![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Doruk Pamirin "bakın çocuklar,eğer biz böyle güzel bir kule dikmeseydik ,diğer resimdeki gibi hantal ve çirkin birşey inşa etmek zorunda kalacaktık...yaaaaa...." mantığına gülmeli mi ağlamalı mı bilemiyorum!!!!!!????!!!
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
kule mi problem?
her bina cevresiyle birlikte degerlendirilmeli bence..
tabi buna zamansal cevreyi de ekleyebiliriz,sureci.. gulup aglamak bir yana o noktada yapilacak bir binanin acaba 3 kat alcak 16 kat yuksek yada 50 kat daha yuksek olmasi mi daha onemli? yoksa zeminde cevresiyle kurdugu iliski,yapilmadan once yapilmasi gereken bir takim alt yapi etudlerinin eksikligi ve yapim surecinin cok sancili olmasiyla olusan toplumsal sosyolojik ve psikolojik gidis gelisler mi? daha sonra bunlarin hepsinin uzerinde yukselen kutlenin guzelligi cirkinligi ayrica tartisilabilir.. ama o tamamen ayri bir konudur. bence zeminde cevresiyle kurdugu iliski iyi ve kuvvetlidir.. ayrica da orada yapilacak bir bina belki bir 10-15 kat daha yuksek olabilirdi.. niye aglayip guluyorsunuz? yukseklik korkusu mu?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
yönetici
![]() |
soruna başka açıdan yaklaşılırsa belki kendini tekrar eden eleştirilerden kurtulup başka önerilerin doğması sağlanabilir. Doruk Pamir'in de önerdiği de bu zaten. Gökkafes'i eleştirenler malsahibinin öngördüğü işlevleri imar kanunlarının izin verdiği metrekare sınırları içinde nasıl çözeceklerini ortaya koysunlar. Somut alternatifler ortaya çıktıkça eleştiriler daha dikkat çekici olabilir. Bugüne kadar yapılan binanın eleştirisi değil, o binanın orda olmamasına dair eleştiriler ve mimarlık etiği tartışmalarıydı.
Bugün bırakın Türk mimarlarını yabancı mimarlardan pek çoğunun bile kanunların bu kadar büyük metrekarelere izin verdiği bu alanda bu binanın tasarım işi kendilerine gelse "kusura bakmayın ben bunu yapamam, etik olarak yanlış" diyecek kadar karnı tok sırtı pek olduğunu zannetmiyorum. Eleştirilerimizi yaparken olaya bir de bu açıdan bakalım. (Bu dediklerimden benim Gökkafesi savunduğum gibi bir anlam çıkartanlar olacaktır. Ben Gökkafesi tasarım açısından başarısız buluyorum. Gerek yerle ilişkisi gerekse kulenin tamamının tasarımı açısından. Ancak orda yüksek yapı yapılmasına da karşı değilim. ) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Yükseklik fobim yok ve yazdığınız cevaplardan söylediğim şeyi anlatamadığım izlenimine vardım.
Söylediğim "saçmalık" Doruk Pamir'in ,kulenin alternatifi olsaydı işte bunun gibi birşey olurdu diyerek gösterdiği o kötü resimdi.... Beylik eleştirileri tekrarlamak isteseydim bunun için zahmet edip de yazmazdım zaten... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
o zaman yanlis anladigim icin ozur diliyorum..yinede biraz olsun dusunduklerimi yazmak icin firsat oldu..
dogru! bu durumda rennie sen bu duzeltmeyi benim icin yapmadan bu konuda gerekeni soylemis zaten..doruk pamirin de dedigi gibi karsi olanlar fikirlerini projeyle gostersinler.. yoksa is oktay ekinci gibilerine kalacak, o zamanda hicbir yere dokunmayalim,eklemeyelim,cikarmayalim,insaa etmeyelim'e varacagiz..mimarlik duracak.. enteresandir..newyork ikizleri icin mimarlik camiasi simdiden 200 den fazla proje uretti..orayi oldugu gibi birakma projesi dahil! hatta buna bir de kapsamli sergi yaptilar..hadi onu yapmisken urbanisme'i de tartistilar.. ama gokkafes icin bu kadar tantana,ikinci bir projeyi bile dogurmadi! siz hic gokkafes yerine o olmasin bu olsun diyen bir proje'ye rastladiniz mi? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Şaka bir yana belki teklif edilebilir böyle bişey
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
yönetici
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
reddedebilmek
şimdi şu gökkafes konusu ile ilgili burada şaşırtıcı bir nokta var, neden bu yapıyı silüet açısından eleştirmeye bu kadar korkuyoruz? yani bir eleştirinin "beylik" eleştirisi olması bizi bu kadar mı korkutuyor? açıkçası bana göre, şehrin o noktasında böyle yüksek ve "dikkatsiz" bir yapı yapmak tamamen umarsızlıktır. ve bu tavizi, "ben yapmasaydım başkası yapacaktı" anlayışı kurtarabilir mi acaba? bu aynı, devamlı fiyat kırıp mimarlık mesleğini perakende ticarete çeviren, sonra da "e herkes kırıyor, ben kırmasaydım..." diyen "meslekdaşlarımızın" yaklaşımına benzemiyor mu?
tamam, başkası daha kötüsünü yapabilir. ama reddetmek, özellikle şu günlerde bizim mesleğimizde, bence önemli bir erdemdir. özellikle de, camiada tanınan ve örnek teşkil eden mimarlarımız için.. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
ek
bu arada kusura bakmayın, doruk pamir'in açıklamalarını yeni okudum. ve olayın reddetme bağlamıyla ilgisi olmadığını, bizzat şahsi bir yönlendirme sonucu o "direğin" boğaza dikildiğini öğrendim.
bu noktada pamir'e söylenecek hiçbir şey yok gerçekten, bırakalım gelecek kuşaklar ona "saygı" göstersin. (sanıyor ki yılların geçmesi bu hatayı meşru hale getirecek. ya da yeni gelen gökdelenlerin arasında kendisininki daha rahat varolacak. yani yıllar önce geleneksel kent dokusunun içine yapılmış kaba bir apartmanın, yeni gelen arkadaşlarıyla anlaşıp, görsel bir ittifak kurmaları gibi.) ne diyeyim, rasyonalizasyon bizim genlerimizde var. o zaman üstteki msjı kendi içinde ayrı bir konu olarak alalım, torunlarımıza pamir'e saygı duymalarını öğütleyelim ve konuyu burada kapatalım.. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
dolayısıyla çok orijinal bir proje olduğu kesin. acaba gökkafes için kaygı duruşu yaptıran hocalarımızın bu projeye bakışları nasıl? insan merak ediyor, yani aslında bence bu proje ayrı bir konu hakediyor rahatlıkla... |
|
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
![]() Alıntı:
||
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
daha anlaşılır şekilde yeniden yazmayı da pek beceremeyeceğim sanırım. bence burda anlaşılması zor olan şey: "fallik egzibisyonizm", onu açıklayayım.... fallik = fallus (yani eski dilde penis) ile ilgili egzibisyonizm = hani şu pardesü ile dolaşan teşhirciler vardır ya...
|
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|