![]() |
|
|||||||
| Projeler Gündemdeki inşa edilmiş ya da proje aşamasındaki binalar... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Burada yazılanlardan rahatsız olduysanız "YOK CAMİ YAP RÜŞVET VERMİŞ SAYILIYORMUSSUN" gibi ne demek istediğinizi anlamadığım bir cümle yerine yazılanlardan duyduğunuz sıkıntıları açık açık belirtseydiniz daha doğru olacaktı. Şu an Türkiye'de uygulanan cami mimarisi sizi rahatsız etmiyorsa bir sorun var demektir. Ya ideolojileriniz uğruna böyle düşünüyorsunuz ya da mimarlıkdan biraz olsun anlamıyorsunuz! Her köşede, her kasabada, her köyde (yine de köylerin hakkını yememek lazım, köyler hala biraz daha iyi), her benzincide, her sanayi sitesinde, ... çok çirkin camiler yapıldığını görmek için mimar, mimarlık tarihçisi, sanat tarihçisi ya da başka bir uzman olmaya çok da gerek yok sanıyorum. Ve bunları söylemenin de "insanların değerlerine" saygısızlık olmadığını düşünüyorum. Asıl saygısızlık çirkin camiler ortaya çıkararak onları görenlere yapılıyor.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
|
Bana cevap gönderen arkadaslara,
Öncelikle su konuya açıklık getirmek istiyorum benim mesajım Selimiye ve Sultan Ahmet camilerine Dna'sı bozuk diyen arasburak adlı kişi içindir ..sizlerin yazılarına gelince tabiiki her yapının oldugu gibi camilerinde elestirisi yapılabilir fakat siz benim yazdıklarıma tepki nasıl verdiyseniz bende sizin yazdıklarınıza aynı tepkiyi vermiştim.. Sorun elestiri yapmanız degil elestiri yaparken konunun sapması tabiki ruhsatı olmayan yapı camide olsa hakkında gerekli işlem yapılmalıdır,mimarilerinin çirkin olması kişisel görüslerinizdir ve Selimiye camisini gördügümde veya Kocatepe camisini gördügümde hayranlık duyuyorum..örnegin Beypazarı'na baglı Nallıhan ilçesine yolunuz düserse hayatınızdaki en ilginc tasarımı görürsünüz dısardan bir migferi andıran ve iç dekorasyonu standart cami dekorasyonuna sadık kalınarak yapılmıs bir camidir ve caminin rengi tamamen siyah minareside dikdörtgen prizma bu caminin tasarımı her zaman hosuma gider ..Sorun aras burakın yazısına sinirlenip cirkin bir cıkıs yapmamdır eger yanlıs bir anlasılma varsa bu yüzdendir...Birde "YOK CAMİ YAP RÜŞVET VERMİŞ SAYILIYORMUSSUN" bir arkadasımız anlamamıs ;bu yazıyı ''Camilerin sayıca çokluğu konusuna küçük bir örnek vermek istiyorum. Şu an İzmit'te, TEM otoyoluna bakan bir bölgede çalışıyorum ve etrafa bir bakınca birbirine çok yakın bir sürü cami görebiliyorum. Sebebini biraz araştırınca da şunu öğrendim ki.... bu civarlarda bir inşaat yapmak isteyen varsa ruhsat alabilmek için bir tane de bedavadan cami yapması gerekiyormuş!!! Rüşvetin böylesi.....'' yazısını yazan turist adlı kişi icin yazdım..sanırım forumdaki bütün yazıları okursanız daha iyi anlarsınız.. Yapı nekadar kutsal bir amaç için yapılsada herşeyden önce insan için yapılıyor tabiki estetik ve dogru içimde dogru sayıda yapılması gerekiyor fakat nasıl ben düşüncelerimi yanlıs cümlelerle acıkladıysam sanırım sizlerde (bazılarınız) aynı hataya düşmüş..Ortada yanlıs bir anlasılma kalmaması umuduyla...SAYGILAR...... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ziyaretçi
|
Selam MiyopYarasa,
Her ne kadar yazdıklarını Arasburak'a cevap olarak yazdığını söylesen de yazdıkların direk olarak benim yazdıklarımı tersiliyor!!! Zaten Blur ve Mona yeterince güzel bir şekilde benim de duygularımı dile getirdikleri için ben daha fazla yorum yapmayacağım. Bir de şunu belirtmek isterim ki, Arasburak'ın yazdıklarını yanlış okumuşsun: "İstanbul'da her sokağa bir tane DNA'sı bozuk Sultan Ahmet, Süleymaniye koymuş olmasaydık bu eserlere çok daha büyük bir hayranlık duyacaktık." Burada senin anladığın gibi Sultanahmet ve Süleymaniye'ye DNA'sı bozuk denmiyor, onların taklitleri için bu deyim kullanılıyor ve eğer bu taklitler olmasaydı o eserlere (yani Sultanahmet ve Süleymaniye'ye) olan hayranlığımız daha büyük olacaktı deniyor. Lütfen bir daha böylesine olumsuz yorumlar yapmadan önce biraz daha dikkatli oku yazılanları. Ben TEM üzerindeki camiler hakkında yazdıklarımı da bana söylenenlere göre yazmıştım, bunu da belirtmiştim zaten, buna "rüşvet" konusu da dahildir... Ben de umarım ki ortada yanlış bir anlaşılma kalmamıştır.. |
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
Tekrar cami konusu
Tekrar cami konusuna dönersek; Türkiye'de acınacak bir durumda olduğumuzu düşünüyorum. Ben mezuniyet projesini Külliye olarak yapmış bir mimar olarak bir şeyi fark ettim ki biz en azından bu cami mimarisi konusunda laik falan değiliz. En azından diğer İslam ülkeleri kadar serbest görüşlü değiliz. Bence öncelikle incelenmesi gereken Sinan'ın, Osmanlı'nın veya Selçuklu'nun niye minare ve kubbeyi kullanmış olmasıdır. Cevap çokda zor değil; zamanın bina malzemelerinin, teknolijerinin el verdiği ölçüde çözüm yapmak. Yani bizim şu anda bina tasarımlarında karşılaştığımız durumdan çokta farklı değil. Sonuçta kubbe tekniği İslam'a veya herhangi bir ulusa özgü bir teknik değildir. Amaç çok geniş açıklıklar geçmek olunca bulunan akıllıca bir çözümdür.
Ama günümüze geldiğimizde elimizde taştan çok daha alternatif ve mantıklı malzemeler varken ille de betonarme kubbe yapma amacı neyin nesidir bunu anlamak gerçekten zor. Sonuçta konunun başına dönersem, gerçektende bir İran, Pakistan hatta Arabistan'a baktığımızda mimarların cami mimarisi konusunda her şeyi deneyebildiğini görüyoruz. Eh sonuçta biz değilmiyiz ki İslam hürriyeler dinidir; zorlama yoktur diyenler... Gerçektende İslam dinine eğer alıcı gözüyle bakılırsa görülecektir ki ibadet için kendinizden başkasına ihtiyaç duymayacağınız tek dindir. Diyanet İşlerini anlamak gerçekten çok zor.... |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yönetici
|
kubbe_ gokkubbe
kubbeler gokyuzunu temsil ediyor, kimse mekansal etkiden sozetmiyor. cami yapilarina hani biraz disardan bakiyormussunuz gibi geldi bana. icerde o ruhani havanin nasil yaratilabilecegine cozum bulan var mi, bir de soyle bir durum var. mimar sinan a kadar osmanli da ulucami gelenegi hakim. yani cok kubbeli camiler. mimar sinan ayasoyfadaki tek mekanla karsilastiktan sonra onun yarattigi etkiyi bulmaya calisiyor. bu acidan bakarsaniz ortaliktaki camiler mimar sinan degil ayasofya taklitleri. ayasofyanin orta mekani kadar etkileyici bir mekan dusunenmiyorum. bu durumda neden insanlar baska bir seyi taklit etsin ki. biri cami yaptirmayi dusunuyor diyelim. ne diyecek.,........... gibi bir cami olsun. bu bosluga hangi yapiyi koyabilirsiniz |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
En son Beliz Özgür tarafından düzenlendi : 07-07-2004 16:10. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yönetici
|
sanırım benim de taklit yapıları istemediğimi, kopya camilerin kötü olduğunu baştan ifade etmem gerekiyordu.
öncelikle cami dışındaki bir yapıdan bahsetmiyoruz. dini yapılardan bahsediyoruz, değil mi? özgün herhalde bir dini yapı için istenen son tanım olurdu ![]() En son Beliz Özgür tarafından düzenlendi : 07-07-2004 16:11. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
Camiler
Arkadaslar gercekten ben bu konuyu ne zaman kacirdim bilmiyorum ama beni de uzun zamandir mesgul eden karincalar vardi bu baglamda,
Şimdi ilk once cami ve diger dini mekanlari kalın bir cizgiyle birbirinden ayiralim, zira camiler yani islam dininin ibadethaneleri daha tutucu, daha sınırlı bir yolda tasarlanıyor. Ya da tasarlanmalı... Turkiye gibi bir islam ulkesinde(% de bilmem kacı) hicbir cami projesinin on plana cikamamasi cok aci bir durum. Adını hatırlayamadıgım bir arkadasım bunun belirtmis. Zaha Hadid in cok iyi bir cami projesi vardi, yanılmıyorsam, bana cok ilginc gelmisti, sizde bir goz atın.. Turkiye'nin su anda yukunu ceken ya da "goturen" sevgili mimar-cık larına biraz daha Sanatsal Yaratıcılık ve Ulusal Kultur konusuna dikkat cekmelerini tavsiye ediyorum. Saygılarımla, Gokhan
|
|
|
#25 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
adımbaşı rastlanan bu yeni (kopya) tipsiz camiler önemsenmeyecek bir konu değil. ciddi bir "townscape" sorunu yaratıyorlar. depremden başka bir gücün (allah muhafaza) bunları yıkması mümkün olmadığına göre tek çözüm bunları ulu çınarlar arkasına saklamak herhalde. çağdaş cami arayışına örnek gösterilebilecek sanırım tek yapıt cengiz bektaş'ın etimesgut'taki küçük mesciti oldu. yoksa sorarım, füze minare piramit caminin çağdaşlıkla en küçük bir ilgisi olabilir mi? bence çağımızın en güzel camisi "crown hall"dur. sözü geçen birçok örnek (sinan'ın çağdaş yorumları, kabuk filan gibi) sonuç olarak "gimmick" historisizm olmuyor mu? füze minareler de bunlardan çıkmadı mı? bence bu iş budur. tabi çağdaşlık aranıyor mu onu da sormak gerek. amaç ağa han ödülü olunca güzel güzel historisist gimmickler de yapılabiliyor tabi, çağdaşlık pek kimsenin derdi olmuyor. işlev açısından bakılırsa cami dikdörtgen seccadelerin tekrarlanması, ayakkabı dolabı ve bir de mimberdir. mihrab ve minare ise bilindiği gibi şam katedralinin camiye dönüştürülmesinden sonra ortaya çıkan sembolik elemanlar. aslında bunların islam felsefesine uygunluğu bile tartışılır. sanırım böylece başlangıçtaki minare konusuna da dönmüş oluyoruz. ![]() |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
herkese merhaba
gönderilen son mesajların tarihine bakınca konunun biraz gazı çıkmış gibi ama ben yine de cami konusunda verdiğim y. lisans tezimi ilginize sunmak istiyorum (link aşağıdadır). özellikle 5. bölümde dergilerden takip edebildiğim, eş dosttan duyduğum ve biraz da şans yardımıyla bulduğum "farklı" camilerin resimlerini bulabilirsiniz.* bu arada, konu hala ilgimi çekmekte olduğu için (buradaki yazılanlardan çıkardığım manisadaki yarhasanlar otoparkının üstüne yapılacak olan uzay çağı camisi ve nallıhandaki cami -acaba bu beypazarının ankara yönüne doğru çıkışındaki imam hatip camisi midir?- dışında) bildiğiniz ve bende de yeralmayan "farklı" camiler varsa lütfen beni haberdar ediniz. her türlü yardım, yorum ve katkı için şimdiden herkese teşekkürler. en ufak bir yorum bile beni mutlu edecektir. y. mimar tolga ışıkyıldız Türkiye'de Çağdaş Cami Mimarisi başlıklı tezimin tümüne bu linkten ulaşabilirsiniz * dosya formatı .pdf tir. adobe reader gerekebilir. bu haliyle bile çok büyük olan dosyalar orjinali olan .doc halinde çok daha büyüktüler. |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Re: Tekrar cami konusu
Alıntı:
Tabii ki dini yapılara karşı bir rahatsızlığım yok,hatta camilerin proje konusu olmalarının çevremizdeki niteliksiz yapılardan kurtulup daha özenli ibadethanelere kavuşabilmemize yardımcı olacaklarını ümit ediyorum.Ama külliye bambaşka birşey... |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Camii olayına girmek o kadar büyük bir problemki. Bana camii projesi geldiğinde kesinlikle rededeceğim. (Ettimde) Kuran da hiç camii şöyle olmalıdır diye bir şey geçiyor mu?
Türkiyede camii mimarisi devletin yapısına göre gelişmiş. Osmanlının ilk zamanlarında camii sadece ibadet yeri değil devletin merkezi olarak da kullanılıyordu. Herkes ön safa eşit derecede yakın olsun diye dikdörtgen planlı ulu camiiler yapılıyordu. Zamanla Osmanlı büyüdü, İmparatorluk büyüdü. Artık devlet daha pahalı camiiler yapabiliyordu. Mimari artık büyük tek bir kubbenin altında toplanma üzerine Fakat başkentte Ayasofya gibi abide var ve bunu da hristiyanlar yapmışlardı. Onların tarihinde böyle bir yapının giriş gelişme sonuç gibi kronolojisi yok. Arada Ayasofya 'yı dikmişler ama ne öncesinde ne de sonrasında böyle bir yapıları olmamış. Mimar Sinan Süleymaniye camiini yaparken Ayasofya 'yı taklit ediyor. (İstediğimiz kadar bunu kabul etmeyelim ama binaları yan yana koyup inceleyin) Bu bir anlamda onun için müthiş birikim sağlıyor ki ardından gerçekten harika bir eseri olan Selimiye camiisi çıkıyor. Zaman geçiyor Osmanlı yıkılıyor yerine Türkiye Cumhuriyeti kuruluyor. Devlet yapısı değişiyor ama Mimar Sinan dan sonra gelen, onun çok kötü kopyaları olmaktan ileri gidemeyen Türk Camii mimarisi bugünkü durumunu alıyor. İnsanlar camii ye benzemeyen camiide namaz kılmıyorlar. Ama bundan 1500 yıl önce yapılmış Ayasofya 'nın bugün yapılmakta olan camiilere benzemesi kimsenin dikkatini çekmiyor. Ki arada Dalokay 'ın Kocatepe için tasarladığı camii ve onun yerine yapılan mevcut Kocatepe Camii örneği var. Sizce modern Türkiye Cumhuriyeti 'nin başkentine yakışacak bir camii mi? Neyse ben daha fazla konuşmayayım çünkü sinirlenmeye bile başladım. Özetle ben bu ülkede Camii projesi çizmeyeceğim. Yorgun olduğum için yazdıklarımın dengesini tam tutturamamış olabilirim. Tüm düşük cümleler ve imla hatalarım için herkesten özür dilerim. (Yazdığım en uzun mesaj bu oldu galiba)
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
|
arkadaslar hep camilerin cokluğundan bahsetmişsiniz birde izmirde kiliselerin cokluğuna baksak hilton otelinin cevresinde en az sayabildiğim 4 tane kilise var ama birtane bile camii yok tabi insan görmek istemediğini cok görür
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
standartlar neden konuyor?süs olsun kağıtlar dolsun diye mi?standartlar insan güvenliği rahatlığı sağlanmasın hayatlarımız tehlike altında olsun diyemi?bunun tartışması bile çok komik ya ...biraz aklımızı ve mantığımızı kullansak ne olur sanki!!!!!!!!!
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|