![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#46 |
|
Yönetici
![]() |
Önemli!
Merhaba,
Arkitera Forum'a yazılan mesajlara müdahale etmek istemiyoruz ama seviyenin düşmesine izin veremeyiz, yazarken üslubunuza dikkat etmenizi rica ediyoruz. Bizi anlayışla karşıladığınızı umuyoruz. |
|
|
|
|
#47 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
Xxx
nergis hanım hadi sen bu işin içinde olmayan biri olsan yaptığın affedilir ama bir iç mimar olarak istediğin evin nasıl olduğunu anlatamıyosan valla kusura bakma ama bu işi bırak kimse sana burda güzin ablalık yapamaz
En son Emine Merdim tarafından düzenlendi : 23-10-2005 19:07 Nedeni: Başlıkta argo kullanım... |
|
|
|
|
#48 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Bir gün Nasreddin Hoca'nin eşeği çalınmış.. Can sıkıntısı içinde durumu komşularına anlatınca her kafadan bir ses çıkmaya başlamış. Birisi :
- Hocam demiş, niye ahırın kapısına iyi bir kilit takmadın sanki ? Bir başkası : - Evine hırsız giriyor da senin nasıl haberin olmuyor ? diye konuşmuş. Bir diğeri de : - Hocam demiş, kusura bakma ama eşeğin çalınmasına en büyük sebep yine sensin. Çünkü doğru dürüst bir ahırın bile yok. Nerden baksan dökülüyor. Hoca kızmış : - Yahu demiş, iyi, güzel de kabahatin hepsi benim mi ? Hırsızın hiç mi suçu yok ? Nergis hanımın yaptığı her ne kadar bir hata da olsa "size müstahak, beter olun" demeye bence buradaki kimsenin hakkı yok. Bu, sadece Nergis hanımın değil, bu ülkedeki herkesin sorunu. Kabul edin, mimarlıkta tasarımın özgünlüğüne para ayıracak kadar zengin değiliz. Bahsettiğiniz konu "mimarlığın nasıl olması gerektiği"; "mimarlığın nasıl uygulandığı" değil. Türkiye'de en tanınmayanından en popülerine kadar mimarların ve iç mimarların büyük çoğunluğu "literatür" tarayarak proje geliştirmeye başlıyor. "Şurdan şunu alalım, burdan bunu alalım, şurayı biraz şöyle yaparız" diyerek bir "tasarım" yaptığını iddia ediyor. Okulda bize öğretilen şeyler gerçek dünyada tepetaklak oluyor. Bu konuda ikiyüzlülük yapmanın hiç bir anlamı yok. (Ben ünvan olarak bir "mimar"ım, fakat mimarlık yapmıyorum ve yapmayı da asla düşünmüyorum bu yüzden dediklerimi isteyen ciddiye alır, isteyen almaz) Kalkıp da "ben dünyada yapılmayan bir şey yaptım, böyle bir tasarımım var" değiniz zaman hangi müşterinizi ikna edebiliyorsunuz? Türkiye'de dünya ile kapışabilecek özgünlükteki yapılar yüzde kaçlık dilimi oluşturuyor sizce? Öfkenizin nedenini anlıyorum ama burada kavga çıkarmamak adına analiz yapıp kimseyi yargılamayacağım ve size maalesef hak veremiyorum, bence çuvaldızı kendinize batırmalısınız. Not: ben kesinlikle Nergis hanımın bakış açısını savunmuyorum, sadece burada yazan ve onun bakış açısına saldıran insanların biraz daha dürüst davranmaları gerektiğini düşünüyorum. |
|
|
|
|
#49 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
mimarlık bir kapışma alanı ya da arenası değildir.
özgünlük dünyada yapılmamış olanı yapmak, hokkabazlık etmek te değildir. literatür araştırmakla literatür taramak başka zihinselliklere işaret eder. "tasarımın özgünlüğüne para ayıramayacak kadar zengin değiliz" önermenizin kelime aralarında "haydi aşıralım" arsızlığı gizli gizli sırıtıp kendini meşrulaştırmaya çalışıyor olabilir, aman dikkat. |
|
|
|
|
#50 |
|
Forum Üyesi
![]() |
verdiginiz cevaplar sizin kalitenizi ortaya koyuyor...
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Bu durumu siz kendiniz nasıl değerlendiriyorsunuz acaba? |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Ben burada roportaj yapmiyorum hanfendi.Bana bolye bir soru sormanizi da komik buldum dogrusu..
Dikkatinizi benim bir kac kez yazdigim ve asil tartisilmasi gereken konuya verip bu konu hakkinda yuksek yapmis bir mimar olarak yorumda bulunmanizi ve bana cozum onerileri vermenizi tercih ederdim. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 17:06 |
|
|
|
|
#53 |
|
Forum Üyesi
![]() |
selam
sevgılı nergıs hanım,
merakımı mazur gorun hangı okul mezunusunuz acaba? |
|
|
|
|
#54 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
"Kabul edin, mimarlıkta tasarımın özgünlüğüne para ayıracak kadar zengin değiliz."
Bu konu heralde tek başına yüzlerce post üzerinde tartışılabilir. Nasıl zengin değiliz? Tasarım özgünlüğü, doğrudan meta değeri olan birşey midir? Çok özgün tasarım 10 para, az özgün tasarım 5 para diye bir şey mi vardır? Ayrıca iyi bir proje, illa ki özgün bir proje olmak zorunda mıdır? Sadece doğru dürüst yapılmış, eksiksiz, estetik kararları doğru verilmiş bir proje olamaz mı? Böyle bir proje illa ki çok para olmak zorunda mıdır? (Bu soruya hemen ben yanıt vereyim, hayır.) Hasan Çalışlar, AMV genç mimar ödülü için yapılan roportajında şöyle birşeyler söylemişti: "Taşa toprağa bu kadar para harcayıp, bu kadar yatırım yapıp, bu kadar beton döküp, sıva boya pencere harcayarak bu kadar çirkin hale getirebilme başarısına ortadoğu dahil hiçbir yer de İstanbul'daki gibi ulaşılmadı." "Tasarım çok para" "Sen bize fasonundan ver en iyisi" mantığıyla nereye kadar mimarlık yapılabilir bilmiyorum. Cep telefonuna sadece şekli güzel boyutu küçük diye milyarlar verirken, arabalara modeli yeni, rengi hoş diye on milyarlar akıtılırken, yapı tasarımına para vermek için fazla zengin olduğumuz iddiasında bulunmak, (hele ki yapının uygulanması için betona taşa toprağa servet öderken) bence gülünçtür.
|
|
#55 | |||
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Zamanında Santiago Calatrava istanbulda bir köprü projesi yapacaktı. Neden yapmadı? http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~147925,00.asp Tasarımın "özgünlüğü" ("style" muhabbeti bu kadar eleştirildiği için ben estetik anlamda kullandım) zevk meselesidir. kalkıp "country style" veya "bilmemne style" bir ev yaptırmak ucuzdur, özgün olmasa bile kendinden beklenen işlevi (ev) karşılayacaktır. Benim eleştirdiğim konu zaten burada bakış açısının doğru olup olmaması falan değil, birilerinin aynı anlayışa sahip olmasına rağmen birisi çıkıp nergis hanımın anlattıklarını anlattığında büyük bir ukalalık ve ikiyüzlülükle onu eleştirmesi. Değiştirilmesi gereken bir bakış açısı olduğunu ben de kabul ediyorum. Fakat böyle bir anlayışın temelinde ekonomik güç çok etkili bir etken olarak rol oynuyor, bunu göz ardı edemeyiz.. Konu mimarlığın türkiyedeki genel sorunlarından olduğu için de bahsettiğiniz gibi bunun üzerine saatlerce, sayfalarca tartışılabilir.. Bütün bunlara rağmen kendi tercihlerinize bir bakın, ne kadar kazandığınızı bilmiyorum ama çoğumuzun alım gücü mimarlığın gelişebildiği ülkelerdeki ortalamalardan ne yazık ki çok gerilerde. Bu yüzden de aynı işlevi karşılayan iki tasarımdan ucuz olanını seçmek "zorundayız". Bu sadece mimarlık alanında geçerli değil, sanatla bir şekilde ilişkili olan her mesleğin temelinde var. En son marul tarafından düzenlendi : 23-10-2005 17:23 |
|||
|
|
|
|
#56 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
sayın marul
kelime anlamıyla algılamakta direnirsem birşey anlamamak, istediğim yere çekmek, istediğim gibi dalga geçmek batağında kalacağıma işaret etmişsiniz. ben pek dalga geçmek için yazmamıştım. şiir yazdığınızı düşünmediğim için kelimeleri düz anlamlarıyla işaret ettiklerinden kavramaya çalışmaktan başka seçenek yok gibi(ydi) "Tasarımın "özgünlüğü" ("style" muhabbeti bu kadar eleştirildiği için ben estetik anlamda kullandım) zevk meselesidir." şimdi bu cümlenizi nasıl anlamamız gerekiyor? doğrudan yorum yapmadan önce sizin açılımlarınızı bilelim ki ikiyüzlülük yapmış veya dalga geçmiş olmayalım. |
|
|
|
|
#57 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Hasan Çalışlar, AMV genç mimar ödülü için yapılan roportajında şöyle birşeyler söylemişti:
"Taşa toprağa bu kadar para harcayıp, bu kadar yatırım yapıp, bu kadar beton döküp, sıva boya pencere harcayarak bu kadar çirkin hale getirebilme başarısına ortadoğu dahil hiçbir yer de İstanbul'daki gibi ulaşılmadı." dogrudur.. Mimarlik meslegi teknik bir istir.Teknigin yani sira cok arastirma ve gozleme dayanir.Karsilasacaginiz her seyin detayini gorebilme yetenegi tecrubeyle ve gozlemle olur.Mimarlikda yaraticilik resimde muzik ve diger sanat alanlarindaki gibi degildir.İcden varolmaz hic birsey.Bilgiye ve gozleme dayanir ve siz edindiginiz bilgiden,tecrubeden ve gordugunuz detaylardan bir tasarim ortaya cikarirsiniz..Calistigim mimarlarda malesef bir sey farkettim arastirmadan gozlemden ve yenilikleri takipden cok uzaklar.Sahip oldugu bilgilerin yeterli oldugunu dusunup bu bakis acisinda calismaya devam ediyorlar.Burolarina gittigimde duvarlarinda asili olan okul yasamlarinda cizdigi projeleriyle simdiki cizdigi projeleri birbirinini kopyasi gibi..Onlara gore yenilik diger meslektaslarinin cizdigi ve uygulandigi binalari gidip gezmek ve farkli buldugu detaylari veya hosuna giden bir cozumu kendi projesinde kullanmak.Ortayada hangi tarza ait oldugu belli olmayan bolge iklimine uygunsuz sacma sapan binalar cikmakdadir. Mimarlarin ben sadece proje cizer ve ruhsati aldiririm yaklasimindan uzaklasip daha prensipli ve is ahlakina uygun calismasini diliyorum.Uygulanabilirligini dusunmeden ,arastirma yapmadan,malzemeyi tanimadan sadece computer basina gecip bina tasarlamak mimarlik degildir bana gore. |
|
|
|
|
#58 | ||||
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
bize bir de bu işe başlama sürecini aktarır mısınız. ? Yapınız hangi bölgede, mimari proje ücreti olarak ne belirlendi. ? Mimarlık mesleğine olan bakış açınızı aktarmışsınız, sanırım bu bakış açısı sizi zaten doğru bir noktaya ulaştırmamış. Ortada bir tartışma ortamı var, mağdur olduğunuzu ifade ediyorsunuz. Bu mağduriyetinizin nedenini size anlatmaya çabalıyoruz. siz de bize ne anladığınızı aktarırsanız belki bir noktaya ulaşabiliriz. |
||||
|
|
|
|
#59 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
İçimden hiç yazmak gelmese de...
Hiçbir zaman altına yanıt yazmak istemeyeceğim bir muhabbettt!!!!!!!
Aslında bunu da yorum yapmak için yazmıyorum. Sadece çok kıymetli vaktini harcayıp buraya cevap yazan çok kıymetli "MİMAR" meslektaşlarıma sözüm. Arkadaşlarım, hocalarım, zahmet edip yazmayın, çünkü bence ortada bir mağduriyet falan yok. Sadece bana göre dünyanın en güzel mesleği "MİMAR"lığa ve "MİMAR"lara karşı sürekli (sanırım bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanıyor) hakaretlere varan şeyler yazıyor birileri. Bu gerçekten rahatsız edici, insan cevap vermek, açıklama yapmak, bilgilendirmek zorunda hissediyor kendini ister istemez ama sanırım bunların hiç bir faydası olmuyor. Çünkü baştan beri takip ediyorum, anladığım şey; hiçbir şekilde çok önemli, aydınlatıcı, bilgilendirici açıklamalara karşı durup bir düşünme gibi bir eylemde bulunulmuyor ki, aynı sözler, aynı hakaretler devam ediyor!!!!!! Ama hala anlamayamadığım şey; AMAÇ ne? Birilerinin yanlış insanlar tanıyıp yanlış şeyler yaşaması bir mesleğe bu kadar aşağılayıcı sözler söylemesini gerektirmez. Lütfen bişeyler yapmadan, söylemeden önce biraz durup düşünelim, "amac"ımızı, sonuçta nelerle karşılaşacağımızı!!! Sanırım bu şekilde daha az hata yapmış, daha az zarara uğramış oluruz. Son olarak; "Gerçekten Kafanı Kullanıyor Musun? Yoksa Birileri Kafanı Mı Kullanıyor?..." ???
En son mavilale tarafından düzenlendi : 24-10-2005 17:13 |
|
|
|
|
#60 | ||||
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı: