![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#46 |
|
Yönetici
|
Mahmut Hamsici'nin Radikal Gazetesi'nde yayınlanan Klimt, Klee, Matisse, Warhol, Miró ve daha fazlası yakında Pera'da! başlıklı haberinde projesi Frank Gehry'e hazırlatılan kültür merkezinden de bahsediliyor:
Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın kültür alanındaki bir diğer projesi de eski Tüyap sergi sarayının yerine yapılacak kültür merkezi projesiydi. Ancak Suna-İnan Kıraç Vakfı'nın kültür işletmeleri müdürü Özalp Birol'a göre projeyle ilgili hâlâ bir cevap alınamayarak bir tren kaçırıldı. Çünkü yanıt alınsa bile merkez 2010'e yetişmeyecek. Birol anlatıyor: "Projemizi başbakan, kültür bakanı, büyükşehir belediye başkanıyla paylaştık. Frank Gery mimari projeyi hazırladı. Yetkili makamlara sunduk, olumlu görüşlerini belirttiler. Biz dersimizi yaptık ancak aşağı yukarı 22 aydır beklemedeyiz." |
|
|
|
|
|
#47 |
|
Yönetici
|
Bu projeyi Pera Müzesi'ne gitsek görebiliyor muyuz? Nasıl bir şey olacağını anlatan paftalar, gazetelere bulanık görüntüleri sızan(!) maketi filan orada görebilecek miyiz? Bu kadar önemli bir alanda bu kadar iddialı bir projeyi inşaat başlamadan görmek, İstanbul'da yaşayanların hakkı diye düşünüyorum.
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Üye
|
Tepebaşı'na Kültür Merkezi
"Tepebaşı'nda belediye ve TRT'ye ait arazide planlanan Kıraçlar'ın Kültür Merkezi projesi için Başkan Topbaş, 'Biz projeye tamam dedik, sorun TRT'den kaynaklanıyor. Yeni hükümet kurulunca çözülmesini bekliyoruz' dedi."
Haberin devamını okumak için... |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Arkitera Üyesi
|
bakın yine aynı şey yapılıyor....
Kamu alanlarına yapılacak ve/vya kamu için yapılacak tüm yapıların yarışmayla projelendirilmesini savunuyoruz, değil mi? Sorarım size aranızda İstanbul'un Haliç siluetine doğrudan etki yapacak bu "çok güzel" projeyi gören var mı? Bakın yine aynı şey olacak... defalarca olduğu gibi... Birileri hop diye konduruverecek yine neyidüğü belirsiz bi yapıyı ve biz ancak bitince göreceğiz ne olduğunu... Niyetin iyi yada kötü olması, yapının tasarımcısının dünyanın en iyi mimarlarından olması yada sıradan bir mimar olması, bu işi yapacakların ülkemizin en köklü, zengin ailesi yada son dönemde particilikle zengin olmuş bir müteahhid firması olması, sonucunda rant kapısı yada kültürel hizmet olması hiç önemli değil... Burada eleştirim yapılacak olana değil yapılma şeklinedir. Önemli olan şu, ülkede topluma ve toplumun fikirlerine saygı yok. Bunun nedeni, tamamen ülkemizdeki sosyal elitin geri kalan toplumun eğitimi, gelir seviyesi düşük kısmının fikirlerine saygı göstermemesi ve onlar zaten ne bilirki mantığı ile yaklaşmalarından kaynaklanmaktadır. O derecedir ki, geçtim karar mekanizmasının tüm topluma yayılmasını bu hazretler kendi kastlarına dahil olmayan eğitimi, görgüsü tam uzmanların bile sürece dahil olacağı fırsatlara soğuk dururlar hep. Ülkemiz ve şehrimiz için en iyiyi bu sosyal elit bilir değil mi... Bakın yanlış anlaşılmasın, derdim sermaye düşmanlığı yahut belli bir isim yada ailenin karşısında olmak değil... Bu sosyal elit para ve güç sahibi eğitimli sermayedarlardan, üst düzey bürokratlara, belediye başkanlarına, müsteşarlara, meslek odaları başkanlarına kısaca bir şekilde eline toplum adına birşeyler söyleme ve yapma yetkisin geçirmiş yada geçirebilen herkestir. Ve beni deli edense toplumun onlara izin vermesi ve paye vermesiyle yetkilenen, güçlenen, para kazanan bu kimselerin bu gücü kullanırken geçtim karar mekanizmasını paylaşmayı, bilgi paylaşımında bile takındıkları aymaz tavırdır. Toplumun önünde yürümek ve yol göstermek gibi ulvi bir görevleri vardır değil mi bu hazretlerin... Ama suç onların değil... Kaç tane toplumda "nerede çokluk orada b*kluk" gibi bir söz, zihniniyet vardır ki... Onlar sadece bu zihniyeti devam ettirip ülkemiz, şehrimiz adına vizyonlar açmaya devam ediyorlar... Biz mi? bizde sadece onların açtıkları vizyonları takiple yükümlü fanileriz... O yüzden iyisimi siz boş verin bu faninin dediklerini...
|
|
|
#50 | |
|
Arkitera Üyesi
|
bence bu
Alıntı:
Nerede gelişecek bu gençler?Siz onlara verin projeleri;yoksa bu durum daha kötüye gidecek Yapsınlar kötü mötü;bunları yaptıkça gelişecekler değil mi? |
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Kötü mötü yapsınlar" ile bu iş olmaz.. Çoğulcu, katılımcı, paylaşımcı bir ortam: yarışmalar, kimlik analizleri, kent planlamasına dair aktörlerin katılımıyla olur bu. Gençlerin yapamayacağını iddia etmiyorum, sadece daha fazla kötülüğe tahammül edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Gehry'e proje yaptırmaları olumlu ama bu projenin kentlilere sunulmadan, gizli kapaklı yürütülmeye çalışılması yanlış.
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Forum Üyesi
|
Frank Gehry: Suna Kıraç Kültür Merkezi (Tepebaşı)
Mayıs ayında İtalya'nın ünlü Abitare dergisinin İstanbul'a ayırdığı Mayıs 2007 sayısından bazı sayfaları scan edip buraya koymuştum:
Abitare dergisi (İtalya) Mayıs 2007 sayısını İstanbul'a ayırdı Her zamanki dalgınlığımla, en önemli haberi unutmuşum: Ünlü mimar Frank Gehry'nin (Bilbao'daki Guggenheim Müzesi'nin ve Seattle'daki Experience Music Project'in mimarı) tasarladığı Suna Kıraç Kültür Merkezi (Tepebaşı, İstanbul) Maket resimlerinde Odakule binası rahatlıkla görülebiliyor, o yüzden yeri de belli (Pera Müzesi ve Pera Palas Oteli'nin önündeki açık alan - Odakule otoparkının üstündeki "meydan" benzeri yer) ![]() ![]() İki farklı scan yaptım - birinde bulanık olan detay öbüründe daha iyi görülebilir diye, çünkü dergideki orijinal resimler de biraz karanlık çıkmışlar. |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Forum Üyesi
|
Bu da hemen yanındaki TRT binası (keşke yıkılsa...)
![]() TRT Tepebaşı stüdyoları Devasa bir McDonald's restoranına benziyor. |
|
|
|
|
|
#54 |
|
Yönetici
|
TRT yıkılarak yapılacak bu proje zaten.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Forum Üyesi
|
İyi, sevindim...
![]() |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Yönetici
|
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Üye
|
Bilbao Tepebaşı'na Taşınıyor
Radikal Gazetesi'nde yayınlanan Erkan Aktuğ'un haberine göre;
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Yönetici
|
İstanbul'un en önemli alanlarından birisine ne yapılacağını araştırmacı gazetecilikle bile bulmak mümkün olamıyor demek ki.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Yönetici
|
Doğan Hızlan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İnan Kıraç'la yaptığı görüşmeleri konu alan 11 Ocak tarihli Hürriyet gazetesinde yer alan yazısında, kültür merkezi projesinde artık son aşamaya gelindiğini duyurdu.
Habere ulaşmak için tıklayın. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Arkitera Üyesi
|
Frank Gehry, Zaha Hadid, Calatrava, Piano, Ando etc..bunlar populer yıldız mimarlar, tüm dünyada kabül görmüş kişiler. Elbette onların Türkiye'de yapacağı bir eser kazanç olacaktır fakat bu isimleri yüceltip fütursuzca bu ülkenin mimarlarını hele hele "dünyada kaç kişi mimar sinan'dan başka Türk mimar tanıyor ki?" diyerek arka plana atmak hatta dışlamaktan beter etmek kabul edilemez. Birleşik Devletler'de, Kanada'da, İngiltere'de, İtalya'da, İspanya'da, Japonya'da rastgele birisini çevirip "bana bildiğin mimarları saysana diye sorsanız" çoğu bu saydığım isimlerden kaç tanesini sayabilir? Bırakın Türk mimarların dünyada tanınmasını aynı şekilde Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde, mesela Ardahan'da yoldan birini çevirip sorsanız "bana bildiğin Türk mimarları söylesene" diye kaç türk mimar sayabilir ki Mimar Sinan'dan başka?
Zamanında bir tarih hocam "bir ülke dış işlerinde güçlü olmak istiyorsa önce iç işlerinde güçlü olmak zorundadır" demişti. O zamanlar bu lafı tam kavrayamamıştım belki ama şimdi çok iyi anlıyorum. Bir insan kendisini ne kadar sever ve sayarsa çevreden de o kadar saygı, itibar, sevgi görür. Biz kendi toplumumuza "mimarlığı" anlatmadıkça, "mimarları" tanıtmadıkça daha çok sürer dünyanın bizleri tanıması. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|