Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık > Projeler

Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar...

Kapalı Konu

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 17-10-2005, 09:36   #46
Yönetici

Arkitera Forum is on a distinguished road
Önemli!

Merhaba,

Arkitera Forum'a yazılan mesajlara müdahale etmek istemiyoruz ama seviyenin düşmesine izin veremeyiz, yazarken üslubunuza dikkat etmenizi rica ediyoruz. Bizi anlayışla karşıladığınızı umuyoruz.
Arkitera Forum offline  
Eski 21-10-2005, 19:29   #47
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
düğüm.sı is on a distinguished road
Xxx

nergis hanım hadi sen bu işin içinde olmayan biri olsan yaptığın affedilir ama bir iç mimar olarak istediğin evin nasıl olduğunu anlatamıyosan valla kusura bakma ama bu işi bırak kimse sana burda güzin ablalık yapamaz

En son Emine Merdim tarafından düzenlendi : 23-10-2005 19:07 Nedeni: Başlıkta argo kullanım...
düğüm.sı offline  
Eski 22-10-2005, 00:11   #48
Forum Üyesi

marul is on a distinguished road
Question sataşma?!! neden?!!

Bir gün Nasreddin Hoca'nin eşeği çalınmış.. Can sıkıntısı içinde durumu komşularına anlatınca her kafadan bir ses çıkmaya başlamış. Birisi :
- Hocam demiş, niye ahırın kapısına iyi bir kilit takmadın sanki ?
Bir başkası :
- Evine hırsız giriyor da senin nasıl haberin olmuyor ? diye konuşmuş.
Bir diğeri de :
- Hocam demiş, kusura bakma ama eşeğin çalınmasına en büyük sebep yine sensin. Çünkü doğru dürüst bir ahırın bile yok. Nerden baksan dökülüyor. Hoca kızmış :
- Yahu demiş, iyi, güzel de kabahatin hepsi benim mi ? Hırsızın hiç mi suçu yok ?

Nergis hanımın yaptığı her ne kadar bir hata da olsa "size müstahak, beter olun" demeye bence buradaki kimsenin hakkı yok. Bu, sadece Nergis hanımın değil, bu ülkedeki herkesin sorunu. Kabul edin, mimarlıkta tasarımın özgünlüğüne para ayıracak kadar zengin değiliz. Bahsettiğiniz konu "mimarlığın nasıl olması gerektiği"; "mimarlığın nasıl uygulandığı" değil. Türkiye'de en tanınmayanından en popülerine kadar mimarların ve iç mimarların büyük çoğunluğu "literatür" tarayarak proje geliştirmeye başlıyor. "Şurdan şunu alalım, burdan bunu alalım, şurayı biraz şöyle yaparız" diyerek bir "tasarım" yaptığını iddia ediyor. Okulda bize öğretilen şeyler gerçek dünyada tepetaklak oluyor. Bu konuda ikiyüzlülük yapmanın hiç bir anlamı yok. (Ben ünvan olarak bir "mimar"ım, fakat mimarlık yapmıyorum ve yapmayı da asla düşünmüyorum bu yüzden dediklerimi isteyen ciddiye alır, isteyen almaz) Kalkıp da "ben dünyada yapılmayan bir şey yaptım, böyle bir tasarımım var" değiniz zaman hangi müşterinizi ikna edebiliyorsunuz? Türkiye'de dünya ile kapışabilecek özgünlükteki yapılar yüzde kaçlık dilimi oluşturuyor sizce?

Öfkenizin nedenini anlıyorum ama burada kavga çıkarmamak adına analiz yapıp kimseyi yargılamayacağım ve size maalesef hak veremiyorum, bence çuvaldızı kendinize batırmalısınız.

Not: ben kesinlikle Nergis hanımın bakış açısını savunmuyorum, sadece burada yazan ve onun bakış açısına saldıran insanların biraz daha dürüst davranmaları gerektiğini düşünüyorum.
marul offline  
Eski 22-10-2005, 00:44   #49
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
lumina will become famous soon enough
mimarlık bir kapışma alanı ya da arenası değildir.

özgünlük dünyada yapılmamış olanı yapmak, hokkabazlık etmek te değildir.

literatür araştırmakla literatür taramak başka zihinselliklere işaret eder.

"tasarımın özgünlüğüne para ayıramayacak kadar zengin değiliz" önermenizin kelime aralarında "haydi aşıralım" arsızlığı gizli gizli sırıtıp kendini meşrulaştırmaya çalışıyor olabilir, aman dikkat.
lumina Şu anda online  
Eski 22-10-2005, 01:19   #50
Forum Üyesi

nergis is on a distinguished road
verdiginiz cevaplar sizin kalitenizi ortaya koyuyor...
nergis offline  
Eski 22-10-2005, 13:17   #51
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
phin is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin nergis tarafından gönderilmiş
verdiginiz cevaplar sizin kalitenizi ortaya koyuyor...
Benim dikkatimi çeken bir durum var burada, neris hanım nedense size olumlu yazan kimseye cevap vermeyip sadece eleştirenlere cevap veriyorsunuz.

Bu durumu siz kendiniz nasıl değerlendiriyorsunuz acaba?
Eski 23-10-2005, 01:42   #52
Forum Üyesi

Ben burada roportaj yapmiyorum hanfendi.Bana bolye bir soru sormanizi da komik buldum dogrusu..
Dikkatinizi benim bir kac kez yazdigim ve asil tartisilmasi gereken konuya verip bu konu hakkinda yuksek yapmis bir mimar olarak yorumda bulunmanizi ve bana cozum onerileri vermenizi tercih ederdim.

En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 17:06
nergis offline  
Eski 23-10-2005, 04:10   #53
Forum Üyesi

concept is on a distinguished road
selam

sevgılı nergıs hanım,
merakımı mazur gorun hangı okul mezunusunuz acaba?
concept offline  
Eski 23-10-2005, 10:53   #54
ndg
Arkitera Üyesi

ndg'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
ndg is on a distinguished road
"Kabul edin, mimarlıkta tasarımın özgünlüğüne para ayıracak kadar zengin değiliz."

Bu konu heralde tek başına yüzlerce post üzerinde tartışılabilir. Nasıl zengin değiliz? Tasarım özgünlüğü, doğrudan meta değeri olan birşey midir? Çok özgün tasarım 10 para, az özgün tasarım 5 para diye bir şey mi vardır? Ayrıca iyi bir proje, illa ki özgün bir proje olmak zorunda mıdır? Sadece doğru dürüst yapılmış, eksiksiz, estetik kararları doğru verilmiş bir proje olamaz mı? Böyle bir proje illa ki çok para olmak zorunda mıdır? (Bu soruya hemen ben yanıt vereyim, hayır.)

Hasan Çalışlar, AMV genç mimar ödülü için yapılan roportajında şöyle birşeyler söylemişti:
"Taşa toprağa bu kadar para harcayıp, bu kadar yatırım yapıp, bu kadar beton döküp, sıva boya pencere harcayarak bu kadar çirkin hale getirebilme başarısına ortadoğu dahil hiçbir yer de İstanbul'daki gibi ulaşılmadı."

"Tasarım çok para" "Sen bize fasonundan ver en iyisi" mantığıyla nereye kadar mimarlık yapılabilir bilmiyorum. Cep telefonuna sadece şekli güzel boyutu küçük diye milyarlar verirken, arabalara modeli yeni, rengi hoş diye on milyarlar akıtılırken, yapı tasarımına para vermek için fazla zengin olduğumuz iddiasında bulunmak, (hele ki yapının uygulanması için betona taşa toprağa servet öderken) bence gülünçtür.
Eski 23-10-2005, 16:31   #55
Forum Üyesi

marul is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin lumina tarafından gönderilmiş
mimarlık bir kapışma alanı ya da arenası değildir.

özgünlük dünyada yapılmamış olanı yapmak, hokkabazlık etmek te değildir.

literatür araştırmakla literatür taramak başka zihinselliklere işaret eder.
verdiğim örnekleri kelime anlamıyla algılamakta direnirseniz bir şey anlamamanız normal zaten, istediğiniz yere de çekersiniz, istediğiniz gibi dalga da geçersiniz..

Alıntı:
Orijinal metin lumina tarafından gönderilmiş
"tasarımın özgünlüğüne para ayıramayacak kadar zengin değiliz" önermenizin kelime aralarında "haydi aşıralım" arsızlığı gizli gizli sırıtıp kendini meşrulaştırmaya çalışıyor olabilir, aman dikkat.
ben en azından ikiyüzlülük yapmıyorum, aman dikkat.

Alıntı:
Orijinal metin ndg tarafından gönderilmiş
"Tasarım çok para" "Sen bize fasonundan ver en iyisi" mantığıyla nereye kadar mimarlık yapılabilir bilmiyorum. Cep telefonuna sadece şekli güzel boyutu küçük diye milyarlar verirken, arabalara modeli yeni, rengi hoş diye on milyarlar akıtılırken, yapı tasarımına para vermek için fazla zengin olduğumuz iddiasında bulunmak, (hele ki yapının uygulanması için betona taşa toprağa servet öderken) bence gülünçtür.
katılıyorum. ama binaları yaparken harcına, tuğlasına, döşemesine vs. para harcamak zorundasınız (zaten yine dikkat ederseniz en ucuzu ve en kalitesizi seçilir çoğu zaman, malzemeye hep müteahhitler veya müşterinin kendisi karar verir). Binanın tasarımına harcadığınız para milyarları bulurken cep telefonuna bir milyarın çok altında bir fiyata sahip olabilirsiniz. üstelik cep telefonunda verdiğiniz para olayın teknolojisinedir, eğer örneğin yapılar için konuşuyorsak kaliteli bir yalıtım yapmak istiyorsanız yine teknolojiye para verip kaliteli yalıtım malzemesini seçebilirsiniz, bu zevk değil yatırım meselesidir. aynı şekilde tasarımın "işlevselliği" de yatırımdır..

Zamanında Santiago Calatrava istanbulda bir köprü projesi yapacaktı. Neden yapmadı?
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~147925,00.asp

Tasarımın "özgünlüğü" ("style" muhabbeti bu kadar eleştirildiği için ben estetik anlamda kullandım) zevk meselesidir. kalkıp "country style" veya "bilmemne style" bir ev yaptırmak ucuzdur, özgün olmasa bile kendinden beklenen işlevi (ev) karşılayacaktır. Benim eleştirdiğim konu zaten burada bakış açısının doğru olup olmaması falan değil, birilerinin aynı anlayışa sahip olmasına rağmen birisi çıkıp nergis hanımın anlattıklarını anlattığında büyük bir ukalalık ve ikiyüzlülükle onu eleştirmesi. Değiştirilmesi gereken bir bakış açısı olduğunu ben de kabul ediyorum. Fakat böyle bir anlayışın temelinde ekonomik güç çok etkili bir etken olarak rol oynuyor, bunu göz ardı edemeyiz.. Konu mimarlığın türkiyedeki genel sorunlarından olduğu için de bahsettiğiniz gibi bunun üzerine saatlerce, sayfalarca tartışılabilir.. Bütün bunlara rağmen kendi tercihlerinize bir bakın, ne kadar kazandığınızı bilmiyorum ama çoğumuzun alım gücü mimarlığın gelişebildiği ülkelerdeki ortalamalardan ne yazık ki çok gerilerde. Bu yüzden de aynı işlevi karşılayan iki tasarımdan ucuz olanını seçmek "zorundayız". Bu sadece mimarlık alanında geçerli değil, sanatla bir şekilde ilişkili olan her mesleğin temelinde var.

En son marul tarafından düzenlendi : 23-10-2005 17:23
marul offline  
Eski 23-10-2005, 17:55   #56
Yönetici

lumina'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
lumina will become famous soon enough
sayın marul
kelime anlamıyla algılamakta direnirsem birşey anlamamak, istediğim yere çekmek, istediğim gibi dalga geçmek batağında kalacağıma işaret etmişsiniz.

ben pek dalga geçmek için yazmamıştım.
şiir yazdığınızı düşünmediğim için kelimeleri düz anlamlarıyla işaret ettiklerinden kavramaya çalışmaktan başka seçenek yok gibi(ydi)

"Tasarımın "özgünlüğü" ("style" muhabbeti bu kadar eleştirildiği için ben estetik anlamda kullandım) zevk meselesidir."

şimdi bu cümlenizi nasıl anlamamız gerekiyor? doğrudan yorum yapmadan önce sizin açılımlarınızı bilelim ki ikiyüzlülük yapmış veya dalga geçmiş olmayalım.
lumina Şu anda online  
Eski 24-10-2005, 01:02   #57
Forum Üyesi

Hasan Çalışlar, AMV genç mimar ödülü için yapılan roportajında şöyle birşeyler söylemişti:
"Taşa toprağa bu kadar para harcayıp, bu kadar yatırım yapıp, bu kadar beton döküp, sıva boya pencere harcayarak bu kadar çirkin hale getirebilme başarısına ortadoğu dahil hiçbir yer de İstanbul'daki gibi ulaşılmadı."

dogrudur..

Mimarlik meslegi teknik bir istir.Teknigin yani sira cok arastirma ve gozleme dayanir.Karsilasacaginiz her seyin detayini gorebilme yetenegi tecrubeyle ve gozlemle olur.Mimarlikda yaraticilik resimde muzik ve diger sanat alanlarindaki gibi degildir.İcden varolmaz hic birsey.Bilgiye ve gozleme dayanir ve siz
edindiginiz bilgiden,tecrubeden ve gordugunuz detaylardan bir tasarim ortaya cikarirsiniz..Calistigim mimarlarda malesef bir sey farkettim arastirmadan gozlemden ve yenilikleri takipden cok uzaklar.Sahip oldugu bilgilerin yeterli oldugunu dusunup bu bakis acisinda calismaya devam ediyorlar.Burolarina gittigimde duvarlarinda asili olan okul yasamlarinda cizdigi projeleriyle simdiki cizdigi projeleri birbirinini kopyasi gibi..Onlara gore yenilik diger meslektaslarinin cizdigi ve uygulandigi binalari gidip gezmek ve farkli buldugu detaylari veya hosuna giden bir cozumu kendi projesinde kullanmak.Ortayada hangi tarza ait oldugu belli olmayan bolge iklimine uygunsuz sacma sapan binalar cikmakdadir.
Mimarlarin ben sadece proje cizer ve ruhsati aldiririm yaklasimindan uzaklasip daha prensipli ve is ahlakina uygun calismasini diliyorum.Uygulanabilirligini dusunmeden ,arastirma yapmadan,malzemeyi tanimadan sadece computer basina gecip bina tasarlamak mimarlik degildir bana gore.
nergis offline  
Eski 24-10-2005, 10:48   #58
Yönetici

phin'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
phin is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin nergis tarafından gönderilmiş
Ben burda roportaj yapmiyorum hanfendi.Bana bole bir soru sormanizida komik buldum dogrusu..
Dikkatinizi benim bir kac kez yazdigim ve asil tartisilmasi gereken konuya verip bu konu hakkinda yuksek yapmis bir mimar olarak yorumda bulunmanizi ve bana cozum onerileri vermenizi tercih ederdim.
Alıntı:
Orijinal metin banuozkazanc tarafından gönderilmiş
sevgili mimar arkadaşlar,
veryansın edilen 'fiyasko' durumuna dair düştüğünüz notlarda tamamen haksız olduğunuzu söylemem mümkün değil. ancak, sayın 'nergis'in -biraz da doğal olarak- farkında olmadığı noktalardan dolayı bir saldırıyı değil, yardımı hakettiği görüşündeyim.

Ancak yapı yapma süreci zannedildiğinden daha karmaşık ve çok aktörlü bir süreçtir. Bu süreç içerisinde karşılıklı hakları ve yükümlülükleri korumak için 'sözleşme' yapılır. 'Sözleşmesiz' işlerde 'profesyonel' hizmet ve ürün beklemek biraz iyimserlik olacaktır.
Alıntı:
Orijinal metin merihfeza tarafından gönderilmiş
nergis hanım
bir mimara cizdirdiğinizi iddia ettiğiniz projenizin üzerinde mimarın büro tescil nosu ve mimarlar odası üye nosu bulunmaktadır.
eğer madursanız hakkınızı aramanın yeri de arkitera forum değil mahkemeler dir.gercekten böyle bir olay yaşadıysanız size tavsiyem o mimarı mahkemeye vermenizdir bu forumda bulanan herkes size katılsa sizden taraf olsa yine de zararınız karşılanmaz.
Alıntı:
Orijinal metin phin tarafından gönderilmiş
Nergis Hanım tartışmanın geldiği nokta yapıcı değil haklısınız. Ama siz yaşadığınız bir sorunu tüm camiaya atfetmişsiniz, belki sorun böyle başladı.

Düzeltmek için de bir takım mimarlarla görüşmüşsünüz , bunun yerine güvenilir bir büro bulmanızı, işi ona devretmenizi, ve gözlemci olarak sürece katılmanızı tavsiye ederim.

Bu düzeltmelerin maliyeti yüksek olacaktır, sonradan düzeltmeler için harcayacağınıza ya da bir sürü para harcayıp da ortaya bir ucube çıkartacağınıza işi maliyeti karşılığı birine devretmenizi tavsiye ederim.
bunlar size verilen komik ! olmayan cevaplardan bir örnek,
bize bir de bu işe başlama sürecini aktarır mısınız. ?
Yapınız hangi bölgede, mimari proje ücreti olarak ne belirlendi. ?
Mimarlık mesleğine olan bakış açınızı aktarmışsınız, sanırım bu bakış açısı sizi zaten doğru bir noktaya ulaştırmamış.
Ortada bir tartışma ortamı var, mağdur olduğunuzu ifade ediyorsunuz. Bu mağduriyetinizin nedenini size anlatmaya çabalıyoruz. siz de bize ne anladığınızı aktarırsanız belki bir noktaya ulaşabiliriz.
Eski 24-10-2005, 14:02   #59
Arkitera Üyesi

mavilale'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
mavilale is on a distinguished road
İçimden hiç yazmak gelmese de...

Hiçbir zaman altına yanıt yazmak istemeyeceğim bir muhabbettt!!!!!!!
Aslında bunu da yorum yapmak için yazmıyorum.
Sadece çok kıymetli vaktini harcayıp buraya cevap yazan çok kıymetli "MİMAR" meslektaşlarıma sözüm.
Arkadaşlarım, hocalarım, zahmet edip yazmayın, çünkü bence ortada bir mağduriyet falan yok.
Sadece bana göre dünyanın en güzel mesleği "MİMAR"lığa ve "MİMAR"lara karşı sürekli (sanırım bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanıyor) hakaretlere varan şeyler yazıyor birileri.
Bu gerçekten rahatsız edici, insan cevap vermek, açıklama yapmak, bilgilendirmek zorunda hissediyor kendini ister istemez ama sanırım bunların hiç bir faydası olmuyor.
Çünkü baştan beri takip ediyorum, anladığım şey; hiçbir şekilde çok önemli, aydınlatıcı, bilgilendirici açıklamalara karşı durup bir düşünme gibi bir eylemde bulunulmuyor ki, aynı sözler, aynı hakaretler devam ediyor!!!!!!
Ama hala anlamayamadığım şey; AMAÇ ne?
Birilerinin yanlış insanlar tanıyıp yanlış şeyler yaşaması bir mesleğe bu kadar aşağılayıcı sözler söylemesini gerektirmez.
Lütfen bişeyler yapmadan, söylemeden önce biraz durup düşünelim, "amac"ımızı, sonuçta nelerle karşılaşacağımızı!!!
Sanırım bu şekilde daha az hata yapmış, daha az zarara uğramış oluruz.
Son olarak;
"Gerçekten Kafanı Kullanıyor Musun?
Yoksa Birileri Kafanı Mı Kullanıyor?..." ???

En son mavilale tarafından düzenlendi : 24-10-2005 17:13
mavilale offline  
Eski 24-10-2005, 21:43   #60
ndg
Arkitera Üyesi

ndg'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
ndg is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin marul tarafından gönderilmiş
katılıyorum. ama binaları yaparken harcına, tuğlasına, döşemesine vs. para harcamak zorundasınız (zaten yine dikkat ederseniz en ucuzu ve en kalitesizi seçilir çoğu zaman, malzemeye hep müteahhitler veya müşterinin kendisi karar verir). Binanın tasarımına harcadığınız para milyarları bulurken cep telefonuna bir milyarın çok altında bir fiyata sahip olabilirsiniz. üstelik cep telefonunda verdiğiniz para olayın teknolojisinedir, eğer örneğin yapılar için konuşuyorsak kaliteli bir yalıtım yapmak istiyorsanız yine teknolojiye para verip kaliteli yalıtım malzemesini seçebilirsiniz, bu zevk değil yatırım meselesidir. aynı şekilde tasarımın "işlevselliği" de yatırımdır..
yaptığım analoji tam olarak anlaşılmamış sanırım. tabii ki cep telefonunu bir milyarın altında bulabilirsiniz. cep telefonu fiyatlarıyla tasarıma ödeden paraları doğrudan karşılaştırmadım. kendi aralarında göreli düşündüm. cep telefonuna milyar verirken, en iyi modelini alırsınız. en pahalısıdır. ev yaptırırken, sizin de anlattığınız gibi, en ucuza geleni istenir. ama ucuza güzel tasarımlar da yapılır, o ayrı.

Alıntı:
Zamanında Santiago Calatrava istanbulda bir köprü projesi yapacaktı. Neden yapmadı?
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~147925,00.asp
Güzel bir noktaya değinmişsiniz. Neden yapmadı, çünkü sadece tasarım yapmak için 8 milyon dolar para istedi Calatrava. Yapacağı köprünün de maliyeti fazla olacaktı, ama inanın onun maliyetini karşılayamacak kadar fakir bir ülke değiliz. Ama Calatrava'nın design fee'sini çok bulacak kadar kendimizi fakir sanan bir ülkeyiz. Hem, zaten bizim ülkemizde hiç kimse hiçbir tasarım için 8 milyon dolar isteyecek değildir. İstenen tasarım ücretleri atla deve değildir. Bunun sizde farkındasınızdır sanırım.

Alıntı:
Tasarımın "özgünlüğü" ("style" muhabbeti bu kadar eleştirildiği için ben estetik anlamda kullandım) zevk meselesidir. kalkıp "country style" veya "bilmemne style" bir ev yaptırmak ucuzdur, özgün olmasa bile kendinden beklenen işlevi (ev) karşılayacaktır. Benim eleştirdiğim konu zaten burada bakış açısının doğru olup olmaması falan değil, birilerinin aynı anlayışa sahip olmasına rağmen birisi çıkıp nergis hanımın anlattıklarını anlattığında büyük bir ukalalık ve ikiyüzlülükle onu eleştirmesi.
Burada nergis hanımı eleştirenlerin nasıl bir mimarlık pratiği yaptıklarını bilmeden bu tip bir ithamda bulunmanız açıkçası hiç doğru değil.

Alıntı:
Bu yüzden de aynı işlevi karşılayan iki tasarımdan ucuz olanını seçmek "zorundayız".
Benim size anlatmaya çalıştığım bu değildi. iyi tasarım illa ki pahalı olmak zorunda değildir. Bugün Türkiye'de adını duyurmuş pek çok başarılı mimarın asıl maharetleri, uygun bütçelerle "iyi tasarımlar" yapmalarıdır. Mesela, Nevzat Sayın'ın kitabında bazı projelerinde öngörülen maliyetten daha aza projeleri gerçekleştirdiği yazıyordu. Ve burda bahsettiğimiz kısım, inşaata verilen paradır, Sayın'ın aldığı tasarım ücreti değildir. Yapılan projenin ucuz olması için illa ki tasarım açısından kötü olması gerekmez. Ucuza gelen proje, çirkin bir proje demek değildir. Zaten projesinin uygulanmasını görmek isteyen mimar, en baştan ekonomik olarak en makul işi yapmak için kolları sıvar.

En son ndg tarafından düzenlendi : 24-10-2005 21:59
ndg offline  
Kapalı Konu

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları