Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Kapalı Konu

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 09-10-2005, 03:18   #1
Forum Üyesi

tam bir fiyasko

Yaklasik bir senedir internette ev planlarini arastiriyorum.Uc ay once begendigim bir plani ve gorunuslerini bir mimara goturup bizim araziye uygun yerlestirmesini istedim.Plan uzerinde kucuk degisikliklerde yaptim.Gorunusu bozmadan ic mekanlarin boyutlarinda degisiklikler yaptik.Bana gosterdigi ezkizlerde hersey istedigimiz gibiydi.Anlastik ve islemler basladi.Diger projelerin sorumluluguda mimarimizdaydi.Elektrik,statik,su,ve yapi denetim..Bir ay sonra ruhsati aldik..ama nasil? ekip kuruldu ve insaat basladi.Ortada ne denetimciler var ne de bizim mimar! ustalar statik projeye bagli kalarak bisiler yapmaya basladilar.Cunku mimari proje ile statik birbirinden cok farkliydi.mimari projedeki sacmaliklari mimar olmayan biri bile anlar! gorunuslerin tumu plana uygun degil,hayali bir takim cizimler!Mimar cep telefonunu acmamaya basladi actiginda da benimle isiniz bitti dedi..Belediyeden elektrik projesini almak icin gittim.Projenin kapaginda bizim adimiz var.Ama bize ait degil.Bir baska evin elektrik projesi!Tum bu sacmaliklar olurken insaat devam etti ve 2. katin betonunu doktuk..Gorunusde kolon olmamasina ragmen planda ve kesitlerde kolonlar vardi ..ustalar biz yokken kolonlarin betonunu da dokmus..evin tum gorunumu ve cati plani bir anda degisti!tam bir fiyasko..
Mimarimiz kacak! denetim yok!zaten mimarimizin akrabasiymis o da ayri mesele ''herkes hata yapabilir'' dedi denetimci..Cozum bulamiyoruz.İstedigimiz goruntuyu elde edemeyecegiz.Ailem baskalarinin hatalarina para harcadi..simdi de duzetmek icin para saciyoruz..
Bizim mimar da sagda solda bu evi ben yaptim deyip dolaniyordur eminim..komik olan bu plani internetten cikarmistim.Ve internet adresini de bizim mimara verdim.Artik isleri acilir sevgili mimarimizin..Bu kucuk sehirde mahvettigi ve bizim de duzeltmeye ugrastigimiz evi referans yapar kendine..verdigim adresden de secip secip plan satar!

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:51.
nergis offline  
Eski 09-10-2005, 05:36   #2
Arkitera Üyesi

kuyu

internetten plan bulup onu da kendi arazinize yerleştirmekle en büyük hatayı siz yapmışsınız zaten... tabi mimar(!) da bunu kabul ederek ikinci hatayı yapmış... bu şuna benziyor... ameliyat sırasında doktora müdahele etmek ve neşteri nasıl kullanması gerektiğini; hangi ilaçları daha çok sevdiğini söylemek gibi... yani saçmalık en baştan başlıyor... hiç bir mimari ürün başka bir araziye uymaz... uyamaz... her arazinin farklı çevresel verileri ve potansiyeli var... ne diyelim kendi kazdığınız kuyuya düşmüşsünüz...o mimar arkadaşa öğüt en kısa zamanda müteahhitliğe başlasın... (başlamıştır zaten)
Kanchekenzi offline  
Eski 09-10-2005, 06:05   #3
Forum Üyesi

tudor style bir plandi.Bulundugum bolgede bu tarz mimaride ev yok.Olsaydi tasarimini yapan mimara gider kendi yasam tarzimiza ihtiyaclarimiza arazimize uygun bir plan tasarlamasini isterdim..Mimar kendi kafasina gore tasarim yapamaz.Bizim yasam bicimimizi kisiligimizi zevklerimizi nelerden hoslandigimizi evin hangi bolumlerinde daha fazla vakit gecirdigimizi bilmek zorunda.Dolayisiyla ona bir iyilik yapip kendi istedigimiz evin planlarini ve gorunuslerini verdim.Yapilan hatalar teknikdedir.planda ve gorunusde kolon gozukmemekde ama kesitde vardir.gosrunuslerde hic olmayan hayali bacalar ve ve baska catilar!!cok komik bunlar..sanki 2 farkli plan var ve ayni sayfaya basilmis gibi..hata teknikdedir?simdi belediyeye gidip bunlar nedir nasil olur kim nasil ruhsat verir desem bizim insaati durdurur diye korkuyorum.Oyle boyle bir sekilde cozum bulucagiz.ama gorustugum diger mimarlar artik bu goruntuyu yakalayamazsiniz diyorlar.

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:50.
nergis offline  
Eski 09-10-2005, 09:37   #4
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

mimarlık meselesini dergilerden kıyafet beğenip terziye diktirmek gibi algılarsanız olacağı budur. mimar geçinen arkadaş ta ne olduğunun farkında değil anlaşılan. mimar kendi kafasına göre tasarım yapamaz diyorsunuz da sizin yapmaya ya da yaptırmaya çalıştığınız da mimarlık değil zaten. bütün iş görüntü odaklı olunca anlaştığınız mimar sıfatlı arkadaş ta görüntüde meslek icrası yapmış kendince.

etik sorunlar böyle boyutlara varabiliyor demek ki...
lumina offline  
Eski 09-10-2005, 13:07   #5
ndg
Forum Üyesi

ndg'in Avatar'ı

İnternetten bir proje bulup, bunu mimara götürüp, karşınızdaki meslek insanının eğitimini ve birikimini hiçe sayarak, onu bir kalfa gibi gördüğünüz için; iş yaptığınız mimarın iş etiğinden yoksun olduğunu farkedemediğiniz için (aslında bunu bu tip bir projeyi kabul etmesinden anlayabilirdiniz, ama tahminim size önerdiği fiyat en uygun olduğu için onu seçtiniz) böyle bir eve "mahkum" olmaya müstehaksınız efendim.

Bu aslında çok yönlü bir "fiyasko". Bir yanda mimarlık mesleğinin nasıl işlediğini kavrayamamış, "para bende istediğimi yaptırırım" şiarıyla hareket eden bir müşteri, diğer yanda yalandan projelere imzasını atan bir mimarlık diplomalı tüccar. Ülkedeki inşaat sektörünün genel bir özeti aslında bu.

Tudor style bir plandı demişsiniz, bu bölgede böyle bir yapı yok diye eklemişsiniz, doğrudur. Zaten olması da beklenemez. Mimar zaten "kafasına göre" iş yapan bir insan değildir. Sizin ihtiyaçlarınızı öğrenir, bir ihtiyaç programı çıkartır, ona göre bir proje üretir. Bunu da aldığı formel eğitimine dayanarak yapar. Ne var ki, sizin yaptığınızın bununla uzaktan yakından alakası yoktur. Siz internetten indirdiğiniz bir basit şematik çizimi, "işbitirici-imzacı" bir adama götürüp kendinize yaptırmak istemişsiniz. Böylelikle adam gibi mimarlık hizmeti veren, saygın bir büroya ödeyeceğiniz mimarlık hizmeti karşılığından da kendinizi kurtarmış oldunuz. Bunun yanısıra çalıştığınız mimar size sıfırdan belediyeden alınan ruhsata kadar hizmet taahhütü vermiş.

Müstehaksınız efendim, güle güle oturunuz yalan yanlış yapınızda.
ndg offline  
Eski 10-10-2005, 01:32   #6
Forum Üyesi

teknik cizimlerde hata var demistim okumamissiniz.sanirim bana cevap yazanlarin bir cogu henuz mimar statusunu kazanamamis kisiler olmali cunku cok tepkilisiniz.Tasarimi internetten begendim ve kendi yasam seklime gore yeniden duzenledim.Dergiden de secebilirdim,bir sitede gordugum evin photosunu da cekip mimarima gosterip bunu istiyorum diyebilirdim.Bu beni ilgilendiren bir konudur.Soz konusu olan mimarin sorumsuzlugudur! yapmasi gereken isi yapamamistir.Bu onun bilgisinin tecrubesinin yetersizligini gosterir.Madur olan ve hatalari duzeltmek icin para harciyan benim!
Zemin katta 200m2 3 kat bir villaya ne kadar para harcanir haberiniz yok tabi..

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:48.
nergis offline  
Eski 10-10-2005, 05:17   #7
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

etik diye bir kavram vardır bilir misiniz nergis hanım?
ama anlaşılan sadece kelime olarak tanışıklığınız var yaşam alanlarınıza pek nüfuz etmemiş olduğu anlaşılıyor. kendi yaptığınız davranışın yani kaynağı neresi olursa olsun başka bir durum için gerçekleştirilmiş bir üretimi kimseye danışmadan sormadan izin almadan gönül rahatlığı ve aymazlıkla bir anlamda "aşırıp" sonra istediğiniz gibi olmadığı için yaygara koparabiliyorsunuz. sonra da konuya öyle ya da böyle tepki duyan insanları da benzer bir davranış refleksi ile "mimar statüsü kazanamamış kişiler" gibi bir tabirle küçümseye çalışıyorsunuz. param var herşeyi yaparım, alırım satarım dünyasında kazık yemek te vardır. 200m2 3 kat villaya ne kadar para harcanacağını hesaplar öğreniriz ama sizin aynı boyutlar için harcanan düşünce ve emekten haberiniz yok, dolayısıyla saygınız da.
bu kafayla daha çok para da harcarsınız, sinir de, insan da...
lumina offline  
Eski 10-10-2005, 09:57   #8
Forum Üyesi

sizin zihniyetinizdeki insanlar yüzünden bu ülke bu hale gelmiyor mu zaten.İnternette plan bulup mimara çizdirmek ne demektir.Sizin öncelikle mimarlık tan haberiniz yok,mimarların ne iş yaptığından da.En yakın zamanda mimarlıkla ilgili bir şeyler okumalısınız.Her yıl yüzlerce genç akıllı dinamik mesleğini seven mimar mezun oluyor ve işsiz gezip bunalıma giriyor.Sizin gibilerde kalkıp dekorasyon dergilerinde fotoğrafını ve ismini gördükleri mimar olmayan mimarlara iş yaptırıyor.
Lütfen mimarlıkla alakası olmayan biri olarak arkitera forumda insanların enerjisini harcamayınız.
pinky offline  
Eski 10-10-2005, 12:32   #9
Arkitera Üyesi

sevgili mimar arkadaşlar,
veryansın edilen 'fiyasko' durumuna dair düştüğünüz notlarda tamamen haksız olduğunuzu söylemem mümkün değil. ancak, sayın 'nergis'in -biraz da doğal olarak- farkında olmadığı noktalardan dolayı bir saldırıyı değil, yardımı hakettiği görüşündeyim.

sayın 'nergis',
bir işkolu olarak 'yapı yapma' işi öncelikle sadece 'mimar'ın sorumluluk ve yetki alanı değildir. Proje aşamasında dahi, mimar, inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve makine mühendisinin eşgüdümlü çalışması konu bir 'konut' olduğu koşullarda bile 'minimum' gerek şarttır. Dolayısıyla, bahsettiğiniz 'teknik' problemlerin de sadece 'mimara' mal edilmesi bir önyargıyı gerektirir (bu önyargıyı da durum özelinde kısmen anlayabiliyorum).

Ancak meseleniz 'teknik' sorunlardan daha öncelikli bir 'yaklaşım' hatasından kaynaklanmaktadır. Hizmet almanın iki biçimi vardır. Birincisi, 'kitleler' için üretilen ve ihtiyaçların ve beklentilerin bir 'ortalaması'nı işaret ettiği iddiasında olan 'seri' ürünlerin oluşturduğu kümeye dair hizmetler (mağazalardan aldığınız türlü fabrikasyon giysi gibi...); ikincisi ise tek defaya mahsus olmak üzere bizzat müşteri için tasarlanıp üretilen tekil ürünlere dair hizmetler (bahar korçan'a gidip bana bir gece kıyafeti lütfen... demek gibi). İkinci tür hizmetin, beklenti ve ihtiyaçları -'kişiye özel' ele alma biçiminden dolayı- daha fazla tatmin etme kapasitesi ve olasılığı taşıdığı, ancak maddi karşılığının da fabrikasyon bir ürüne nazaran daha fazla olacağı sabittir.

Sizin durumunuz bu iki hizmet biçiminin tam ortasında yer tutmaktadır. Siz (aynı örneklerden yola çıkarsak), dergide gördüğünüz, 'x' kişi için tasarlanıp dikilmiş bir gece kıyafetini, köşedeki terziye kendiniz için yaptırmak üzere yola çıkmış bulunmaktasınız. Öncelikli problemlerden biri, diyelim ki 'x' kişinin statüsü, giyim tarzı, yürüme biçimi, boyu posu temel alınarak ve 'oscar' töreninin gerekleri ve içinde bulunulan yıl, tema vs gözönünde tutularak tasarlanmış ve özel işçilik, emek, malzeme kullanılarak üretilmiş bir kıyafetin replikasını, siz tamamiyle başka bir 'özel durum' ve 'kişi(kendiniz)' için ürettirmek istemişsiniz. Bunu da orjinal üreticiye değil, sizin seçtiğiniz bir başkasına yaptırma yolunu seçmişsiniz. Bunun sonuçları:
1- bizzat örnek olarak aldığınız kıyafetin orjinal üreticisine gitseydiniz, muhtemelen size başka bir kıyafet dikmeyi önerecekti (koşullar tekrar etmeyince, kıyafet de tekrar etmemeli prensibi ile) 2- rıfat özbek'in kıyafetini bahar korçan'a diktiremezsiniz, bir servet önerseniz dahi (bu da arkadaşların sizin 'mimar'ı kabahatli buldukları konuya denk düşüyor) 3- mahalledeki bildiğiniz ve işinin ehli terziniz ise uygun malzeme ve işçilik masraflarını karşılayamayacağı için ya yapamayacağını söyleyecektir, ya da çıkan ürünün aynısı olamayacağını

Dolayısıyla, problemli bir 'yaklaşım' biçimini benimsemeniz ve bunun devamındaki süreçte de bu yönde uyarılmamış olmanızdan dolayı bolca para ve zaman kaybetmiş bulunmaktasınız. Mimarınızın, bu koşullarda dahi, hizmetini aksatmış olmasının ise haklı görülecek bir yanı yok (anlattıklarınızı referans kabul ederek). Bu konuda haklısınız. Ancak yapı yapma süreci zannedildiğinden daha karmaşık ve çok aktörlü bir süreçtir. Bu süreç içerisinde karşılıklı hakları ve yükümlülükleri korumak için 'sözleşme' yapılır. 'Sözleşmesiz' işlerde 'profesyonel' hizmet ve ürün beklemek biraz iyimserlik olacaktır.
banuozkazanc offline  
Eski 10-10-2005, 14:15   #10
Arkitera Üyesi

etic'in Avatar'ı

...

söylenecek pek fazla birşey kalmamış. benimde diyeceğim şu ki , olan ; o sizin beğendiğiniz ve bu ev benim evim olsun diyerekten bir başkasına çizdirdiğiniz evi tasarlayan ve çizen kişinin emeği ile sizin paranıza ve hayellerinize olmuş, yazık ta olmuş.
Eski 11-10-2005, 01:45   #11
Forum Üyesi

Oncelikle sunu soylemek isterim..Bu kadar olumsuz ve saldirgan bir tutum sergileyen mimarlardan ya da mimar adaylarindan yaratici ve yenilikci tasarimlar beknenemez bu benim fikrimdir.Hosgorusuz sabirsiz bencil ve saldirgan ruh durumu halinde nasil yaratici olabilirsiniz.Mimarlik bir meslektir.Bu meslegi ogrenmek ve yasaminizi bu meslegi yaparak para kazanmak icin universiteye gider ve teknik bilgiler edinirsiniz.Mimarlik sizlerin yaptigi ve para kazandigi bir meslektir!Bazilari icin bir yasam bicimi olabilir.Yasamlarini meslekleriyle oyle ozlestirirler ki isimlerini soylerken bile mimar sifatini en basa koyarlar.Bu onlarin iyi bir mimar oldugunu gostermez bana gore basarisiz insanlardir ki mesleklerinin ardina siginirlar.
Ben sizin buronuza gelsem ve 8 odali 2 oto garajli bir villa istiyorum desem..siz neye gore bir tasarim yaparsiniz?
beni tanimiyorsunuz,isimi gelirimi aile duzenimi bilmiyorsunuz..ertesi hafta ne tur bir planla karsima cikarsiniz?
ben bu plan hakkinda dusuncelerimi soyledigimde yeniden plani degistiriceksiniz
Bu boyle belki bir ay kadar surdu..en sonunda istenilen yerlesime oturttuk.
peki ben istedigim bir plani secip mimarima bu plan uzerinde calisma yapalim dedigimde mimarim hayir ben tasarimi yapmaliyim mi demeli?
Oncelikle sunu anlamalisiniz.Sizler bu meslegi para kazanmak icin yapiyorsunuz.Para kazanmak icin iyi bir mimar olmak icin iyi is cikartmaniz gerekir.Mimari proje onemlidir cunku ustalar binayi mimari projeye bakarak olusturur.Orada ne varsa yapar usta! yaptiginiz hatalar musterilerinize maddi kayiptir.Musteriniz gelip bu hata senin bu yuzden bu kadar para harcadim ver bakalim bu parayi demez..
soylemek istedigim aslinda sudur..teknik insanlarniz ve bunun egitimini aldiniz lutfen mesleginizi dogru icra edin.tasarima yapisip kalmayin.Tasarim sizlerin imzasi olabilir.Ama henuz isin basindayken imzayi atmak yerine o imzayi atabilmeye hazir olmak icin dogru hatasiz isler yapmak gerekir.

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:56.
nergis offline  
Eski 11-10-2005, 02:03   #12
Forum Üyesi

dahada kolay anlamaniz icin
2. katta olmamasi gereken 4 tane fazladan kolon var.Ama gorunuste kolon yok cunku o odanin 90cm de cati baslamis.

8.25 cm bir havalandirma bacasi var bagimsiz olarak o baca yikilmaz mi ruzgarda? bir havalandirma bacasi nasil bu kadar uzun olabilir?

3 katli bir projede 3. kata cikis mediveni yok planda??

plandan cektiginizde gorunmemesi gereken hersey var gorunuslerde

Su anda hatirlayamadigim daha pek cok TEKNİK hata..bunlarin tasarimla bir ilgisi yoktur.Olsaydi o zaman sucu uzerime alirdim.Hatayi mumkun oldugunca kendi bilgime dayanarak duzeltmeye calistim.Bina kabada bitmis durumdadir.Cati projesi icin teklifleri degerlendirmekteyim.4 hatali kolon tum cati planini degistirmis durumda.Tudor style binalarda ki bu binalar dik catilari ve ilginc cephe kaplamalari ile kuzey ulkelerinde klasik yapilarindandir.Bulundugum bolgedede kisin sert gecmesi plani secme nedenimdir.

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:58.
nergis offline  
Eski 11-10-2005, 02:15   #13
Arkitera Üyesi

etic'in Avatar'ı

Thumbs down anlayamıyorum sizi ...

gerçekten sizin şu son yazdıklarınızı anlamak güç. burada yorum yapanlar sizi tanımıyor evet kendiniz yazmışsınız. peki siz bizleri tanıyormusunuz ki sizin evinizi yaptırdığınız mimar ile buradaki insanları karşılaştıracak ve hatta bir kefeye koyacak kadar ileri gidiyorsunuz? ve enteresan olan sizin deyiminizle sonu hazinle sonuçlanan bir projeyi ( mesleğinizi doğru icra edin diyerekten ) buradakilere mal ediyorsunuz. evet doğrudur şu anda piyasada size gittiğiniz ilk gün içinde dahi proje çıkartıp gösterebilecek, bu size uygundur diyebilecek insanlar mevcut. ama unutmayın ki biz ve bizler gibi emeğe ve daha doğrusu kendisine, mesleğine saygısı olan insanlar bunu yapmaktan kaçınır. hatta size şöyle söyleyeyim, sizin için ideal olan bir konutun tasarımı belki aylar bile sürebilir. bunun yanında "benim işimi, gelirimi, aile düzenimi bilmiyorsunuz" diyorsunuz. evet yine haklısınız. size ev tasarlayacak olan bir mimar bunları bilmeli ki burada size cevap yazan insanların bunları göz ardı edeceğini nereden biliyorsunuz? neyse çok fazla uzatmama gerek yok. tamamen içinde bulunduğunuz durumun kabullenemezliği içerisindesiniz ve olaya daha geniş bakamıyorsunuz. bakamamanız normal de. banuozkazanc arkadaşımız size çok güzel bir örnekle özetlemiş durumu. kalin sağlıcakla ...
Eski 11-10-2005, 02:17   #14
Arkitera Üyesi

LKDel'in Avatar'ı

demek oradan öyle gözüküyor bence bilmediğiniz konularda öyle kolay atıp tutmayın genel tavsiye

her neyse bu kadar özeniyorsunuz evinize demek ki o zaman iç mekanlar içinde proje çizdiriceksiniz demektir. o zaman size tavsiyem o sizin evinizi sizin tabirinizle olusturan ustanın dediklerini çok fazla dikkate almadan ( bu da tavsiye) bir iç mimarlık hizmeti veren ofisle anlasın emin olun onlar sorunları çözeceklerdir.

banuozkazanc gayet güzel anlatmıs sorunu bundan sonra daha dikkatli olursunuz umarım

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:58.
LKDel offline  
Eski 11-10-2005, 04:54   #15
Forum Üyesi

Bir icmimar olarak benim bir yapi projesini cizmeye ve imza atmaya yetkim yoktur arkadaslar.
Anlamakta zorlanan ve sinirlari onyargilari kompleksleri olan bir kac insana birseyler anlatmak zorunda da degilim.Anlayabileceginiz bir dile inemiyorum malesef.O yuzden konuyu burada kapatmis bulunuyorum lutfen bir baska post yazmayin.

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 16:59.
nergis offline  
Kapalı Konu

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları