![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
Olaya hep mimarlık açısından bakıyoruz ama yanlış yapıyoruz.
Olay tamamem sosyal bir vaka. Bu olay da bu sosyolajik bir hastalığın mimarlığa olan yansıması. Yani neyimiz doğru ki Allah aşkına. Bu tartışmalar, bu sorulan sorular tabii ki olması gereken. Ama ülkemizin insanları belli kalitede bir eğitim, görgü almadığı,ekonomik doygunluğa erip aç gözlülük ve özentilikten kurtulamadığı sürece biz sadece konuşuruz. Hep de böyle azınlıkta kalır ve "cahil insanların" oylarıyla seçilen hükümetler ve yönetimler tarafından kaderimizin çizilmesine seyirci kalmak zorunda kalırız. Daha doğru dürüst bir enerji politikası bile yok zavallı ülkenin. Millet rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, bio enerji konuşuyor; biz iran ve rusyadan gelen doğalgaza endekslemişiz "politikamızı". Şimdi de bu soğukta belki doğalgaz yetmeyebilirmiş. Karamsar diyin, nederseniz diyin; biz bu coğrafyada fazla kalmayız beyler- kalmayı da haketmiyoruz zaten. Birazcık çabam varsa o da bu ülke uğruna ölenlerin kemikleri sızlamasın diye. Yoksa bana ne; baksanıza herkes halinden memnun; herkezin Allah'ı para olmuş. Fakirin de zaten karnını doyurmaktan başka düşündüğü yok (haklı olarak). Tam istenilen düzen. Kime ne diyeyim ben şimdi? Herkes hakettiğini buluyor demek lazım heralde..
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
"mashattan" ismi bana çok zırva geliyor...:(
"mashattan" ismi bana çok zırva geliyor...
kim bulmuş kim kabul etmiş bilmiyorum ama hakkaten cok tuhaf... belki kaliteli-nitelikli projedir ama daha isminden kaybediyor.uydurukçu diye... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
isim-cisim
.....mashattan ismini duyupta herhalde, karnından yukarı doğru bir gıdıklanma ile karışık ağrı yükselmeyen yoktur. (Aynı iç gıcıklanmasını Dubai Towers isminde de hissetmiştim,) sadece isimden gidip aynı şeyi günlük yaşamdaki bütün meslek dallarında da duymamak mümkün değil... bu taklit isimler için kimi "canım reklam içinde olsun o kadar, önemli olan kalite(???) diyebilir; Türkiye hazır küçük Amerika olmuşken İstanbul küçük New York,
Ankara küçük Washington, -veya şimdiki hükumetin tercihi madem bişey oluyoruz dubai veya kuala lumpur olsundur belki- ... kü-çük... Genelleme yaparsak, isimler kulağa iyi geliyor da, duyan da sanki, o ülkelerin günlük fiziksel yaşam koşullarının, maddi olanaklarının, demokratik ve toplumsal yapısının getirildiğini sanar. Bir yandan da (şehir bölge planlamacılar herhalde daha iyi bilir), bu tip korumacı ve kendi içine kapalı konut çevrelerinin, sosyal gelişmede zayıf olduğu, ve sorunlu yerler olduğu 1980 li yılların sonlarında söyleniyordu ve batıda bunun aşılmasına çalışılıyordu. Bu proje tipi, sistem ve düşünce olarak o ilk yapılanlardan olan soyak vs. gibi 1970 li yıllar! modelini hâlâ aşamıyor. o yıllardan beri yapılan projelerde aynı yalıtılmışlık, gecekonduların ve içerisindeki milyonlarca insanın "öteki" olmaya zorlandığı şehir anlayışı... Şehirlerimizde ki konut ve istihdam anlayışı hep bu şekilde, bir yer için, belki şehrin tümü için yapılan bir projede, şehirlinin fikri en fazla anketlerle alınarak bir daha hiç kullanılmamak üzere bir kenara konuluyor, halka bilgi verme olarak yapılan da maalesef seçim için reklam yatırımı niteliğinde kalıyor (belediyenin olanak ve imkanlarıyla). Bu tip yapı guruplarının ve kentsel tasarım alanlarının bana kalırsa devlet tarafından veya belediye tarafından yarışmalar açılarak ele alınması gerek. Kalite deyince aklıma eski bir reklam anektodu geliyor, 90lı yıllarda bir gazetenin promosyon reklamında: -.... -(bayan) peki kaliteli mi? -(bay) hem de Alman malı(???) şeklinde cevap veriyordu. yani bütün Alman ürünleri, Amerikan kentleri, veya Dubai kuleleri kaliteli, çünkü bu ülkelerde daha kaliteli bir şeyler var. Aslında kimin yaptığı veya kime ait olduğu da önemli değil, önemli olan karar verici durumunda olan kişilerin, sermayenin, yerel yönetimlerin kalitenin ne olduğundan veya daha doğrusu kaliteye nasıl ulaşılacağından haberdar olmaları veya bunu yorumlayabilmeleri... Söz kaliteden açılmışken, bu projelerin bi eksik yanı da, mimarlığın halen kataloglardan malzeme seçilerek (belkide bina seçerek) yapılabileceğine inanmaları. Yani en kaliteli malzemeler ve en iyi detaylar seçilirse sonuçta ortaya çıkan yapı da mutlaka kaliteli olur, veya daha önce uygulanmış başarılı projeler kopya edilirse başarılı olunur... Böyle bir sistem yeni yasa ile bir de eğitimde söz sahibi olursa nasıl olur acaba dersiniz, tabii bu başka bir platformun konusu.... En son okyc tarafından düzenlendi : 27-01-2006 10:16. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
|
Alternatif isimler
Selam arkadaşlar,
Bir önerim var. Burada alternatif projeler öneremeyeceğimize göre bari alternatif yerleşim isimleri belirleyip sevgili müteahhitlerimizin hizmetine sunalım. Bu amaçla biraz beyin fırtınasına ne dersiniz? Yeni kuleler ve toplu konut siteleri için isimler...Bakalım Türkçe'de onlar kadar yaratıcı olabilecek miyiz? Hem isimler (fiziksel dünya için de) biraz neler hayal edebildiğimizi gösterebilir belki. Selvi Kuleleri Güneşkent Rüzgarlı Vadi Evleri Ayışığı Konakları ...? |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
Mashattan Kendi Kişiliğini Oluştumamış Proje
benim asıl merak ettiğim konu ;bu gibi durumlarda biz mimarların ve inş.mühendislerinin sözcüsü konumundaki oda başkanlarının herhangi bir yaptırım gücünün olup olmadığıdır.
Eğer yoksa, buna benzer yapılan işlerde projeyi hazırlayanlar işin sahibi olmadığı için alacağı paraya bakacaktır.mashattan veya x bir isim olmuş önemi yok.Bu durumda proje hazırlayan kesimin yapacağı birşey yok.Sonuçta proje onaylanıyor , demekki sorun yok. Burada yorum yapan kişilerin duyarlı tavrı işin başındaki (yaptıran,onaylayan...) kişilerde yoksa bunu engelleyecek makam da yok. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|