![]() |
|
|||||||
| Mimarlık Mimarlar ve mimarlık dünyasına ilişkin genel konular bu başlık altında. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Çağdaş namazgah
rize'den bir çağdaş namazgah:
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
![]() |
gercekten hos bi namazgah olmus ama sanki birşeyleri eksik
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
bir başka değişik dini yapı
Y.Mimar Çelik ERENGEZGİN'in Afyon'da yapmış olduğu bir değişik dini yapı
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
![]() |
bu da bir "çağdaş" cami
turkiye'de mimarlığın krizini gösteren yapılar arasında camiler herhalde başta geliyor. her köşede yer alan "mimarsız" camilerden soz etmiyorum, bence daha vahim olanları marifet gosterme peşindeki mimarların yapıları. bu da çok normal, çünkü cami mimarlığı batıdan ithal ederek, dergilerden esinlenerek kotarılamıyor... işte bir örnek: yer istanbul-otogar. mimarı ise aynı zamanda otogarın da mimarı olan prof. dr. mehmet çubuk.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
![]() |
bir cami olsun yada bir kilise yeni modern mi denir deyiş olarak bilmiyorum yeni yapılan diyelim kilise için çan camii icinse minare bu şekilde mi olmalı hep yoksa değişmeli mi değil mi?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
minarenin tepesi limon sıkacağına benziyor
(otogar camisinde) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
![]() |
En güzeli Rize'deki. Sanal mimarlık..
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
![]() |
herhalde dinler bir araya getirmeye çalışılmış
ilk bakışta kubbeli bazilikayı andırıyor...minarelerde olmasa..!
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
mehmet çubuk un camisiyle olan sorunumuz nedir çözemedim, yeterli bulmadığımız yeri neresi ,teknik açıdan mı yoksa sanatsal açıdan mı tatmin edici değil ?
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
biçimsel olarak zorlanmış olduğunu düşünüyorum..diğer dinlerin yapılarına benzetilerek otogara avrupadan gelecek olan turistlere"bakın sizin yapılarınız benzeri bizdede var" der gibi duruyor...Bir çok kişinin beğenmediği klasik cami (bende mimarisini pek klasik buluyorum) olsa daha iyi olabilirdi...
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
![]() |
teknik
soruda geçen teknik lafına takıldım...
teknik olarak kastettiğiniz caminin planlaması olsa gerek... bir binanın planını çözmek, işleyişi ve organizasyonunu yapmak teknik bir konu değildir... bu mimarlıktır. işleyişte bir sorun varsa bu da "teknik" bir sorun değildir... otogar camisinin işleyişinde bir sorun var mı bilmiyorum ancak mimari dilinin dönmediği kesin. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
biçimsel olarak mimar sinan da bizans yapılarına benzer eserler ortaya koymuştu , heralde ona da bozuluyoruz...
klasik camide kubbe var diye şimdikilerde kullanmamak mı gerekir ? teknik olarak caminin planlamasını kastettiğimi düşünmeniz ilginç bu izlenim için belli bir gayret sarfiyatına gerek yok sanırım kendiliğinden oluşabiliyor.. zaten kastetmediğim bir iddiayı da çürütmeniz enteresan, bende zaten oraya takılmışım "mimari dil" ne ? nasıl olmalıymış ki bu olamamış ,denge mi yok form mu yanlış (artık nasıl doğrusu varsa).. mimaride doğru ve yanlışların sınırlarını bir fotoğrafla çözebilmek ciddi bir mesafe daha çok okulda mimarlık tarihi hocalarımızın bizim beyin damarlarımıza şırınga ettiği bir dayatma bu , öğrenciye fotoğraf fotoğraf yapı gösteriliyor bu yanlış bu doğru muhabbeti yapılıyor artık dersten çıkan adam ne görse beğenemiyor, ona buna .ok atıyor ,halbuki piyasaya inince yapılmış her işe ayrı bir saygı duyuyor laf etmeden önce iki nefes fazla alıyor , biz taş taş üstüne koyamadık yada koyduk değerini bilemediler diyor etrafına biraz daha kıymet veriyor herşeyden ciddi beklentisi olmuyor....
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
Kayseri
Mimar
![]() |
Tek bir perspektifle yorum yapmak ne kadar doğru.. yalnız farklı bir şeyler yapma isteğiyle abartıya gidildiğini düşündürdü. Bir eklektik yapı olmuş .. arkada selçuklu kümbetlerine benzenyeyen ve kısmen görülen yapı.., önde camii eleştirilerinizde belirtiğiniz gibi farklı tarzların karışımı ve ve geçmiş yaklaşımlarının betonarme tekniğiyle modernleştirilmeye çalışılması..
ters istikamatten perspektifini de merak ettim doğrusu..
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
![]() |
bu örnekler artmalı
Bence her tarafta gördüğümüz mimar elinden çıkma olmayan, birbirinden hiç farkı olmayan Klasik Osmanlı mimarisini taklit etmeye çalışan fakat bunu bile beceremeyen camilerimizden çok daha iyi. Caminin formunu tartışmak istemiyorum fakat günümüze uygun, modern bir cami yapma çabası bile takdir edilmeli. Bu örneklerin arttırılarak özendirilmesi ve bu sayede beğeni kriterleri olmuşması açısından çok önemli bence.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
Bursa
Mimar
![]() |
Süslemelerin mânâsı?
Vitruvius'un kitabının 1. Bölüm / Mimarın Eğitimi başlığında şöyle bir madde var;
........."5. İyi bir tarih bilgisi gereklidir ; çünkü bir yapının tasarımında süslemeli kısımlar arasında öyleleri vardır ki, mimarın bunların ardında yatan gerçekleri soranlara açıklayabilmesi gerekir. Örneğin, Karyatid adı verilen uzun giysili kadınların mermer heykellerini sütun yerine kullandığını ve pervaz (korona) ile damlalıkları ( mutule) kadınların başı üzerine yerleştirdiğini düşünürsek, mimar soranlara şu açıklamayı yapacaktır : Peloponnes yarımadasında bir kent devleti olan Karya, Yunanistan’a karşı Perslerin tarafını tutmuştu ; daha sonra savaşta zaferle özgürlüklerini kazanan Yunanlılar, seferberlik ilan edip Karya Halkına savaş açtılar. Kenti ele geçirerek erkekleri öldürdüler ve devleti ıssızlığa terkettiler ; kadınları da köle olarak kaçırdılar. Ancak uzun giysilerini ve diğer evlilik simgelerini çıkarmalarına izin vermeyerek zafer alayında onları zorla teşhir ettiler. Bu kadınlar utançlarının ağırlığı altında ezilerek sonsuza dek köleliği temsil ettiler ve devletlerinin kefaretini ödediler. Böylece dönemin mimarları, Karya halkının günah ve cezalarının ardılları tarafından da bilinerek sürdürülmesi için kamu yapılarına yük taşıdıkları görülecek biçimde bu kadınların heykellerini yerleştirdiler." ..... -Mimar Sinan Selimiye'nin kubbesinin açıklığının Ayasofya'dan büyük olması için tasarladığını açıklıyor, süslemelerin de İznik çinileri ile ayetlerini yazıldığını görerek bir mana verilebiliyor -Rusya'da dini yapıların/sarayların kubbelerinin ; Rusların eski kadim dinlerinde ateşe olan inançlarından kaynaklanarak ateş dili gibi tasarlandığı yorumlanıyor. Kamu/Anıt/Dini yapılarda formu biraz işlev belirliyor, günümüzde yapıların formu hep alışılagelen formda, süslemeleri açıklamaya muhtaç. Neyi neden yaptıkları belli değil/ya da hemen anlaşılmıyor. Fakat yeni malzemelerle yeni formlar denenmeli elbette, Camiler için ; hoparlörün olduğu bir zamanda minare belki sadece hoparlörün takılacağı kule/direk gibi olmalı. (?) vs vs ... Belki bu (Otogarda ki) camiyi çizen mimarın açıklamasını bilsek, kubbenin/külahın neden dilimli, cami neden köşeli formda olduğunu da bilebiliriz. Sanal Cami ise ne anlatıyorsa ben anlamadım. Paraları yetmemiş herhalde. Saygılar. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Etiketler |
| cami, kitsch, namazgah, rize |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|