![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
SM Evi - Han Tümertekin, Eylem Erdinç
![]() Fotoğraflar: Cemal Emden Han Tümertekin ve Eylem Erdinç tarafından Sedef - Murat Öztürk için tasarlanan SM Evi Arkitera Proje'de yayınlandı. İncelemek isterseniz adresi: http://www.arkitera.com/project.php?...Project&ID=104 Projeden detaylar: ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, Pritzker ödüllü mimar Glenn Murcutt'ın Avustralya kırsallarındaki hayat için tasarladığı lineer yapılar geldi hemen aklıma, yapım ilkeleriyle ortak paylaşımdalar.. Benim için bu yapıdaki en elle dokunulur, değerli özellik duvarlarla aynı malzemeyi paylaşan çatısı: bu tercih yapıyı onu çevreleyen topoğrafya ile aynı eğrisel ve ekolojik bütünlükte buluşturmuş...ve keyifli, engelsiz, zarif bir iç mekan.. Doğaya çok yakışmış... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
benim dikkatimi de 3. fotğrafta tavandaki boşlukların yerdeki yansımaları çekti. evin içine farklı bir doku ve mekansal nitelik katmış gibi geldi...Gerçekten şık bir tasarım olmuş ..Teknolojinin kullanımı ve doğal malzemelerle olan harmanları ise tasrımın değerine değer katmış.Türk mimarları gibi yok demek geliyor içimden .Ne diyim bizde belki bir gün........
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
[ATTACH]
http://www.titus-bernhard.de/realisi...ung/9x9_01.php adresini proje benzeri için ziyaret ediniz. titus bernhard, haus 9x9 'u 2003 yılında tamamlamış. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, Orijinal fikirin başka bir projeden alınmış olmasına üzüldüm...keşke başka bir deneysel yaklaşım geliştirilseymiş... Link için çok teşekkürler simfiliz |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Üye
|
Sağlıklı yorumlar için yapının arazi içindeki konumu/yerleşimi, opak ve saydam bölücü duvarların kullanılışı, çizgisindeki netlik, tanımlılığı göz ardı etmemek, eğer bir tasarımda daha fazlası varsa yalnızca kabuğa bakmamak gerekiyor. Taş dokusunun iç mekana yaptığı etki elbette çok önemli ama sanırım bu ışık oyununun yanısıra yerel bir malzeme olması nedeniyle de tercih edilmiş..
Eminim ki daha bir çok örnek de vardır benzer tekniklerin uygulandığı.. Hatta aklıma hemen Herzog&deMeuron'un Dominus Winery Projesi geldi.. Gönderdiğiniz linkteki projeyle pek bir ilgi kuramadım ben. Yine de teşekkürler, her türlü paylaşım önemli ne de olsa.. ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Viridis,
Sağlıksız bir yorum yapmadım çünkü yorum yapmadım Proje benzeri için bakabilirsiniz demek istemiştim tıpkı senin 'aklıma Herzog&deMeuron'un Dominus Winery Projesi geldi' diyebiliyor olman gibi....Ama biraz durup düşünmemeli miyiz yine de 'benzer teknik'mi sadece' diye.?? sana da teşekkürler |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
O ufak teknik fikrin alıntısına bakarak hemen bu proje taklit dememeliyiz, değil mi?
Tamam, taş duvarın gelip aynı malzemeyle devam ederek çatı olması gibi özgün bir fikir ilk olarak SM Evi'ne kısmet olmamış olabilir. Mimar elbette bunun yanında daha bir çok faktörü de göz önüne alarak yorumlar, çözümler getirmiştir. Bu bakış açısını öz geleneğin yorumlanması konusunda da yakalayabilirsek yanlış mı olur? Yani gelenekten gelen bazı öğelerin tasarımda yer alması, bir nefes kokusu olması bu projedeki gibi hemen taklitçilikle yaftalanmamalı mı acaba? Sabah sabah bunlar geldi aklıma.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Ben yapıyı beğendim. Özellikle de ceğhe dokusunu, ama çatı detayını da merak ettim doğrusu. Taşdan çatı...ilginç bir fikir....benim aklıma gelmezdi....yaratıcılık bu olsa gerek...
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Benzerlik neredeyse hiç yok bana kalırsa... Olsa olsa "malzeme ve/veya kullanım tekniği benziyor" denmek isteniyor diye tahmin ediyorum. Hadi bir de "alışılageldik çatılardan farklı bir çatıya sahip olması" benzer densin.
Örnek verilen diğer evdeki malzeme kullanımı yanılmıyorsam Herzog & de Meuron tarafından ilk defa kullanılan ve daha sonra Türkiye'de de kullanım alanı bulan bir teknik. SM Evi'nde kullanılan tekniğin bununla hiç ilgisi yok. Çatıyı taşla kapama fikrini ise yine Han Tümertekin'in B2 Evi'nde daha önce de görmüştük.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
bilginin tasarıma transferi
Bu ev anadolu'nun doğallığı ile modernin uyumu açısından çok güzel. bazı arkadaşlar şaşırıp kalıyorlar. ama bizler gözümüzü batının ürünlerine o kadar çok çevirmişiz ki kendi içimizdeki kültürümüzdeki doğallığı, harikaları, çözümleri, yaklaşımları, yaratıcılığa yol açacak ipuçlarını görmk bile istemiyoruz.
Han Bey modern ile bizim olanı bütünleştirerek çağdaşlığı yakalamış. bu açıdan örnek alınması gereken ve Türkiye için önemli olan mimarlardandır. En önemlisi de bir yapının bulunduğu yere uygun olması gerekliliğini yapısı ile göstermeye çalışan bir kişidir. Mimarlık öğrencilerinin bu tarz yaklaşımları incelemesi ve yöntemlerine dahil etmesi gerekmektedir. Bina için ise söze gerek yok. Yapının kendisi konuşuyor zaten. ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
tasarımı, malzemenin etkisini, tekniği ben de beğendim ama bir eleştiri yapmadan da geçemiycem; bence manzara tarafında da taş dokusunu yer yer duvarda görebilseydik, böylece taş arkadan gelip çatıyı geçip öne doğru inerdi ve taş içine gömülü gibi hissederdik. kaldıki arka cephedeki taş dokusu istinat duvarından dolayı daracık bir cephede görünüyo, yani bence biraz ordaki görüntüye yazık oluyo çünkü uzaktan algılanmıyo, yani bence manzaya bakan cephede de yeryer taş görünmeli idi, belki sadece iki uçta kısa iki perde şeklinde....
güzel iş ![]()
|
|
|
#14 |
|
Üye
|
Han Bey kadar Eylem Hanım'ı da takdir etmek gerekiyor.. SM Evi'nde de, Han Tümertekin'in Ağa Han ödülü alan B2 Evi'nde de kendisinin adı geçiyor..
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
.
taş ile yapılan uygulama ev'e ilave bir değer katmıyor. basitçe tasarlamış, arsanın eğimli durumu kaba taş duvarlarla düz hale getirilerek üzerine kondurulan ahır/asker koğuşu/tavuk çiftliği formunda bir yapı olmuş.
kayda değer bir yapı değil |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|