yanlız yaşayan yatıya kalacak kimsesi olmayan insanlar için cazip bir ev yaşamı. Olabilir neden olmasın. Ancak arkadaş çevresi veya akraba çevresi geniş ise o zaman nasıl bir durum ortaya çıkar. Bir tarafta amcamla yengem İzmir den gelmiş ziyarete onları ağarlıyorum ben bir yerlerde horlayıp acaba rahatsız edermiyim diye sabahlara kadar gözümü ovalıyorum vs. vs.Aslında daha da mahrem şeyler beynimde şekilleniyor ancak yazamayacağım.Bu gibi şeyler aklıma takılıyor.

Bu yaşam tarzıyla yaşayacakların özgür yaşam hakkına saygı duyuyorum.

Sadece kendimce düşünüyorum...
revaha offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-07-2007, 12:57   #25
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Yapının Cuma günü (13 Temmuz 2007) Kanyon'dan çekilmiş durumu aşağıda.
Eklenmiş İmajlar

Eski 15-07-2007, 13:06   #26
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Proje ve aynı yerden çekilmiş başka bir fotoğraf:
Eklenmiş İmajlar
levent-loft-tabanlioglu-mimarlik-13072007182-jpg  

Eski 15-07-2007, 13:25   #27
Arkitera Üyesi

Zulkarneyn'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Zulkarneyn is on a distinguished road
cephe açısından çevresindeki yapılara fark atmış bir bina, gerçi çevresinde iddaalı bir cephe yok..
Eski 15-07-2007, 13:36   #28
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Tasarım ile uygulama arasındaki farka dikkat çekmek istemiştim aslında.

Eski 15-07-2007, 15:31   #29
Forum Üyesi

İstanbul
Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
izoleli pense is on a distinguished road
izlenimler

Haziran ayının başında ev almak isteyen bir arkadaşımla Levent Loft'a vardık.
Bu arsanın iki girişi var. Birincisi Büyükdere caddesine paralalel eski yoldan diğeri ise arka taraftaki çıkmaz sokaktan.
Biz Gültepe tarafından geldiğimiz için arka girişi kullanmak istedik fakat şimdilik şantiye girişi olduğu için izin vermediler. Bu girişte bulunan özel güvenlik görevlileri bize oradan ev almayı yakıştıramadıklarından olsa gerek randevulu gelmemizi hatta mümkünse gelmememizi söylediler. İçimizden güzel cevaplar verip ön tarafa yöneldik.
Yanımıza güvenlik alarak bina ön dephesinin tam ortasından aşağıya inen kapalı otoparka girdik. Kapalı otopark çok alçak ve bina gibi dar. Parketmek ve çıkmak için zorlu manevralar gerekiyor. (Arabamız Toyota Corolla)
Birkaç katlı olan bu otoparkta spiral biçimli tek bir iniş çıkış şaftı var. İki jipin karşılıklı gelmesi halinde zor geçeceklerini düşünüyorum.
Nihayet satış ofisine geldik. Bu ofis örnek daire olarak tasarlanmış orta boy evlerden biri.
Binanın hikayesi şöyle..
Ülker'e ait olan bu bina çikolata fabrikası olarak düşünülmüş. (Aferin yer seçimi şahane) Belediye ruhsat vermeyince konut yapalım demişler. Benim gezdiğim bölüm 100 m2 civarındaydı. Evler dar ve kompartıman gibi tasarlanmış. Detay işçilikleri çok kötü. Bazı kolonlar brüt beton olarak bırakılmış fakat betonun görünümü iyi değil. Zorlama olmuş. Bazı yerler ise alçıpano ve beyaz boya. Başka numarası yok.
Detaylarda bazı eksikler olabilir kusura bakmayın. Satış sistmi şöyle.
2006 Eylül ayında satışa başlamışlar. Tanıtım kokteyli düzenlemişler ve o gece özel davetlilere neredeyse evlerin tamamını satmışlar. Son ev ise 2006 Kasımda satılmış.
Satış fiyatları son ev satıldıktan sonra gizlenmiş. Dediklerine göre ev alanlar yatırım amaçlı aldıklarından bunun bilinmesini istemiyorlarmış. Satış temsilcisi ev alanların burada oturacaklarına ihtimal vermiyor. Her şey kar için. Satacaklar diyor.
Ufak bir araştırma sonucu o dönemde evlerin 300.000 dolar başlangıç fiyatıyla satıldığını öğrendim. Böyle bir evin şu anda en az 700.000 dolar edeceğini düşünüyorum.
Binanın arka tarafında boş yer var. Buraya 30 katlı konut bloğu yapacaklarmış. Mevcut binadan konut alanlara öncelikli satış olacakmış.
Vatana millete hayırlı olsun.
izoleli pense offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 16-07-2007, 18:14   #30
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
oznursayi is on a distinguished road
Ömer Bey'in render ve gerçek fotoğrafları yanyana koymasıyla daha da ortaya çıkan bir durum var. Tasarlanırken, kütle hareketleri, doluluk boşluk, her kütlenin birbiriyle yükseklik açısından uyumu ve daha az bölünmüş yere kadar cam cepheler, uygulama da (bana göre) aynı başarıya ulaşamamış. Bir de okulda hep beynimizim içine kazıdıkları birşey vardı. " Ne bu böyle göktaşı gibi. Bu bina tek başına mı? Tepeden mi indi böyle? Çevresinde hiç ağaç, bina yok mu? Bunları belirtirseniz projeniz anlamlanacak ve daha iyi algılanacak". O vakitlerde külfet gibi gelen çevre binaların ve ağaçların işlenmesi, bu vakitlerde artık o kadar gerekli görünüyor ki. Tüm hareketin uzun-yan cephelere verildiği açıkça ortada. Ve render perspektifleri özellikle tek kaçış buralardan verilmiş. Oysaki gerçekte bu etki belki de hiçbir zaman algılanmayacak. Ayrıca kat izni ne olursa olsun sağ tarafında artık zavallı durumunda kalan az katlı bina da göz önünde bulundurulmaydı bence. Ama Levent kısa zamanda öyle bir değişim geçirdi ki eminim bu binada nasıl olsa yıkılacak ve daha yükseği yapılacak diye düşünülmüş olabilir. Ne yazık ki geleceğe dair şehir planlama kriterlerimiz henüz bu boyutta...Umarım yanılıyorumdur...
sevgiler
oznursayi offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları