![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Ayasofya
Ayasofya başlığından,
Ayasofya gibi bir yapıyı eleştire(bile)ceğim anlaşılmasın sakın. İlk sorum Ayasofya'nın rengi, Gerçek rengi şu anki rengi midir? Bu konuda bilgisi olan var mı?? (bir boyanma hikayesi duydum ama çok da bir şey anlamadım) Bir diğer sorum ise kubbesinin altındaki iskeletin ne işe yaradığı? bir restorasyon yapılıyor sanıyordum ancak 1970lerin bir Türk filminde de o iskeleti görünce Ayasofya'nın bir parçası olup olmadığı konusunda şüpheye düştüm Dünya'da kubbe,en eski binalar,mimarlıktaki baş yapıtlar, en özel yapılar lafları geçtiğinde akla gelen isim Ayasofya'ya gerçekten iyi bakıyor muyuz? Mimarlara sormak gerekir diye düşündüm (Muhtemelen yine devlet suçlanacaktır ama olsun, "kendimizde suç ararsak eğer?" diyelim soruma) Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Gerçek rengi şu anki rengi değil, aslında tuğla bir yapı. (yani boyasız ve sıvasız) Üzerinde sonradan eklenmiş sıva ve boya var. İskele sanıyorum kubbeyi deprem zararlarından korumak için... |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
bilgi
Efenim bu başlığı görememişim pardon. Nick name'ime göre önceden görmem gerekirmiş.
Son ayasofya yani 3. Ayasofya yapıldıktan sonra her ne kadar zamanın Aydın'lı büyük matematikçilieri kubbeyi çözseler bile kubbe bir kaç defa yeniden yapılmış. Basıkmış daha önce sonra daha da büyütülmüş. Sonra o devasa ayaklar eklenmiş mecburen tabii gerçekte ve şimdilere gelmesini sağlayan ana ekler Mimar Sinan tarafından yapılmış. Büyük adammış. Neyse renk olarak tuğla olduğundan bu rengi var. Sıvasına gelince. Cumhuriyet öcnesinde sıvası varmış. Sarı renge çalan bir sıva. Tabii böyle dış cephe boyası ile boyanmış bir gül kurusu renk yok tabii. Ama gerçek rengine yakın bu renk işte. İyi bakmak dediniz de en sonra kubbe gerçekten abdülhamit döneminde onarılmış. Sonra da 1992;'de kurulan iskele sonrası dış kubbe kaplaması üzerine çalışılmış. Ben 1992'de üzerine çıkmıştım. Aman allahım eldiven mi pet şişe mi ne istersenzi vardı kubbe de çöp yani. İnşallah temizlemişlerdir. Yani 150 yılda bir çıkılan kubbede böyle çöp varsa artık. Net yapı sanırım oraya kalıcı olarak oturdu. O iskele yer edecek iz bırakacak diye korkuyorum. Ama o iskele Refahyol hükümeti zamanında Ayasofya'nın camii olmasını önelmiştir. Bunu da unutmayalım. Bu arad dünya mirası oalrakkabul edilen bu bine için yutrdışından da ödenek gelmekte. Ama nasıl harcanıyor doğru mu yanlış mı bilemiycem. Yakın zamanda IMF'e ve AB'ye olan parasal yalakalığımızdan bazı sağcı fanatik Avrıpalılar Ayasofya'nın kilise olarka kullanılması için zorlama yapmaya kalktılar. En azından söylenti bazında bile bu şekilde sesler yükselmeye başladı. Pek kaale almıyorum. Ama yine de düşündürücü.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
ayasofyanin restorasyonu cumhuriyetin ilk yillarindan beri bitmemi$tir. bu onemde bir binanin onarimi normal kosullarda en az 15-20 surer. iskelenin konuyla bir baglantisi olmali.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
ayasofya daki bu ayrintinin kökenini aciklayabilirseniz, merakimi gidermis olacaksiniz. Restorasyon lardan birinde bulunmus ressam restoratorlardan birinin müdahalesi midir, yoksa 6 yüzyilda rönesans i coktan asmis bi usta mi yasiyordu? cizim perspektif kurallarina birebir uymasa da, cizen aksonometriyi adeta dalga gecercesine kullanmis. Tasiyici kolona ilistirilmis bu resim (yapinin tümünde sanirim 8 adet) yapinin ahengini saglayan etmenlerden sadece biri...
P.S.: hangi bakis acisina göre yapildigi kücük bi arastirma konusu olabilir
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
arkadaşlar sultanahmetin orta minaresinin üçüncü şerefesinden çektiğim bu resmi sizlerle paylşmak istedim
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Ayasofya
Seni çok seviyorum umarım yıkıldığını veya hasara uğradığını ne ben görürüm nede gelecek nesiller.
![]()
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
haçlar ( detay )
ayasofyayı korumamızla ilgili, farklı kültürel önemler arz eden bi not eklemek istiyorum. dikkati çekmek istediğim detay, galeri katındaki mermer korkuluklarda bulunan oyma haç işaretleridir. ayasofyanın belirli yerlerinde bulunan fresklerdeki resimlerde de haç işaretleri doğal olarak vardır. eğer bu detaylara dikkatlice bakarsanız bu işaretlerin kazıyarak ya da boyanarak silindiğini göreceksiniz.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
ayasofya'nın da dediği gibi o iskelenin orada bulunmasının artık teknik değil bir politik bir nedeni vardır, o iskeleyi oradan indirmeye niyetlendiğiniz an önce müslümanlar sonra da hristiyanlar sırası ile yapıyı sahiplenip kendi dinleri için ibadete açılmasını isteyeceklerdir, o nedenledir ki o iskele daha uzunca bir süre oradan inmeyecektir sanırım...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Saçmalamayın desem kızar mısınız? Ayasofya'nın restorasyonu zor bir iş, o iskelenin oraya kurulması ve sökülmesi de zor bir iş. O kubbenin restorasyonu ise sanırım restorasyon dünyasının en zor işlerindendir ve o yapıdaki restorasyon hemen hemen hiç durmadan devam edecek niteliktedir. Dile kolay 1500 yaşında ve bildiğim kadarıyla büyük sorunlara sahip, tıpkı küçük kardeşi Küçük Ayasofya gibi.
Müslümanlara gelince, zaten bu topraklarda bulunan bu yapıyı Müslümanların sahiplenmesi kadar doğal birşey olamaz. İskeleli de olsa, iskelesiz de olsa...Ne zaman İstanbul'un tapusu el değiştirir (Allah öyle birşey göstermesin) o zaman Hristiyanlar sahiplenir; ama kendilerinin dini açıdan bir kutsallığı da yoktur cami işlevi görmüş olması dışında, onun olması ya da olmaması pek birşeyi değiştirmez. Renk konusunda ise, yukarıda sıvasız çıplak tuğlalı denmiş ama benim bildiğim kadarıyla sıvalıdır, çıplak tuğlayı hava şartlarına maruz bırakmak isteyeceklerini sanmıyorum. İçeride işleme mişleme kalmaz diye düşünüyorum. Çok beğendiğimiz Grek tapınak ve heykelleri bile boyalıymış zamanında... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Kızmam ancak hükümetin iç politikaya dönük duruşunu ve AB görüşmelerinde istenen tavizleri bir düşünün derim.
![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
Ayasofya bu görüşmelerin ve "iddia edilen" tavizlerin "kanımca" hiçbiryerinde duruyor. Bildiğim kadarıyla Ayasofya'nın müze olmasının da Rumeli'de kalan Türk azınlığı ve ibadet hakları ile de bir ilgisi vardır ama bu konuda çok da bilip bilmedem yorum yapmak istemem,
sevgiler . |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
|